Gyurkity Péter

A grafikus kártyákat is leváltaná az Amazon felhője

Az Amazon saját felhő-szolgáltatása immár saját grafikus vezérlőt is kínál a nagyobb teljesítmény iránt érdeklődő felhasználóknak, akik ezzel nemcsak a különböző tömörítési és az egyéb, nagy számításigényű feladatokat oldhatják meg a platformon keresztül, de potenciálisan akár a játékok streamelését is elvégezhetik, egy kifejezetten lassabb, akár hordozható eszközre támaszkodva a saját oldalukon. A játékok sugárzásának gondolatát a konzolpiac nagyobb szereplői is támogatják, bár azért itt még komoly gondokkal kell megküzdeniük.

Az Amazon Web Services (AWS) közleményben jelentette be, hogy az EC2 felhő-platform immár saját grafikus vezérlővel kiegészített folyamot (instance) is kínál az előfizetőknek, amely minden, 2D és 3D-vel kapcsolatos igényt kielégít. Az új ajánlat révén a G2 névre keresztelt folyam a 15 GB memória, 60 GB-os helyi tárolókapacitás, valamint a 2,6 GHz-en futó Intel Sandy Bridge processzor mellett az nVidia Kepler architektúrájára épülő GK104 grafikus vezérlőt is elérhetővé teszi, amely 1536 CUDA-maggal áll rendelkezésünkre. Ezzel DirectX, OpenGL, CUDA, valamint OpenCL alkalmazásokat és szolgáltatásokat is futtathatunk a felhőn keresztül, így újabb területen válik feleslegessé a saját erős asztali hardver megléte.

A közleményben a párhuzamos futtatás és végrehajtás előnyeit emelik ki, hozzátéve, hogy a grafikus vezérlők már jó ideje kiléptek hagyományos szerepkörükből, egyre több, eredetileg kizárólag a központi processzor által végrehajtott feladatot vállalva át. Példaként merül itt fel a hangi és mozgóképes állományok tömörítése, illetve a nagy számításigényű programok futtatása, de itt idővel a játékok is megjelenhetnek, hiszen ezek bevonása mind a szolgáltató, mind pedig a felhasználók részéről logikus lépés lenne.


Az érdeklődés szintjét jól jelzi, hogy az Autodesk máris több alkalmazást tett elérhetővé a platformon belül, bár a népszerű AutoCAD egyelőre nem tartozik ezek közé - az első körben ez még nem jelent meg a listán. Az Ubisoft csatlakozása azonban már egyértelműen a játékok jövőbeni megjelenésére utal, ők egy költséghatékony alternatívát látnak a felhő-szolgáltatásokban, amelyek gond nélkül biztosítják a szükséges teljesítményt, az óránkénti 65 centes induló ár pedig számos olyan felhasználónak megfelelhet, akik nem tartanak igényt a brutális hardver folyamatos birtoklására.

Természetesen nem az Amazon az egyetlen, amely a játékok streamelésének gondolatával kacérkodik, hiszen már a mostani bejelentés előtt számos ilyen kezdeményezést ismerhettünk meg, elsősorban a konzolok területén tevékenykedő, vagy az iránt érdeklődő cégek részéről. A Steam OS esetében például fontos előnyként jelenik meg a streamelés lehetősége, a játékokra fókuszáló platform ugyanis minden esetben szeretné biztosítani a nagyobb kijelzők, így például az újabb televíziók által nyújtott előnyöket. Ők jelenleg a saját hardver tesztelésével és piacra dobásával vannak elfoglalva, ám a szoftver nemcsak ezen konfigurációkon, de a megszokott PC-ken is telepíthető lesz.

Az nVidia az általuk Shield néven piacra dobott minikonzolon a megjelenés pillanatától kezdve elérhetővé tette a streaming lehetőségét, bár ez esetükben fordított irányban történik. Itt ugyanis a hagyományos PC-n (az újabb GeForce grafikus vezérlőkön) futtatott játékok sugározhatók a konzolra, a PC erejére támaszkodva, ezzel tehát nem mentesülünk a saját erős hardver meglétének igénye alól.

A Sony a maga részéről néhány nappal ezelőtt a filmek és zenei anyagok streamelésének lehetőségét jelentette be, többek között az Amazon Instant Video, a Netflix, illetve a Hulu Plus támogatásával, bár ez nyilván nem kárpótolja teljes mértékben a felhasználókat a CD-, illetve az MP3-lejátszás hiánya kapcsán. A jövőben azonban a játékok esetében is elérhetővé válhat a streaming opció, amit saját meglévő, Gaikai névre keresztelt felhő-platformjuk által valósítanának meg. Ezzel a PlayStation konzolon futtatott alkotások a hagyományos PC-ken, televíziókon, Blu-ray lejátszókon, avagy okostelefonokon és táblákon is megjelenhetnének, a megszokott hardveres projektet egy tágabb értelemben vett szolgáltatássá alakítva ezzel át. Szeretnének minden lehetséges eszközt bevonni ebbe a körbe, ám ezt a lehetőséget egyelőre házon belül tanulmányozzák, a megjelenésre pedig legkorábban 2014-ben kerülhet sor, az első körben a PS3 alatt elérhető játékokat elérhetővé téve a rendszerben.

