26
 • Dodo55
  #26
  Ahol optikai betáp van azt tényleg nem a legolcsóbb létesíteni, de utána már az átjátszók telepítése a valóságban eszközdíj + egyszeri telepítési költségben megáll. Kvp valóban 4G/5G-vel példálózott, én viszont inkább sima 802.11 technológiákra épülő hálózatokról beszéltem utána, amivel sok tucatnyi szolgáltató dolgozik az országban és nagyon rugalmasan tudják a hálózatot fejleszteni ha már az alapokat lefektették.

  "se áram, se engedélyeztetési költségek, se bérlési díj"
  Áram + bérlési díj sokszor kölcsönös szívességi alapokon megy, engedélyeztetés tudtommal nem szükséges (szabad felhasználású spektrumban működő szabványos eszközök), plusz torony is ritkán kell. Templomok, magas iroda vagy lakóházak, esetleg mezőgazdasági objektumok, viztornyok adják magukat a legtöbb településen (a nagy mobilszolgáltatók is ha tehetik inkább ezekre települnek rá amúgy dedikált tornyok helyett). Persze a hegyes-völgyes tájakon bonyolultabb a képlet, de "aki keres, az talál" alapon ilyen helyeken is meg szokták előbb-utóbb oldani. Sőt, pont egy ilyen helyen egyszer az egyik szolgáltató partnerünk egyetlen ügyfél kedvéért is rakott volna átjátszót saját költségen (20-30 ezer forintos eszköz elég lett volna...), csak mondta, hogy szerezzünk nekik geográfiailag alkalmas helyet ahová ingyen felmehet... És persze, vannak fél milliós eszközök amik tudnak több gigabitet kilométeres távokon, de nem magától értetődő, hogy indulásnak ennél jóval olcsóbbak, pl. párszáz megabitre alkalmas 802.11ac eszközök ne lennének elegendőek egy kisebb ügyfélcsoportot kiszolgáló gerinc + szórás elindítására (amik a mostani rablóárakon is még mindig nem karcolnak egy 100-ast).
 • kjhun
  #25
  Látom fiúk, jól elvagytok!

  Dodo55: Le tudnád, tételesen bontva írni, hogy az általad elképzelt hálózat, mennyibe is fájna, egy-egy szolgáltatónak??

  Előfeltételként, legyen 2db átjátszó torony és az egész rendszer, az optikai betáppal együtt, tudjon 1Gbit/s kapacitást elosztani, X szmnú előfizető közt. Legyen ez, mondjuk 20-25 végpont.

  Ha, tippelnem kéne, 2-5 misi alatt nem állna meg. (Eléggé nehéz konkrét árat találni, mondjuk egy 20m-es acéltoronyra.) Pláne, egy klasszikus mobiltoronyban gondolkozva. Az van már magában ennyi, aztán még se antennánk, se a hozzávalók, se áram, se engedélyeztetési költségek, se bérlési díj. (Általában 10-15 évre van és legaláb 0.5-1 misi/év, ha nem több. Vagy megveszed, a földterületet hozzá.)
 • defiant9
  #24
  "valójában te általad létrehozott ellentmondások miatt lehülyézed örökké a másikat."
  Nagyon szép hogy minden konkrétum nélkül fröcsögsz ismét. Próbálj meg érvelni, arra reagálj amit írtam, beidézve hogy mivel van gondod. Ja hogy az már nem megy az uraságnak, csak a vegysztiszta személyeskedés, mindenféle konkrétum nélkül.

  "mintha csakis a jelenlegi országos szolgáltatókról beszélnénk itt"
  Rendben, akkor miért is nem írtad le (most sem) hogy konkrétan miről beszélsz. Specifikáld a cég paramétereit/működési területét(lakosság, település jelleg) akire gondolsz. És hogy pontosan mire kéri el a 8-10e Ft-ot.
  Kiemelten arra a problémára hogy amit leírtál 100/100 hogy is lenne garantálható? Ui. ez egy konkrét érv volt. Amire mi is volt a válaszod? Hát semmi, kellemtelen volt, hát eleresztett a füled mellett és inkább elkezdtél személyeskedni. Ezután te oktatsz ki a vitakultúráról? Lol.

