21
 • Sequoyah
  #21
  Persze, hogy nem olvastam el a hsz-edet, folyamatosan agymosott bullshit jon beloled minden topicban. A valosaghoz nem sok koze van. Szoval nem veled beszelgetek, es nem a te hozzaszolasaidra valaszolok.
  Sajnos fogalmad nincs a dolgok mukodeserol, es okairol. Minden politikai rendszer celja az, hogy a szukos eroforrast hogyan osztjuk el. A legtobb diktatura eppen a szukos eroforras kontrolljara epul. A feudalizmusban a termofold volt ez a szukos eroforras, kesobb az arany. Kozel keleten az olaj a szukos eroforras, lasd Szaud Arabia.
  A kapitalozmus a penzt hasznalja a szukos eroforrasok elosztasara, a szocializmus a befektett munka mennyisege alapjan osztja el, felsobb iranyitas alapjan. A kommunizmus pedig ugye arrol szol, hogy mindenki a szuksegletei alapjan kap mindent, ami nyilvan nem mukodik korlatozott eroforrasokkal, ezert is bukott el.
  De meg egyszer, a lent vazolt scenario lenyege, hogy KORLATLAN eroforras all rendelkezesre. Barmilyen diktatorikus rendszert kepzelsz el, egyszeruen nincs se okuk, se eszkozuk masok iranyitasara, hiszen mindenkinek megvan mindene. Nincsen fuggoseg, szoval barki barmit akarna, senkinek sem kell engedelmeskednie. Vannak pszichopatak persze akik minden racionalis ok nelkul csak ugy heccbol is uralomra tornenek, de ok vannak kisebbsegben, es mivel a korlatlan eroforras mindenkinek a rendelkezesere all, ezert semmilyen versenyelonyuk nincsen.

  Es egyebkent is, most nem a Szovjet diktatorikus kommunizmusrol van szo, hanem az eredeti, filozofiai koncepciorol. De mar Marx is azt mondta, hogy fejlett gazdasagra van szukseg, hogy egyaltalan megprobaljuk.

  De mindez csak utopia persze, ma nem tobb, mint egy extrem gondolatkiserletnel.
 • dyra
  #20
  A termelés a lényeg a tehetősek céljaihoz és jólétéhez. Ott meg mind1 mennyi fogyasztó van amíg nekik előállítják a szükségleteiket. Így működött eddig a világ az alsó középréteg nem a tehetős rétegnek köszönhetően fejlődött.
 • overseer-7
  #19
  Betanítottak vagyunk.
  A gondolatainkat és meggyőződésünket a környezetünk és a ránk hatással lévő média együttesen határozza meg.

  Hihetetlenül fontos, hogy az elit a kezében tartsa a médiát.
  Ezen keresztül képes irányítani RÉSZBEN az emberi gondolatokat.
  Amit általában az ember gondol.. (egy másik ember gondol) az nagy mértékben alakítja a TE személyes gondolataidat, értékrendszeredet.

  Ezért gondolod azt, hogy még csak nem is lehetséges, hogy rajtad egy pénz elit uralkodjon és gondolataidat és ítéleteidet befolyásolja.

  Az ember egy eszköz.
  Az embert felhasználják önmaga ellen.

  Ha én ember vagyok és rajtam kívül több milliárd ember él még..
  FELTÉTLENÜL érdekem, hogy ezeket az embereket megsemmisítsem.
  Hiszen ők a verseny társaim.
  Előlem isszák meg az ivóvizet. Előlem eszik meg az ételt..
  a nyersanyagokat.. a bolygót fogyasztják.
  Feleslegesek az én álláspontomból.
  Arra kell törekednem, hogy a médiát..ami hatással van az ember gondolkodására.. arra használjam, hogy az ember szaporodását lelassítsam, megszüntessem, az interperszonális kapcsolatokat romboljam, és a társadalmakat egymás ellen állítsam fel.
  Végső soron háborút gerjesszek.

  Ezek a gyakorlatok nem mehetnek végbe azonnal.
  Ezért nagyon türelmesen ..lassan kell végre hajtanom a változást, mert így az ember nem képes ellenállni.

