Berta Sándor

Ultrahangos gesztusvezérlésen dolgozik egy cég

Újfajta irányítási módon dolgozik az Elliptic Labs nevű cég. A finn vállalat a Murata nevű társasággal való együttműködés keretében valósította meg az ultrahangos gesztusvezérlést.

A technológia mostanra vált annyira kiforrottá, hogy a kereskedelmi forgalomba kerülő okostelefonokban is megjelenhet. Az első kompatibilis készülékeket a gyártók várhatóan 2015 első felében mutathatják be - ez derült ki a tokiói Combined Exhibition of Advanced Technologies (CEATEC) Japan 2014 konferencián. Az új technológia előnye, hogy nem kell megérinteni az okostelefon vagy éppen a táblagép képernyőjét, hanem anélkül lehet átlapozni például egy digitális fotóalbumot vagy irányítani egy játékot. Az aktuális technika emellett különböző további irányítási szinteket is kínál, amelyek attól függően válnak elérhetővé, hogy a felhasználó milyen távolságra van a kijelzőtől.


Már most is vannak olyan gyártók, amelyek az érintés nélkül használható funkciókat az optikai szenzorokon keresztül valósítják meg az eszközeikben. Az ultrahang alkalmazása azonban ezzel szemben sokkal nagyobb rugalmasságot biztosít és ami fontosabb, sokkal nagyobb terület lefedését teszi lehetővé.

Laila Danielsen, az Elliptic Labs vezérigazgatója közölte, hogy a technológiát integrálni lehet az autók műszerfalába, a viselhető és az egészségügyi termékekbe, de ők most egyelőre arra összpontosítanak, hogy az ultrahangos gesztusvezérlés először az okostelefonokban, a tabletekben és a laptopokban jelenjen meg, majd terjedjen el. Az ugyanakkor egyelőre még kérdéses, hogy a technológiát mely gyártók fogják elsőként integrálni a készülékeikbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • verge175 #5
    Probaltal mar izzadt (vizes kezzel) hasznalni erintokijelzot?
  • Mentol #4
    Ti látjátok ennek az értelmét???
    Egyáltalán, mire használjátok (ha egyáltalán) a gesztus vezérlést?
  • pxxl #3
    Vicces lesz majd mikor az utcán mindenki veszettül hadonászni fog :D
  • Shiwo #2
    azok tán nem mennek a közelébe, így semmit, de a kutyák...

    érdekes lenne a cucc, ha nem csak legyezgetést meg kézközelítést tudna (mert mást nem igazán mutattak a videóban), hanem mondjuk a kéz formáját is felfogná, hogy egy ujjal mutatsz, kettővel, stb.
  • fszrtkvltzttni #1
    És mit szólnak hozzá a denevérek?