• teddybear
  #107
  Na igen, a legtöbben csak azt a fél-másfél oldalt tudják a szovjet-japán háborúról, amit a tankönyvekbe '45 óta ismételgetnek. Emlegetik, hogy a Szovjetunió ellen is ledobták az atombombákat, ez volt az első komolyabb hidegháborús lépés, stb.

  "Japán a várható invázió ellen tartalékolta a légierejét.."

  Az élvonalbeli vadászgépeinek túlnyomó többségét, a gyakorlottabb vadászpilótáikkal elvesztették eddigre. Próbáltak többek között a német tervek alapján újabbakat gyártani, de a nyers és üzemanyaghiány már nem tett sokat lehetővé.
  A tartalékolt gépek meg az innen-onnan összekapart, gyakran nem is katonai gépek voltak, hanem robbanóanyaggal megrakott, "jó ha felszáll, le úgyis zuhanni fog!" kategória. Kamikaze-repülők. Nem igazán hatékony harcmodor, de kellően embertelen az európaiaknak.

  "Az igaz,hogya japánoknak nem voltak tankjaik"

  Voltak, csak nem korszerűek, nem elég hatékonyak. A kínai gyalogosok ellen géppuskával és kisméretű ágyúval is megállíthatatlanok voltak, de az M4 ellen(T-34,stb) már nem sokat értek.

  "A háború alatt nem a szovjet hajók hordták az ami árut,hanem az ami Liberty-hajók és a Brit Korona alatt hajózó norvég és kanadai hajók ill. a brit kereskedelmi flotta."

  Az Atlanti-óceánon igen. Csakhogy a Csendes-óceán egészen más tészta volt. A szövetséges hajók itt ellenséges területen mozogtak volna, az útvonal jelentős része felett Japán rendelkezett. A Szahalin és Kuril-szigetek Japánhoz tartoztak, amíg a szovjetek hadat nem üzentek, és el nem foglalták. A szovjet hajók hivatalosan a hadüzenetig semlegesek voltak a japánokkal, így gyakorlatilag néhány latin-amerikai hajó kivételével csak a szovjet hajók mozoghattak ezen az útvonalon.

  "Se pénz,se ipari kapacitás..Akkor Tarawa-n, Iwo Yima-n és Okinawa-n miért voltak képesek hatékony erődítményeket építeni?
  A japánok ügyesen kihasználták a domborzat adta lehetőségeket és ugyanezt megcsinálhatták az anyaországban is.."

  Nem is építettek igazán hatékony erődítményeket. Gyakorlatilag csak föld és fafedezékeket ástak ki, abban harcoltak.

  Saipani csata

  Amerikaiak:71 ezer fő vett részt. Veszteség: 6424 halott, 10364 sebesült.
  Japán: 30000 fő beásva. Veszteség 30000 fő. Talán néhány magatehetetlen sebesültet tudtak foglyul ejteni, mintegy 20 ezer civil is vagy öngyilkos lett, vagy a japán katonák lökték le a parti sziklákról őket.
  Stb.

  "Az angolszász erők azért voltak képesek partraszállni Normandiában,mert nem kellett elfoglalniuk kikötőt,mert azt magukkal vitték a briteknek köszönhetően..Az olajszállításra meg ott volt a PLUTO... "

  Partra szállni a mesterséges kikötők nélkül is tudtak volna, csak éppen nehezebben. Szicíliában, Észak-Afrikában, Olaszországban nem is használtak ilyesmit. Maradt a hagyományos módszer. Normandiában viszont sokkal jobban meg volt erősítve mind a partvonal, mint pedig a felhasználható kikötők.
  Persze, amint elfoglalták a térség kikötőit, már nem volt szükség a mesterségesekre.
  A Plútó-hoz meg előbb el kellett foglalni a Calaisi-szorost, az meg időbe tellett. Addig és utána is tankerekkel vitték az üzemanyagot.