Sem a Lenovo, sem a HP nem aggódik a Surface miatt
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Kérlek adj zöld plecsnit! Kösz
Jut eszembe, még mindig várom tõled azt az elérhetõséget a Tisztaszoftver programhoz, ha már olyan nagy szájjal erõsítgetted, hogy mûködik az a program...
Javaslom, ha ez a szinted, menj le inkább a játszótérre és játssz a saját korosztályoddal, ne a fórumokat szemeteld...
Felhasználó: mindig a gép a hibás Rendszergazda: a hibát elõször ne a gépben keresd.
killall imagent
Felhasználó: mindig a gép a hibás Rendszergazda: a hibát elõször ne a gépben keresd.
Ez csak a CPU-k fejlõdése volt, ezek mellett természetesen ott az adattárolók fejlõdése, a memóriák fejlõdése, a teljesen új hardvereszközök (amik még 10 éve sehol nem voltak), és még sorolhatnám, mennyi fejlõdés volt a technikában.
De tudod mit, teszek egy egyszerû javaslatot: nézd meg, mi voltr 2001-2002 tájékán a csúcs hardver, aztán nézd meg, hogy azóta mi minden fejlõdött, mibõl jött ki TELJESEN ÚJ technológia. Ha még így se érted, hogy mirõl beszélek, akkor reménytelen eset vagy...
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT
killall imagent
A probléma ott indul, hogy hiába az optimalizálás, túlé sok új technológia jött ki ezalatt az idõ alatt. Elég csak a procikat nézni: a kernel elkészítése óta kijött a 64 bites proci, a HT-s proci, a többmagos proci, és ha csak a legutóbbi fejlesztéseket nézem, az új technológiájú Sandy Bridge és Ivy Bridge proci. Ezeknek a támogatása mind belekerült egy-egy új résszel a kernelbe. Ezzel a toldozgatással-foltozgatással viszont van egy komoly probléma: egy idõ után a kernel nehézkes lesz, ettõl maga a rendszer lelassul, akadozik. Minden új oprendszerrel nekiállnak az újabb és újabb optimalizálásnak, de ez halottnak a csók, olyan, mintha egy árvizet vödörrel akarnánk visszamerni a a folyómederbe. Ideig-óráig vannak megoldások, de ezek ellenére is a rendszer szépen lassan lassul. Csak egy példa: XP simán, mindenféle javítópack nélkül egy 2,4-es gépen, 1 giga ramnál betölt 1 perc alatt. Ugyanezen a gépen a mai összes frissítéssel (semmi más nincs rajta, csak a driverek és a frissítések) már több, mint 2 perc alatt tölt be. Vista-t hagyjuk, az egy alapon eltolt optimalizálás volt, soha nem ment rendesen. Win7 alapesetben, nulla frissítéssel ugyanezen gépen betölt 1,5 perc alatt. Rárakod az összes frissítést és ez az idõ majdnem 3 perc lesz.
Ez pontosan azt agyon barkácsolás eredménye. Hiába volt anno ultramodern, forradalmi a kernel, 10 év alatt rengeteg technikai fejlõdés jött ki, amiknek a kezelését mind mind bele kellett építeni.
Emellett valóban, maguk a programozási technikák és technológiák is változtak. Egészen más követelményeknek kellett megfelelnie anno 10 éve egy kernelnek és más a követelmény ma. Ez részben a programozási technikák fejlõdésébõl, részben a hardverek fejlõdésébõl adódik.
Összegezve, ha megnézzük, mennyi változás volt az elmúlt 10 évben, elég gyorsan megérthetõ, miért is kellett egy vadonatúj kernel a Win8 alá.
