79
-
#39 A futtatási környezetet utánozza le, de ez egyértelmű. -
errorista #38 te mint informatikus minden témában butaságokat fecsegsz. mondom ezt én, mint nem informatikus -
errorista #37 ,,Ezek szerint akkor hol is sérül az, hogy a WINE egy emulátor? Nem futtat valós Windows-t, pusztán leutánozza azt."
mit utánoz? -
hurkaur #36 "Ennek szerintem nézz utána. Teljesen új a kernel, a Win8 bemutatókon ez volt a legjobban kiemelve. Pontosan azzal mutatták be, hogy még a Win7 alatt használt kernel is egy agyon buherált, több éves, elavult vacak, éppen ezért a Win8 fejlesztését azzal kezdték, hogy kidobták azt és nulláról kezdték a fejlesztést. " ROFL. -
#35 "A számítástechnikában - és talán már a köznyelvben is - a valódival hasonlatos, vagy annak funkcióit képiekben és/vagy funkcióiban felvevő szoftverre értjük." - by hup.hu ( http://wiki.hup.hu/index.php/Emul%C3%A1tor)
Ezek szerint akkor hol is sérül az, hogy a WINE egy emulátor? Nem futtat valós Windows-t, pusztán leutánozza azt.
Ha valós Windows futtatás történne, az már nem emulálás, hanem virtualizálás lenne. És valóban, virtualizációval is lehet Linux-on Windows-os cuccokat használni, de ott már nem a Linux a valós futtatási környezet.
Mert gondolom az emulátor szó jelentésére gondoltad, hogy én, mint informatikus, nem vagyok tisztában...
Mielőtt valakinek beszólsz, légy oly kedves gondolkozni... -
#34 Ennek szerintem nézz utána. Teljesen új a kernel, a Win8 bemutatókon ez volt a legjobban kiemelve. Pontosan azzal mutatták be, hogy még a Win7 alatt használt kernel is egy agyon buherált, több éves, elavult vacak, éppen ezért a Win8 fejlesztését azzal kezdték, hogy kidobták azt és nulláról kezdték a fejlesztést.
Ez egyébként a boot-olásnál nagyon jól lekövethető dolog, ha a folyamatokat listáztatjuk, mivel egészen más betöltést fogunk látni, mint akár Win7 esetén. Es nem csak átnevezték a folyamatokat, hiszen azzal nem tudták volna elérni, hogy a rendszer körülbelül negyedannyi idő alatt üzemkész kikapcsolás után, mint elődei. -
errorista #33 ha nem vagy tisztában egy szó jelentésével, akkor ne használd. vagy ha mégis, akkor tedd csendben, és sűrű elnézések közepette, ne nagyképűsködj arra, ha nem tudsz valamit.
a wine nagyjából egy windows, ami egészen véletlenül a linux kernelen keresztül (vagy még közvetlenebbül) kommunikál az eszközökkel. nagy vonalakban ennyi.
-
#32 Erre kapásból mondnám, hogy a nagyokosok nevezhetik a Wine-t kompatibilitást biztosító szoftverrétegnek, a lényegen nem változtat, ugyanúgy egy Windows emulációról van szó. Ajánlom figyelmedbe ezt a cikket (nem mai, de az alapok benne vannak): http://www.jox.hu/cikkek/179/12
De érdekes az ezen az oldalon lévő táblázatot is megnézni, mi is szerepel a WINE mellett, mint funkció: https://sites.google.com/site/wintolinuxsoftware/
Szóval nevezhetjük bárhogy a dolgot, a lényeg nem változik, a Linux kizárólag emuláció útján tudja futtatni a Windows-os programokat (és még úgy se mindet). -
errorista #31 majdnem sikerült leírnom két mondatot helyesen -.- -
errorista #30 ,,Akkor kapaszkodjál. A Win8 pont úgy futtatja a win32/64-es programokat, mint egy linux, amihez a megfelelő csomag telepítve van. Kínál egy megoldást, amivel emulálja a WinAPI-t a windowsos programoknak. "
túl nagy a sebesség, tényleg kapaszkodni kell már. A linux mióta emulálja a win32/64-es környezetet? Én aszittem, hogy a wine is not an emulator
Ezt a témát is fel lehet írni a csúnyán lebőgtél és vissza nem mered visszadugni a pofád témák közé? -
sanyicks #29 dehogy teljesen új a kernel... semennyire sem új, a win7 finomítása. A fogyasztáscsökkenés pedig annak köszönhető hogy az eddig a "ha kell ha nem" futó 434234234 service-ből sok alapból ki van lőve.
