108
  • fotolit
    #108
    Nagyszerű olvasmány volt!
  • teddybear
    #107
    Na igen, a legtöbben csak azt a fél-másfél oldalt tudják a szovjet-japán háborúról, amit a tankönyvekbe '45 óta ismételgetnek. Emlegetik, hogy a Szovjetunió ellen is ledobták az atombombákat, ez volt az első komolyabb hidegháborús lépés, stb.

    "Japán a várható invázió ellen tartalékolta a légierejét.."

    Az élvonalbeli vadászgépeinek túlnyomó többségét, a gyakorlottabb vadászpilótáikkal elvesztették eddigre. Próbáltak többek között a német tervek alapján újabbakat gyártani, de a nyers és üzemanyaghiány már nem tett sokat lehetővé.
    A tartalékolt gépek meg az innen-onnan összekapart, gyakran nem is katonai gépek voltak, hanem robbanóanyaggal megrakott, "jó ha felszáll, le úgyis zuhanni fog!" kategória. Kamikaze-repülők. Nem igazán hatékony harcmodor, de kellően embertelen az európaiaknak.

    "Az igaz,hogya japánoknak nem voltak tankjaik"

    Voltak, csak nem korszerűek, nem elég hatékonyak. A kínai gyalogosok ellen géppuskával és kisméretű ágyúval is megállíthatatlanok voltak, de az M4 ellen(T-34,stb) már nem sokat értek.

    "A háború alatt nem a szovjet hajók hordták az ami árut,hanem az ami Liberty-hajók és a Brit Korona alatt hajózó norvég és kanadai hajók ill. a brit kereskedelmi flotta."

    Az Atlanti-óceánon igen. Csakhogy a Csendes-óceán egészen más tészta volt. A szövetséges hajók itt ellenséges területen mozogtak volna, az útvonal jelentős része felett Japán rendelkezett. A Szahalin és Kuril-szigetek Japánhoz tartoztak, amíg a szovjetek hadat nem üzentek, és el nem foglalták. A szovjet hajók hivatalosan a hadüzenetig semlegesek voltak a japánokkal, így gyakorlatilag néhány latin-amerikai hajó kivételével csak a szovjet hajók mozoghattak ezen az útvonalon.

    "Se pénz,se ipari kapacitás..Akkor Tarawa-n, Iwo Yima-n és Okinawa-n miért voltak képesek hatékony erődítményeket építeni?
    A japánok ügyesen kihasználták a domborzat adta lehetőségeket és ugyanezt megcsinálhatták az anyaországban is.."

    Nem is építettek igazán hatékony erődítményeket. Gyakorlatilag csak föld és fafedezékeket ástak ki, abban harcoltak.

    Saipani csata

    Amerikaiak:71 ezer fő vett részt. Veszteség: 6424 halott, 10364 sebesült.
    Japán: 30000 fő beásva. Veszteség 30000 fő. Talán néhány magatehetetlen sebesültet tudtak foglyul ejteni, mintegy 20 ezer civil is vagy öngyilkos lett, vagy a japán katonák lökték le a parti sziklákról őket.
    Stb.

    "Az angolszász erők azért voltak képesek partraszállni Normandiában,mert nem kellett elfoglalniuk kikötőt,mert azt magukkal vitték a briteknek köszönhetően..Az olajszállításra meg ott volt a PLUTO... "

    Partra szállni a mesterséges kikötők nélkül is tudtak volna, csak éppen nehezebben. Szicíliában, Észak-Afrikában, Olaszországban nem is használtak ilyesmit. Maradt a hagyományos módszer. Normandiában viszont sokkal jobban meg volt erősítve mind a partvonal, mint pedig a felhasználható kikötők.
    Persze, amint elfoglalták a térség kikötőit, már nem volt szükség a mesterségesekre.
    A Plútó-hoz meg előbb el kellett foglalni a Calaisi-szorost, az meg időbe tellett. Addig és utána is tankerekkel vitték az üzemanyagot.
  • molnibalage83
    #106
    Egész más egy kis sziget egyes részeit erődíteni, mint országos léptékben úgy, hogy akkor már szar sem állt rendelkezésre nekik. A japán védelmet az öngyilkos civiel hullámair alapozták lényegében, bambuszlándzsás rohamokat készítettek elő...