  "nem feltétlenül a te véleményedet fogom etalonnak tekinteni, hanem továbbra is inkább azokét az ismerőseimét, akiknek ilyen cégeik vannak."
  Tekintélyelvű érvelési hibába próbálsz menekülni, ahelyett hogy konkrétan reagálnál, jó ismeréve annak amikor valakinek nincs érdemi válasza.

  "keretein kívül merészelnek gondolkodni."
  Engem nem zavar hogy olyat találtál ki ami nem működképes. Rámutattam hogy miért nem, ahelyett hogy erre mondanál valmit, elkezdesz hisztizni hogy fölényeskedek a lexikális tudásommal? Ebben nincs semmi lexikális tudás, csak alap szintű közgazdasági/műszaki racionalitás, amit neked nem sikerült megugranod. Azt tudom javasolni hogy amikor előjössz egy újabb világmegváltó ötletettel (mindenki költözzön dugómentes vidékre, meg hogy lehet jó/olcsó wireless netet adni a népnek) ami láthatólag a gyakorlatban nincs, akkor gondolkozz el rajta hogy miért nincs úgy. Vajon mindenki hülye, csak te találtad ismét fel a spanyolviaszt?
 • Dodo55
  #23
  Hihetetlen, ahogy lesilányítod más mondanivalóját azzal, hogy mindent a saját skatulyáidba próbálsz erőltetni, meg összemosol (jó esetben) egyetlen embertől egy-egy téma elkülönülő vonulatával kapcsolatos kijelentéseket, majd az ebből fakadó, valójában te általad létrehozott ellentmondások miatt lehülyézed örökké a másikat.

  És közben az a vicc, hogy hol hajlandó vagy tudomást venni a másik ember állításának tartalmáról, pl:
  "Ennél valamivel olcsóbb a korlátlan mobilnet, amit 2-3 szolgáltatótól megvehetsz"
  de aztán már úgy folytatod, hogy az érveid ütköztetésének kedvező módon a másik ember mondanivalóját meghamisítod vagy az eredetitől eltérő kontextusba helyezed:
  " a mostani nagy mobilcégek vannak. Az az ötleted hogy telepítsenek új antennákat"

  Tehát a konkrét esetben először még tudomást veszel róla, hogy a téma ésszerűen nem korlátozódik sem országos szolgáltatókra, sem pedig egy-egy konkrét technológiára (amikor a díjbecslésemet minősítgeted a nagyon szolgáltatók mobilinternet díjaihoz való viszonyítással), utána viszont már pár sorral lejjebb úgy teszel, mintha csakis a jelenlegi országos szolgáltatókról beszélnénk itt és csakis szigorúan az általuk jelenleg használt technológiák kerültek volna szóba.

  Ez nem érvelés, ez nem vitázás, te itt szimplán fölényeskedni akarsz, gyakorlati tapasztalatok és ötletek megosztásával folyó konstruktív vitákat jössz ide örökké mindenáron agyonütni, csak hogy beképzelten puffogtathasd a lexikális tudásodat, mert jól láthatóan irritál az, ha olyan embereket látsz, akik a te általad elfogadott ismeretek szigorúan megkérdőjelezhetetlennek tartott keretein kívül merészelnek gondolkodni.

  "Akik viszont nem a te általad elképzelt modell szerint működnek és csak valóban nyereséges lépéseket tesznek meg. Ergó hiba van a matekodban."
  Mesélj még, légyszíves... Bár lehet ilyen kérdesekben azért ha nem sértődsz meg, akkor nem feltétlenül a te véleményedet fogom etalonnak tekinteni, hanem továbbra is inkább azokét az ismerőseimét, akiknek ilyen cégeik vannak.
 • defiant9
  #22
  "kötelező érvényűnek beállított ideológiákat akarsz ráerőltetni "
  Üres bemondás. Mutasd ár meg mit erőltettem! Eleve hogy tudok bármit is 'erőltetni'? Érvelni tudok, amire neked nincs válaszod.

  "Mert hogy az úgynevezett valóságról beszélgetünk itt, ami tele van ilyen cégekkel"
  Akik viszont nem a te általad elképzelt modell szerint működnek és csak valóban nyereséges lépéseket tesznek meg. Ergó hiba van a matekodban.

