41
Ki mi tud erről? Mire jó, s mire nem? Vettétek már igénybe? Vennétek-e igénybe?
  • b-type
    #41
    csak duma van, bizonyos hozzáállással, kisugárzással, szóhasználattal irányítani lehet.
    Ebből élnek meg, míg ki nem derül hogy nincs mögötte semmi, és még olyan dolgok mint kitartás, elkötelezettség,..vagy gerinc sem.
    Nagy károkat tudnak okozni, morálisan és anyagilag is...és mivel hiányzik a szakértelem, mivel színház van, ezért számukra nem komfortos a hozzáértő emberek társasága...ez további bonyodalmakat okozhat..
  • salsoul
    #40
    mit értesz habember alatt?
  • b-type
    #39
    ...nem általánosságban vitatom, de erről nekem az ilyen-olyan vállalati filozófiát tanító habember ugrik le első blikkre.
    A mi cégünk élére egy ilyen ember került, aztán hozta az ismerősét, és még egyet...mind nagyon szimpatikus emberek voltak, na jó egy nem.
    ...csak éppen egyáltalán nem értettek ahhoz amilyen posztot betöltöttek, sorra jöttek a nagyon hülye ötletek, amiket végigerőltettek, aztán hamis statisztikákkal elsütöttek jutalmakért a cégcsoport nagyobb vezetői felé.
    ...mindeközben ilyen kocsi, olyan kocsi, ....már csak hébe-hóba jártak dolgozni.
    ..óriási nyűg az egész.

    Leginkább én is azt kifogásolom, hogy egy pozícióra jelentkezőt miért coach tanít be, miért nem az előző jó szakember megfelelő idő alatt...ahogy ez mindig is tök ésszerűen működött.
    Sztem ez egy divatosan hangzó (kinekmi) foltozgatása egy szarul működő cégnek, 12 évig vállalkoztam míg tönkrementem, 3 éve vagyok gyárban,...nagyon nehéz, a bólogató jánosok, a habemberek, és csőlátók, nagyrészük teljesen életképtelen...egy nagy bukszából jön a pénz és alibiznek.
    Őnálló értéket teremtő vállakozásként a töredéküket tudom elképzelni.
  • F1End
    #38
    Az, hogy valaki el tud végezni valamilyen munkát még nem jelenti azt, hogy nem lehetne javítani rajta.
    Ezen logika alapján csak akkor lenne valakinek szüksége képzésre, ha épp olyan munkát végez, amelyre alkalmatlan, tehát a továbbképzések, nyelvismereti képzések gyakorlatilag nem léteznének, és profi sportolóknak sem lenne szükségük edzőre, hiszen ha bekerültek a csapatba, akkor "alkalmasak" a feladat elvégzésére és felesleges fejlődniük.
  • GregSB
    #37
    Abban viszont van valami amit mondasz: ha valaki ezt elvégzi 20-21 évesen, valószínű nem ő fogja coacholni a nagy cégek embereit egyből ahogy kiesik az iskolapadból. Ez is egy olyan terület ahol kell a tapsztalat.
  • GregSB
    #36
    És nem, ő nem elsősorban hiányosságokat, hibákat korrigál, hanem azokra az emberekre koncentrál, akik alsó / középvezetők, és segít nekik karrierjük fejlődésében, az előrelépésben.

    Ha egy cég saját maga neveli ki a vezetőit az sokkal jobban megtérül mintha kívülről válogatja össze.
  • GregSB
    #35
    De ezt a képzést nem csak huszonéves bölcsészek végezhetik el.

    Pl nálunk az egyik HR-es, aki pont ilyen coach féleség a cégnél, most egy London melleti suliban csinál egy ilyen coach képzést levelezőn, harminc valahány évesen.