    A normandiás megjegyzésed több helyen pontatlan...

    Jenkik és angolok is vettek Mulberry-t, de a jenki kikötőt a vihar sokkal jobban megviselte, mert a nagy "MHK versenyben" csak minden második összeláncolást csinálták meg. Tehát az elején mindkettő ment a kritikus időszakban, aztán csak az angol.

    A PLUTO a teljes szállítás 10%-át biztosította csak a motor hajtóanyagoknak.
  • fonak
    #105
    "ugyanezt megcsinálhatták az anyaországban is"

    Kérdés megcsinálták-e, és hol. Ha igen, gondolom van nyoma, utána lehet nézni.
  • jovokutato
    #104
    Japán a várható invázió ellen tartalékolta a légierejét..
    Az igaz,hogya japánoknak nem voltak tankjaik,mert a japán szárazföldi hadsereget azt megszálló hadseregnek tervezték és az anyaország védelmére.
    A háború alatt nem a szovjet hajók hordták az ami árut,hanem az ami Liberty-hajók és a Brit Korona alatt hajózó norvég és kanadai hajók ill. a brit kereskedelmi flotta.
    Se pénz,se ipari kapacitás..Akkor Tarawa-n, Iwo Yima-n és Okinawa-n miért voltak képesek hatékony erődítményeket építeni?
    A japánok ügyesen kihasználták a domborzat adta lehetőségeket és ugyanezt megcsinálhatták az anyaországban is..
    Az angolszász erők azért voltak képesek partraszállni Normandiában,mert nem kellett elfoglalniuk kikötőt,mert azt magukkal vitték a briteknek köszönhetően..Az olajszállításra meg ott volt a PLUTO...
  • molnibalage83
    #103
    Akkor meg azért vernék ma a tamtamot sokan, hogy micsoda embertelenség volt. Az I. vh kapcsán az angol blokádra mondták ezt. Ami mondjuk tényleg gáz volt, mert a fegyverszünet után is fenntartották asszam és emiatt tényleg sokan haltak meg.
  • teddybear
    #102
    Egy országot csak úgy lehet megverni egy háborúban, hogy vagy a hadseregük szellemét töröd meg, vagy a teljes területét elfoglalod.

    Japán szellemisége túl fanatikus volt ahhoz hogy hagyományos harcban megtörjön, kellett az atombomba, hogy a császárt rávegye a beavatkozásra. Ami viszont eléggé egyedülálló volt.
  • teddybear
    #101
    Az egyik legnagyobb hibád az, hogy mindenben lenézed az oroszokat. Pedig azért van amikor letesznek az asztalra.

    Tengerészteti tűztűmogatás kb. 0...
    Légifedzet kb. 0, mert nagy hatósugarú vadászuk nem volt...
    Tengerészteti tűztűmogatás kb. 0...
    Légifedzet kb. 0, mert nagy hatósugarú vadászuk nem volt...
    Parta tehető nehézfegyverzet mennyisége kb. 0...
    Hajók mennyisége, kb. semmi...



    Semmiféle realitása nem volt a szovjet partaszállásnak."

    Szóval a tények:

    A teljes távol-keleti hadiflotta rendelkezésre állt. Nem volt valami nagy, de érintetlen. A japán flottát az amik ekkorra szétcincálták, semmi sem maradt belőle.

    Légi fedezet: A Koreai-Félszigetet, illetve Kína keleti partvidékét '45 végére biztosan elfoglalták volna, ahonnan felszállva a saját vadászaik és frontbombázóik egész Japán felett légi fölényt érhettek volna el. Korea déli csúcsát csak a Csuzimai-szoros választja el Japán főszigeteitől, ami nem egy nagy távolság. Nagy hatósugarú vadászokra nem lett volna szükség, bár jól jöttek volna.

    "Parta tehető nehézfegyverzet mennyisége kb. 0... " Izé, mondjuk lövegek, tankok, katyusák, stb. Valamivel megverték a Kwantung-hadsereget is, és nem csúzlival..... A T-34 és az ISz-tankok ellen például a japánok semmit sem tudtak felmutatni.

