Ötvös Tibor

Kidobott pénz a multivitamin

Szakemberek ma kijelentették, hogy az étrend-kiegészítők nem szükséges, hatásuk káros is lehet. Ezt a megfogalmazást három nagy kutatásra alapozva tették és szimpla pénzkidobásnak nevezték ezen szereket.

Bizonyára elég sok olvasónk szed különböző étrend-kiegészítőket és itt most nem az edzésekhez, sportokhoz ajánlott porokra gondolunk elsősorban. Sokkal hétköznapibb szerekről van szó, melyeket akár gyermekeink számára is szinte kötelezővé teszünk, mert azt halljuk mindenhonnan, hogy például a multivitaminok segítenek a betegségek megelőzésében. Ma azonban szakemberek három nagy kutatásra, tanulmányra hivatkozva leszögezték, hogy a harcnak vége, immáron megdönthetetlen bizonyíték van a kezükben arra, hogy ezen kiegészítők szedése nem elég, hogy teljesen haszontalan és puszta pénzkidobás, hanem ártalmas is lehet.

Az Annals of Internal Medicine december 16-i számában megjelent nagy tanulmány szerint nincs semmi bizonyíték arra, hogy a különböző multivitaminok illetve ásványi anyagok megelőzi vagy lelassítja az értelmi hanyatlás vagy az olyan krónikus betegségek, mint a rák, szívbajok kialakulását. "Az üzenet egyszerű: a legtöbb kiegészítő nem előzi meg a betegségeket vagy a halált, így szedésük nem indokolt és kerülendő" - áll a szakemberek véleményének összesítésében.

"Egymás után jönnek ki az olyan tanulmányok, vizsgálati eredmények, hogy ezen étrend-kiegészítők nem jók semmire, ennek ellenére az Egyesült Államokban is rekordot ért el az értékesítésük az idén" - árulta el véleményét Dr. Edgar Miller, a Johns Hopkins University professzora. Ugyanakkor a vitaminok szedése pszichológiai indokokkal magyarázható, hiszen az ezt szedő emberek legtöbbje olyan étrenddel rendelkezik, amely szerinte nem pótolja a szervezetének szükséges ásványi anyagokat és így szükségesnek érzi bevinni más módon ezeket az étrendjébe.

Ennél azonban jóval fontosabb, hogy viszonylag sok, önmagát vitaminnak nevező szerről derült ki, hogy ártalmas az emberi szervezetre. Klinikai tesztek alapján ma már tudjuk, hogy az E- és A-vitaminok túlzott fogyasztása illetve a béta-karotin szedése jelentősen növelte a halálozások számát, hiszen rossz hatással voltak a tüdőrákra például (meggyorsította a terjedés folyamatát és ezzel a halált is). "Az ügyet lezártnak tekinthetjük" - fejezik be a szakemberek a cikkben. "Egy átlagos felnőtt esetében az ilyen jellegű készítmények napi szedése nem hogy teljesen felesleges, de még káros is lehet."

"Az ipar próbálja azt az érzetet kelteni bennünk, hogy hiányosak vagyunk, fogyatékosak ezen vitaminok nélkül, ám ez nem igaz" - fejezte be Miller. "Több, szabadon választott kutatás is bebizonyította ennek ellenkezőjét és rámutatott, hogy nincs semmi hasznunk ezen szerekből." A cégeknek viszont annál nagyobb ez a haszon, hiszen 2010-ben 28 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el az Egyesült Államokban (Európában is hasonló az adat) és azóta csak növekszik a piacuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • garferi #50
    Szendi Gábor írt egy jó összefoglalót válaszul erre a hülye kutatásra, érdemes elolvasni: Szendi Gábor: A vitamin tényleg csak pénzkidobás?
  • NEXUS6 #49
    Vazze dexar ez az új dizájn.

    A cikk is.

