Berta Sándor

Jönnek a kinyomtatható érintésérzékeny kijelzők

Német kutatók olyan vékony képernyőket alkottak meg, amelyek szinte bármely anyagon elhelyezhetők, ráadásul kinyomtathatók.

A Saar-vidéki Egyetem három informatikusa hozta létre azt a rendszert, amelynek segítségével a rendkívül vékony kijelzők kinyomtathatóvá váltak egy hagyományos tintasugaras nyomtatóval. Az Embodied Interaction nevű munkacsoportot Jürgen Steimle vezeti. Simon Olberding, a csoport egyik tagja kiemelte, hogy eddig ilyesmi nem volt lehetséges. A kijelzőket sorozatgyártásban készítik és eddig mindig szögletes formájúak voltak, ők ezen akartak változtatni.

Az általuk kifejlesztett megoldás lényege, hogy a felhasználó megtervezi a kijelző digitális alapjait a Microsoft Word vagy a Powerpoint programban, majd a három informatikus által megalkotott Screen Printing és Conductive Inkjet Printing eljárások segítségével kinyomtathatja a megjelenítőt. Mindkét eljárásnak vannak előnyei és hátrányai, de egy személy - az adott eljárástól függően - akár néhány perc vagy óra alatt is végezhet. A kinyomtatott képernyők mindössze 0,1 mm vékonyak. Egy A4-es oldal kinyomtatása alig 20 euróba kerül, a legdrágább összetevő a használt különleges tinta.


A két eljárás segítségével egyébként gyakorlatilag bármilyen felületre lehet 2D-s, illetve 3D-s formákat nyomtatni. A felület lehet papír, műanyag, bőr, kerámia, kő, fém és fa. Olberding közölte, hogy akár érintésérzékeny kijelzők is kinyomtathatók így. A felhasználási lehetőségek széleskörűek és gyakorlatilag bármely tárgyak elláthatók lennének beépített képernyővel, például bútorok, táskák vagy testen viselhető termékek is. Így egy karóra kibővíthető lenne egy miniatűr megjelenítővel, ami akkor kezdene világítani, ha az illető új üzenetet kapott.

Steimle szerint, ha az eljárást ötvöznék a 3D-nyomtatókkal, akkor olyan 3D-s tárgyakat lehetne kinyomtatni, amelyek képesek lennének megmutatni az információkat és reagálni az érintésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emberz #1
    Jól hangzik!