    "Hajók mennyisége, kb. semmi..." A teljes távol-keleti kereskedelmi flotta rendelkezésre állt, tudod azok a hajók, amik az egész háború alatt hordták az árút az USA nyugati-parti kikötőiből, Vlagyivosztokba. Nézz csak utána. Ez volt a harmadik alternatív útvonal, használták is.

    Még valami. Jöttök itt a Normandiai-partraszállással, csakhogy a japánoknak se pénze se ipari teljesítménye nem volt, hogy olyan erődítményláncokat építsenek ki a négy fősziget partján, mint a németek. Ráadásul a négy sziget kerülete messze több, mint amilyen hosszú volt az Atlanti-fal.

    A klasszikus partraszállás különben is úgy néz ki, hogy valahol kiraknak egy egységet, amely aztán elfoglalja a legközelebbi alkalmas kikötőt, ahol aztán a nagyobb hajók ki tudnak rakodni. Nem kell cifrázni, ha nem szükséges.
  • fonak
    #100
    Igazából nem indokolta semmi, hogy elengedhetetlen legyen Japán inváziója, egy blokáddal is előbb-utóbb térdre kényszerítették volna őket, miután már minden más területet elvesztettek. Hogy hány millió éhen halt ember után adták volna meg magukat, az más kérdés.
  • molnibalage83
    #99
    Borhi László ahogy fogalmazott, akkor már könyékig jártak a vérben. Az atomfegyver Trumannak adott egy halvány reményt arra, hogy talán mégsem kell ezt folytatni. A japánok belső véleményéről meg fogalma sem lehetett, mert a japánok ellen HUMINT hírszerző tevékenység folytatsása nyilvánvaló okokból lehetetlen volt...
  • Sequoyah
    #98
    Arrol meg nem sok szo esett, hogy a Japanok mennyire fanatikusan harcoltak meg kulfoldon is. Elkepzelheto hogy mit muveltek volna akkor a sajat hazajukat vedve, barmelyik fel ellen. Nem hasonlithato egyetlen masik fronthoz sem. Europaban az emberek tulelni akartak, vagy egyenesen udvozoltek a partraszallokat.
    Ha a Japan atlagember kicsit is orokolt a katonak hozzaallasabol, akkor egy barmilyen partraszallas igen veres lett volna. Utolag konnyu okoskodni, de az akkor rendelkezesre allo informaciok alapjan abszolut ertheto lepes volt az atom ledobasa.
  • molnibalage83
    #97
    És teljesen járatlanok voltak, soha nem hajtottak végre deszanthadműveletet. A nagyobb japán szigeteken történő szovjet partaszállás egy mítosz, semmiféle eszközük nem volt meg hozzá. Minimális mennyiségű kamikaze nullázta volna az egészet, vagy a partatett erőket még a szutyok japán védelem is megakasztotta volna, mert elégtelen nehézfegyverzettel szálltak volna parta. A szovjet gőzhenger csak akkor működik, ha eszköz is van hozzá....

    Tengerészteti tűztűmogatás kb. 0...
    Légifedzet kb. 0, mert nagy hatósugarú vadászuk nem volt...
    Parta tehető nehézfegyverzet mennyisége kb. 0...
    Hajók mennyisége, kb. semmi...