  • Zero 7th
    #34
    *hozzászólásombaN
  • Zero 7th
    #33
    Ja, nem, igazából a második hozzászólásomba sem nagyon lehet objektíve kivetnivalót találni.
  • Zero 7th
    #32
    Az egy dolog, hogy te mit veszel le, ennek ellenére az állítás, ami le van írva, igaz.
    Tökmindegy, hogyan került az illető a pozícióba, nem alkalmas rá, és a coachok ezt a hibát korrigálják, vagy legalábbis próbálják.
    Van, amikor ennek van létjogosultsága, máskor meg csak pénzkidobás.

    Egyébként ha valamibe bele akarsz kötni, az a második hozzászólásom lehetne, az valóban elég lehúzós. Ott tényleg nagyvállalatok seggnyalással feltornászott középvezetői jártak a fejemben, akik sokszor kontraszelektíve, alkalmasabb emberek helyett kerülnek feljebb, és tökéletesen alkalmatlanok bármire.

    De például amit MB ecsetelget, hogy mérnök mászik feljebb, abban az esetben hótziher, hogy nem egy ELTE bölcsészt fizetnék meg, hogy mondja meg egy mérnöknek, mit kell csinálni. De egyébként is erős fenntartásaim vannak, hogy egy külsős, főleg egy nem szakmabeli ember beleugatása egy cégbe mennyire hatékony.
  • Ironman2
    #31


    erről van szó! manapság már úgyis tudatlanokat (rokonokat,haverokat) állítanak vezető beosztásba,pont erre találták ki ezt a szakmának nevezett akármit,hogy az ilyen léhűtőknek segítsenek!

    lehet támadni egyeseknek,de igazam van!
  • uwu420
    #30
    És egy frissen végzett coach mégis kin fog segíteni? 10 évig tréningeli saját magát vagy mi?
    Ez tényleg csak arra jó, hogy tompítsa az élét ha valami inkompetens személy kerül új pozícióba, nem épp a rátermettsége miatt. Ebben az esetben meg sokkal egyszerűbb oda való embert választani, mint megbízni egy zöldfülűt, hogy egy retardáltból csináljon vezetőt.
  • GregSB
    #29
    Sokan úgy coachok, hogy 10-20 évet lehúznak egy területen, óriási tapasztalatuk van, és tudnak segíteni a kezdőknek, esetleg feljebb lépő, fejlődő egyéneknek.

    De mint mindennek ennek a területnek is megvannak a "best pratcice"-ei, nem csak úgy lehet ezt megtanulni ha lehúzol X évet és megtapasztalod, lehet tanulni korábban megtörtént esetekből, szituációkból.

    Hogy az ELTE-nek mennyire jó a képzése azt nem tudom, nyilván akkor ér sokat egy ilyen ha autentikus arcok tartják az órákat, akiknek óriási tapasztalata van már, ők állítják össze a tantervet, esettanulmányokat, stb.
  • GregSB
    #28
    "Ez arról szól, hogy aki magasabb pozícióban van, mint amit a tudása indokolna, azt korrepetálják a coachok. Végülis hasznos..."

    Te ezt írtad. Én ebből azt veszem le, hogy azoknak a "haszontalan" managereknek a képzésére jók csak a coachok, akik úgy kerültek pozícióba hogy meg sem érdemelnék.

    De pont ezt ecseteljük neked, hogy az előléptetés sok esetben úgy történik, hogy tényleg nincs meg a tudás / tapasztalat mondjuk nagyobb csoport ember vezetésére az emberben, de van affinitása, ambíciója hozzá. Egy idő után magától is belejönne, beletanulna. Ezen a folyamaton tud gyorsítani, időt / pénzt megspórolni egy coach.
  • Zero 7th
    #27
    Minden egyes hozzászólásoddal alátámasztod, amit állítottam, de én vagyok a hülye, természetesen. De hisztizz csak, jól áll!
  • Molnibalage
    #26
    Továbbra is adod a hülyét... Ha valaki előrelép, akkor törvényszerűen olyan dolgokkal is foglalkozhat amihez addig köze nem volt.... Persze te biztos nem ilyen vagy, te vagy az sg fő polihisztora...
  • salsoul
    #25
    Bár s stílus nem a legmegfelelőbb, de ott a pont.
  • Zero 7th
    #24
    Te meg továbbra is csak azon mentegetőzöl, hogy ki MIÉRT nem ért a dolgához. A tényen nem változtat, hogy nem ért hozzá.