Na ja, a számítástechnikában ez úgy szokott lenni, hogy ami régi az egyszer csak elkezd szarul múkodni. ( igen, tudom, kitaláltak azóta új kernelfejlesztési alapelveket, mint például a izé, meg a bigyó, de legalább 10+ évnyi optimalizálás nem lesz az új kernelben )
Nem titkos tájékoztatók, hanem termékbemutatók. Nem publikusak (mert ugyebár az azt jelenti, hogy oda bárki elmehet, sokszor bármiféle regisztráció nélkül is), hanem a kereskedõknek privát rendezvények. Ez nem a top secret kategória, bármely, regisztrált cég küldhet munkatársat ezekre a rendezvényekre.
Hogy mely cégek csinálták ezeket a rendezvényeket? Csak pár közölük: HRP, BSC, Ramiris. Náluk emlékszem, hogy volt MS Win8 bemutató. Rajtuk kívül is szerveztek mások ilyen rendezvényeket, de mivel gyakorlatilag csak nekünk van legalább 20 informatikai nagykerünk, ahol regisztrálva vagyunk, így elég nehéz lenne összeszedni, kik milyen bemutatókat szerveztek (mert mint mondtam, mindegyikre elmegyek, amelyikre tudok, ha a téma az én területembe vág).
"Mernoki szemleletetek az nincs (mar ne haragudj), de jozan paraszti esszel gondoljatok mar vegig, hogy ha egy tobb mint 10+ eve fejlesztett kernelnel nem indokolja meg semmi az ujrairast, akkor miert tettek volna igy?"
Józan paraszti ésszel: ha egyszer az a kernel több, mint 10 éves, akkor az enyhe kifejezés, hogy elavult ugyebár. Elég lenne egy ki logikus gondolkozás (vagy hogy téged idézzelek, józan paraszti ész) és egybõl láthatod, hogy azóta jelentõs technológiai változások mentek végbe. Ezekhez egy elavult, régi, 10 éves kernelt optimalizálni jelentõsen nagyobb meló, mint egy újat felépíteni. Márpedig egy agyon barkácsolt kernel az életben nem fogja tudni a maximumot kihozni egy új technológiából.
"Szanlmas az egod vergodese, ahleyett inkabb legyel FERFI es ismerd el ha tevedtel... mar ott tartsz, hogy vegso szalmaszalkent a nickemet tamadod😊"
Félreértések elkerülése végett: nevetségesnek tartom, hogy valaki egy ilyen névvel úgy próbálja magát beállítani, mint aki überkirály informatikából (vagy bármi másból).
Emellett olyan fokú szakmaiatlanságról tettél tanúbizonyságot (hnem csak itt és nem csak ebben a témában, máshol is és már más is megállapította ezt), hogy az már hihetetlen.
Olyan dolgokat állítasz, amit szerinted én mondtam (lásd ez a Top Secret bemutató, amit én sehol nem mondtam, pusztán azt, hogy nem mehet be egy ilyenre bárki, csakis a kereskedelmi partnerek), ráadásul ezt még tetézed a hülyébbnél hülyébb beszólásokkal.
Igen, ilyen után bennem is felmerül, hogy aki ennyi hülyeséget ír, ilyen színvonalon választ nevet, azt nem igazán lehet komolyan venni. Ha nem így van, akkor tessék, van rá lehetõség, hogy valóban szakmai szintû legyél, és ne csak vagdalkozz a szavakkal.
killall imagent
Oke, melyik esemeny volt, mikor es ki volt az eloado?
Ne kodosits, rizsahuszar, tenyeket, tenyeket, tenyeket!!!
A nagykereknek ertekesitesi esemenyeket szervez az MS, ami arrol szol hogy add el a termekeket, vagyis marketing lozungokat...
Biztos itt hallotal valami okorseget, amibe mindenaron kapaszkodsz, es nagyon titkos szakmai infonak allitod be😊
A tenyleges szakmai infok a fejlesztoi konferenciakon hangzanak el...