    Semmiféle realitása nem volt a szovjet partaszállásnak.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2017.08.25. 08:44:23
  • mauser81
    #96
    A Hulu projektben 100 hajót kaptak az oroszok. Csak összehasonlításként: a D napon nagyjából 4000(!) hajó vett részt és ezzel is öt nap alatt mindössze ~350.000 katonát és 100eT ellátmányt tudtak átdobni, meg 50e járművet. Nagyjából csak azért sikerült, mert a fél német hadsereg máshová volt összevonva és nagyon késve vetették be őket. Na most ez képzeld el 100 hajóval... De még ha az oroszok le is gyártanak 4000 hajót, egyszerűen nem tudták volna kellő gyorsasággal partra dobni az embereiket.
  • fonak
    #95
    Azért a Kwantung-hadsereget elsöpörték egy villámháborús stílusú nagyszabású offenzívával. Jó, Japán már akkor a padlón volt.
  • Sequoyah
    #94
    Az oroszokat total nem erdekelte a Japanban valo partraszallas. Eppen kiverezve alltak a Nemetekkel valo hadakozas lezarasa utan, szoval erejuk sem lett volna hozza, se eszkozuk.
    Persze a Japanok felhettek ettol, de ez a feladat USA haderejere valt volna.
  • fonak
    #93
    Ha nincs atom és japán fegyverletétel, akkor szerintem Hokkaidón partra tudtak volna szállni az oroszok, miközben az amcsik el vannak foglalva Honsu inváziójával (meg a japánok is). Egyébként kapott a SZU partraszálló hajókat is az USA-tól, összesen 100 hajót adtak át nekik (nem tudom ebből mennyi volt csapatszállító), és még 80-at terveztek. Bár ahogy a linken is le van írva, valószínűleg igen nagy nehézségeik lettek volna, de az emberveszteségek sokat nem számítottak ugye náluk.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.08.24. 15:09:58
  • NEXUS6
    #92
    Egy másik cikkben azt fejtegették, hogy a japának azért bíztak a szovjetek egyfajta közvetítő segítségében, mert nagyon jól tisztában voltak vele, hogy azzal amikor a németek megtámadták a SZU-t és ők nem, gyak. megmentették.

    A politikában és különösen Sztálin esetében a hála/méltányosság viszont értelmezhetetlen fogalom.
  • jovokutato
    #91
    A többfrontos harc csak Németországra vonatkozik.De brit történészek elismerik,ha a Wermacht partraszáll a Brit-szigeten,akkor nem tudták volna megállítani..
    És ha megvárják,amíg elkészül a Tirpitz is,akkor a Bismarck,Tirpitz,Scharnhorst,Gneisenau,Prinz Eugen vezérletével felálló felszíni flotta+a tengeralattjárók le tudták volna zárni a Csatornát a brit flotta előll,míg a Luftwaffe tudta volna biztosítani a légteret a partraszálláshoz.Amint hídfőt építenek ki,a német gépek már a hídfőben létesített reptérről szállhattak volna fel,ezáltal többet tudták volna támogatni a csapatokat..
    Japán csak az USA ellen harcolt.
    Az észak-koreai hadsereg meg könnyen lehet,hogy ugyanazt csinálná,mint az olaszok:tömegével adnák meg magukat a délieknek..Hiába az agymosás,tudják a valóságot,csak félnek...
  • Torisaru
    #90
    A többfrontos háború lett a vége a tengelyhatalmaknak ha konklúziót akarunk levonni nagyon tömören, sem a harmadik birodalom, sem a felkelő nap országa nem tudott volna megfelelően védekezni még saját anyaországában sem főleg hogy kimerültek az anyagháborúban.Észak koreától sem az atomfegyvereitől félnek hiába megy a blöff vele, hanem a több milliós fanatikus agymosott hadseregtől amivel a harc egy 2. afganisztán lehetne.
  • Tetsuo
    #89
    A 2. vh-ra szükség volt, pontosabban elkerülhetetlen volt, Hitlertől és az amerikai zsidók által pénzelt NSDAP-tól függetlenül, ugyanis ez nem önálló háború volt, hanem az elsőnek a folytatása. "A" Világháborút lezáró békekötések garantálták a folytatást.
  • Sequoyah
    #88
    Japan mar nagyon regota a teljes vereseg kapujaban allt, megse kapitulaltak. Teljes joggal gondolhattak, hogy szukseg lesz egy Japanban torteno partraszallasra, abszolu benne volt a levegoben.
    Az atombombara nem volt szukseg, ahogyan nemetorszag szonyegbombazasara sem, sot az egesz haborura sem lett volna szukseg. Nem ertem miert az atombomba a kiragadott pelda ami nem tetszik, amikor ez az 5-6 ev masbol sem allt, csak szornyu esemenyek es tettek sorozatabol. Az atombomba csak egy fegyver volt a sok kozul, csak hatekonyabb volt a tobbinel.

