Berta Sándor

Münchenben eurómilliókba kerülne a Linux-Windows csere

Egyáltalán nem biztos, hogy a bajor főváros jól járna a Microsoft operációs rendszerére való visszaváltással.

Két helyi frakció kérdéseire válaszolva Dieter Reiter müncheni főpolgármester közölte, hogy csak a Windows 7-tel kompatibilis hardverek beszerzése 3,15 millió euróba kerülne, míg a Windows 8-kompatibilis hardverek megvásárlására még nagyobb összeget kellene fordítani. Ehhez jönnének még az infrastruktúra felépítésével kapcsolatos, illetve a licencköltségek, amikről jelenleg még nem lehet tudni, hogy mennyibe kerülnének.

Az IT@M nevű városi IT-szolgáltató álláspontja szerint, ha megtörténik a visszaállás, akkor a Limux-projektbe befektetett összes pénz gyakorlatilag elveszik. Ez körülbelül 14 millió eurót jelentene. Ez az összeg fedezte a képzési költségeket és a Limuxszal kapcsolatos konfigurációmenedzselési és szoftverelosztási kiadásokat. Ugyanakkor kiderült az is, hogy a korábban felmerült panaszok nem kizárólag a nyílt forráskódú szoftverekhez kapcsolódtak. A munkatársak körében végzett felmérés azt mutatta, hogy a panaszok a különböző területeket egyaránt érintették, így a hardvereket, a szakmai alkalmazásokat és a terméktámogatásokat is.

München IT-részlege mindenesetre kiáll a Limux mellett és ismét azt hangsúlyozta, hogy a projekt sikeres volt. Az előnyök között említhető a nyílt szabványok támogatása. Christine Strobl, az IT-ügyekért felelős eddigi müncheni polgármester-helyettes is azt nyilatkozta, hogy jó volt a korábbi döntés. A Limuxra való átállás 2006-ban kezdődött. Josef Schmid, München polgármester-helyettese augusztusban kijelentette, hogy megvizsgálják a projektből való kilépést és a Microsofthoz való visszatérést. Schmid azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt években számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a Limux kezelésével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cylontoaster #21
    Mitől biztonságosabb?
    A 15 éves tanulékonyabb, mint a 30-40, tök rossz a példa.. Egy átlag 30-40 éves irodai alkalmazott azt is képtelen megtanulni, hogy oldaltörés is van, nem kell 20.. Meg lehet tanítani nekik a másik rendszert, de nem egyik napról a másikra, és nem a másik mellett, hanem helyett. Magyarul eleve azt kell megtanulja, mert átképezni sokkal macerásabb.

    "Az informatikában sokszor már az 1 éves tudás is borzasztóan elavult."
    Ez sosem az átag juzerre volt igaz. És nem az üzemeltetők miatt macera ez, hanem az átlag juzer miatt.

    "Rengeteg programtervező informatikust ismerek, aki baromi jó eredménnyel végzett és mégsem tud elhelyezkedni. Miért? Mert a nekik oktatott tananyag 10 éves (legalább)."
    Proginfen elméletet tanítanak, ami nem avul el 1 év alatt. Azért szívnak, mert nincs gyakorlatias tudásuk, az elméleti tudás előnye pedig max hosszútávon jön elő.
    "és mégsem tud elhelyezkedni."
    Ezt meg egyszerűen nem hiszem el. Talán nem kap félmilliós kezdőfizut, de hogy nem tud elhelyezkedni az hazugság.

