Berta Sándor

Hiány lehet adattárolókból?

Egyre több cég foglalkozik felhőszolgáltatásokkal és Big Datával, azaz a nagy adatmennyiségek elemzésével.

Egykor még kilobájtokban és megabájtokban lehetett kifejezni a tárolt adatmennyiségeket, a megnövekedett igények miatt ma már terabájtokról beszélünk. Ez az exponenciális bővülési trend a közeljövőben sem fog változni, mert a felhasználók egyre több adatot tárolnak. Mark Whitby, a Seagate termékmenedzsere úgy becsülte, hogy a globálisan tárolt adatmennyiség 2020-ra elérheti a 44 zettabájtot. A merevlemezgyártónál abból indulnak ki, hogy egyre több cég fog a nagy adatmennyiségek elemzésébe fektetni, azért, hogy az így nyert eredmények felhasználásával előnyre tegyen szert a vetélytársaival szemben. Az adatmennyiség növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárulnak a felhőszolgáltatások és a dolgok internete.

Whitby hozzátette, hogy az adattárolókkal kapcsolatos igények gyorsabban növekedhetnek, mintsem a fejlesztés lépést tarthatna azokkal. Az üzletember úgy vélte, hogy a következő 5 esztendőben ez lesz a legnagyobb kihívás a gyártók számára. Az adatközpontok tárolóegységei már 2016-ban elérhetik a kapacitásuk végét. A világ egyre több digitális információt generál, mint amennyit azonnal el tudna tárolni. 2020-ra az adatmennyiség elérheti a 44 zettabájtot, ami a 2013-as 3,5 zettabájt többszöröse lesz.

A menedzser közölte: az alapvető probléma az, hogy jóval könnyebb információkat generálni, mint tárhelyet előállítani. Amennyiben a gyártókapacitást növelni kellene, úgy az nagyon sokba kerülne, ráadásul ez nem túlzottan megvalósítható, mert technológiailag egyre nehezebb egy bizonyos nagyságú területen egyre sűrűbb tárolókapacitást biztosítani.

Az ipar számára egyedül az olyan technológiák nyújtanak reményt, mint a Resistive Random Access Memory (RRAM). Ennek szobahőmérséklet és elfogadható energiafogyasztás melletti gyártását azonban még jelenleg is csak kutatják. Egyes prototípusok lehetővé teszik egy terabájt adat tárolását egy bélyeg méretű területen. Az RRAM a kapacitási problémákat 5-10 év múlva oldhatja meg. Emellett a Seagate is megalkotta a Heat-assisted Magnetic Recording (HAMR) eljárást. De, amíg sikerül megnyugtató megoldást találni, addig mindenképpen szükség lesz nagyobb és hatékonyabb adatközpontokra, amelyek megkönnyíthetik majd az egyes technológiák közötti átmeneti időszakot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eszim #6
    Ide csak szellemi fogyatékosok járnak, hol tettem szóvá gépelési hibát?
  • Fernandooo #5
    Mindenképp röhejes, ha egy kritikus megjegyzést a megfogalmazott mondanivalójával lehet kritizálni....
    Utoljára szerkesztette: Fernandooo, 2014.12.26. 08:41:04
  • eszim #4
    Nyilván egy kommentben betűelütés ugyanaz, mint egy online újság tartalmilag és nyelvtanilag totál értelmetlen cikke ...
  • Tinman #3
    De most miért? Hát neked sem sikerült :-D

    "Ez szánalamas"
  • eszim #2
    A szerző megtanulhatna helyesen leírni egy mondatot, a tartalomról nem beszélve, értelmetlen zagyvaság az egész! Ez szánalamas:
    "... és a dolgok internete."
  • Ghepetto #1
    A problémát gyorsan meglehetne oldani a minősíthetetlen, elavult tartalmak megsemmisítésével. Lásd: Youtube videók többsége.