A Microsoft háza táján jelenleg a következő vezérigazgató kiválasztásának procedúrája, az ezzel kapcsolatos találgatások és újabb információmorzsák tartanak igényt a címlapokra, ami a legújabb értesülések szerint nagyon is komoly következményekkel járhat. A Nokiától visszatérő Stephen Elop ugyanis állítólag módosítaná a mai napig jól megfigyelhető központi fókuszt, az Office csomagot a PC mellett minden egyéb eszközön is elérhetővé tenné, hogy növelje az eladások számát, néhány más üzletágat pedig hajlandó lenne felszámolni avagy eladni. Ez utóbbiak között szerepel a Bing kereső, de az Xbox részleg is, ám míg a Bing platformot egyszerűen elhagyná, az Xbox konzolokat külön cégbe szervezné ki, hogy megszüntesse a vezetés figyelmének megosztását.

Bárhogy is legyen, az Xbox One esetében a közvetlen előd natív támogatása helyett itt is a felhő-platform jelenthet alternatívát, legalábbis a cég illetékesei által elejtett szavak alapján. Zárt körben állítólag már sor került az Xbox 360 konzolon futó Halo 4 játék Windows Phone eszközre és Windows PC-re történő streamelésére, amelyet alig 45 ms-os késleltetéssel valósítottak meg, ám ahhoz, hogy az Xbox One és az Xbox 360 között ilyen módon biztosítsák a visszafelé történő "kompatibilitást", még komoly akadályokat kell leküzdeniük.

A cég termékigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ötlet ugyan kitűnő, ám jelen esetben csak akkor működik problémamentesen, ha valóban a világ legjobb hardverével és internetelérésével rendelkezünk. Ugyan már eddig is komoly munkát végeztek ezen a területen, a hálózati eléréseknek azonban még sokat kell javulniuk az élmény fokozásához, amit szerinte az is bizonyít, hogy az OnLive szolgáltatás 2010-es, házon belüli tesztelése során számos ilyen problémába ütköztek. Egyelőre tehát még nem világos, hogy a szavakat az ő részükről mikor követi majd egy, a felhasználóknak szánt termék megjelenése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #16
    Próbáltam eléggé semlegesen fogalmazni - miközben Molnibalage üzenetére válaszolva küldtem el. Ő talán észlelte, hogy nem számára szólt, és sértés meg aztán végképp nem akart lenni.
  • ugh #15
    Arrol van szo hogy igy mindent at lehet nezni ki merre hany meter.
    Mivel jatszol, mit nezel, mit olvasol mi a melod, kapod a celzott reklamokat orba szajba.
    Ha meg nem tetszik amit csinalsz meg lehet nezni titkosszolgalatilag miket is tarolsz fent hatha van valami amit hasznalni lehet.
    Total ordit, uvolt, hogy erre megy ki a jatek mega lovera.
    Ez meg mekkora hogy ha nem fizetsz havi dijat akkor nem jatszol.
    Pedig lehet tolnal mondjuk valami regi gamet mert az ujak meg nem erdekelnek de csak akkor teheted meg ha fizetsz havi dijat.
    Most megvetted 5 eve mondjuk 10 dolcsiert, akkor jatszol amikor akarsz, es nem kerul tobb penzbe mint a villanyszamla.
    Ez bassza a csoruket mert felhoben fizetned kene erte akkor is.
    Ez az ingye' van csak a beetees. Aztan meg majd amikor szalad a szeker es az allambacsi ugy latja jo bolt, meg kivetnek ra adot is.
    Az lesz a jegeso felho :D
  • ugh #14
    Ez egy eszetlen nagy faszsag.
    Sokan el vannak szalva hogy milyen jo hogy az uj konzolokban, hogy kozos a memoar a cpu es a gpu szamara mert nincs pci-e kozte es nem kell az adatokat tolugalni ide-oda.
    Meg ezen is megy sikitas es akkor a pci-e sebessege hol van a leggyorsabb "megveheto" netetol?
    Namamrmost ok, hogy itt csak a kesz kepet kapod vissza, de az infot el kell kuldeni ami nem keves ai, fizika, grafika, hang anyamkinja, majd az egeszet keszrematekozva visszakuldeni.
    Ez egy lazalom es nem megvalosithato.
  • Molnibalage #13
    Pontosan erről beszélek. Normális netre nincs esélyed, a szart is drágán mérik. A VGA viszont kvázi mindenhol ugyanannyi. Tehát ki szórakzona ezzel a felhő alapú ötlettel, mikor a saját vasa hosszú távon tördék befektetéssel többet tud.