    A Zsindexen viszonylag korrekten tárgyalják.
    Az eredeti cikk 3 tanulmányra hivatkozik.
    Az első tanulmány 27 másik tanulmány összegzése, vagy is gyak azt mutatnak ki benne amit akarnak.
    A második tanulmány 1700 olyan beteget vizsgált, akik már egyszer átestek infarktuson (vagy is életmód, hajlam meg mert volt már nagyobb az esélye mint az átlagnak) hogy a második infarktust milyen eséllyel kapják ha szednek vitamint, vagy csak placebót. A vizsgálati időszak alatt felük eleve abbahagyta a készítmények szedését, szal ez a tanulmány is egy dögkút.
    A harmadikban 6000 65 évesnél idősebb férfit vizsgált 12 éven át, hogy milyen hatással van az agyi funkcióikra a multivitamin, vagy a placebó. Ők eleve már idősek voltak, akármilyen kórelőzménnyel, ja és mind orvos.

    Mellesleg az ilyen cikkek eleve keverik a sima patikai gagyi multivitamin készítményeket, amelyek nagyjából xart érnek, meg a megadózisú búgatószereket, amik viszont brutálisak.

    Centrum és társain éltem jó pár évig, szeptembertől márciusig X-szer kaptam influenzát megfázást mindent (úgy tűnik hajlamom van rá). Mióta megákat szedek azóta évente 1-2szer van egy pár napos, messze nem olyan veszélyes. Szellemi testi frissesség fáradékonyság dettó.

    Gyógyszergyáraknak üzenem, hogy az egészség is lehet üzlet nem csak a betegség. Nem ilyen fizetett hirdetéseket kell feladni, hanem lehet értelmes táplálékkiegészítőket gyártani.
  • gforce9 #48
    Iszonyat! nem tudom elolvasni mit írtam.... csak gratulálni tudok az SG-nek.
  • gforce9 #47
    Zero 7th ma, 16:06 :

    Azért baj, mert ha 1 tehéntől van a tej és az nem beteg, akkor nem leszel beteg tőle. Ha viszont 1000 tehéntől van benne tej és egyik másik hordozója 1-2 vagy többfajta kórokozónak akkor nagyobb az esély rá, hogy beteg lehetsz tőle.
  • Frekvency #46
    kurvajó ez a fehér alapon világosszürke cérnavékony betühalmaz, baszki karikák ugrálnak a szemem előtt. tényleg minden weboldal megbarmul már??? Nyomorult metrón netező ribancok miatt szenved egy rakás ember, gratula!!
  • Zero 7th #45
    Az azért ugye megvan közben, hogy a D-vitamint nem feltétlen kell bevinni, mert azt épp tud termelni a szervezetünk magának (pl C-vitaminnal ellentétben)?

    Amíg nem okoz izomgörcsöt, meg fájó csontokat a hiány, addig vélhetően épp elég D-vitaminod van.
  • Zero 7th #44
    A cikk egészséges felnőtt emberek napi szintű vitaminszedéséről szól. Ha te nem vagy egészséges, vagy felnőtt, akkor nyilván rád nem vonatkozik.

    Egyébként ha beteg vagy, az orvos is javasol plusz vitaminbevitelt.
  • Zero 7th #43
    "Mar az is kockazatos, hogy 1 dobozos tejben nem 1 tehen teje van, hanem omlesztve tobb szaze"

    Ez úgy mégis honnan jött, hogy ez baj? Igazán érdekelne, nem először hallom...
    Van egy balfasz kollégánk, tőle hallottam ezt először, azóta ezen röhögünk. Meg azon, hogy a zöldborsónak nem jó a térgeometriája, az is káros.
  • Estal #42
    Ha egészséges emberekről van szó és megelőzésről, akkor azt ki lehet jelenteni, hogy a vegyes, kiegyensúlyozott étrendből bevitt vitamin és egyéb nyomelem, ásványi anyag elegendő.
    No de...
    Ha nem vagy egészséges?
    Ha nem vegyes, kiegyensúlyozott az étrended?
    Ha már beteg vagy?

    Pl. nekem egy komoly emésztőrendszeri problémám van, ami miatt csak néhány féle ételt ehetek. Ha én nem fogyasztok B6, Mg, Cu és C-Vitamin kiegészítést, akkor súlyosbodnak a tünetek...

    Szóval ez az egész így kicsit sommásan van kijelentve.
  • Sippie #41
    Konteó!!