  "talán olyan 8-10 ezer amit reálisnak tartok"
  Ennél valamivel olcsóbb a korlátlan mobilnet, amit 2-3 szolgáltatótól megvehetsz,

  "mondjuk 100/100-as kapcsolatért "
  Ezek szerint nem vagy képbe, de mobilnetnél soha nem fogsz fix sávszélességet kapni, akkor rentábilis egy tornyot letenni ha sok a user, akik viszont csúcsidőben el fogják vinni a sávszélt simán ez alá, ha 2x annyi tornyot kell letenni akkor kb. duplázódik az ár, ha háromszor annyit akkor triplázódik, és akkor ezzel kezdheted el felszorozgatni a 8-10e forintot, és ott állj meg ahol elfogy a fizetőképes kereslet. Segítek ez kb. a mostani cellaméretre fog kijönni. Mobilnetnél nem igazán lehet olyan számlázási model-t csinálni hogy lokációtól függően emelkedjen a díj, bárki aki bemegy a cellába a telójával használhatja a szolgáltatás azért a díját amit országos(akár EU) szinten fizet.

  Nem igazán értem hogy mit szeretnél. Addig jutottunk hogy OK, a mostani nagy mobilcégek vannak. Az az ötleted hogy telepítsenek új antennákat, de cserépbe felvihetik a havidíjat 10e-re mert úgyis megéri nekik? Mindezt csak hasraütés bemondásra, mert nyilvánvalóan semmiféle megtérülési számítás nincs mögötte?
 • Dodo55
  #21
  Tényleg nem veszed észre, hogy rendszeresen nem létező kereteket és/vagy kötelező érvényűnek beállított ideológiákat akarsz ráerőltetni 1-1 témára és rögtön azok megsértését kéred számon végtelenül személyeskedő stílusban a vitához konstruktív módon hozzászólókon? Tényleg nem gondolod, hogy ezt egyszer nem unjuk kurvára meg?

  "feltételezd hogy már van egy jól működő céged"
  Mert hogy az úgynevezett valóságról beszélgetünk itt, ami tele van ilyen cégekkel.

  "Falvakban is van mobilnet, meg ott van Starlink is, mindkettő drágább és alacsonyabb minőségű mint az optika"
  Igen. Pontosan ezért dobtam be korábban a fixed wireless-t, hogy érdemes vele a közeli (használható betáp sávszéllel rendelkező) cégek fülét rágni, mert általában win-win ha már pár tucat jelentkezőt sikerül rá összekotorni és korszerű eszközökkel akár már több száz megabit is relatív könnyen odalőhető a végpontokra. Mellette sem nem mondtam olyat, hogy ugyanúgy 3-4 ezer forint havidíjért, mint egy nagyvárosi FTTH vagy DOCSIS szolgáltatás (helyette mondjuk 100/100-as kapcsolatért talán olyan 8-10 ezer amit reálisnak tartok), sem pedig olyat, hogy ezt kezdő cégeknek kéne megoldania. Erre te jöttél a DIGI-vel, hogy ők masszívan veszteségesek, mire én kultúrált stílusban felhívtam rá a figyelmedet, hogy talán ebben a veszteségben a gigantikus optikai hálózatuknak is lehet "némi apró" szerepe és nem igazán logikus semennyire sem a wireless szolgáltatásaik költségeit beállítani ezért bűnbaknak. De utána már nyilvánvalóvá vált számomra, hogy ez megint csak szimpla kötöszködés akart lenni, kákán is a csomót keresés.
 • defiant9
  #20
  "a Digi a telepítés tekintetében nem kicsit költséges és macerás FTTB/FTTH infrastruktúrával dolgozik,"
  Is, sok kistelepülésen nyújtottt FWA-t, mégis veszteséges volt a mobilhálózata, mert nem érte el a kritikus méretet.
  https://www.digi.com/solutions/by-technology/fixed-wireless-access