  Mint a béka.. ha lassan forralom fel a vizet amiben van.. nem veszi észre, hogy megfő.. esze ágába sincs kiugrani a fazékból.. szépen lassan meghal a melegedő levesben.
  Ugyan így az ember.. az évtizedes változásokra nem reagál.
  Lassan, cseppenként változtatom meg a környezetét.. és végveszélybe sodrom... és letagadom, hogy létezek.. letagadom, hogy ártok az emberiségnek.
  KONFLIKTUST hozok létre ember és ember között.
  Háborút készítek.

  Le kell csökkentenem az emberiség létszámát.
 • overseer-7
  #18
  Úgy látom, hogy nem olvastad el a hsz emet.
  Vagy.. a "liberális" média kognitív kondícionálás hatása alatt álsz.. és ezért nem vagy képes figyelembe venni azt a tényt, hogy az ember nem számít és az emberiség nem lesz újra képes a kommunizmus és a nemzet újraszervezésére.

  A kommunizums egy SZÓ.. ami mögött nem az van amit az emberek gondolják, hogy jelent.

  Ha én meg akarom szüntetni az egyenlőséget az emberek között..
  és nagy hatalommal rendelkezem, első körben létre kell hoznom egy koncepciót, amit az emberek közötti egyenlőségnek hívok.. majd ezt megvalósítom.. de úgy, hogy végig az ellenőrzésem alatt tartom a folyamatot és nem engedem, hogy létrejöjjön, helyette óriási szenvedést hozok az emberi társadalmakra, hogy utána még eszük ágába se jusson, hogy a jövőben egyenlőséget és testvériséget kívánjanak.

  A kommunizmust diktatúrának álcáznám.. és emberek millióit pusztítanám el.. de úgy, hogy ÓRISÁI ..szenvedést és pusztítást idézek elő.
  Ezzel lezárom azt a félelmemet, hogy az emberiség még egyszer újra egyenlőséget és megosztást kíván magának.

  Ha mindent robotok gyártanak.. minden robot az én érdekem szerint fog működni.
  Végső soron minden gazdasági entitás (robot) az én érdekemet fogja szolgálni.. és ha az az érdekem, hogy az ellenérdekelt versenytársaimat..(ellenségeimet) kívánom elpusztítani..megszűntetni.. minden entitás a háborús gépezet részeiként fegyvereket és bombákat fog gyártani.
 • Sequoyah
  #17
  Ha mindent robotok gyartanak, akkor minden ingyen lesz, tekintve hogy nem lesz semmilyen eroforraslimit. Na ha ezt elerjuk, akkor johet a kommunizmus:)
 • Sequoyah
  #16
  Azt magam is irtam, hogy persze, a "tanulatlan" legalso reteg ennek a folyamatnak az orokos vesztesei, de ok folyamatosan kihalnak, es az ujonnan erkezo fiatalok mar tanultabbak, es be tudjak tolteni a helyeket. Tehat minden generacio kepzettebb az elozonel. 100 eve meg keves diplomas volt, ma mar teljesen atlagos az, hogy valakinek diplomaja van, a jovoben pedig valoszinuleg mar a diploma kepezi majd a kinalat aljat, mert csak olyan allasok maradnak, amihez kell.
  Na es ezert olyan fontos az oktatas folyamatos fejlesztese (es ezert lesz Magyarorszag ennek a folyamatnak a vesztese, ahogy ma allnak a dolgok...)
 • paragic
  #15
  Csakhogy a fizetőképes keresletnek nem kell feltétlenül emberinek lennie.
 • overseer-7
  #14
  "Minden termelésnek, munkának egyetlen célja van. Az ember fogyasztási igényének kiszolgálása."
  És mi van akkor, ha mondjuk be vagyunk csapva???

  Mi van akkor ha mondjuk a Technocrata elit hiteti el velünk, hogy a fogyasztói társadalom célja az ember fogyasztási igényének kiszolgálása?

  Mi van akkor, ha mondjuk ez az elit tanulmányozta az embert és a történelmet és megtudta, hogy az ember (nem a természete miatt, hanem) a gazdasági és társadalmi körülményei miatt állandóan háborúba sodródik.
  Állandóan népekbe, társadalmakba és végső soron birodalmakba szerveződik és ezek az szociális entitások állandóan ellenérdekeltek egymással szemben. Minden esetben kialakul a gazdasági és fegyverkezési verseny.

