• Soto
    #11
    Sótonyi József:
    Szép, új virtuális világ, amelyben az ember felesleges

    Stanislaw Lem Summa technologie című művében megjósolta a virtuális világot, amelyben mesterséges intelligenciával felvértezett high tech gépek helyettesítik az embereket. Einstein mondotta: az univerzum végtelenségénél csak az emberi hülyeség nagyobb. Régebben volt pattintott kőkorszak, őskor, ókor, középkor, újkor, most meg jön a hülyeség kora, amelyben az emberre nem lesz szükség. A homo sapiens feleslegessé válik. A híres csillagász, Frank Drake héttényezős formulája szerint kevesebb, mint 1% az esély, hogy az emberi civilizáció nem pusztítja el a környezetét és önmagát.

    Odáig jutottunk a profitorientált médiarendszer által manipulált fogyasztói társadalom természetellenes világában, hogy megszűnnek az interperszonális kapcsolatok. Az emberek nem beszélgetnek, nincs verbális kapcsolat, nincs metakommunikáció, hanem gépeken keresztül közlik a reveláló erejű téziseiket, amelyek jobbára arról szólnak, hogy a huszadrangú popénekesek milyen bugyi-kollekcióval rendelkeznek.

    A mesterséges intelligencia csúcspontjaként a fekete lyukak által generált szingularitás romboló hatásához hasonló technológiai szingularitásban gépek döntik el az emberek közötti viszonyokat, beleértve a lelki, érzelmi tényezőket is. Az úgynevezett "érzelmi intelligencia" chip algoritmusa határozza meg az emberi érzelmeket. Az emberi DNS és agy adathordozó és információ feldolgozó képességénél sokkal nagyobb teljesítményű gép érzőbb lélek lesz, mint az ember. A lánglelkű költők robotnőkhöz írnak szerelmes verseket, a lovagok meg kivont karddal mennek értük keresztes háborúba.

    A "fenntartható fejlődés" szószólói szerint a biológiai nők korszerűtlen hardverét intelligens robotnőkkel kell kiváltani. Már lehet kapni robotnőket, amelyek esztétikai, szexuális és egyéb jellemzőit be lehet programozni, például a locsogási és veszekedési hajlamot ki lehet kapcsolni. Ráadásul a műnők sokkal jobb teljesítményt produkálnak az ágyban, mint az idő függvényében fénysebességgel hanyatló biológiai nők. Sőt, meg lehet rendelni szexbomba szupersztárok klónjait, például Gina Lollobrigida fénykorában, ahogy a Notre Dame-i toronyőr című filmben tündököl.

    Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a hatökör férfiak beleszeretnek a műnőkbe. Volt eset, amikor az érzelmi katarzis odáig fajult, hogy a férfi öngyilkos lett, mert elromlott az imádott műnője, amihez nem kapott alkatrészt, ugyanis felrobbant a kínai dzsunka, amin gyártották.