  "jó esetben már le is fedtél újabb 8 km2-t a szolgáltatásoddal."
  Pontosan ezt mondom hogy csúsztatsz amikor feltételezd hogy már van egy jól működő céged. Mi volt erre a válaszod? Semmi, elmantrázod hogy egy profitábilis cégnél már egy plusz antenna meg sok ügyfél hamar megtérül. Igen, ez a méretgazdaságosság lényege, kicsiben nem megy, nagyban igen.
  Az a baj hogy alap szintű közgazdaságtannal nem vagy tisztában(fix költség/változó költség), és azért jutsz ilyen idióta eredményre. Falvakban is van mobilnet, meg ott van Starlink is, mindkettő drágább és alacsonyabb minőségű mint az optika, ez az ára annak hogy alacsony népsűrűségű területen laksz. És itt jön be az úthálózat analógiád hogy szerinted jobb a vidék mert nincsenek dugók, jaja, csak ki is fizeti a 10x annyi 1 főre jutó utat (amit nem érzékelsz mert az internettel szemben nincs szolgáltatás díja). És az a pont amikor legutóbb is csak elsunnyogni tudtál a kellemetlen igazság elől.
 • Dodo55
  #19
  Ne haragudj, de a Digi a telepítés tekintetében nem kicsit költséges és macerás FTTB/FTTH infrastruktúrával dolgozik, mi viszont itt kifejezetten WISP-kről, illetve cellurális technológiákról beszéltünk, ahol kissé leegyszerűsítve kb. odacsavarozod az antennát meg bedugod a konnektorba és jó esetben már le is fedtél újabb 8 km2-t a szolgáltatásoddal.
 • defiant9
  #18
  Jaja, a Digi valahogy mégis masszívan veszteséges volt, pedig az már jóval közelebb volt a méretgazdaságossági tartományhoz.
  Engedélyek, spektrum díj, számlázás, üzemeltetés, alkalmazottak, stb. Ja persze ha úgy veszed hogy már minden adott és nyereséges akkor valóban, +1 ügyfél már csak növeli a nyereségességi mutatót, de remélem érted mi a gond ezzel a logikáddal.
 • Dodo55
  #17
  Egy előfizetői végponti eszköz költsége 4-6 havi díjból meg van, és egy cella/szektor központi antennája 10-15 előfizető esetén már szintén megtérülhet fél év alatt. Az egyéb eszközök költsége ezekhez képest aprópénz, még egy ipari szünetmentes tápegységé is (sőt ez jó eséllyel akár olcsóbb is egy otthoninál, mert nem kell belőle inverteres, nem véletlenül 12 vagy 24 voltos a legtöbb értelmes hálózati eszköz). A telepítés szintén nem életveszély, a magaslati pontot biztosító ingatlantulajdonost pedig sokszor barterba is ki lehet fizetni. Ha egy olyan cég csinálja, akinek egyébiránt a központi háttérinfrastruktúrája már adott, akkor én meg merem kockáztatni, hogy ezekből kiindulva 20 előfizető körül 1-2 cella kiépítése simán nyereséges már 1 év után.

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  Mondom ezeket úgy, hogy pontosan tisztában vagyok mennyiért lehet a legtöbb szükséges eszközt jó minőségben beszerezni és mellette pedig nem egy internetszolgáltató tulajdonosával van szorosabb szakmai kapcsolatom...
 • Ellaberin
  #16
  Szép is ez, de idealista álom.
  A szolgáltató gyorsan kiszámolja, hogy mennyi is a megtérülés - pl. a Te általad vázolt megoldás alapján - és kiderül, hogy konvergál a 200 évhez, nagy a valószínűsége hogy idealizmus ide vagy oda, a kapitalizmus győz.

  (Csak zárójelesen a többieknek: m=mili, M=Mega)
 • kjhun
  #15
  Szerintem, ez álmodik a nyomor kategória, a vidék+mobilszolgáltatók viszonylatban..... (Árban, költségek terén, a labdába se rúghat, az optika mellett.)

  Van, ami sokkal problémássabb tétel, az üzemeltetés terén! Az a nyavalyás távközlési vezetékadó, amit kivetettek több éve, a szolgáltatókra! Az optikai kábelek métere nem kerülne annyiba. Legalábbis, végponti részen.

  Bezzeg, 3km-el arrébb, már hasít egy ideje, az optika! Na, az a baj, hogy ide már nem jutott belőle. Településrész, ide vagy oda. Úgy, 10km-nyi kábel és egy 64-es OLT elegendő volna.
  Utoljára szerkesztette: kjhun, 2023.01.15. 20:43:16
 • kvp
  #14
  "Ma, ez a jövő, a vidék számára, hogy aki nem jó helyre került, az le van szarva????"