  A háború megléte elkerülhetetlen.
  Mindig is az volt. De most még veszélyesebb mint valaha a thermonukleáris korszakban.

  Az elit felismerte, hogy a béke nem más, mint a háború folytatása más..gazdasági eszközökkel.

  Az 1. és 2. világháborúból következően megtudták, hogy a háborút a gazdasági erőviszonyok döntik el.

  Nagyobb, pörgősebb gazdasági és üzleti életre van szükség.
  Ezért létrehozták a fogyasztói társadalmat, és az eldobható és tönkremenős termékeket.
  Eldobható borotva és kiégő villanykörte.. eldobható turmixgép, eldobható mosógép, eldobható porszívógép..
  Létrehozták a divat termék fogalmát.. vagyis hiába nem romlik el..akkor is újat kell venned.
  Minden évben egy új telefont.. minden 3. évben egy új autót kell vásárolnod..
  Nemsokára az újabb és újabb lakások is jönnek.

  Ez mind háborús előkészületek és a fegyverkezési verseny kézzel fogható bizonyítékai.

  Miért akarják egyesíteni az europai államokat olyan gyorsan és intenzíven?
  A NATO szemben áll a BRICS katonai ellenpólusával.

  A fegyverkező államok egysége kritikus. Nélkülözhetetlen.
 • hypno
  #13
  Mindenki eleve fordítva ül a lovon.

  Minden termelésnek, munkának egyetlen célja van. Az ember fogyasztási igényének kiszolgálása.
  Ha nem lenne fizetőképes kereslet a termékekre, akkor minden termelés fölösleges volna. Vagyis az emberek számára mindenképpen biztosítani kell a lehetőséget, hogy fogyaszthassanak. Akár a robot, meg a szoftver termeli meg a fogyasztási cikkeket, akár az ember.
 • jkedzs
  #12
  jó lenne ha nem scifikből fantáziálnád a jövőt.
 • Soto
  #11
  Sótonyi József:
  Szép, új virtuális világ, amelyben az ember felesleges

  Stanislaw Lem Summa technologie című művében megjósolta a virtuális világot, amelyben mesterséges intelligenciával felvértezett high tech gépek helyettesítik az embereket. Einstein mondotta: az univerzum végtelenségénél csak az emberi hülyeség nagyobb. Régebben volt pattintott kőkorszak, őskor, ókor, középkor, újkor, most meg jön a hülyeség kora, amelyben az emberre nem lesz szükség. A homo sapiens feleslegessé válik. A híres csillagász, Frank Drake héttényezős formulája szerint kevesebb, mint 1% az esély, hogy az emberi civilizáció nem pusztítja el a környezetét és önmagát.

  Odáig jutottunk a profitorientált médiarendszer által manipulált fogyasztói társadalom természetellenes világában, hogy megszűnnek az interperszonális kapcsolatok. Az emberek nem beszélgetnek, nincs verbális kapcsolat, nincs metakommunikáció, hanem gépeken keresztül közlik a reveláló erejű téziseiket, amelyek jobbára arról szólnak, hogy a huszadrangú popénekesek milyen bugyi-kollekcióval rendelkeznek.

  A mesterséges intelligencia csúcspontjaként a fekete lyukak által generált szingularitás romboló hatásához hasonló technológiai szingularitásban gépek döntik el az emberek közötti viszonyokat, beleértve a lelki, érzelmi tényezőket is. Az úgynevezett "érzelmi intelligencia" chip algoritmusa határozza meg az emberi érzelmeket. Az emberi DNS és agy adathordozó és információ feldolgozó képességénél sokkal nagyobb teljesítményű gép érzőbb lélek lesz, mint az ember. A lánglelkű költők robotnőkhöz írnak szerelmes verseket, a lovagok meg kivont karddal mennek értük keresztes háborúba.

