79
  • errorista
    ?
  • lordsithlord
    Értelmi szinted ismét megmutattad, kisgyerek...

Jut eszembe, még mindig várom tőled azt az elérhetőséget a Tisztaszoftver programhoz, ha már olyan nagy szájjal erősítgetted, hogy működik az a program...

Javaslom, ha ez a szinted, menj le inkább a játszótérre és játssz a saját korosztályoddal, ne a fórumokat szemeteld...
  • hurkaur
    Mar tudjuk, nem irtak ujra a kernelt. Ezt csak te almodtad.
  • errorista
    milyen teljesen uj hadvereszkozok. miert en nezze utana? mi a faszert kiabalsz?miert nem mesz es vered meg aki nem hiszi a hazugsagaid?
  • errorista
    te meg fasz vagy ha azt hiszed barki beszopja ha azt hazudod uj kernelt irtak a ht meg a 64 bit meg az erintokepernyo miatt.
  • lordsithlord
    Egyszerű a képlet: októberben lesz a legközelebbi MS Windows 8 rendezvény Budapesten (az MS Roadshow akkor ér oda), ott meg lehet tudni, hogy akkor most mi is az igazság, új a kernel vagy csak újra értelmezett.
  • lordsithlord
    Öregem, szint az megvan...

Ez csak a CPU-k fejlődése volt, ezek mellett természetesen ott az adattárolók fejlődése, a memóriák fejlődése, a teljesen új hardvereszközök (amik még 10 éve sehol nem voltak), és még sorolhatnám, mennyi fejlődés volt a technikában.

De tudod mit, teszek egy egyszerű javaslatot: nézd meg, mi voltr 2001-2002 tájékán a csúcs hardver, aztán nézd meg, hogy azóta mi minden fejlődött, miből jött ki TELJESEN ÚJ technológia. Ha még így se érted, hogy miről beszélek, akkor reménytelen eset vagy...
  • errorista
    ez mind 10 év alatt? hát ez hihetetlen! HT és 64 bit. az alapoktól újra kell írni mindent.
  • hurkaur
    Tehat nem irtak ujra a kernelt.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT
  • lordsithlord
    Az új alapelvek egy dolog, attól még nem feltétlenül elavult valami, hogy régebbi elveket követ.

A probléma ott indul, hogy hiába az optimalizálás, túlé sok új technológia jött ki ezalatt az idő alatt. Elég csak a procikat nézni: a kernel elkészítése óta kijött a 64 bites proci, a HT-s proci, a többmagos proci, és ha csak a legutóbbi fejlesztéseket nézem, az új technológiájú Sandy Bridge és Ivy Bridge proci. Ezeknek a támogatása mind belekerült egy-egy új résszel a kernelbe. Ezzel a toldozgatással-foltozgatással viszont van egy komoly probléma: egy idő után a kernel nehézkes lesz, ettől maga a rendszer lelassul, akadozik. Minden új oprendszerrel nekiállnak az újabb és újabb optimalizálásnak, de ez halottnak a csók, olyan, mintha egy árvizet vödörrel akarnánk visszamerni a a folyómederbe. Ideig-óráig vannak megoldások, de ezek ellenére is a rendszer szépen lassan lassul. Csak egy példa: XP simán, mindenféle javítópack nélkül egy 2,4-es gépen, 1 giga ramnál betölt 1 perc alatt. Ugyanezen a gépen a mai összes frissítéssel (semmi más nincs rajta, csak a driverek és a frissítések) már több, mint 2 perc alatt tölt be. Vista-t hagyjuk, az egy alapon eltolt optimalizálás volt, soha nem ment rendesen. Win7 alapesetben, nulla frissítéssel ugyanezen gépen betölt 1,5 perc alatt. Rárakod az összes frissítést és ez az idő majdnem 3 perc lesz.