    Viszont a kezdő mérnök gyakorlati képzését nem hinném, hogy bárki coachingnak nevezné, vagy ha igen, akkor az egy buzi.
  • Molnibalage
    #23
    Azt nem tudom, hogy egy adott coach milyen képességekkel és tapasztalattal bírhat, de azt tudom, hogy azt aki világ életében szinte csak tervezett, az mivel nem.

    Néha egy két ügyfél - gőzöm sincs miért - engem tervezőt vegzál mindenféle teljesítés igazolással és hasonlókkal. Mire közlöm, hogy én tervező vagy, az ilyen kérdéskörrel tessék mást zaklatni. Ha belőlem nagy hirtelen valaki projektmérnököt vagy PM-et csinála, akkor sírvafakadnék, mert lövésem sincs arról, hogy mit csiánál, de ha van olyan külső szakember - aki adott esetben már n+1 pozícióban volt mondjuk 30 év meló alatt - akkor sanszosan nagyobb a rálátása. Segítséget kérni nem szégyen, ha egyszerűen nem mozogsz azon a területen jól. Számtalaszor megtettem már a hobbim és néhányszor a munkahelyemen is. Volt már olyan, hogy megmondtam, hogy xy dolgot nemtudok megcsinálni és pont.
  • salsoul
    #22
    Mégis ebben az esetben egy coach miként tud neki segíteni?

    Én nem látom, hogy egy coach egy szakvégzettett miként tud(hat) segíteni a tervezési igazgatóvá válásban. Elvégre ebben a coach-nak sincs jártassága - vagy tévedek? Vagy mondjuk az ELTE kurzusa ezt megadja?

    S ha megadja, akkor miért ne inkább egy ilyen kurzusra menjen az illető a coach helyett?

    Marhaságokat beszélek?
  • Molnibalage
    #21
    Bocs, de ez megint kibaszott nagy marhaság. Egy kezdő mérnök sem alkalmas önálló tervezésre, azért felügyelik is segítik. Egy szakágvezetőből nem lesz két perc alatt tervezési igazgató...

    Ha valaki előrelép, akkor bővülhet a munkaköre és nem feltétlen ért hozzá olyan szinten, ami kell. Mivel elődje nem volt, akkor ki segíthet neki?

    Továbba is a magas lovon ülsz öregem...
  • Zero 7th
    #20
    A példádban tökéletesen leírod, hogy olyan ember került pozícióba, aki nem volt rá alkalmas. Én is csak ezt állítottam, hogy ilyeneknek való a coaching.
    Nyilván a "nem ért hozzá" állapoton lehet segíteni.

    Sajnálom, ha a tárgyilagosság így a lelkedbe gázol.
  • salsoul
    #19
    (Ezek szerint a kinevező sem nagyon értett már a dolgához.)
  • GregSB
    #18
    Ez meg a másik. Tipikus eset, hogy egy nagyon jó szakembert neveznek ki vezetőnek, mert 5-10 éves szakmai tapasztalata van, megbíznak benne az emberek, elfogadják őt vezetőjüknek. De neki meg fingja sincs arról hogy kell 10-15+ embert hatékonyan vezetni.
  • Molnibalage
    #17
    Csak egy gyors kérdés. Te úgy születtél, hogy mindig mindenhez értettél? Ahol én dolgozom az egyik embert előléptették, pedig ő nem nagyon akarta az új posztot, de lojális volt a céghez és ellvállalta. Szeritned neki nem kellhet segítség? Vagy te sosem kértél tanácsot senkitől vagy segítséget? Ez a segítségkérés miért kell, hogy feltétlen cégen belül maradjon...?