Tudom, szerinted ez forditva van...😊
Szanlmas az egod vergodese, ahleyett inkabb legyel FERFI es ismerd el ha tevedtel... mar ott tartsz, hogy vegso szalmaszalkent a nickemet tamadod😊
Tokos gyerek😊
Mernoki szemleletetek az nincs (mar ne haragudj), de jozan paraszti esszel gondoljatok mar vegig, hogy ha egy tobb mint 10+ eve fejlesztett kernelnel nem indokolja meg semmi az ujrairast, akkor miert tettek volna igy?
"Az MS állásfoglalása szerint" nagyszeru, de mikor s hol? forrast.
killall imagent
Csendesen megjegyezném, hogy inkább hiszek az elégedett ügyfelek és munkáltatók véleményének a hozzáértésemrõl, akiknél dolgoztam az elmúlt 12 évben, mint egy ilyen okostojás nethuszárnak. A neved mutatja a hozzáértésedet...
De javaslom, nézz utána, melyik kolléga jár ki a nagykerekhez elõadásokat tartani, nevét nem jegyeztem meg, de az elõadásokon, amiken voltam, szinte mindegyiken õ is jelen volt és õ tartotta az MS Windows 8-ról szóló bemutatóit. Szerintem nem sok ilyen ember lesz.
Megjegyezném, magyarul jó lenne tudnod: ezek nem a nagyközönségnek szóló elõadások voltak, nem a sima termékbemutatók, hanem kifejezetten a meghívott / regisztrált informatikusok voltak ezeken jelen és a nagykerek szervezték az eseményeket. Tehát nem hinném, hogy akárcsak egy is fent lenne a devportál-on, hiszen ott a kifejezetten publikus események vannak fent. A nagykerek által szervezett események pedig nem teljesen a publikus kategóráiba esnek, ezekre kizárólag az adott nagykernél regisztrált azon cégek / kereskedõk mehetnek, akik jelentkeztek.
>olyan dolog is elhangzik, ami internetre, újságokba nem vagy csak
Nemmondod?😊
http://devportal.hu/tv/
Itt vannak az Ms nagykozonseg szamara tartott eloadasok videoi, melyikben is van arrol szo, hogy a W8 kernelet ujrairtak???
De magadhatod a kollega nevet is aki tartotta az ominozus eloadast, a kedvedert megkerdezem tole, hogy valoban mondott-e ilyen suletlenseget eloadason😊
Ird meg a pontos forrasod, vagy marad szep csondben!
Az MS állásfoglalása szerint pontosan az új kernelnek tudható be pár érdekes dolga a rendszernek (idõnként elfelejti 1-1 eszköz driverét, újra felismer eszközöket, driver telepítésnél a kompatibilitást érdekesen kezeli, stb.).
Egyébként meg már egy korábbi vitánknál leírtam, igyekszem minden informatikai szakmai rendezvényre elmenni, ezeken pedig sokszor olyan dolog is elhangzik, ami internetre, újságokba nem vagy csak késõbb kerül bele. Ezeken a rendezvényeken sem lehet hipertitkos dolgokat megtudni, de sokszor az elõadók a feltett kérdésekre adnak olyan adatokat is, amik nem titkosak, csak nem kaptak nagyobb publicitást. Azt szinte minden cikk megemlítette egy idõben, hogy komoly átdolgozás kellett a Win9RT készítésekor az architectura és az erõforrások jelentõs eltérése miatt, ez a 70% pedig az egyik nagykernél hangzott el, mikor az MS munkatársának feltették a kérdést, hogy pontosan miben is tér el a Win9 3 alap verziója és az RT, illetve az volt a kérdés másik fele, hogy korábbi ARM-es gépekre lehet-e majd beszerezni az RT-t. A válasz ott van, leírtam, a beszerzésre annyit mondott az elõadó, hogy alapvetõen hw-rel kerül forgalomba, arról nem nyilatkozhat, lesz-e bármiféle lehetõség korábbi eszközökre való beszerzésre.
killall imagent
Erre forrast pls, mert boduletes nagy marhasag.
