242
Futurisztikus Fantasy a Risen készítőitől
  • lammaer
    Lehet műveletlenség, mi az a DoS ? :D
  • MrAndree
    Szerintem a berserkerek lesznek a mágusok, legalábbis a városukban elég sok dumát nyomtak nekem eddig mágiáról meg manáról. A clericek meg a felszerelésük alapján inkább ilyen sci-fi jelleg, power armor meg lézerpuska.
  • Mr_no_NaMe
    Nos, ős Gothic fanként és is elkezdtem a játékot. Kicsit Fallout feelinget áraszt a játék (számomra ez annyira nem pozitív), de a mozgás, a nevek, az egész játék "szelleme" egyértelműen Gothic 3 / Risen egy kis G2-vel keverve.

Kérdés: Itt is úgy vannak vajon a kasztok mint a régi Gothic játékokban? Berserkerek a natúr warriorok (mint mondjuk Onar zsoldosai), az Albs mondjuk a G2-ből milícia/knight faction, a Clrecics pedig egyenlő a mágus osztállyal? Próbálom kideríteni, de eddig még pontot sem mertem költeni semmire. Őszintén szólva pure mage szeretnék lenni, csak fogalmam sincs, hogy itt ugyan annyi értéke van-e a mágusnak mint az előző gothic játékokban..
  • jarlaxxe
    A GotY nálam edddig a DoS 2, na az tényleg profi munka.
  • lwb
    A megvalósítás valóban gyenge, de a grafika és az animációk nem minden. Nekem eddig ez az év játéka és nagyon meglepődnék, ha jönne bármi idén, ami ezen változtatna.
  • jarlaxxe

Az a durva, hogy a gamespot csak 4-est adott rá, én négy óra után töröltem...2017-ben ez a megvalósitás már nagyon kevés, szvsz.
  • lwb
    Igen, az a kettőben volt, nem az egyben, de én is emlékszem az ork ostromgyűrű ledarálására. Az egyben azért az ork területre betévedni az elején az tuti halál volt. Meg sem tudtad sebezni az orkokat meg a kutyáikat. Viszont ott előtte nyolcszor elmondták nekünk, hogy ne menjünk oda, mert meghalunk, ráadásul ha mégis megindultunk, ott volt egy furulyázós faszi, aki előtte mégegyszer szólt. Szóval véletlenül senki nem tudott odatévedni.
  • grebber
    Pedig a Gothicokban is bárkit le lehetett győzni csiraként akár a köztudott bugok "ficsörök" segítségével...
    Legepicebb az volt amikor a várfalra felmenőpallóra ugye nem tudtak feljönni az orkok ....futva összecsődítettem a létező összeset és nyilakkal ledaráltam a pallóról mindenkit mert csak álltak lent mint a hülyék
    Vagy a legnagyobb monsztert becsaltad oda ahol nem tudott már továbbjönni és azt is csak le kellett darálni szép lassan.
    Meg is jött a kedvem valamikor majd elkezdem az egészet elölről.
  • Probatbicol
    Nem is csak a Dark Souls rontott el minket, hanem az utóbbi évek rpg-i, meg pláne az mmorpg-k, az ember azt szokta meg, hogy a játék elején olyan küldetéseket, pláne mellékküldetéseket kap, amit könnyűszerrel megcsinálhat. A W3-ban is ugye szintezve voltak a küldetések, még színekkel is jelezték hogy neked való-e, hogy kényelmesen végig lehessen sétálni rajtuk.
    Na itt ez nincs, egy sima mellékküldi simán halálfejes mobok közé küld, az elején éreztem is egy kis zavart, hogy biztos nem jól csinálom, nem jó felé megyek, de aztán rájöttem, hogy ez koncepció, innentől az eleje átmegy egy ilyen, túlélő, lopakodós, menekülős játékba. Nem véletlenül van ott az a jeckpack.
    A questeket meg csinálni kell, mert óriási a differencia, egy mob legyőzése 5-10 xp, egy küldi meg állomásonként 200, befejezéskor meg 5-800XP.
    És tényleg nehéz, én 4 óra után találtam meg az első bárdomat, de azt se tudtam rögtön kézbe venni az attribútumok miatt. Itt nincs minden vaddisznóban epic kard, de még egy rusty sword sem.