  A "fenntartható fejlődés" szószólói szerint a biológiai nők korszerűtlen hardverét intelligens robotnőkkel kell kiváltani. Már lehet kapni robotnőket, amelyek esztétikai, szexuális és egyéb jellemzőit be lehet programozni, például a locsogási és veszekedési hajlamot ki lehet kapcsolni. Ráadásul a műnők sokkal jobb teljesítményt produkálnak az ágyban, mint az idő függvényében fénysebességgel hanyatló biológiai nők. Sőt, meg lehet rendelni szexbomba szupersztárok klónjait, például Gina Lollobrigida fénykorában, ahogy a Notre Dame-i toronyőr című filmben tündököl.

  Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a hatökör férfiak beleszeretnek a műnőkbe. Volt eset, amikor az érzelmi katarzis odáig fajult, hogy a férfi öngyilkos lett, mert elromlott az imádott műnője, amihez nem kapott alkatrészt, ugyanis felrobbant a kínai dzsunka, amin gyártották.
 • dyra
  #10
  Nem fognak kelleni. Egy guru kell majd vagy egy guru csapat. No de az jóval kisebb csapat lesz és persze jóval hatékonyabb mint most ezer könyvelő pont a gépesítés miatt. Ugyanez van a gyártás területén is. Ezen a területen miért lenne másként?
 • overseer-7
  #9
  A pénzvagyonos bankár és korporációs elit, ami valóban létezik, nem fogja hagyni, hogy a buta felesleges és nyomorult tömegek robot adót vessenek ki a profitjukra. Előbb szüntetnék meg az emberiséget, mint hogy ezt hagynák, hogy a kisember rajtuk nyerészkedjen.

  Pont fordítva van ez. A pénzvagyonos elit nyerészkedik a nyomorult, elszegényedett tömegen. Azért teheti meg, mert a kezében tartja az emberi élet minden aspektusát és az ő játékszabályai szerint játszik minden ember, a politika, a gazdaság, a szociális élet és más egyéb területeken is.

  Amíg ez így lesz, és a játékszabályokat nem tudjuk megváltoztatni addig nem lesz érdemi változás.
  A robotadó nagyszerű dolog lenne, de nem fogják hagyni..
  lehet, hogy lesz helyette egy másfajta "robotadó" amit ugyan így fognak hívni, de eredménytelen és könnyen kijátszható lesz szándékosan és felesleges.
 • ximix #8
  Érdekes a téma, de az kimaradt, hogy a "buta" emberek, azt mondták a gyáraknak, hogy full gépesítést akarsz legyen, de robot adót kell fizetned az elvett munkahelyekért az államnak.
  Már-már egy kicsit utópisztikus hangulata van, ha egy ország igen nagy mértékű robotizálást tud végbe vinni, ott akár alanyi jogon is járhat jövedelem "mindenkinek".

  robot adó , robot tax
 • paragic
  #7
  Mondjuk egy könyvelőnek nem csak az a dolga, hogy excelben bűvészkedjen, hanem az is, hogy megoldja okosba' a költségelszámolást. Ezt elég nehéz gépesíteni. És ez nem csak keleten van így, gondoljunk csak az Enron botrányra, vagy a csalós dízelekre (bár az nem könyvelés).
  Ettől függetlenül persze elindulhat majd egy olyan törekvés, hogy tisztítsuk meg a szakmát, és kötelező lesz mindenkinek államilag auditált algoritmusokkal könyveltetnie, amelybe ember nem is nyúlhat bele, elkerülendő a visszaéléseket. Ez azonban politikai döntés lesz, nem a vállalatok fogják kezdeményezni.
 • dyra
  #6
  Egy dolgot felejtesz el. A legtöbb ember betanított munkát képes végezni. A sok diplomások jó része is. Folyamatábrák kellenek, van egy 10%-nyi ember tömeg akik képesek megújulni tanulni kreativak lenni (a jó részét még el is nyomják a melóhelyen ragaszkodnak a folyamatábrákhoz meg én vagyok a főnök neked kuss). Vegyük a mi oktatásunkat. Sok egyetemünkön olyan emberek oktatnak akik a civil életben kb semmit nem csináltak nem oktatási munkahelyük nem is volt. Kb a könyvet felolvasni a diákoknak elég a 4 általános is.

  Gépeket nevelünk. De mi még jók is vagyunk a harmadik országbeli emberekhez képest. Ott ugye még az excelt is úgy oktatják, hogy a tanár felrajzolja a táblára.