    Egyebkent en kifejezetten orulok hogy ott es akkor vetettek be. Ha akkor nem latjak a hatasat, akkor kesobb dontenek ugy hogy bevetik, es ha ez Amerikai-Orosz viszonylatban tortenik meg, akkor lehet nem igyekeztek volna annyira hogy elkeruljek nuklearis haborut.
  • molnibalage83
    #87
    1. Állt egy fenét...

    2. 70 évvel az események után utólag tudni dolgokat, mint információhiányban dönteni... Ugyanis az USA vezetésének honnan a búbánatból lett volna bármiféle infója arról, hogy mit gondol a japán vezetés..? Hm...?

    3. A hősös rész meg kb. be is lövi, hogy kb. ki vagy, nem túl nehéz felismerni a fajtádat...
  • Sequoyah
    #86
    Nem a felvetessel van a gond. A felvetes helyes, es korul lehet jarni. A gond a talalasaval van gond: "Nem az atombomba kényszerítette térdre Japánt a II. Világháborúban". Ez igy mondhatni szimpla hazugsag.
    Az mondom hogy ha van pl 10 tanulmany ami azt mondja hogy az atombomba miatt kapitulaltak, es 1 tanulmany ami szerint nem, akkor megis milyen alapon vonja le azt a konkluziot az SGs cikkiro, hogy az az 1 a helyes es pont?
    E miatt hiteltelen a tudomanyos ujsagiras, igy keszul a sok "Brit tudos" cikk a sok hulyeseggel. Publikacios kenyszer...

    Egyebkent pedig soha senki nem mondta, hogy kizarolag az atombomba miatt kapitulaltak. Meg en is ugy tanultam, hogy az csak az utolso csepp volt a poharban.
    Kicsit hatasvadasznak tunik az eredeti cikk, mert valodi ujdonsagot nem ir benne amit eddig ne tudtunk volna...
  • morguldae
    #85
    Lehet bármit mondani de az igazság az, hogy az atomfegyverek bevetése teljesen felesleges volt a háború szempontjából, mivel Japán akkor már a kapituláció kapujában állt! Egyáltalán nem volt szükség atomfegyverek alkalmazására! Az amcsik egyszerűen ki akarták próbálni a fegyvereiket nagyobb tömegű emberen. Meg erőt akartak demonstrálni másoknak, hogy ők mindent megtehetnek! Az amerikaiak nagyon szeretik beállítani magukat hősöknek, de a vezetőik ugyan olyan mocskok, mint mindenütt máshol is!
  • molnibalage83
    #84
    Figyu, nekem linkelgetsz akárámit, de

    ad.1. A mai élő német állampolgárok cirka 90+ százaléka-a nem élt akkor és 99 plusz százaléka kiskorú volt.
    ad.2. Mint mondom a gondolatolvasás képességt nem

    Áh, inkább nem baszom el erre az időmet..
  • NEXUS6
    #83
    "Hogy Merkel mit gondol és mi miatt azt én nem tudom, csak veled ellentétben én nem játszom el azt, hogy az németek számotteveő részének belelátok a fejébe... "

    Őööö, én nem hiszem hogy képzelődöm, inkább azt hogy te nem veszel tudomást valamiről. Vagy csak simán trollkodsz, pedig nagyon jól tudod, hogy igazam van. Minden estre olvasd el az első 2 oldalt, a találatok nagyrésze pont arról szól, amit én feszegetek. Örülök, hogy ezzel is valami újat tudtam mutatni, mondjuk ha olvasnád a neten az aktuális híreket, mondjuk németország vs. migránsok viszonylatában, valaszeg beleütköztél volna a jelenségbe. Nem baj, biztos valami II. VH-s tanulmányt olvastál valszeg inkább.

    "Nagyon kevés olyan filmet láttam, ahol a németek csak úgy poénból gonoszok és hülyék. Azok leginkább kalandfilmek voltak, nem háborús filmek... Ne tessék összemosni a kettőt, mert szezon és fazon esete."
    Ha te felhozod a Kelly hőseit, mint filmvígjátékot, akkor én felhozom a Náci zombikat, az Iron Sky-t, a Rocketeer-t, az Indiana Johnes filmeket, A Hallo hallo!-t, a Top Secretet, a Nem kell mindíg kaviárt, folytassam még?