Viszont épp ezek miatt régen élveztem ennyire rpg-t. Nagyon izgalmas a susnyásban lopakodni, elkerülve a raprorokat, ragadozókat, nem beszélve a mutánsokról akiknek már a szájszagától is elpatkolok :)
  • lwb
    Igazság szerint nem annyira nehéz, csak meg kell az elején érteni, hogy ez nem Dark Souls, ha meghalsz, akkor nem hatvanötször újra kell próbálni, hanem egyszerűen le kell lépni és később visszajönni. Szerintem a Souls játékok elrontották az embereket, azt gondolják, hogy egy nehéz ellenfél simán legyőzhető, csak sokat kell próbálni meg ki kell találni a megfelelő ritmust, hogyan lehet leverni stb. Ez itt nem működik. A játék első kb 10 szintje alatt inkább kerüljük a nagyobb ellenfeleket.

Ami kicsit másabb, mint amit a gothicból megszokhattunk, az az, hogy nem annyira egyértelmű, hogy hova ne menjünk, mert itt kb mindenhol, a kezdő város mellett, a főút szélén is beleszaladhatunk lehetetlen ellenfelekbe az elején.
  • mike01010101
    Én is az csináltam meg először. Van benne a végén egy kis csavar. Be kellett hozzá járni a térképet szépen. Nehéz a játék, inkább csak menekülök meg bujkálok egyenlőre.
  • Probatbicol
    Én a gyilkosság-nyomozós questet kezdtem el, hátha utána csatlakozik Duras társnak, ehhez viszont majdnem egész Edan-t be kell járni, kihallgatni a gyanúsítottakat. A tájékozódás nem egyszerű, tényleg a minimap nektek is csak egy üres radarkép a pöttyökkel?