Szóval nagyon nem új, annyira nem hogy a win8 egy patchelt 7 csempével... -
#28 No, akkor pontosítsunk: szó nincs semmiféle emulálásról! Valóban, teljesen új a kernel, ennek köszönhető a jelentősen kisebb erőforrás fogyasztás és a jóval gyorsabb folyamatkezelése a rendszernek.
Ha úgy lenne, ahogy te mondod, jelentős erőforrások kellenének egy emulációs környezet futásához. Ez törvényszerű dolog. Mégis régi XP-s programot futtatva sincs komolyabb erőforrás fogyasztás növekedés, csakis annyi, amennyit maga a program indokol. Ezt tegnap én magam próbáltam ki, egy régebbi játékomat elindítottam (Win7 alatt voltak döcögések, plussz ott tudtam, mekkora erőforrások kellenek neki), mellette pedig futott egy erőforrás figyelő és naplózó program.A játék elindításakor természetesen megnövekedett az erőforrás fogyasztás (alapvetően a GPU, a CPU, a RAM és a virtuális memória fogyasztását figyeli a program), de csakis annyira, amennyire maga a program megnövelheti a terhelést. Az adatokat elnézve ott bizony nem volt semmiféle emulálás, bele se fért volna a tesztgép erőforrásaiba.
Szóval erre szólt a megjegyzésem és továbbra is tartom, hogy magyarázd meg a Win8-nak is azt, hogy neki nem volna szabad csont nélkül futtatnia Win7 és régebbi programokat, hanem emulálnia kellene. -
hurkaur #27 most pedig megyek megemulalni a win32 apit a win8 appomhoz. -
hurkaur #26 Most akkor olyat jatszunk, hogy bedobalok nehany linket Bannedusermail agyi rokkantsagat bizonyitani:
http://blogs.microsoft.co.il/blogs/sasha/archive/2011/09/15/winrt-and-net-in-windows-8.aspx
http://getwired.com/2011/09/20/win32-the-reports-of-my-death-are-greatly-exaggerated/
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/apps/br205757.aspx
"Next, a C++ Metro application will still load Win32 DLLs such as kernel32 and ntdll. Moreover, the WinRT APIs call into the Win32 DLLs – so they are not a replacement but rather a wrapper, an API flavor, on top of Win32. (Historical note: Windows used to have a feature called “environment subsystems”, which can be roughly described as API flavors. WinRT is not an environment subsystem – it is a library on top of the Win32 environment subsystem.)"
A kerdesem tovabbra is all, milyen halucinogen szerekkel elsz? -
quantum #25 Én is kérném az a forrást. -
kakamatyi123 #24 >A Win8-nak annyi köze van a Windowshoz, mint az OS/2-nek vagy UNIX-nak.
Ez egy oltari nagy okorseg...
Honnan vetted ezt az egbekialto baromsagot?
A kernel tok ugyanaz, a driver model tok ugyanaz, csak annyi tortent, hogy csinaltak egy uj API-t, es WinRt-nek hivjak...
Mutass forrast, ami alapjan tejeszted itt az okorseget...
-
Bannedusermail #23 Talán akkor ne szóljál hozzá olyan témához, amihez közöd nincs, ha ennyire csak a drogok érdekelnek. -
Bannedusermail #22 "Ez nem igaz.
A Windows 8 emuláció nélkül tudja futtatni a régi Windowsos programokat, a Windows RT pedig egyáltalán nem tudja őket futtatni."