    "Olyan vagy, mint T. és a pinás vicc. Mindenben csak azt látod. "
    Te meg olyan vagy mint Ottóka, akitől megkérdik, hogy Ottó etté'? És ő mondja, hogy Ottó az kétté!
    Mondhatom én neked, de te még a kérdést sem fogod föl, és én vagyok a hülye!
    Lényeg, hogy okos vagy Ottóka, nem baj! Úgy is mindenkit leszájkaratézol! XD
  • molnibalage83
    #82
    Lenin is lengette a karját beszéd közben. Akkor ennyi erővel komcsi is lehetne...
  • Tetsuo
    #81
    "Olyan vagy, mint T. és a pinás vicc. Mindenben csak azt látod."

    Úgy tűnik inkább, hogy te egyszerűen vak vagy. Úgy beszélsz, mintha semmi globális lobbi, felülreprezentáltság és cionista elnyomás nem létezne.
    Kifogásod pedig rég nem lehet, mert lehetőséged van Csonthegyi Szilárd cikkeit olvasni a kurucon, vagy Marschalkó Lajos könyveit letölteni weboldalakról, vagy akár nyitott szemmel tekinteni a jelenkorra; de te nem élsz vele, te betakarózol a hazugságokkal.
  • fonak
    #80
    A Birodalom és a náczik közötti párhuzam azért elég világos, még Leni Riefenstahltól is nyúlt Lucas. :)
    Az Ébredő erőben pedig már kart is lenget és pulpitusról szónokol a nácikra kicsit sem emlékeztető Első Rend. :)
  • molnibalage83
    #79
    Értem. Véleményed szerint akkor az a generációkon átívelő össznépi német bűntudat, amely miatt Mutti is fontosabbnak tartja a más országokból érkező bevándorlókat a saját népénél és amiatt így gyak egész Európa szívóágon van csak valami belemagyarázott dolog, a dolgok véletlen egybeesése.

    Hogy Merkel mit gondol és mi miatt azt én nem tudom, csak veled ellentétben én nem játszom el azt, hogy az németek számotteveő részének belelátok a fejébe...

    Hmmm. Gratulálok.
    Amúgy pont ezt magyarázom, hogy 4 évtized alatt pont ennyi, egy kézen felsorolható filmet tudsz felsorolni, miközben bármilyen más II. VH-s film a másik oldalra húzandó.

    Nagyon kevés olyan filmet láttam, ahol a németek csak úgy poénból gonoszok és hülyék. Azok leginkább kalandfilmek voltak, nem háborús filmek... Ne tessék összemosni a kettőt, mert szezon és fazon esete.

    Kicsit a filmkultúránál maradva, szerinted akkor pl. a SW robbanásban röpködő rohamosztagosai és a megannyi II. VH-s film röpködő német katonái, a Birodalom és a III. Birodalom között nincs semmilyen párhuzam? Annak ellenére, hogy valszeg ugyan azok a kaszkadőrök röpködnek, mint az akkori népszerű ilyen filmekben. És a nézőt persze nem tölti el hasonló jóleső szadisztikus melegség mindkettőt látva, hogy jól megmutattuk a birodalomnak?

    Olyan vagy, mint T. és a pinás vicc. Mindenben csak azt látod.
  • NEXUS6
    #78
    Viszont vannak hegyek erdők és egyéb nyalánkságok.
  • Kara kán
    #77
    „sztálingrádihoz hasonló városi harcokat lettek volna kénytelenek megvívni ”
    Japánban más volt az építési technológia, házról házra harcolni nem nagyon lehetett, mert könnyű, gyúlékony anyagból épültek. Ma persze vannak felhőkarcolók, de akkor az üzemek, pályaudvarok, pár középület kivételével a többi mind fa+bambusz volt.
  • Tetsuo
    #76
    És ez csak egy apró része a nagy manipulációnak, amivel félrevezetnek minket - most csak a 2. vh-t említve, persze.
  • NEXUS6
    #75
    Értem. Véleményed szerint akkor az a generációkon átívelő össznépi német bűntudat, amely miatt Mutti is fontosabbnak tartja a más országokból érkező bevándorlókat a saját népénél és amiatt így gyak egész Európa szívóágon van csak valami belemagyarázott dolog, a dolgok véletlen egybeesése.