  A kabelezes koltsege mar most is a teljes telepitesi koltseg nagyreszet viszi el. Videkre a cellularis mobilnet lesz a nyero, teton elhelyezett kulso antennaval, hazon belul pedig vezetekes vagy wifi elosztassal. Tehat egy aktiv erositesu 4 vagy 5G-s antenna a tetore, ralatassal a toronyra es egy mobil-wifi router a hazba. Igy csak par bazisallomas kell, amiket le lehet telepiteni cellularis uplink rendszerben, tehat a halozat vegein levo mobil tornyok egymassal kommunikalnak es route-oljak at a csomagokat amig egy fizikai netkapcsolattal rendelkezo toronyig el nem jutnak. Akkor csak tapellatast kell biztositani, ami lehet vezetekes vagy a jovoben tarolos megujulo is. Ez utobbi eseteben vezetekes aramszolgaltatasra sem lenne szukseg a rendszer mukodesehez.
 • kjhun
  #13
  Na, képzeld el, hogy ahol én lakom, ott mi van!!?? Vezetékes téren, csak 1 szolgáltató, de még kábel TV sincs! Pedig, a kis falucskát, pont egy kétszámjegyű főút szeli ketté. Alatta, meg ott az optikai gerinc! A sebesség, meg tényleg, a 2000-es évek elejét idézi, a maga 2/0.19MBit-jével, mert többet nem bírnak kiköhécselni, a rézdrótos hálózatból. SZIP-re, erre felé is vagy másfél milliárdot kaptak meg, ha nem többet! Azóta is várom, a 30Mbit-et, míg a flancos EU, már 1GBit-et akar, 2030-ra, mindenhová. Így, hogyan is lesz ebből belátható időn belül, bármi is??? Egyéb alternatíva, a mikrós net volna, de annak is megkérik, az árát rendesen, ha 30+ Mbit kéne, közel a duplája, mint a vezetékes net+teló duónak. Ha, Anyámnak nem kéne, a vezetékes telefon, akkor azzal jobban járnánk valamivel, az alsó csomagok közt. További, lehetséges alternatíva: Mobilnet! Az se érne sokat, pláne házon belül. A 4G-t, meg a hajukra kenhetik, ha kellő kapacitás sincs, egy-egy tornyon, ha több kis falucskányi előfizető, rajta lógna, minden este! 2018-19-ben, még 10-20Mbit-et röhögve tudott, a Trékom, korlátlan csomagban, a szomszédomnál, meg fellfelé is akár. Most meg, esténként?? 1-2, néha 5Mbit, a fel irány. Lefelé, még valamennyivel több van, de észrevehetően romlott.... Lassabb lett.

  Az ilyen toborzásokkal, meg az a baj, nehéz volna, 10-15 embert összeszedni, már itt is. A hozzáállás végett. Mert, valakinek elég a mobilnet, a vezetékes csiganet, netán a mikrós, hogy helyette, legalább koax-os hálózat legyen és egyben kábel TV is. De, az optika, az sokkal jobb lenne! Csak ahhoz, akarat is kéne, nem csak pénz! Pluszban, a delejszolgáltatónak is kéne egy normális hozzáállás, mert leszarja, hogy az elmeroggyant magántulajok, akácfái, nyaldossák, a vezetékeket.... Hogyan is kábeleznének akkor?? Ma, ez a jövő, a vidék számára, hogy aki nem jó helyre került, az le van szarva????
 • kjhun
  #12
  A nyögdíjas, ezt meg tudja fizetni? A több gyermekes szülők? Aligha! Így se sokkal olcsóbb, a rablóbandák árai, pláne ott, ahol csak 1 szolgáltató van! Legyen az vezetékes internet vagy mobil net, mind egy kutya.
 • MerlinW
  #11
  Starlink. Egy kollégám használja, kicsit drága, de azt mondja rendben van. 190e Ft a kütyü és havi 17e Ft. max 1.5Gbit le, 160Mbit fel, 20-40ms latency és viheted magaddal bárhová, ha kell.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.14. 18:39:40
 • repvez
  #10
  Ahogy írtam a szolgáltató monopol helyzetben van nincs másik vezetékes internet szolgáltató a környéken így nála vagyok ha internetezni akarok.
  De itt nem csak az egyéni érdek hanem az elv a lényeg.
  Az hogy bevezetnek egy programot ami elvileg egy standard minimumnak kéne lenni, de még a program befejezésének a határideje után 5 évvel sincs belőle semmi,úgy hogy akkor még nem volt sehol sem infláció háború kovid. A pénzek jöttek mentek a helyzet maradt változatlan.