Akkor kapaszkodjál. A Win8 pont úgy futtatja a win32/64-es programokat, mint egy linux, amihez a megfelelő csomag telepítve van. Kínál egy megoldást, amivel emulálja a WinAPI-t a windowsos programoknak. Az RT-ből ezt az opciót meg kihagyták. Mert ugye egy ARM processzornál minek is lenne régi win32/64 kompatibilitás. Amit meg a win8 API-ja alapján írnak, ott lehet a forráskódot mindkét processzornyelvre egyből fordítani. Ez az MS stratégiája. Persze így egy Win8 program nyekkenni sem fog Win7 alatt.
Eleve a Win8 egy tök új rendszer. Tök más az alapja, a felépítése, minden. És most itt nem arra gondolok, hogy van-e startmenü vagy nincs, meg hogy néz ki egy ablak vagy egy csempe. Ez csak egy maszlag, amit a Pistike lát.
A Win8-nak annyi köze van a Windowshoz, mint az OS/2-nek vagy UNIX-nak.
Ha mást nem, akkor annyit észre vehettetek, hogy az erőforrások töredékét emészti fel bármely korábbi Winhez képest. Ez az eltérő felépítéséból ered.
Az MS külön kéri a programozókat, hogy hanyagolják a Win32/64 API-t. -
Bannedusermail #21 "Ezt szerintem magyarázd meg a Win 8-nak is, mert nekem csont nélkül futnak a Win7-en, sőt, néhány még a régi jó XP-n használt programom is :D"
Hiba csúszott a szövegértelmezésedbe. Ezért ismétlem magam, hátha nem fogsz vihogni másodszorra értetlenségedben. (egyébként azon meg gondolkodj el, hogy mit vigyorogsz egy beírásod után, mintha valami kéjmámoros diadalt éreznél. Ilyet csak idióták csinálnak, röhögni csak vissza lehet rájuk, úgyhogy szedd össze magad, és emberesedjél már meg!)
Te tévedsz. A win8-nak semmi köze a Win7-hez. Igazából nem is Windows és nem is képes futtatni régi win32/64-es programokat. A régi wines programok egy emuláción keresztül futnak a win8 alatt. A Win8-nak saját API-ja van és az ugyanaz, amivel a Win8 RT rendelkezik. Tehát az új asztali azaz PC fejlesztések mind elérhetőek lesznek az RT-ben is. Az MS gyakorlatilag a kukába dobta a teljes Windows platformot, csinált egy új operációs rendszert és azt hazudja rá, hogy windovs.
Ui.: Miért van az, hogy itt az emberek 90%-a arra sem veszi a fáradtságot, hogy elolvassa, hogy mire reagál. Csuklóból kifantáziálja, hogy mi a francot böfögött oda neki a másik, és a lázálmas vízióival értekezik egy bambult vigyoros zagyva válasz erejéig. -
#20 Ezt szerintem magyarázd meg a Win 8-nak is, mert nekem csont nélkül futnak a Win7-en, sőt, néhány még a régi jó XP-n használt programom is :D
Az igaz, hogy a Win8 full új alapokra lett helyezve, de ettől még ugyanúgy Windows. Az MS is azt mondja, hogy ami futott Win7-en, az og futni Win8-on is. Ezt mondjuk én kapásból meghazudtolnám, mert pár driverből érdekes módon vissza kellett térnem a Vista-s verzióhoz, csak úgy tudtam felismertetni az ezekhez tartozó eszközöket a Win8-cal. Meg is lepett a dolog, de a lényeg, hogy sikerült minden eszközt felismertetnem, a gépem a korábbi erőforrás fogyasztásnak a töredékével megy, sokkal gyorsabb és a telepített Start menü segítségével jól is kezelhető. Vannak érdekes dolgok a Win8-ban, ezt nem tagadom (pl. WiFi kezelés picit más, mint Win7 alatt volt, ez jól láthatóan az érintő képernyőre lett optimalizálva), de ezek a dolgok megszokhatóak és viszonylag hamar elsajátítható a kezelésük is. Abból kiindulva, hogy én informatikusként körülbelül 1 napig tanulgattam a rendszert, mire mindent egyből megtaláltam, úgy számolom, hogy egy átlag felhasználó is olyan 1 hét alatt megszokhatja. -
#19 Ezt pontosítanám.