    Ahogy látom, ma a felső alapú hülyeség egyfajta trendi baromság lett, ami totál feleslegesen erőltetnek. Mintha ez lenne az IT éppen kikiáltott szent grálja.
  • ostoros #12
    Amit írtál, az őt támasztja alá...
  • IMYke2.0.0.0 #11
    ÉS akkor ébresztő: ne az ország belső kivételezett részével számolj...
    Határvidékeken még vezetékes telefon, kábelnet sincs, és lógunk az aláírásomban lévő hulladékon.
    Igen, ez elvileg egy osztott 2 megabites net...
    Még egyszer: dugd a kezed a jeges vízbe, hogy lásd mi a valóság körülötted...
  • Molnibalage #10
    Én nem értek a témához, de nekem hülyeségnek tűnik. Arról van szó, hogy ha gyenge a VGA, akkor netkapcsolaton átmegy a számítás, a túloldal számít majd visszaküldi az eredményt? Ha igen akkor röhögnöm kell. Nekem mázlim van és jó a netem, de mikor egy online játékban több száz ms-os pinggel rendekező usereket lámátom, akkor ott miféle játékélményről van szó ekkora lag mellett...?

    Ezen felül egy igen combos középkat VGA is 40k HUF úgy, hogy itthon minden számítógépalkatrész valahogy drágább, mint kint ahol picivel jobb az átlagkereset...

    Egy középkat új gép 140-ből simán összerakható, ha a ház marad a régi és meglevő. Ha valakinek csak a VGA ára a bibis, akkor meg gondolkozzon már. Milyen netkapcsolat kell és milyen ára van? Egy "szutyok" netkapcsolat ma 4-8k HUF. Tehát néhány hónap előfizetés = egy VGA ára.

    Egy VGA-t jó esetben 3-4 évig nyüstöl az ember. Ha cask havi néhány órát játszik, akkor négy év alatt is legyen 60 óra játék, ami röhejesen alulbecslés. 40k HUF/ 60 óra = 666 Ft/óra. Olcsóbb, mint a mozijegy, sokkal.
  • sz0mark #9
    Hát nem értem itt a problémáitok. Annyira nem lehetetlen mint az képzelitek, már több ilyen szolgáltató is van, pl a fentebb említett Gaikai (volt szerencsém kipróbálni a Mass Effectet rajta), és van a mindenki számára elérhető OnLive.
    Teljesen korrekt, megveheted a játékot, és játszhatsz vele további havidíj nélkül, vagy bérelheted is pár napra! esetleg ki is próbálhatod ingyen, vagy van egy ilyen előfizetés szerűségük amelyben csomó játékot megkapsz ez idő alatt. Én sztem teljesen tökéletesen működik, tény, hogy FPS-t én sem ezen játszanék, de egy Assassins Creed már teljesen élvezhető, és nem kell hozzá egetverő internet kapcsolat, otthoni 5Mbps ADSL-el, simán tudtam játszani a tabletről...

    És igen, ebben én is hiszek, hogyha majd streamelt szaroktól függünk, akkor a cégek átveszik felettünk a hatalmat, irányítani fognak minket, és rabszolgáik leszünk, bár biztos lesznek rebelius szervek akik lázadni fognak, egy sötét pince mélyéről, proxyk mögül fogják saját gépükön futtatni majd a játékokat, de őket el fogja nyomni a rendszer... komolyan!?
  • cateran #8
    Ne viccelj mar...
    AMD A4 X2 5300 3.4Ghz,
    . ASROCK FM2 A55M-DGS - FM2 - A55 FCH - 2 DDR3 2400 - 7000 SERIES GRAPHICS,
    . 4GB DDR3 Kingston 1333 single module,
    . Integrated Sound Card,
    . Manufacturer Supplied Cooler,
    . No Optical Drive,
    . 500GB S-ATAIII Hard Drive 6.0Gb/s,
    . No Secondary Hard Drive,
    . AMD R9 270X (2048MB PCI Express DDR DVI),
    . No Monitor,
    . CiT 1011B Midi Black Case with 500W PSU,
    . 500W PSU with 12cm Fan,
    . No Operating System,
    . No Software,
    . Logitech Keyboard and Mouse Deskset,
    . 12 Months Warranty,
    . In Store Collection,
    . Payment by Debit Card

    370 angol font....
  • who am I 7 #7
    Egy közepesen erős használt videó kártya(amivel már tudsz fullhd-ben játszani) már 30 rongy körül van, ehhez egy 4 magos proci, ami szintén nem a gyengébbik fajtából van 20 rongy, memó meg legyen 6-10k.Alaplapot is lehet gubizni 10-15k körül.Hol vannak itt a százezrek?De ha, mindenből vacsi újat veszek, akkor is max ennek a 0.75X-öse.Csak rá kell szánni az időt..egy játékosnak nem éri meg ez a gamer cloud...annak viszont igen, aki mondjuk 1 héten játszik 3-4 órát végülis..bár akkor is arcába fogja kapni a laggot rendesen.