  A digitalizalassal kapcsolatban is elhiszi bárki is higy két év múlva gördülékenyen megy majd minden akár weben akár mobil appon?
  Még ha a rendszer meg is lesz a fél ország azt sem tudja hogy kell befizetni csekket qr koddal vagy a Tesco appban a kedvezményeket megkeresni akkor majd biztos hogy el tudnak bonyodalmas ügyeket intézni?nem csak a rendszert kéne fejleszteni hanem az embereket is oktatni és megmutatni mit hogyan. Rengetegen még azt sem tudják, hogy neten ingyen lehet jogosítványt keszitettni az ugyfelkapun. Inkább fizetnek hogy személyesen be kelljen menniük.

  Ezt az antennas dolgot is el játszottam már a tmobillal. Ki is jöttek felszereltek egy antennát de az olyan volt hogy a másik végét a kábelek a mobilra kellett csatlakoztatni és még így sem volt térerő. Meg mondtam nekik hogy így hogy használom a mobilt ha az antenna hozzá van csatlakoztatva? Meg a semmit nem lehet erősíteni.
  Erre az volt a válasz hogy akkor kötbér nélkül meg lehet szüntetni a szerződést és máshova szerződni. De mivel mindegyik szolgáltatnak ugyan ilyen jó lefedettsege van így nem mondtam le.

  Illetve az egyetlen szolgaltatonal a vezetékes internetet is igy sikerült beköttetni. Még a 2000-es évek elején volt egy reklamjuk hogy akinél van vezetékes telefon annak be kötik a netet ha jól emlékszem 2mbit volt akkor. Be is mentem, mondták hogy csak akkor ha van 10 igénylő. Már ez sem volt a hirdetm3nyben mint kritérium de legyen. Összeszedtem az 10 személyt bevittem a papírokat. Teltek a hetek semmi írtam a hírközlési hivatalnak meg a cégnek is, hogy mi a helyzet. A hivatal értesített hogy teljesíteni kell a keresem. Bementem a céghez hogy akkor hogy vagyunk. 2 napon belül volt net.
  De az optikahoz kellene cserélni a rezet, így ez csak miattam nem lesz meg, ezért kellett volna az állami program, hogy kotelezve legyenek fejleszteni a hálózatot.
 • Dodo55
  #9
  "4km-re egy 20 ezres várostől teljesen sik területen"

  Keress a 20 ezres városban egy szolgáltatót akinek az ügyvezetőjével lehet közvetlenül tárgyalni, vigyél oda nekik pár tucat előfizetőjelöltet a településedről, illetve biztosítsatok egy magaslati pontot (templomtorony vagy bármilyen magas műtárgy aminek a gazdája hozzájárul és tud adni oda villanyt is).
  4km-t simán átlőnek 60GHz-es eszközökkel (pl. AirFiber LR), átmegy rajtuk több gigabit is akár (a saját szememmel láttam). Ha jó helyen tudtok ilyen magaslati pontot, akkor utána az előfizetők becsatlakoztatását már 50 ezer Ft körüli végponti eszközökkel is meg lehet akár oldani 300-500mbit körüli sebességekkel, nem kell hozzá feltétlenül vezetékes infrastruktúra - mert persze mindig az a legjobb - amennyiben annak a létesítése problémás lenne bürokratikus ocsmányságok miatt.

  Illetve nem tudom kültéri (antennaelhelyezéssel) LTE Cat6 vagy komolyabb eszközökkel próbálkoztál -e a B20-as sávon, az általában elég jó szokott lenni félreeső településeken is a kedvezőbb hullámhossz miatt. Mi pl. legutóbb egy sima Cat4-es eszközzel is 3m magasból a "ház" oldalán egy enyhébb völgyben fekvő területen ki tudtunk préselni 60/30-as méréseket. Igaz megyeszékhely nagyvároshoz közel, de azért 12km-rel arrébb.
 • kvp
  #8
  Egyreszt Magyarorszagom mar megoldott a webes ugyintezes, masreszt a mobilnet lefedettseg fejlesztese olcsobb videken mint a vezeteket kihuzni, tehat meg desktop gepbe is inkabb a mobilnet lesz a javasolt. (leteznek mobilnet / wifi router-ek, jo nagy, ha kell akar kulso tetoantennaval is)

  A brit szabalyozasrol meg csak annyit, hogy ez egy max. 900 ezer forintos plusz teher lesz minden lakasvasarlo szamara es valoszinuleg ugy fogjak arazni, hogy ez legyen a minimalis osszeg is, mert miert kerjenek kevesebbet, ha lehet tobbet is.