    No offense, de néha kibaszottul magasan hordod az orrod öregem...
  • GregSB
    #16
    Ez szerintem nem minden esetben igaz. Akkor igaz lehet, ha az emberünk bekerült a pozícióba rokoni alapon, vagy "felnyalta" magát a ranglétrán.

    De még ha tényleg tisztességesen került valaki oda, akkor sincs tökéletes vezető, mindenkinek vannak gyengeségei, hibái, még akár 5-10 év után is. Egy coach ezeket segít felismerni és javítani rajtuk.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Coaching
  • Zero 7th
    #15
    Állítottam ennek az ellenkezőjét?

    Viszont ha coachra van szüksége, akkor per definitonem, nem ért ahhoz, amit csinál.
  • salsoul
    #14
    Szerinted honnan ismerheti fel valaki, hogy neki most coach-hoz kellene fordulnia?
  • GregSB
    #13
    Tudod, nem csak olyan cégek léteznek mint pl a BKV, vagy mint sok magyar hely, ahol berakják az unokaöcsikét menedzseri pozícióba, aztán majd lesz valami, hanem léteznek olyan cégek is ma a Földön, ahol a menedzser ténylegesen azzal foglalkozik, hogy az alá tartozó emberek ideje jól legyen beosztva, motiválja őket és odafigyel rájuk. Ez bármennyire is hihetetlen, de rengeteg munkával jár, csak nem annyira megfogható mint a kétkezi munka, ezért szokás lenézni.
  • armageddon666
    #12
    És a villanyszerelő vagy az ács esztergálta a processzort a gépedbe? ;)
  • lordbalu
    #11
    Megmondó kapitány képzés :D http://southparkreszek.hu/south-park/14-evad-south-park-ingyen-cartman-kenny-southpark-epizod-resz/southpark/south-park-14-evad-11-resz-mosomedve-2/
  • Zero 7th
    #10
    Na jó, de ebben az esetben olyanokról húzzák le a kesst, akik eleve meg sem érdemelnék, úgyhogy ez még a bocsánatosabb eset...
  • Aquir
    #9
    A coach egyébként a magyar kocsi-ból jön (az meg Kócs községről, ahol a nevéből adódóan elsőként gyártottak "kocsi szekeret"). Angolban vasúti kocsi jelentésből alakult először Oxfordi szleng nyomán olyan oktatóvá, aki "végigviszi" a hallgatókat a szemeszteren.
  • [HUN]FaTaL
    #8
    Gondolom a mérnök meg a programozó sem egy szakma, mégsem ülnél a gép előtt nélkülük.

    Vicc, hogy mekkora baromságot sikerült írni :)
  • Ironman2
    #7
    hagyjuk inkább! Tök értelmetlen ezen vitatkozni!
  • V43 1105
    #6
    Ne írjál marhaságokat .. köszi.
  • Ironman2
    #5
    "Ez arról szól, hogy aki magasabb pozícióban van, mint amit a tudása indokolna,"......pont
  • Ironman2
    #4
    "A coaching,mint szakma "

    persze! és ezt a szakmunkásképzőben tanítják! ugyanmár! szakma a padlóburkoló,ács,villanyszerelő,szakács,pék,fodrász,cipész...stb...

    ezt csak arra találták ki hogy érdemi munka nélkül lehessen pénzt keresni.nevetséges!
  • Zero 7th
    #3
    Ez arról szól, hogy aki magasabb pozícióban van, mint amit a tudása indokolna, azt korrepetálják a coachok. Végülis hasznos...
  • dregnarr1 #2
    Ugyanaz, mint a személyi edző, csak itt az egész vállakozást figyelembe véve tesz javaslatokat a cégen belül, afféle "megmondom, hogy mi a jó neked" emberke.