Berta Sándor

Több mint 60 órán át nézzük a képernyőket

A digitális eszközök egyre nagyobb mértékű alkalmazása megkönnyíti és felgyorsítja a munkánkat, de komoly árat fizethetünk érte.

A Sight Care nevű brit cég szakemberei a tanulmányukban kimutatták, hogy a szigetországi fogyasztók egyre több ideig bámulják a különböző kijelzőket. A brit felhasználók hetente több mint 60 órán át nézik a képernyőket. A jelenségnek egészségügyi vonzatai lehetnek, túlterheltté válhatnak vagy akár meg is sérülhetnek a szemeik.

Az emberek egyre több időt töltenek a televíziók, a monitorok és a mobil készülékek előtt, s kizárólag akkor tartanak szünetet, ha esznek vagy a mellékhelyiségbe térnek be. Egy tipikus "kijelzők előtt töltött nap" reggel 7 órakor kezdődik és este 22 óráig tart. Mindegy, hogy mobiltelefont, táblagépet, televíziót, számítógépet vagy más eszközt használnak, az eredmény általában ugyanaz.

Paul Surridge optikus, a Sight Care munkatársa rámutatott, hogy ha az eltöltött időt figyelembe vesszük, akkor ez nagyon jelentős és káros befolyással van az egyes személyek látására. A felhasználók csak nagyon ritkán és akkor is rövid időre tartanak pihenőt. A tanulmányból kiderült az is, hogy a férfiak és a nők egyaránt 22 óra 30 perc körül fejezik be a kijelzők nézését, és másnap reggel ugyanúgy folytatódik az egészségtelen gyakorlat, hiszen sokan ébredés után azonnal az okostelefonjukat kapcsolják be.

A gyerekek is túl sok időt töltenek a képernyők előtt. Az Amerikai Egyesült Államokban a 8-10 éves gyerekek átlagosan naponta 8 órát nézik a tévét, vagy éppen a PC, a laptop vagy a táblagép kijelzőjét. A tinédzsereknél ez az idő 11 óra, mindez pedig káros a fejlődésük szempontjából. Az eltöltött idő csökkentésével a gyerekek többet tudnak aludni, ezáltal sokkal jobb teljesítményre képesek az iskolában és kiegyensúlyozottabbá válnak, illetve kevésbé vannak kitéve az elhízás veszélyének.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!