  A fentiekert cserebe varhatoan kap az uj tulaj egy lakason kivuli elosztodoboztol behuzott gigabites kabelt az egyik szobaba es ha a helyszin megengedi, akkor az epitok kotnek helyette egy internetszolgaltatasi szerzodest a legkozelebbi (vagy legtobbet visszacsorgato) szolgaltatoval. A megoldas elonye, hogy sok helyen a net es a tv elofizetes egyutt jar, igy kotelezoen elo is fizetik a friss lakas/haz tulajt a BBC tv-s adojara. (amit egyebkent egyre tobben lemondanak, mondvan, hogy mar nincs is tv-juk otthon)
 • repvez
  #7
  nem hiszem, hogy nem lenne webes felület is hozzá , de az említett területen mind a 3 mobilszolgáltatónak olyan jo a lefedettsége is, hogy csak segélyhivást lehet a nap nagyobb részébe használni, nem hogy bármilyen 4-5G internetet.
 • Tetsuo
  #6
  Az ügyintézést szerintem mobilos applikáción keresztül tervezik.
 • repvez
  #5
  részben igaz, de a mimimum sebességre tervezett átállás sehol sincs.
  Az interneten fellelhetőek a dokumentumok, hogy 2018 végére volt például az én lakhelyemre is kiadva a határidő amire el kell kélszülni a fejlesztésnek, máig nem történt meg semmi fejlesztés, ső mégcsak választható szolgáltató sincs egy van és a közül lehet választani, hogy kell vagy nem.

  ÉS nem egy világvégi kis tanyáról vagy a bakony egy elrejtett szegletéről beszélünk, hanem 4km-re egy 20 ezres várostől teljesen sik területen .

  illetve ugyan az a helyzet ,mint régen a vonalas telefonnal, ma már az internet az, és ez a SZIP program pont ezt az egyetemes szolgáltatást kellett volna mindenki számára elhoznia minimum 30 mbit sebességgel.

  Azt meg már nem is mondom, hogy az uj terv, hogy 2025től be akarják vezetni a dogitális ugyintézést, hogy ne kelljen szinte semmiért bemenni a kormányhibvatalokba meg ugyet intézni. csak kérdem én, hogy akarja ezt elérni, mikor a lakosság nyugdijas része alig használ számitogépet a másik hányada meg totál digitális analfabéta. és akkor tetézi az, hogy nem mindenki rendelkezik internettel vagy számitogéppel, vagy azért mert nincs rá pénze vagy azért mert nem tudták bekötni a netet hozzá vagy azért mert nem tudja hogy használja.
 • Tetsuo
  #4
  Hazánkban még mindig jobb az (internetes) ellátottság, mint Nyugaton.
  Valószínűleg a szerződés nem csak két mondat volt, hanem a mellékletekben taglalták az adott helyzeteket, ahol nem lehetséges az adott sebesség.
 • repvez
  #3
  erre itthon is felvettek rendgeteg EU-s pénzt ,aztán mégse lett belole semmi.
  a SZIP szupergyors internet program 2016ban azért inditották, hogy 2018ig az ország teljes lefedetségét minimum 30mbites nettel el kell látni és legalább a felében a 100 mbites netnek el kell érnie.
  NA itt vagyunk 2023ban és még mindig rengeteg olyan telepulés(komplett megyék)van ahol a maximális elérhető net 15mbit. és még egy kapavágás nem történt a hálozat fejlesztéséhez.
  Telmészetesen papiron minden szép és minden jo.
 • dyra
  #2
  Miért lennének elavultak? Bőven elég egy csomó szolgáltatásnak. Olcsó és ahova elég oda elég. Kismillió projektnél használjuk őket.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2023.01.13. 12:46:11
 • Ellaberin
  #1
  A "legmagasabb sebesség" címet azért hagyjuk meg az 1Gb feletti hálózatoknak - még ha ez réteg igény is jelenleg.
  Ugyanakkor lehetne kötelezni a gyártókat, forgalmazókat is arra, hogy min. 1Gb-s eszközöket engedjenek már csak forgalomba. Mivel tele vannak a boltok a már elavultnak tekinthető 10/100 Mb-s eszközökkel, illetve még mindig öntik ezeket a piacra, fenntartva a gigabites megoldások árát.