Sokan szidták az AI-t, hát felrepülök jetpackkal a ház lapos tetejére, a ragadozó úgy utánam jön a lépcsőházon keresztül mint a huzat :)
    Viszont az jó, hogy az állatok egymást is támadják, ez már párszor kihúzott a bajból.
  • lwb
    Elvileg elkerülhetőek itt is az ellenfelek. A berserker városig el tudsz jutni kísérettel (mint a swamp camp a gothic 1-ben) és ott pár szintet helyi küldetésekkel nagyjából veszély nélkül össze lehet szedni. Szerintem csak az van, hogy nem annyira világos, hogy merre is kéne menni még alacsony szinten és az ember könnyen beleszalad a pofonba. Ebből a szempontból a gothic 1 világosabb volt, ez tény.
  • Probatbicol
    Hát én futok sokat az biztos. Nem kímélték a fejlesztők a játékost, míg a Gothic-ban ha egy legyőzhetetlen ellenféllel találkoztam, akkor tudtam hogy rossz felé megyek, itt meg arra KELL menni. De élvezem nagyon.
  • ratgab
    Én is érzem benne egyértelműen a Gothic hangulatot. Engem megfogott a játék.
  • lwb
    Minél többet játszok, annál inkább jön elő a Gothic belőle. A béna harc, a szar animációk és a kezdeti nehézség (fordított nehézség - az elején bárki lever, a végén félisten leszel), ezek mind Gothicok. Még Diegonk is van az elején, csak itt Durasnak hívják.
  • mike01010101
    Egyébként igen. Sok dologról (ahogy a vas szekrényből szedi ki a dolgokat, meg a ragasztószag stb ) nekem is a Fallout 3 ugrott be, csak végtelenül lebutítva, (semmi fizika, stb)
  • lwb
    A cultivatorok a Berserker campban tiszta minerek az old campben gothicban. Még scavanger szerű csirke-monszterek is vannak. Nekem adja a gothic feelinget, de az tény, hogy a világ az tök más.
  • mike01010101
    Én is kedvelem a szériát, nagyon is - csak érdekességképpen - mikor a gothic 2 annó megjelent csak német nyelven volt, találtam angolosítást a neten, másnap kimentem ausztriába megvenni, annyira akartam vele játszani, a mai napig megvan a német dobozos verzió. Szerintem ami jó azt is lehet jobbá tenni. Olyan nincs - semmiben a világon - hogy tökéletes.
  • jarlaxxe
    Semmi gothic nincs benne igy 4 óra játék után, viszont Fallout koppintások vannak böven de azok is nagyon fapados kivitelezésben.
  • lwb
    A PB nem csinál motion capture-t, azért ilyen gagyi az animáció. Engem nem zavar a grafika, a gothic-feelinget jobban adja, mint a Risenek és ez egyelőre elég. Nálam is jól fut, de meg is b.szta a fene, ha nem futna jól kaby i7-en és 1080Ti-n szimpla full hd-ben.
  • grebber
    Egy "jól bevált" rendszeren ne változtass....ezek szerint ez egy Gothic más köntösben ami nagyon is jó dolog azoknak akik kedvelik a szériát (márpedig kedveljük)
  • mike01010101
    Pár óra játék után abbahagytam, biztos fogok még vele játszani, nem írom le, de kicsit időutazás érzetem volt. Ha mondjuk a Risen 3 helyett ez jelent volna meg, biztos nagyon tetszett volna. Sajnos a Witcher 3 tavaly olyan magasra tette a mércét, hogy ennek a játéknak esélye se volt átugrani. Már a Gothic 1-ben is 16 évvel ezelött zavart hogyha fegyver van a kezemben, nem tudok loot-olni, cuccokat felszedni, ezt még nem sikerült kijavítani. Sajnos nekem az animáció fontos (tudom sok embert nem zavar) és itt tényleg 10 évvel ezelötti a megvalósítás. Ha a majd tiz éves assassin creed 1 szinvonalát elérnék ezen a téren már elégedett lennék. Szóval biztos tartalmas lesz a játék, de kompromisszum készség nélkül nem élvezhető. Ha én 15ezerért veszek egy játékot, akkor engem nem érdekel hogy 20 ember csinálta egy családi házban vagy 2000 fős studió 3 kontinensen. Ugyanazt a minőséget várom. Nálam egyébként jól fut (32 GB RAM, SSD), ezen a téren nincs gondom.
  • lammaer
    Nem érdekel hogy van benne, csak legyen alternativa. Meg ne középkori feelingje legyen, meg ne parasztoknak kelljen malacokat keresgetnem meg effélék.

Már kinomban a Warframebe is belekezdtem, mert mindenütt - MMOknál is - csak kardozás van..
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.10.18. 13:52:10
  • lwb
    Witcher 3, nem is kérdés.
  • Pluskast
    Witcher 3 ez egyértelmű. Az egyik legjobb RPG ami valaha létezett a videojátékok világában.
  • Aborg
    Meg nem jatszottam a Witcher 3-at. Azt kezdjem el korabban vagy az ELEX-et? Marmint a jobbik / szebbik stb. jatekot szeretnem kesobb jatszani.
  • Probatbicol
    Tegnap játszottam vele 2 órát. Az első benyomásaim egyértelműen pozitívak. A hangulat magába szippantott, pedig előtte nem is voltam ilyen típusú játékra hangolódva.
    Rögtön az elején van egy nagy G1 kikacsintás is, nekem bejött. Egyéként egy kicsit a KOTOR is beugrott néha a hangulat (meg a fémhulladék gyűjtés) miatt.
    Nagyon okosan csinálták hogy a kezdő hely lehetne akár egy Gothic játék is, így könnyebb az átállás, de engem feldob a tudat, hogy lesznek teljesen más jellegű területek is.