Ez pontosan azt agyon barkácsolás eredménye. Hiába volt anno ultramodern, forradalmi a kernel, 10 év alatt rengeteg technikai fejlődés jött ki, amiknek a kezelését mind mind bele kellett építeni.

Emellett valóban, maguk a programozási technikák és technológiák is változtak. Egészen más követelményeknek kellett megfelelnie anno 10 éve egy kernelnek és más a követelmény ma. Ez részben a programozási technikák fejlődéséből, részben a hardverek fejlődéséből adódik.

Összegezve, ha megnézzük, mennyi változás volt az elmúlt 10 évben, elég gyorsan megérthető, miért is kellett egy vadonatúj kernel a Win8 alá.
  • errorista
    ,,Józan paraszti ésszel: ha egyszer az a kernel több, mint 10 éves, akkor az enyhe kifejezés, hogy elavult ugyebár."

Na ja, a számítástechnikában ez úgy szokott lenni, hogy ami régi az egyszer csak elkezd szarul múkodni. ( igen, tudom, kitaláltak azóta új kernelfejlesztési alapelveket, mint például a izé, meg a bigyó, de legalább 10+ évnyi optimalizálás nem lesz az új kernelben )
  • lordsithlord
    Hát most nem fogok email-eket ide betenni, legyen annyi elég, hogy elég sokáig leveleztem velük, mivel elég komoly problémának találtam azt, hogy eltűnnek korábban feltett driverek, beépített eszközöket újra meg újra új hardverként ismer fel a Win8. Ezeket az észrevételeket elküldtem az MS-nek, erre kaptam azt a választ, hogy az új kernelnek tudhatóak be a hibák. Véleményem szerint ha egyszer az MS-től jön ilyen levélben, akkor az az ő állásfoglalásuk a dologról.
  • lordsithlord
    Látom, itt szövegértés nulla.

Nem titkos tájékoztatók, hanem termékbemutatók. Nem publikusak (mert ugyebár az azt jelenti, hogy oda bárki elmehet, sokszor bármiféle regisztráció nélkül is), hanem a kereskedőknek privát rendezvények. Ez nem a top secret kategória, bármely, regisztrált cég küldhet munkatársat ezekre a rendezvényekre.

Hogy mely cégek csinálták ezeket a rendezvényeket? Csak pár közölük: HRP, BSC, Ramiris. Náluk emlékszem, hogy volt MS Win8 bemutató. Rajtuk kívül is szerveztek mások ilyen rendezvényeket, de mivel gyakorlatilag csak nekünk van legalább 20 informatikai nagykerünk, ahol regisztrálva vagyunk, így elég nehéz lenne összeszedni, kik milyen bemutatókat szerveztek (mert mint mondtam, mindegyikre elmegyek, amelyikre tudok, ha a téma az én területembe vág).

"Mernoki szemleletetek az nincs (mar ne haragudj), de jozan paraszti esszel gondoljatok mar vegig, hogy ha egy tobb mint 10+ eve fejlesztett kernelnel nem indokolja meg semmi az ujrairast, akkor miert tettek volna igy?"

Józan paraszti ésszel: ha egyszer az a kernel több, mint 10 éves, akkor az enyhe kifejezés, hogy elavult ugyebár. Elég lenne egy ki logikus gondolkozás (vagy hogy téged idézzelek, józan paraszti ész) és egyből láthatod, hogy azóta jelentős technológiai változások mentek végbe. Ezekhez egy elavult, régi, 10 éves kernelt optimalizálni jelentősen nagyobb meló, mint egy újat felépíteni. Márpedig egy agyon barkácsolt kernel az életben nem fogja tudni a maximumot kihozni egy új technológiából.