  Tehát van egy baromi nagy réteg biorobot. Akiknek elveszi a munkáját a technológia.

  Amit te elfelejtesz most már nem fognak egyáltalán kelleni azok az emberek akik az excelben bűvészkednek ki lesznek váltva programokkal, könyvelők, pénzügyesek jó része kereshet majd más melót.

  Sofőrök? Hatalmas munkaterület, 20 év múlva a jó részük felesleges lesz. Targonca? Az is önvezető lesz, bányai gépek szintén. Mezőgazdaság már most is agyon gépesített. Tolmácsok? Elérhető távolságban vannak a real time fordító cuccok. Azzal együtt a nyelvtanárok jó része is kuka. Rendszergazda egy jól beállított informatikai rendszerhez már most se nagyon kell, elég kiszervezni a felügyeletet. Nem sorolom.

  Oké ezeket a gépeket szervizelni kell, de ahhoz meg oktatás kéne az meg nincs. A vége az lesz, hogy azok az országok ahol az oktatás rendben van hasítani fognak. Az olyan országok meg mint kis hazánk cumizni.

  Munkaerő hiány? Mi kellett hozzá? Egy unió ami elviszi a munkaerőt plusz egy demográfiai válság. (ne felejtsük el a világ jó részén egyáltalán nincs munkaerőhiány csak a magas hozzáadott értékű területeken)

  Én pedig nem úgy ismertem meg a világ tehetősebb részét, hogy foglalkozna a szegényekkel és a tanulatlan emberekkel.

  Konklúzió. Tudna ebből profitálni a világ, de ahhoz azonnali intézkedések szükségesek az oktatásban elsősorban, mert az embereket fel kell készíteni a változásra. Csak a világ jó részének erre nincs erőforrása, se anyagi se humán.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.04.29. 09:58:25
 • overseer-7
  #5
  Nem e?..Már megtörtént.

  A jövőben Technológiai munkaerő hiány lesz.
  Az az a felsőszintű Narrow Minded szakemberekre (tudósokra) lesz majd nagy szüksége az iparnak. Ez a trend ma is jól látszik.
  Ma is nagy hiány van a megfelelő szakértelemmel rendelkező szakemberekből.

  Most képzeld el, hogy a szomszéd betonozó segédmunkást át kell majd képezni cnc programozóvá, vagy gyártástechnológiai mérnökké, mert megszűnt a munkája a robotizálás miatt.. viszont szükség van még rá.. de már úgy,hogy több tíz ezer oldalnyi szaktudással a fejében de nagyobb felelősség mellett.

  Itt magyarországon is az lesz mint ami már ma van japánban.
  A munkaerő piacon a verseny egyre jobban fokozódik és kiéleződik.
  A átlag munkás, aki nem képes 2 hét alatt betanulni egy újabb szakmai könyvet, az nem kell sehova. Egyre jönnek fel és keresettebbek lesznek az elit hiányszakmák, miközben egyre többen lesznek munkanélküliek azok közül akiknek alacsony a képzettségük, vagy éppen képzetlenek.

  Már segédmunkás sem kell.. a betont is gép keveri és formázza.
  A falat is robot rakja fel.

  Egyszóval felesleges lesz a BUTA, képzetlen ember.