Az nt kernelben a hardware abstraction layer felel az architektura-specifikus hivasokra, tehat minden mas efolott csak fejlesztes/bugfix, es nem ujrairas.
http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT
killall imagent
Ezt a 70%-ot honnan vetted???
Forras?
Mert kamuzni en is tudok😊
Tehát az appok, amiket Winrt alapokon írtak, azok univerzálisak lesznek, a korábbi programok, illetve azok, amiket nem winrt alapokon írnak, azokra áll az, amit írtam, azaz csak bizonyos részük fog futni, amit megfelelõen átírnak vagy ha lesz az a virtualizálás (agy emulálás, nem lehet tudni, melyik lesz megvalósítva, sõt, azt se, hogy lesz-e bármi ilyesmi), akkor fog tudni szinte bármit futtatni a Win8 RT.
Na, ha ennyi az eltérés és ilyen módon csinálták meg az RT kernelét, akkor tessék mondani, ez most módosítás vagy újraírás? Lényegében ugyebár nézõpont kérdése...
Megjegyezném, nagyszájúka, van egy olyan halovány gyanúm, hogy komoly oprendszer kernelét még te se fejlesztetted, de ugye az eszed azt nagyon teszed...
killall imagent
Pontosan, a módosítás nem azt jelenti, hogy ujrairtak a kernelt...
>Ahogy azt már leírtam, a Win8 teljesen új alapokat kapott,
Na most uj a kernel vagy modositottak a W7-et, dontsd mar el😊
>Ez a fõ dolog, ami minden Windows 8 bemutatón elhangzott...
Mi, hogy zsir uj a kernel? hagyjad mar a hulyeseged okoska...
Fejlesztettel mar valaha kernelt?
Fingod sincs rola, hogy az milyen embertelen melo, csak jartatod a szad...
Minden olyan app, amelyet windows runtime alapokon irtak, futni fog az rt (arm) verzion. Ha igy ertetted bocs, csak nem jott at tisztan.
killall imagent
Egyesek mániákusan keverik a kernel és az API fogalmát, így jobb, ha ezt gyorsan tisztázzuk.
API (application programming interface): egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja és gyûjteménye, amelyet más programok felhasználhatnak. - http://hu.wikipedia.org/wiki/Alkalmaz%C3%A1sprogramoz%C3%A1si_fel%C3%BClet
kernel: az operációs rendszer alapja (magja), amely felelõs a hardver erõforrásainak kezeléséért (beleértve a memóriát és a processzort is). - http://hu.wikipedia.org/wiki/Rendszermag
Én jól írtam le, a Win8 RT-nél KERNEL szinten kellett módosításokat eszközölni, mivel az eredeti kernel nem volt képes együttmûködni az ARM architecturával. Ennek megfelelõen természetesen az API is változott, de az már a kernel módosításból adódóan volt szükséges.
Valóban, jelen felállás szerint kizárólag hw-rel együtt lehet majd beszerezni.
"Az 1000 fejleszto anno a Vista-n dolgozott, az egesz OS-t ujra akartak irni, de mivel menet kozben latszott, hogy rosz az irany, kidobtak szinte mindenet es ujrakezdtek (Longhorn reset), ebbol lett a Vista + Win7 + Win8."
No, ezt a mondatot nem tudom hova tenni. Ahogy azt már leírtam, a Win8 teljesen új alapokat kapott, az elõdökhöz elméletileg csak annyi köze van, hogy kompatibilis velük bizonyos szintig. Ez a fõ dolog, ami minden Windows 8 bemutatón elhangzott.
Windows8 RT-nél, ahogy azt már leírtam, pár alkalmazás fog futni, ami a Win8 alatt is fut, de ezek száma erõsen korlátozott lesz, hála az eltérõ kernelnek és a más erõforrásoknak, illetve annak az egyszerû ténynek, hogy csak azon programok fognak rajta futni, amiket megfelelõen átírnak. Errõl pontosabban viszont még nem nyilatkoztak, valóban, az Office már megerõsített, mint mûködõ program. Felmerült, hogy lesz valamiféle virtualizációs megoldás is, de ez nem hivatalos MS megoldás lenne, hanem egy külsõs cég csinálná, és ezen lehetne futtatni valamilyen nyakatekert módon a régi programokat. Ezv egyenlõre hivatalosan nem került megerõsítésre, sõt, lehet, hogy nem is lesz megerõsítve, csak majd ugyanúgy fog felbukkanni, mint a klasszikus Start menü a Windows 8 -hoz.
