223
-
#23 A 13. emelet kúl volt. -
Interstate 95 #22 "ha egy tudományos feltevést sehogy sem lehet bizonyítani"
Nagyon jó amit felvetettél, de mi van ha az ellenkezőjét csak annyival tudod "bizonyítani" hogy fa**ság ? Az mennyire hihető ? Kiknek hihető ? Mert ezzel maximum egy orránál vezetett embert lehet meggyőzni, persze ez fordítottan is igaz "lenne", de amíg az egyik fél vevő az újra és a bizonyítékot keresi, addig a másik nem csinál semmit a bíráláson kívül, és ez nagy különbség ! A jelenlegi világot nem a szkepticizmus építette fel ugyan ők is "élvezik", nem félek attól hogy a következőt majd ők fogják. -
A1274815 #21 "Honnan tudod, hogy mondjuk 100 év múlva milyen RAM-ok lesznek? Ugye te se gondolod komolyan, hogy itt megállt a tudomány és ennél kisebb méretü és nagyobb teljesítményű RAM-ok már nem lesznek :)
"
Azért írtam oda azt,m hogy quantum számítógép esetén. Amúgy logikus mennyi a legkisebb memória, ami a legkisebb létező részecske állapotát képes tárolni? Pontosan akkora, mint az adott részecske. Az alá nem mehetsz. A számítás igényekbe, meg direkt nem mentem bele. -
liberty2 #20 Előző hozzászólásomban a SIM helyett persze SIMS-et akartam írni, sry. Lemaradt az S :) -
liberty2 #19 Na srácok, had tegyek rendet. :)
Cefet: Azért mert te nem tudod elképzelni a dolgot, másoknak még lehet annyi fantáziája. A tudomány alapvetően mindig abból indult ki, hogy mit akar az ember megvalósítani. A gyerekek babázni akarnak, tehát beleélni magukat mások szerepébe. A nagyobbak más SIM-eznek, tehát szintén mások élethelyzetébe képzelik magukat. Az ember azon mesterkedik, hogy minél tökéletesebb valóságot képezzen le és ennek lehet eredménye egy olyan világ amiben mi élünk. A benne élőknek, ha elég komplex gondolkodásmódot adnak akkor élhet önálló életet anélkül, hogy tudatában lenne annak, hogy ő csak egy program.
noland: Hit kérdése az egész :) Isten is sokak szerint csak a nép hülyítése, de a mereven keresztényeknek isten olyan mint neked vagy nekem a talaj amin állunk. Van és kész.
Merlin: Amit Cefetnek írtam, rád is vonatkozik. :)
A1274815: Honnan tudod, hogy mondjuk 100 év múlva milyen RAM-ok lesznek? Ugye te se gondolod komolyan, hogy itt megállt a tudomány és ennél kisebb méretü és nagyobb teljesítményű RAM-ok már nem lesznek :)
Tufu: Neked barátom, teljesen igazad van. A filozófiai kérdések közé tehetnénk azt is, hogy pl nem-e csak te vagy egy szimuláció és a világod a program? Ha meghalsz a program újraindít egy szimulációt. Lehet akár ugyan azt is. Déjà vu? :)
Aki pedig nem akar erről a témáról olvasni, de nézne egy nagyon faja filmet annak ajánlom a figyelmébe a 13. emelet címü művet. -
A1274815 #18 A filózófiával nekem az a bajom, hogy a többségét olyanok művelik, akiknek az egyéb tudományos ismereteik erősen konvergálnak a nullához. -
A1274815 #17 "Számítógépes szimulációban élünk?"
Ki van zárva, mégpedig azért mert szubatomi szintű szimulációhoz, ekkora mennyiségben, olyan sok RAM kellene, ami a szimulált világ méretének legalább a 100x-a. Ha pedig quantum számítógépen szimulálnák, akkor meg gyakorlatilag a szimuláció fizikailag is ugyan úgy nézne ki, mint a szimulált világ, vagyis felesleges a szimuláció.
Amúgy manapság, minden összeesküvés elmélet megjelenhet tudományos cikként? -
Tufu #16 a filozófia nem hülyeség, max egyes emberek nem olyan beállítottságúak, hogy foglalkozzanak vele, arra meg pláne lusták, hogy elgondolkodjanak rajta és megértsék.
Érdekes feltevés ez a "mátrixos" dolog.. bár már 2003 előtt jóval voltak akik úgy gondolták, hogy maga az univerzum és minden, ami létezik csak illúzió, saját elménk játéka, vagy egy kollektív tudat viszi előre a világegyetemet. Olyanokra is hivatkoztak, hogy azért vannak korlátaink, mert nem értjük és mikor megértünk valamit kitalálunk magunknak új korlátokat. Így fejlődik az emberi elme: korlátokat szabunk, majd átlépjük. Nem szeretnék belefolyni.. csak azt akartam ezzel mondani, hogy nem szabad eldobni egy elméletet sem, hiszen a tudomány összes ága megkérdőjelezhető, ha feltesszük a kérdés: "miért vagyunk mi itt?"