"Szanlmas az egod vergodese, ahleyett inkabb legyel FERFI es ismerd el ha tevedtel... mar ott tartsz, hogy vegso szalmaszalkent a nickemet tamadod:)"

Félreértések elkerülése végett: nevetségesnek tartom, hogy valaki egy ilyen névvel úgy próbálja magát beállítani, mint aki überkirály informatikából (vagy bármi másból).
    Emellett olyan fokú szakmaiatlanságról tettél tanúbizonyságot (hnem csak itt és nem csak ebben a témában, máshol is és már más is megállapította ezt), hogy az már hihetetlen.
    Olyan dolgokat állítasz, amit szerinted én mondtam (lásd ez a Top Secret bemutató, amit én sehol nem mondtam, pusztán azt, hogy nem mehet be egy ilyenre bárki, csakis a kereskedelmi partnerek), ráadásul ezt még tetézed a hülyébbnél hülyébb beszólásokkal.
    Igen, ilyen után bennem is felmerül, hogy aki ennyi hülyeséget ír, ilyen színvonalon választ nevet, azt nem igazán lehet komolyan venni. Ha nem így van, akkor tessék, van rá lehetőség, hogy valóban szakmai szintű legyél, és ne csak vagdalkozz a szavakkal.
  • kakamatyi123
    Na azert:)
  • hurkaur
    Ne is haragudj, de ez egy felnott embertol nagyon gaz, mint pedig informatikustol szakmaisagban tavol all. Semmifajta forrast nem csatolsz, csak meselsz itt a titkos ms altal tartott szakmai eloadasokrol szigoruan csak nagykereseknek (??). Ne nezz mar legyszives 14 eves idiotanak, aki ilyeneknek felul, es inkabb hagyd ezt abba, koszi. Rendkivul komolytalanna valt ez az egesz..
  • kakamatyi123
    >a nagykerek szervezték az eseményeket
    Oke, melyik esemeny volt, mikor es ki volt az eloado?
    Ne kodosits, rizsahuszar, tenyeket, tenyeket, tenyeket!!!

A nagykereknek ertekesitesi esemenyeket szervez az MS, ami arrol szol hogy add el a termekeket, vagyis marketing lozungokat...
    Biztos itt hallotal valami okorseget, amibe mindenaron kapaszkodsz, es nagyon titkos szakmai infonak allitod be:)

A tenyleges szakmai infok a fejlesztoi konferenciakon hangzanak el...
    Tudom, szerinted ez forditva van...:)

Szanlmas az egod vergodese, ahleyett inkabb legyel FERFI es ismerd el ha tevedtel... mar ott tartsz, hogy vegso szalmaszalkent a nickemet tamadod:)
    Tokos gyerek:)

• errorista
    Nekem a titkos helyi zsidó gyűlésen az Ms megbízói aszonták, hogy a teljes kernelt a backdooron kívül újraíratták, bár nem tudják ellenőrizni elsőkézből. Kérdezd meg őket, ha akarod, fent van az interneten, persze nincs, mert szupertitkos az egész.
  • hurkaur
    Forrast, mert ez igy csak humbug. Se msdn, se channel9, se semmilyen mshez kotheto szakmai oldal nem emlit ilyesmit. Tenyleg szorakoztato, hogy bannedusermaillel karoltve eloalltok itt az 1000 programozo es az uj kernel tortenetevel, de ez forras nelkul csak _mese_.
    Mernoki szemleletetek az nincs (mar ne haragudj), de jozan paraszti esszel gondoljatok mar vegig, hogy ha egy tobb mint 10+ eve fejlesztett kernelnel nem indokolja meg semmi az ujrairast, akkor miert tettek volna igy?

"Az MS állásfoglalása szerint" nagyszeru, de mikor s hol? forrast.
  • lordsithlord
    Ja kérem, ha egy okoska azt hiszi, hogy mindenhez ért és még ehhez állásinterjúkat is tarthat, az már régen rossz...

Csendesen megjegyezném, hogy inkább hiszek az elégedett ügyfelek és munkáltatók véleményének a hozzáértésemről, akiknél dolgoztam az elmúlt 12 évben, mint egy ilyen okostojás nethuszárnak. A neved mutatja a hozzáértésedet...