A tervek szerint bizonyos programok fognak futni RT alatt is, de ehhez természetesen egyfajta virtualizálás szükséges. A rendszerbe a mód bele van építve, jelenleg a problémát az ARM procik gyengesége okozza, amikkel a táblák el vannak látva. Remények szerint az új széria megjelenésével ez az erőforrás hiány meg fog szűnni és onnantól ezek a bizonyos programok fognak futni az RT-n is. -
#18 Hadd pontosítsalak!
Gyárilag nincs benne Start menű, ez igaz. Csakhogy egy külső cég (konkrétan a Lee-Soft) az MS jóváhagyásával elkészített egy egészen kicsi ki programot (az egész valami 5 megás talán), ami ingyenesen beszerezhető és ami egy teljes értékű, Windows 7 stílusú Start menüt varázsol oda a tálcára.
Konkrétan a termékről itt olvashatsz és vannak róla képek is:Windows 8 Start menü
Nincs mindenféle registry variálás, se eszköztáron való Start menü megjelenítés, ez ténylegesen egy Start gombot és hozzá egy hagyományos Win7-es Start menüt varázsol a Win8-ra.
Kipróbáltam, tökéletesen működik, egyetlen aprócska hibája van, nincs tökéletesen összelőve még a rendszerrel, így pár másodperccel később töltődik be, mint maga a grafikus felület, illetve ha nem a Starrt menüből történik leállítás vagy újraindítás, akkor hibaüzenetet produkál, amit simán le lehet okézni, nem okoz se fagyást, se semmiféle más problémát.
Van másik verzió is, azt a Stardock csinálta meg (szintén az MS jóváhagyásával), szintén ingyenes és egy Start gombot dob a tálcára. Szépséghibája, hogy ez a gomb kicsiben a METRO felületet nyitja meg, ami elég zavaró, ráadásul szerény véleményem szerint nem is használható igazán. -
hurkaur #17 ebbol az anyagbol kerek en is. -
quantum #16 Ez nem igaz.
A Windows 8 emuláció nélkül tudja futtatni a régi Windowsos programokat, a Windows RT pedig egyáltalán nem tudja őket futtatni. -
errorista #15 miert ne lenne windows? -
Bannedusermail #14 Te tévedsz. A win8-nak semmi köze a Win7-hez. Igazából nem is Windows és nem is képes futtatni régi win32/64-es programokat. A régi wines programok egy emuláción keresztül futnak a win8 alatt. A Win8-nak saját API-ja van és az ugyanaz, amivel a Win8 RT rendelkezik. Tehát az új asztali azaz PC fejlesztések mind elérhetőek lesznek az RT-ben is. Az MS gyakorlatilag a kukába dobta a teljes Windows platformot, csinált egy új operációs rendszert és azt hazudja rá, hogy windovs. -
kakamatyi123 #13 >hülyeséget meg lehetőleg ne beszéljünk már! a start egyáltalán nem szűnik meg,
A hülyeséget valoban ne terjeszd, a W8 mar vegleges es letoltheto es nincs benne Start menu egyik verzioban sem.