  márpedig az emberek egy jó nagy része.. ha megfeszül se képes megtanulni mondjuk egy egyszerű programozási nyelvet.
 • grebber
  #4
  Szerencse hogy a gyógyszergyártás ahol vagyok nem gépesíthető :)
 • Sequoyah
  #3
  Azert beszelni kell rola. Lehet, hogy civilizacios leptekben ez nem problema. Viszont egyeni, es tarsadalmi szinten ez egy folyamatosan megoldando problema meg igy is. Az lehet, hogy a munkakorok ujratermelodnek, raadasul egy magasabb tudasu szinten, es igy a tarsadalom fejlodik. De annak az 50 eves liftkezelonek akit emiatt kirugtak, es kepzetlensege es kora miatt mar nincs eselye mas ertelmes karrierbe kezdeni, ez nem vigasz. Az ujonnan letrejovo munkakorok az iskolarendszerbol frissen kikerultek kozul fognak betoltodni.
  Szoval a fejlodo vilagban folyamatosan van egy tarsadalmi reteg, akik onhibajukon kivul kiesnek a munkaeropiacrol. Ok fizetik az arat a fejlodesnek. Szeretnenek ok dolgozni, de hat rossz lora tettek. Nekunk sincs ma fogalmunk rola, hogy 30 ev mulva nem-e pont a mi szakmankat fogjak automatizalni. Ezt a retegekkel a szocialis haloval illene elkapni (ugy, hogy kozben a szandekosan nem dolgozo lustakat nem kenyeztetjuk el). Illene elkapni azert, mert erzo es torodo emberek vagyunk, de mar csak onzo erdekbol is el kell kapni oket, mert egyebkent ok lesznek azok a szavazok akik valasztasokon nem a fejlodesre fognak szavazni, hanem olyanokra akik a multat akarjak visszahozni, es pl szenbanyakat nyitni modern technologiakat letrehozo vallalatok helyet...
 • paragic
  #2
  Így van, sajnos a csapból is az folyik, hogy a robotok elveszik a munkát, ráadásul ez nem is új félelem, a gyökerei az ipari forradalomig nyúlnak vissza. Ennek az összes statisztika ellentmond, de a szenzációhajhászás és a populizmus legyőzi a józan észt.
  Egyszer egy cikkben olvastam, hogy Amerikában az ötvenes évek óta egyetlen egy munkakör szűnt meg, a liftkezelőké.
 • Sequoyah
  #1
  Errol mindig a tablazatkezelo programok elso megjelenesenek a tortenete jut eszembe.
  A szamitogepek elott az uzleti terveket termeszetesen kezzel szamitottak papiron. Amikor a fonok megkerdezte a gazdasagi osztalyt, hogy mi lenne ha pl csokkentenek a termek arat 2%-kal, akkor szepen cellarol cellara kiradiroztak a szamokat a tablazatokban, es ujraszamoltak a kiadasokat, beveteleket, fizetendo adokat, mindent, hogy megkapjak, milyen iranyba valtozna a profit. Ezzel persze mindig eltokoltek 1-2 napot.
  Amikor megjelent az elso tablazatkezelo, akkor a csodajara jartak, hiszen csak egyszer kellett megalkotni a tablazatot a fugvenyekkel. Es az amit a fenti modszerrel napokig szamoltak ujra, az par masodperces muvelette valt. Atirtak az adott cella erteket, megnyomtak az ujraszamolas gombot, es kesz. A csodalatbol aztan gyorsan felelem lett, mert ezen emberek, akik a mechanikus szamolast es radirozast vegeztek, felthettek a munkajukat. Joggal feltettek, csak az USA-ban 300.000-en vesztettek el az munkakoruket a tablazatkezelok miatt.

  Eddig rosszul hangzik, csakhogy jott a fordulat. Eddig ezen szamolasok eleg dragak voltak, szoval csak a legfontosabb scenariokat szamoltattak ki a gazdasagi osztallyal. De mivel a tablazatkezelo programokkal ezeknek a koltsege a toredekere csokkent, ezert a managementek elszabadultak, es hirtelen mindent ki akartak szamoltatni. Olcsobb lett ez a szamolas, megis osszessegeben tobbet koltottek erre, mivel 2x annyi penzert 10x annyi erteket kaptak, mint korabban.
  A vegeredmeny az az lett, hogy 500.000 uj allas jott letre a tablazatkezeloknek koszonhetoen. Raadasul ezen uj allasok magasabb tudasu, jobban fizeto allasok voltak, mivel mar nem szorzo-oszto biorobotokra volt szukseg, hanem gazdasagi szakemberekre, akik ossze tudtak allitani a tablazatkezelokben a modelleket.

  Nem csak hogy tobb allas jott letre, mint amennyi elveszett, hanem ezek meg tobbet is fizettek. Mondhatnank, hogy ez biztos csak egy szerencses eset egy szerencses iparagban. De osszgazdasagi szinten is azt latjuk az ipari forradalom ota, hogy a technologia fejlodesevel a munkanelkuliseg csokken, es az egysegnyi termelekenyseg, es ezaltal a fizetes pedig folyamatosan no.