    Hmmm. Gratulálok.
    Amúgy pont ezt magyarázom, hogy 4 évtized alatt pont ennyi, egy kézen felsorolható filmet tudsz felsorolni, miközben bármilyen más II. VH-s film a másik oldalra húzandó.

    Kicsit a filmkultúránál maradva, szerinted akkor pl. a SW robbanásban röpködő rohamosztagosai és a megannyi II. VH-s film röpködő német katonái, a Birodalom és a III. Birodalom között nincs semmilyen párhuzam? Annak ellenére, hogy valszeg ugyan azok a kaszkadőrök röpködnek, mint az akkori népszerű ilyen filmekben. És a nézőt persze nem tölti el hasonló jóleső szadisztikus melegség mindkettőt látva, hogy jól megmutattuk a birodalomnak?
  • molnibalage83
    #74
    A 2-es pont nem igaz. Tudtak róla, de nem akarták elhinni vagy akkora szégyennek érezték, hogy nem akartak hazamenni. Hiro O. csak akkor tette le a fegyvert, mikor saját ex. parancsnokát megkeresték és ő ment oda. Csak ezelőtt több rendőrt és vadászt (?) is megölt. Amensztiát kapott a F-Sz. elnökétől emlékeim szerint.
  • DanielGray
    #73
    Valóban... Megy ez gyerekek.Történelem hamisítás nagyfokon.Tízen óra eltelik(az első dobás után) és felszólítják Japánt a megadásra.Két nappal később ismét atom robban,ezúttal Nagaszakiban.A tanács nézett ám nagyokat,mire utasítja őket a császár.Ahhoz,hogy Japán kapitulált,valóban semmi köze nem volt az atomnak.Konteó hívők előnyben!:)
  • Tetsuo
    #72
    "Embereket ölni egy rég elvesztett háború után nemcsakhogy ökörség, de egyenesen bűncselekmény."

    1. Ez nem volt gyakori jelenség sőt, kuriózum.
    2. Az gyungelben elveszett japán katona nem tudott a háború végéről, így etikailag nem elítélhető.
    3. A zsidó nácivadászok viszont folyamatosan követték el a leggaládabb bűntetteket, amit ritkán ítélt el még etikusan is akár a közvélemény.
  • molnibalage83
    #71
    Mármint a Szahalin szigetek... Hokkaidó több száz km-re van... H. és Sz. között meg 50, de nem a parvonalakat kell nézni, hanem a kikotő vs. alkalmas területet... Az meg nem 50 km...

    A D-napon a Csatorna 130-14 km széles volt és mennyit szoptak vele? Izé... Ok, messzebbről is jött konvoj, de akkor is...
  • molnibalage83
    #70
    Sztálingrád, Band of Brothers, Halál 50 órája, Kelly hősei. 4 évizedet fogatam le, helyből sikerült leírni ennyit úgy, hogy alig nézek ilyen filmeket. A SvPR-ben sem volt szadista egyik német sem...