De javaslom, nézz utána, melyik kolléga jár ki a nagykerekhez előadásokat tartani, nevét nem jegyeztem meg, de az előadásokon, amiken voltam, szinte mindegyiken ő is jelen volt és ő tartotta az MS Windows 8-ról szóló bemutatóit. Szerintem nem sok ilyen ember lesz.

Megjegyezném, magyarul jó lenne tudnod: ezek nem a nagyközönségnek szóló előadások voltak, nem a sima termékbemutatók, hanem kifejezetten a meghívott / regisztrált informatikusok voltak ezeken jelen és a nagykerek szervezték az eseményeket. Tehát nem hinném, hogy akárcsak egy is fent lenne a devportál-on, hiszen ott a kifejezetten publikus események vannak fent. A nagykerek által szervezett események pedig nem teljesen a publikus kategóráiba esnek, ezekre kizárólag az adott nagykernél regisztrált azon cégek / kereskedők mehetnek, akik jelentkeztek.
  • kakamatyi123
    >igyekszem minden informatikai szakmai rendezvényre elmenni, ezeken pedig
    >olyan dolog is elhangzik, ami internetre, újságokba nem vagy csak
    Nemmondod?:)
    http://devportal.hu/tv/

Itt vannak az Ms nagykozonseg szamara tartott eloadasok videoi, melyikben is van arrol szo, hogy a W8 kernelet ujrairtak???

De magadhatod a kollega nevet is aki tartotta az ominozus eloadast, a kedvedert megkerdezem tole, hogy valoban mondott-e ilyen suletlenseget eloadason:)
  • kakamatyi123
    Tovabbra is csak ossze vissza rizsazol, latszik hogy ahoz az egyhez nagyon ertesz, a komoly mernoki munkahoz mar nem annyira:) Ismerem ezt a tipust, ez az akit azonnal kiszurok az interjukon:)

Ird meg a pontos forrasod, vagy marad szep csondben!

• lordsithlord
    Akkor mégegyszer: a Win8 minden bemutatóján elhangzott, hogy a teljes kernel a nulláról lett elkészítve. Nem vagyok programozó, de tesztelésnél valóban feltűnik, hogy rengeteg dolog változott a Win7 óta (hogy csak párat említsek, USB-s eszközt először bedugod, kapásból felismeri, az erőforrás fogyasztás igen drasztikusan csökken, oly mértékben, ami sima optimalizálással nem elérhető mértékű, stb.), melyek az új kernel javára írhatóak.

Az MS állásfoglalása szerint pontosan az új kernelnek tudható be pár érdekes dolga a rendszernek (időnként elfelejti 1-1 eszköz driverét, újra felismer eszközöket, driver telepítésnél a kompatibilitást érdekesen kezeli, stb.).
  • lordsithlord
    Igen, azt láthatjuk, hogy kamuzni, nagyot mondani és beszólogatni nagyon tudsz...

