Berta Sándor

5 mm vékony HDD-k kerülhetnek az ultrabookokba

Tajvani lapértesülés alapján hamarosan megjelenhetnek a piacon a mindössze 5 mm vékony merevlemezek. A cél az ultrabookok elterjedésének elősegítése és az SSD-meghajtókkal egyenrangú termékek kifejlesztése.

A jelenlegi legvékonyabb 2,5 collos winchesterek 7 mm-esek, a Hitachi és a Western Digital kínál ilyen modelleket. Mindez azonban hónapokon belül megváltozhat, mivel a gyártók - az ultrabookok miatt - kifejleszthetik és piacra dobhatják az 5 mm vékony háttértárolókat, amelyek azz SSD-meghajtók olcsó alternatíváivá válhatnak. A vékonyságnak azonban ára lesz: a viszonylag csekély tárolókapacitás. Az új 5 mm-es HDD-kbe csupán egy tányér fog kerülni és a maximális tárolókapacitásuk emiatt nem haladja majd meg az 500 gigabájtot. Viszont mindegyiket ellátják flashmemória-alapú gyorsítótárral.

A DigiTimes tajvani IT-portál arról számolt be, hogy az elképzelés közel sem terv szintjén létezik, több gyártó is szeretne a jelenlegieknél vékonyabb merevlemezeket kifejleszteni és piacra dobni. A termékek már a fejlesztési szakaszban vannak, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor jelenhetnek meg az ultrabookokban, illetve a boltok polcain. A fejlesztést ugyanis számos probléma hátráltatja; a legnagyobb feladat, hogy megfelelően stabilizálni és optimalizálni kell az író-/olvasófejet, ráadásul a meglévő író-/olvasófejeket is le kell kicsinyíteni.

Megvalósulás esetén a flashmemória-alapú gyorsítótárakkal kiegészített 5 mm-s hibrid winchesterek alternatívát jelentsenek az ultrabook-gyártók számára, és ezek a termékek akár az SSD-meghajtókkal is felvehetik a versenyt. Az új háttértárolók alighanem csak a legolcsóbb ultrabookokba kerülnek majd. Előnyük a kis méret és a sebesség mellett az alacsony hőtermelés lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!