"A Win8 nem azert bootol gyorsabban, mert uj a kernel, hanem mert suspendet hasznal shutdown helyett..."
Elméletileg valóban így van. Ám megfelelõ beállításokkal ezen lehet módosítani, így a gép nem csak suspend állapotba megy, hanem teljse shut down-ba. Ehhez ugyan már birizgálni kell a rendszert, de ha megcsinálja az ember, akkor is meglepõdve tapasztalhatja, hogy a teljes rendszerfelállásnál még mindig feleannyi idõ telik el, mint korábban.
Akkor tegyuk helyre a dolgokat...
Eloszor is az API es az OS ket kulonbozo dolog bar a nevuk hasonlo...
A WinRt az uj API neve (Windows RunTime), a WindowsRT pedig az os (regebbi neven WOA azaz WindowsOnArm), a windowsnak egy olyan verzioja, ami:
-kulon nem elerheto hanem csak hw-re telepitve,
-UEFI-vel megy BIOS helyett
-ARM-X86-processorokat tamogat
-nincs benne Mediaplayer (codec license miatt, olcsobb)
-de van Office
WindowsRT-n csak a WinRt-apis alkalmazasok erhetoek el (Metro UI), Windows8-on viszont megy a regi Win32 api is = Desktop mode es a WinRt api is = (Metro UI).
A WinRt api azert jo, mert egy homokozoban futtatja az alkalmazasokat, ezert nem tehetnek kart a gepeken (viszlat virusok), a Store-ban pedig ellenorizhetoek es penzt hoznak😊
Az 1000 fejleszto anno a Vista-n dolgozott, az egesz OS-t ujra akartak irni, de mivel menet kozben latszott, hogy rosz az irany, kidobtak szinte mindenet es ujrakezdtek (Longhorn reset), ebbol lett a Vista + Win7 + Win8.
A Win8 nem azert bootol gyorsabban, mert uj a kernel, hanem mert suspendet hasznal shutdown helyett...
A lenyeg, hogy a Win8 nem abban kulonbozik a Win7-tol hogy uj a kernel, hanem hogy tamogatja a WinRt-t (MetroUI) es a Storeban metro UI-os alkalmazasokat...
Persze van benne optimalizacio, ARM tamogatas, stb... de alapjaiban ugyanaz mint a Win7... "Csak" kapott egy WinRt-t, Metro UI-t es egy Store-t😊
A Win8 egyébként már alapon egy teljesen új koncepciót képviselt, mivel az MS a 32bites verzióval ki szándékozott váltani a még üzemben lévõ XP-ket, melyek fenntartása (a fejlesztések és a támogatás) egy vagyonba kerül az MS-nek, ráadásul komoly erõforrásokat fog le. Éppen ezért egy 32bites Win8 már egy 1GHz-es gépen is elfut (nem csak papíron, kipróbáltam egy 1,1GHz-es AMD-vel, 1Gb rammal és tényleg megy), így ha megszüntetik az XP támogatását, attól még a régebbi gépekre ugyanúgy lesz megfelelõen támogatott oprendszer.
Viszont tartok töle, hogy kisebb félreértésbe kerültünk. Én nem programozó vagyok, hanem rendszerinformatikus. Nem tagadom, a programozáshoz nem sok közöm van, tanultam egy idõben C-t, C++ -t, Delphi-t, de már jó ideje nem foglalkoztam vele. Weblapokat még készítek, de az meg már más mûfaj. Az adatokat saját tesztjeimbõl (mit lehet, béta tesztelek, illetve amint kijön egy verzió, azt beszerzem és tesztelem) illetve bemutatókról szedem, meg természetesen az internetrõl.
