Gyurkity Péter

Továbbra sem fogy az iPhone 5C

Egyre nagyobb a raktárkészlet, ám a cég már az új chipen dolgozik - ezt a TSMC gyártja. Ázsiában terjeszkednének a HTC-től elcsábított új munkatársak segítségével.

Tajvani iparági források számoltak be arról, hogy az iPhone 5C forgalma továbbra is elmarad a korábban remélt szinttől, ennek eredményeként pedig a készülék egyre nagyobb számban marad a raktárak polcain. Nem igazán látni, hogy mitől lendülne fel az érdeklődés, miközben sokan már az új generációt várják.

Az ágazatban tevékenykedő cégek elmondása szerint immár összesen mintegy 3 millió példány van készleten, ebből 2 millió a Pegatron raktáraiban, a maradék 1 millió pedig a különféle forgalmazók és szolgáltatók polcain porosodik. A csalódást okozó forgalom legfőbb indokaként a kategóriában szereplő egyéb okostelefonokhoz képest magasabb árat jelölték meg, ám a "mindössze" 4 hüvelykes kijelző, valamint a műanyag külső szintén szerepet játszik ebben. Az Apple nyilván egy komoly árcsökkentéssel javíthatna a helyzeten, ám azt még nem tudni, hogy erre mennyiben lesznek hajlandóak.

Hírügynökségi jelentésekben arról írnak, hogy az új generáció - amely minden bizonnyal iPhone 6 néven indul majd útjára - készülőben van, ennek chipjét a szintén tajvani TSMC készíti, mivel az Apple végleg szakítani készül a nagy rivális Samsunggal (ez utóbbi szállította eddig az iOS-készülékek processzorainak jó részét). A gyártó nem kívánta kommentálni a hírt, ám a forrás szerint az A8 sorozatgyártására vonatkozó megrendelést már átvették. Az iPhone 6 megjelenését a harmadik negyedévre vetítik előre, ez illeszkedne az eddigi trendhez.


A Wall Street Journal számolt be arról az elképzelésről számolt be, miszerint az Apple újabb toborzóakciót indítana a távol-keleti régióban, ahol szeretnék megerősíteni pozícióikat. Erre az androidos megoldásokkal operáló fontosabb riválisok miatt van szükség, akik már félévente egy újabb generációt mutatnak be. A cég többek között a HTC mérnökeit keresi meg - egyenként, szép csendben, hogy azután az új csatlakozók a régió nagyobb beszállítóival együttműködve gyorsítsák fel az újabb és újabb termékek kialakításának és piacra dobásának folyamatát. A munka már a tavalyi év második felében elindult, azóta több mint 600 új alkalmazottra tettek szert, és továbbiakra lesz szükség ahhoz, hogy ledolgozzák a viszonylagos lemaradást. Idén az Apple a hírek szerint két új iPhone okostelefont, egy új iWatch okosórát, valamint esetleg az iTV-t dobná piacra, van tehát bőven igény az új kapacitásra.

A Samsung ezalatt az új Galaxy S5 ujjlenyomat-olvasójával, pontosabban annak selejtarányával küszködik, mivel nem tudnak elegendő példányt biztosítani a szállítmányokhoz. Dél-koreai értesülések szerint egy külső beszállítóval szerződtek a pótlás mielőbbi megkezdéséről, ez pedig nem más, mint az Optical Track Pad készülékek legnagyobb gyártója, a Crucialtec. Ők többek között ilyen leolvasókat is készítenek, de a jövőben - amennyiben erről megállapodás születik - a Galaxy Note 4 biometrikus funkcióit is ők szolgáltatnák. A céget máris sok kritika éri a malőr miatt, ám még van esélyük időben orvosolni azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #16
    Na, kijött a 7.1. Kíváncsi vagyok, változik-e a helyzet.
  • M2 #15
    Az amerikai árat még terheli 0-10% adó, államtól függően.
    Az magyar árat meg terheli vám (EU) és a nem kicsi ÁFA, tehát:
    1099 * 230 * 1.1 * 1.27 = 353 120

    Nekem pont kijön. :-)
  • Kovász #14
    egyrészt az USD-os ár NETTÓ ár, másrészt általában úgy megy az átváltás, ha a tengerentúlról jön vmi, h 1 USD=1 EUR...
  • M2 #13
    2-3 naponta egy gyorshalál, app-ok amik beakadnak és/vagy hirtelen kilépnek - igen én ezt instabilnak hívom. De szidhatnám az érzékelési pontatlanságát is, amin néha 1 teljes centivel lentebb kell nyomni, mint ahol a gomb van a képernyőn (régi ios-en ugyanaz az app tökéletes volt!).

    És nem az én telefonom szar, mert iPad-en ugyanez.
  • asysoft #12
    iOS7 sajnos tényleg az, legalábbis 5s-en mindenképp. Ezért vettem végül ismét iPhone-t (embertelen ára ellenére), mert bármi mást próbáltam, vagy elmaradt stabilitás terén, vagy más alapvető hiányosságai voltak, erre 5s-sel bekapcsolását követő 20 percben több bugot kaptam az arcomba, mint az azt megelőző bő 2.5 év alatt összesen (ekkor 7.0.2 volt rajta, 7.0.3-mal valamelyest finomodott a helyzet, de a respringelés azóta is megmaradt). Annyi enyhítő körülmény van, hogy ekkor nem csontra fagy, hanem idővel (pár másodperc...1 perc) szépen újraindítja magát, és PIN kódot sem kér, tehát ha a zsebemben döntene úgy, hogy meghal (amit amúgy nem tapasztaltam), akkor sem járnék úgy, mint a Nexusommal tettem. De elődeihez, illetve az elvárhatóhoz képest ez nevetséges, túl nagy fába vágták a fejszéjüket, több idő kellett volna a fejlesztéshez - de mint felhasználó, ez nem fog meghatni...
  • Linkout #11
    Összehasonlításnak: Amerikai apple storeban macbook air 13" 1099 usdtől. Hungarian apple storeban 350.000...
  • SanMaster #10
    Túl drága! Ha levinnék az árát, vinnék mint a cukrot. A teló drágább, mint a Sami S4, nooormális?!
  • Miguel125 #9
    Nekem aztán tényleg semmi bajom nincs az iphone-al, sem bármelyik apple termékkel, tök jó cuccokat gyárt, nagyon minőségi minden termékük, csak itthon túl van kultiválva, presztízs értéke nagyobb lett, mint a hsználati az árazása miatt, bezzeg tőlünk nyugatra minden átlag ember megengedheti magának... Viszont nehogy "tönkre tegye" a HTC-t mert akkor irgumburgum!!!
  • Zombee #8
    Az iPhone 5C konkrétan egy műanyag házas iPhone5, egy az egyben ugyanaz a hardver. Értelmetlen, hogy az Apple ezzel akarta a piacon helyettesíteni a korábbi csúcsmodellt, mivel az 5S és 5C érkezésével ki akarták vonni, míg pl. a 4S-t megtartani még egy évre.

    A hardver amúgy nem gyenge, ahhoz a rendszerhez pont elég, mivel az iOS-nek nincsenek olyan erőforrásigényes dolgai, mint az Android Java VM.
  • Linkout #7
    Az instabil OS-en nevettem :)