A grafikáról annyit, hogy nekem alapvetően high-ra rakott mindent, nem vagyok egy ultra-fan, de most ahol lehetett felraktam ultrára, mert az árnyékok nagyot dobnak rajta. Így is jól fut, az optimalizálással szerintem nincs baj.Egyébként a megrajzolt táj gyönyörű.
    Az animáció sokkal fluidabb mint a Risen 3-ban volt, ez kellemesen lepett meg, de azért ez a leggyengébb a játékban. amikor magasról ugrik le a karakter, az elég borzalmasan néz ki. De ez kb. 5 percig tűnik fel.
    A harc elég érdekes, több helyen láttam, hogy a Dark Souls-hoz hasonlították, ez annyiban igaz, hogy van benne egy kis késleltetés, mintha a gombnyomásra csak egy animáció indulna el és nem maga az ütés. Szokni kell az biztos.

A zene és a hangok megdöbbentően jók, ez sokat ad a hangulathoz, fejhallgatóval nyomtam és eleinte rendesen összerezzentem amikor a quest státusz váltást jelző mennydörgés megszólalt.

Az szerencsére nem igaz, amit több videóban is mondtak, hogy nem fogja az elején a kezed a program, ha engeded akkor igen is fogja és eligazít, ezt én szeretem, ráérek majd később is céltalanul bolyongani. Mert felfedezni azt lesz mit azt láttam.

Az elején nem gyors a játék, ahogy már megszokhattuk, pl. nekem 2 óra elteltével még mindig csak a kezdő vasdorong a fegyverem meg egy íj.
    Eddig 1x sikerült meghalni, amikor a jetpack-ot próbálgattam, és kb 3-4 m magasan fogyott ki és leestem, ez mondjuk durva, figyeljetek rá.
  • lwb
    Az elején legalábbis nagyon nem lesz más választásod, mint közelharcolni. Egy íjat találtam eddig 2 óra játék után meg egy pár shotgun töltényt csak, puskát nem.
  • MrAndree
    Ahogy néztem a videók alapján az elején még nagyon nem fogsz puskával rohangálni szóval egy darabig biztos marad a kard/balta/rozsdás vasdarab kombó.
  • grebber
    Amit nem kötelező használni....
  • lwb
    Hát, akkor rossz hír,hogy kard is és varázslat is van benne.
  • lammaer
    Én is ráugrok, végre vmi scifi ebben a műfajban. Kardos varázslóssal tele van a púpom :D
  • Was
    Aztán remélem most már a PB Red is bemutatkozik, hogy mi is az a "Spacetime", amit fejlesztenek egy ideje..
  • ratgab
    Lentebbi patchnote alapján az AI-t elvileg javították is.
  • ratgab
    Csak 35 gb a játék. Hamar lent lesz.
  • Probatbicol
    Én is megvettem, kicsit félek tőle, de úgy voltam vele, hogy még soha nem vettem 0 day PB játékot, ha valakik, ők megérdemlik.
    Legnagyobb bajom hogy nem nagyon lesz rá időm, pedig ebbe bele kellene merülni biztos.
  • mike01010101
    Mondjuk előtöltés lehetne a steamen ha már tizenezreket kiadunk érte előre.
  • lwb
    Én is, még tegnap. Állítólag nem is nagyon bugos, csak az AI-t szidták, bár ezt talán a day 1 patch megoldja. Meg amúgy sem tervezek ilyen játékban csapatot toborozni: a Gothic-feeling nekem egyedül jó.

Ha valakit érdekel, itt már van egy eléggé spoilermentes game guide. Csak játéktechnikai dolgok vannak benne. Ami picit fáj, hogy bár van benne valami mágiaféle az elex miatt, de ahogy nézem pure varázslót nem lehet csinálni, szinte csak buffok vannak. :(
  • ratgab
    Én is megvettem, de még nem kaptam meg a kulcsom. Este 7-kor jelenik meg egyébként.