Az viszont tény, hogy teljesen újraírták kényszerbõl, mert egy ARM összefosná a bokáját egy szimpla toldozgatáson.
Ha programozó vagy, te egyszerûen utána nézhetsz egy fejlesztõi dokumentációban. Nekem maradnak a marketinges bullshitek, csak az a furcsa, hogy az MS évekig dolgoztat ezer programozót egy teljesen új OS fejlesztésére, és sehol semmi? Én az új API-t kötöttem össze ezzel a projekttel, és lehet, hogy lukra futottam vele. Bár minden erre utal egy új API esetén, és az, hogy az RT csak az újat ismeri. Nem csak egy új ablakkezelõrõl van szó, hanem egy teljes API-ról.
Így elvannak a régi programok is, de az újak rögtön elérhetõek lesznek az RT alatt, amivel orvosolható a programellátottsági hátrány az iOS-el és az androiddal szemben.
A jelenlegi Win7 és Win8 váltás gyorsaságának ez az oka. Ha nem akartak volna betörni a tabletpiacra, elpöcsöltek volna még pár évet a Win7-el. És az akkori Win8 sem lett volna az, ami ma, csak egy buherálgatott Win7.
( sõt, elsõ blikkre nem tudsz olyan definíciót megadni, hogy a wine emulátor legyen, de a win98 nem, persze ez csak a te definiálókészségeden múlik )
például a forkok is az emuláció címszó alá esnének, vagy a hasonló programok, vagy a programok következõ változatai
bele kéne foglalni, hogy egy másik rendszer fölött fut, vagy vmi hasonlót, különben azt hihetnénk, hogy a win98 emulálja a win95-öt ( nincsenek forrásaim, ám biztos vagyokj benne, hogy történtek változások az API alatt is ), vagy hogy a reactOS emulálja a winXP-t, vagy hogy a wine emulálja a...
mit utánoz?
killall imagent
Ezek szerint akkor hol is sérül az, hogy a WINE egy emulátor? Nem futtat valós Windows-t, pusztán leutánozza azt.
Ha valós Windows futtatás történne, az már nem emulálás, hanem virtualizálás lenne. És valóban, virtualizációval is lehet Linux-on Windows-os cuccokat használni, de ott már nem a Linux a valós futtatási környezet.
Mert gondolom az emulátor szó jelentésére gondoltad, hogy én, mint informatikus, nem vagyok tisztában...
Mielõtt valakinek beszólsz, légy oly kedves gondolkozni...
Ez egyébként a boot-olásnál nagyon jól lekövethetõ dolog, ha a folyamatokat listáztatjuk, mivel egészen más betöltést fogunk látni, mint akár Win7 esetén. Es nem csak átnevezték a folyamatokat, hiszen azzal nem tudták volna elérni, hogy a rendszer körülbelül negyedannyi idõ alatt üzemkész kikapcsolás után, mint elõdei.
a wine nagyjából egy windows, ami egészen véletlenül a linux kernelen keresztül (vagy még közvetlenebbül) kommunikál az eszközökkel. nagy vonalakban ennyi.
De érdekes az ezen az oldalon lévõ táblázatot is megnézni, mi is szerepel a WINE mellett, mint funkció: https://sites.google.com/site/wintolinuxsoftware/
Szóval nevezhetjük bárhogy a dolgot, a lényeg nem változik, a Linux kizárólag emuláció útján tudja futtatni a Windows-os programokat (és még úgy se mindet).
túl nagy a sebesség, tényleg kapaszkodni kell már. A linux mióta emulálja a win32/64-es környezetet? Én aszittem, hogy a wine is not an emulator
Ezt a témát is fel lehet írni a csúnyán lebõgtél és vissza nem mered visszadugni a pofád témák közé?