    Szerk: amúgy miért kell évekkel ezelőtti cikkekre válaszolni? Van aktuális MS/linux szapulós cikk is.
    Utoljára szerkesztette: cylontoaster, 2017.05.10. 11:24:58
  • AcsMarci #20
    Szakembert??? Minek? 15 éves gyerekek simán tudják használni. Ó, hogy ők megtanulták? Olvasni sem tudsz, ha nem tanulsz meg. Volna egy sokkal biztonságosabb rendszer, és azért nem használják az emberek, mert nem akarják megtanulni a mikéntjét. Pedig nem nehezebb, mint mondjuk egy CNC gép kezelése. Arra pedig 1 éves képzések vannak, és ebben az országban is igen jól lehet vele keresni. De hát az átlag ember inkább sír, minthogy tanuljon. Úgy van vele, hogy megvan az érettségije, vagy az 1 diplomája, és azzal ő ellesz egész életében. Ez soha nem volt így. Rengeteg programtervező informatikust ismerek, aki baromi jó eredménnyel végzett és mégsem tud elhelyezkedni. Miért? Mert a nekik oktatott tananyag 10 éves (legalább). A rendes főiskolákon és egyetemeken is olyan dolgokat oktatnak, amire ma már csak elvétve van szükség. Az informatikában sokszor már az 1 éves tudás is borzasztóan elavult. Ezt amúgy mindenki szereti emlegetni, de felfogni és megérteni már csak kevesen képesek.
  • yamato41 #19
    Egy német informatikus éves béréből 200 desktop Win vehető. Tehát licensszel véve kb 200 Win+Office. Ergo akkor lenne igazad, ha a linux csak 200 munkaállomásonként igényelne eggyel több szakembert. Valójában legalább 30-40 gépenként kell növelni a szakemberek számát.
  • Meridian #18
    Amúgy a költségek terén szvsz nem sok van, mármint az emberi erőforrás terén... a MS szakemberekből egy adott céghez talán kevesebb kel, mint linuxosokból, de ugyanakkor a munkálatók abból a szemléletből kiindulva, hogy a windows drága pénzért van, a linux meg szinte ingyen (az enterprise support igény miatt nem teljesen ingyenes ebben az esetben), így a linuxos guruknak kevesebbet (akarnak) fizetnek mint a windowsosoknak.

    Ugyanakkor a linuxos szakemberek, support, legalább megdolgozik a pénzéért, mert tuti több aktivitást igényelnek tőlük, mint a windowsosoktól, azok inkább a töküket vakargatják, ha már megy a rendszer... ;)
  • Meridian #17
    "számos panasz érkezett a felhasználóktól, akik elégedetlenek voltak a Limux kezelésével. "

    Mi volt a baj? nem ment a flashes játékok, vagy mi?
    Mert munkára ugyanúgy jó, csak éppen nem baszható szét olyan könnyen mint egy win-desktop, amit még egy office update is megterhelő módon szemetel tele...
  • igazamvanvagyig #16
    Én is kipróbáltam nekem se jött be, de megúsztam ingyen.Csak az életemből vettek el időt.A részesedésűket megnézve még úgy is,hogy "ingyenes" tudhattam volna.
  • xyl #15
    Arra, hogy nem az van "lent", amit "fent" hisznek egy jó példa az űrsiklók csemperagasztójába való köpködés esete, ami elég nehezen derült ki egyébként. http://www.washingtonpost.com/wp-srv/articles/A38144-2003Feb6.html
  • xyl #14
    Na ez a baj! A szakértő már azon a szinten van, hogy nem érti, hogy az "egyszerű felhasználó" mit nem ért. Ugyanaz a helyzet, mint pl. az, hogy egyetemi tanár ne írjon általános iskolás tankönyvet. Ő persze ért és tud mindent, csak már elszakadt az alsó szintektől, ahol a tankönyvét használni kell. Persze, lektorálnia kellene neki, hiszen kell a biztosíték a színvonalra, de nem neki kellene megírni. Példákat még lehetne sorolni.
  • yamato41 #13
    "szakértők elemzésén alapul "
    Bizonyára elfogulatlan szakértők lehettek. Minden takony informatikus isteníti a linuxot, mert a MS szemétláda. Ilyen "szakértőktől" mit lehetne mást várni?
  • Tetsuo #12
    Igen, ez sajnos valószínű. Külföldön élek, tudom, hogy itt is korrupt minden, csak nem annyira látszik, de az ember naivan remél ugye...