Kicsit le vagy maradva... -
okosan gyerekek #12 teljesen mindegy, hogy portolják a progikat, az akkor sem teszi lehetővé azt, amiben a Windows 8 nagysága áll: hogy nem kell mobil komputer, hordozható asztali számítógép, és asztali számítógép külön.
ugyanis lehetővé teszi immáron, hogy nem csak a hordozható asztaligéped, a laptopod, legyen egy eszköz egy helyen tárolva a cuccaid, egy oprendszerre fizesd meg a programokat, egy kezelőfelületet sajátíts el és összegezve mindent tudj egy gépen csinálni, hanem már a tényleg mobilkörnyezetben is számítógépet kaphatsz és nem csak egy túl méretezett mobiltelefont a maga fogyatékosságaival...
a következő lépcsőfok, hogy azt is integrálják -- 3-4 évet tippelek a dolognak. -
okosan gyerekek #11 hülyeséget meg lehetőleg ne beszéljünk már! a start egyáltalán nem szűnik meg, csak RT-n nem lesz. a nem RT-verzión, a rendes Windows 8-on lesz, nem sokban fog megjelenését és beviteli felületét tekintve eltérni a mostani Windows 7-től. azt leszámítva, hogy nem lesz Aero, hogy kevesebbet egyenek a gépek... -
#10 WP7 esetében is megoldották valahogy, azok az appok meg viszonylag egyszerűen portolhatóak WinRT-re. -
errorista #9 és ennek mi köze van a 22-es csapdájához? -
kakamatyi123 #8 Jo latod, pont ezert szunt meg a start menu es lesz a tobb szaz millio desktop gepen is Metro...
Az MS sem ma jott le a falvedorol... -
#7 Csak ez kicsit 22-es csapdája, mert ahhoz, hogy sokan fejlesszenek rá sokat el kell adni, de sokat csak úgy lehet eladni ha sok elérhető program van rá. -
kakamatyi123 #6 >Csak program nem lesz rá elég, mikor ez kijön.
6 eves korodban azt hitted, hogy orokre 6 eves maradsz, ugye?:)
Sokkal tobb program lesz ra mar indulaskor, mint pl. Iphone-ra, a .Net-es fejlesztok tomege mar feleve keszul a W8 rajtra...
>MS szerintetek hogyan gondolta?
Lehet hogy esetleg hosszu tavra terveznek?:)
Tableten a W32 kompatibilitas hianya nem nagy ervagas, a regi cuccokat nem igazan touch UI-ra terveztek...
Pont errol szol a Metro, a UI-t ujra kell es fogjak tervezni.
-
ProgServ #5 Igen. Ha a Pro megfizethető lesz, az más téma...az egy jó PC/Netbook alternatíva, szép köntösbe csomagolva. De ez az RT, hát nem tudom. -
okosan gyerekek #4 ez nekem is tegnap esett le. személy szerint épp azt gondoltam, hogy ez azért fogja csúnyán elverni a piacot, mert van egy asztali alkalmazás infrastruktúránk, amivel szemben nem kellenek különösebben új programokat keresni, mert lényegében ugyanazt a rendszert használhatjuk, sőt, sokan a Surface Pro esetében ugyanazt az eszközt használhatják majd otthon, mint két másik környezetben: az úton, és az otthontól távol asztalhoz ülve.
de az RT ebből a szempontból csak egy újabb droid, amiért azt a $200-t sem fizetném ki...
ami a Surface Pro-t illeti, ha ahhoz hozzá lehet jutni max. $400-ért, az már elgondolkodtatóbb lesz, árban képes lesz megverni a Fujitsu gépét és nem fog sokkal kevesebbet tudni $300 megtakarításért. -
ProgServ #3 Picit próbáljuk meg összegezni! Ez egy ARM procis gép, tehát nem lesz rajta desktop mód, csak ez a csempés rémálom.
Jó...aki 5 programot használ összesen, annak még jó választás is lehet.
Nade...mire használható ez az izé a kiadás pillanatában? Tényleg nem fikázni akarom, mert még viszonylag jól is néz ki, érdekes a kialakítása.
Csak program nem lesz rá elég, mikor ez kijön. Szóval...mire jó?
Olyan Google féle valami, hogy igen igen...ez majdnem PC de csak netes appok mennek rajta...vagy ezt a MS szerintetek hogyan gondolta? -
ProgServ #2 Van önbizalmuk. -
dyra #1 Persze, hogy nem. Az az "1000" darab WP8-as tábla amit el fognak adni nem oszt és nem szoroz.