• Szefmester
    A gond az hogy ha a telefon (vagy bármi) kijelzője, tönkremegy, a csere kb annyi mintha megvennéd megint a készüléket. Ha más alkatrésze megy szét, akkor meg az kerül annyiba...
    Nemrég a mosógépem sok sok év után elkezdett göthösödni (tesómé is, csak más bajjal), lementem előzetes árajánlatot kérni a javításra.. a vétel ár 70%-át akarták elkérni egy csapágy cseréért! Elkezdtem hát keresni alkatrészeket, és mit találtam? Hát azt, hogy ha alkatrészenként vennék meg egy mosógépet akkor laza módon egy kisebb vidéki lakás árát is el lehet költeni a házi összeszereléshez. A motor, a dob, az üst, darabonként annyi mint egy új mosógép, a csapágyak, lengéscsillapítók egy új készülék árának 20-30%, a burkolatot már nem is mertem megnézni!
    A legutóbbi tönkrement mp4 lejátszómon aksit akartam cserélni. Az hogy ragasztva volt egy dolog, de az aksi is vezetékes-forrasztott alkatú volt, a kijelző is fix rögzítéssel volt csatlakoztatva. Semmi fül, vagy csatlakozó.. tiszta megszakíthatatlan és cserélhetetlen rögzítés...
    Egy monitornál ugyanez.. mindegy hogy az LCD panel, vagy az elektronika meg szét... 10-15 perc alatt vidáman kicseréltem egy laptop kijelzőt, és akkor az már bonyolult volt... de hogy a két alap alkatrész annyiba kerüljön mint maga a kijelző újként.... ez már kicsit túlzás!
    Tudjuk hogy Józsó bá' a sarki tv szerelő nem fog BGA-zott elektronikán vezérlő IC-t cserélni. De a komplett panelt, vagy a panelon a kondikat, és egyéb "nem sok lábas" forrasztott alkatrészt azért ki tudná ő is cserélni!