    De, a 20 évig dzsungelben bújkálásé az. Bár ez már egyéni ízlés dolga. Embereket ölni egy rég elvesztett háború után nemcsakhogy ökörség, de egyenesen bűncselekmény...
  • jovokutato
    #69
    1.:Nem véletlenül írtam,hogy a japánoknak tankok nélkül esélyük sem volt Mandzsúriában.
    2.:Tarawa-n a parton védekeztek,a korallba beágyazott védművekben és nehezen is tudtak partraszállni az amik.A szigetek különböző felépítése és topográfiája eltérő védekezési módokat tesz lehetővé:Tarawa-n a korall miatt is és azért is,mert a sziget teljesen sík volt,tudtak a parton védekezni,Iwo Yima-n a parti laza vulkáni talaj miatt nem tudtak olyan parti védműveket építeni,amelyek kibírták volna a bombázást,ezért beljebb védekeztek és éppen a laza vulkáni talaj miatt-mert a kétéltű tankok és más kétéltű harcjárművek nem tudtak megkapaszkodni a talajon-majdnem kudarcot vallott az invázió.Okinawa-n már az amerikai tengeri és légi fölény miatt védekeztek beljebb,mert a sziget mérete-30 km széles-erre alkalmas volt.Az ami erők az I vh.lövészárokharcait idéző gyalogsági harcokat voltak kénytelenek vívni a beásott japán erők ellen.
    Az anyaországot is hasonló módon védte volna a három és félmilliós!!hadsereg +a felnőtt civil lakosság is,véleményem szerint a szovjetek ellen fanatikusabban,mint az amik ellen.A szovjetek nem tudták volna alkalmazni a bevált taktikájukat,miszerint hatalmas erejű tüzérségi előkészítés után megindulnak a tankok és mögöttük a gyalogság,így törve át az ellenfél arcvonalát.A japánok az I vh-hoz hasonló harcmodorra kényszeríteték volna a szovjeteket,ráadásul a szovjetek egy hozzájuk hasonlóan fanatikus,a saját hazájukat védő ellenféllel kerültek volna szembe,véres gyalogsági közelharcokat és a sztálingrádihoz hasonló városi harcokat lettek volna kénytelenek megvívni és ez hatalmas áldozatokkal járt volna,amit nem biztos,hogy elbírt volna a németekkel vívott és sok áldozattal járó háború után a szovjet hadsereg,túl nagy árat fizettek volna Japán elfoglalásáért.
    3.:A japánok célja a nyersanyagokban gazdag holland és brit gyarmatok elfoglalása volt,plusz bázisként az amerikai felségterületnek számító Fülöp-szigetek elfoglalása.A japánok helyesen úgy gondolták,hogy ennek legnagyobb akadálya nem a brit flotta,hanem a nála is erősebb amerikai flotta.A fő japán stratéga,Yamamoto,mivel Washingtonban volt katonai attasé,ezért ismerte az USA ipari potenciálját.Kijelentette,hogy győzelmeket hat-kilenc hónapig tud garantálni,mert utána a háborús termelésre átállított amerikai ipari termelés miatt az USA fölénybe kerül.Addig kell akkora területet elfoglalni,hogy utána esetleg lehet majd alkudni az USA-val.
    Az ami hírszerzés is sejtette,hogy a japánok vmire készülnek,de ők azt gondolták,hogy a brit és a holland gyarmatokat fogják megtámadni és ezt ellensúlyozandó,a flottát Pearl-be vitték,amivel nagymértékben a japánok kezére játszottak.Az ami tengerészeti vezetés le volt maradva a japánoktól,akik felismerték,hogy a Csendes-óceánon a nagy kiterjedése miatt nem a csatahajó lesz a fő fegyver,hanem a repülőgép-hordozó kötelék,mely nagy távolságról pusztító erejű csapásokat tud mérni az ellenség támaszpontjaira és hadihajóira.Ezért nem értik sokan,hogy miért nem keresték meg a Pearl elleni támadás után az amerikai repülőgép-hordozókat és süllyesztették el őket.Egy nem kísérő hordozó megépítése sokáig tart,ha elsüllyesztik az ami hordozókat,akkor tovább lettek volna fölényben..
    Az amerikai gazdasági embargó ezt a tervet csak megerősítette.
    A háború végén meg azt ismerték fel a japánok,hogy a korábbi szövetségesek a közös ellenség legyőzése után egymás ellen fognak harcolni és attól is féltek,hogy a szovjetek nem állnak meg Mandzsúriában és Szahalinnál,hanem megindulnak az anyaország ellen is.
    Ettől félt az USA is,ezért a japán és az amerikai szándék találkozott egymással,mindkét félnek érdekében állt a névleg feltétel nélküli kapituláció.
    Azért névleges,mert a közigazgatást,de főleg a császár személyét érintetlenül hagyták.Ebben -és még sok másban,például a kamikaze támadások megértésében-nagymértékben segítettek az amerikai japánok-akiket a háború elején koncentrációs táborokba deportáltak,de ennek ellenére később sokat köszönhetett nekik az ami flotta és a tengerészgyalogság-,mert ők elmondták az elnöknek is és a hadseregnek is,ha lemondatják a császárt,akkor a teljes lakosság fellázad a megszálló amerikai csapatok ellen...