Nos, azoknak akik támadni akarnak, már most leszögezem: NEM BIZTOS, HOGY EZ ÍGY VAN, szimplán egy másik aspektus. Mint mikor te meg akarod magyarázni egy másik embernek, hogy a pacal jobb, mint a babgulyás, miközben a másik meg rosszul van a pacal gondolatától is, mert annyira utálja. -
#15 LOL -
Cefet #14 Az előző írásom válasz akart lenni a 11-es post-ra. -
Cefet #13 Nem butaság amit írsz, de itt nagyon kilóg a lóláb.
Van néhány ellentmondás a cikken belül, ami felett nem tudnék elsiklani akkor sem, ha a mindennapi gyakorlatban használnám a kvantum-színdinamika tér-idő rácson technológiáját. Egyáltalán, van valaki, akinek halvány sejtése is van, hogy mi ez? Szívesen meghallgatnám. Mert szerintem nagyon jól hangzik, de semmit sem jelent, semmi sincs mögötte. Kb. mint a scientológia.
Vagy talán mégis van itt valami: valakik arra kíváncsiak, hogy mennyire vagyunk hiszékenyek, befolyásolhatóak, megvezethetőek, és - előre bocsánatot kérek mindenkitől, aki magára veszi - OSTOBÁK.
Ha egy tudományos feltevést sehogy sem lehet bizonyítani, akkor az nem több, mint filozófia. -
noland #12 Ez nem hülyeség, hanem a nép hülyítése! -
Barkasfarkas #11 Egyetértek néhány előzővel, kár elvetni egy új szemléletmódot azért, mert nem összeegyeztethető némely jelenleg élő nézetünkkel.
Véleményem szerint a materializmus tökéletlen és ezért megbukott, és erre éppen a kvantumfizika révén jön rá szép lassan az emberiség. Hogy szimuláció-e a világ, megint más kérdés, az én véleményem szerint holografikus, de ez csak vélemény. Az nagyon valószínű, hogy nem egy multicore-os PC-n futtatják az egészet, ha így van, hanem egészen másfajta energiaforrást, másfajta környezetet kell elképzelni - ha egyáltalán erre bárki képes. -
#10 A cikkről: hát... rég olvastam ekkora f***ságot:) -
Interstate 95 #9 Erről számos híroldal is posztolt 2003 óta, csak googlez rá. Ráadásul könyv, és nem egy film is megjelent a témában, amikhez én speciel úgy állok hozzá hogy tartalmazhatnak bizonyos féligazságokat. Szerintem már ennyi elég ahoz hogy elgondolkozzunk magunkon, és a befásult hétköznapi gondolkodásmódot kicsit átalakítsuk. Nem vehetőek készpénznek az iskolában tanultak, és a fizika az utóbbi hónapokban erre rá is világított, alaposan megbillentve az alapokat. Én azt mondom várjuk meg a dolog végét, élből rámondani valamire hogy hülyeség az a legnagyobb fa**ság. -
Cefet #8 Egy "tudományos"-nak szánt cikkben fogalmazhatnának kicsit pontosabban is. Mert az én olvasatomban az egyetem fizikus csoportja lesz hamarosan tesztelhető... :) -
WoodrowWilson #7 Mit nem értesz azon a mondaton? A brit filozófus arra a következtetésre jutott, hogy 20% az esélye, hogy a jelenlegi világunk egy szimuláció. A Washington Egyetem fizikusai meg azt állítják, hogy hamarosan tudják tesztelni, hogy tényleg szimuláció-e. -
Cefet #6 Micsoda f@szság... Filozófus...pfff.
Csupa feltevés, meg kitaláció. A modellezést milyen szabályok, elvek mentén képzelik el? Mert ha jól tudom, akkor ma még a kvantummechanika és a relativitás elmélet nem igazán összeegyeztethető? Vagy a gépekre bíznak mindent, mert akkor egyből megmondom az eredményt: 42!
Kvantum színdinamika, téridő-rács, téridő kontinuum: van itt minden, már csak Marty, Doki, a mezon erőmű, meg a féreglyuk hiányzik.
Azt sem tudom, hogy ezzel a mondattal mit akartak mondani: "Következtetése, mely szerint valószínűsíthető, hogy egy szimuláció részei vagyunk, a Washington Egyetem fizikus csoportja hamarosan tesztelhető lesz." Mi van?
SG.húúú! -
Timbu #5 "A szimulációkban belebújhat a letűnt korok szereplőinek bőrébe, közvetlen tapasztalással vizsgálva, tanulva és tanítva a történelmet."
Ez teljesen logikus cél, az azonban már nem, hogy ha én az ókori Rómát be szeretném járni, akkor miért kellene az egész univerzumot atom szinten modellezni... -
avman #4 megvan a következő ignobel díj nyertese -
yossarian14 #3 A témáról itt is lehet olvasni: http://konteo.blogrepublik.eu/2012/10/28/a-matrix-filing/ -
mortep #2 Tehát a szimulációban futó számítógép szimuláció fogja leleplezni a szimulációt... világos mint a nap... -
blitzkrieg1 #1 Huha, mindjart kiderul, hogy tenyleg lesz vilagvege 10 nap mulva...elveszik az aramot es leall a szimulacio.