Egyébként meg már egy korábbi vitánknál leírtam, igyekszem minden informatikai szakmai rendezvényre elmenni, ezeken pedig sokszor olyan dolog is elhangzik, ami internetre, újságokba nem vagy csak később kerül bele. Ezeken a rendezvényeken sem lehet hipertitkos dolgokat megtudni, de sokszor az előadók a feltett kérdésekre adnak olyan adatokat is, amik nem titkosak, csak nem kaptak nagyobb publicitást. Azt szinte minden cikk megemlítette egy időben, hogy komoly átdolgozás kellett a Win9RT készítésekor az architectura és az erőforrások jelentős eltérése miatt, ez a 70% pedig az egyik nagykernél hangzott el, mikor az MS munkatársának feltették a kérdést, hogy pontosan miben is tér el a Win9 3 alap verziója és az RT, illetve az volt a kérdés másik fele, hogy korábbi ARM-es gépekre lehet-e majd beszerezni az RT-t. A válasz ott van, leírtam, a beszerzésre annyit mondott az előadó, hogy alapvetően hw-rel kerül forgalomba, arról nem nyilatkozhat, lesz-e bármiféle lehetőség korábbi eszközökre való beszerzésre.
  • hurkaur
    Az kimaradt, hogy nagy merteku valtozast csak az xp->vista (nt 5.2->6.0) kozott hoztak be, de akkor se ekkora mertekut, mint emlitettel win8 kapcsan. Ujrairni az egeszet.. bahh. nincs olyan idiota mernok, aki nem teljes modularisan tervezne egy kernelt.
  • hurkaur
    "Hogy válaszoljak neked: még az MS szakemberei sem értenek igazán abban egyet, hogy teljesen újraírt vagy módosított kernelről kell-e a Win8RT esetében beszélni, ugyanis a kernel közel 70%-án változtatni kellett, így kezdték elölről a nulláról és az eredeti kernelből kerültek át a használható elemek."
    Erre forrast pls, mert boduletes nagy marhasag.
    Az nt kernelben a hardware abstraction layer felel az architektura-specifikus hivasokra, tehat minden mas efolott csak fejlesztes/bugfix, es nem ujrairas.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT
  • kakamatyi123
    >még az MS szakemberei sem értenek igazán abban egyet, hogy teljesen újraírt >vagy módosított kernelről kell-e a Win8RT esetében beszélni, ugyanis a kernel >közel 70%-án változtatni kellett, így kezdték elölről a nulláról és az eredeti >kernelből kerültek át a használható elemek.

Ezt a 70%-ot honnan vetted???
    Forras?
    Mert kamuzni en is tudok:)
  • lordsithlord
    Igen, valóban, nem egyértelműen fogalmaztam.

Tehát az appok, amiket Winrt alapokon írtak, azok univerzálisak lesznek, a korábbi programok, illetve azok, amiket nem winrt alapokon írnak, azokra áll az, amit írtam, azaz csak bizonyos részük fog futni, amit megfelelően átírnak vagy ha lesz az a virtualizálás (agy emulálás, nem lehet tudni, melyik lesz megvalósítva, sőt, azt se, hogy lesz-e bármi ilyesmi), akkor fog tudni szinte bármit futtatni a Win8 RT.
  • lordsithlord
    Hogy válaszoljak neked: még az MS szakemberei sem értenek igazán abban egyet, hogy teljesen újraírt vagy módosított kernelről kell-e a Win8RT esetében beszélni, ugyanis a kernel közel 70%-án változtatni kellett, így kezdték elölről a nulláról és az eredeti kernelből kerültek át a használható elemek.

Na, ha ennyi az eltérés és ilyen módon csinálták meg az RT kernelét, akkor tessék mondani, ez most módosítás vagy újraírás? Lényegében ugyebár nézőpont kérdése...

Megjegyezném, nagyszájúka, van egy olyan halovány gyanúm, hogy komoly oprendszer kernelét még te se fejlesztetted, de ugye az eszed azt nagyon teszed...
  • kakamatyi123
    Az a gond, hogy fingja sincs mirol beszel, csak osztja itt az eszet, osszevissza hadobal meg idezget, meg a bemutaton mondtak:):):)-al jon, lol:), mint egy ovodas, anelkul hogy lovese lenne a temahoz...
  • hurkaur
    "Én jól írtam le, a Win8 RT-nél KERNEL szinten kellett módosításokat eszközölni, mivel az eredeti kernel nem volt képes együttműködni az ARM architecturával. Ennek megfelelően természetesen az API is változott, de az már a kernel módosításból adódóan volt szükséges." ebbol itelve modositaskent erti.
  • kakamatyi123
    >Én jól írtam le, a Win8 RT-nél KERNEL szinten kellett módosításokat eszközölni,
    Pontosan, a módosítás nem azt jelenti, hogy ujrairtak a kernelt...

>Ahogy azt már leírtam, a Win8 teljesen új alapokat kapott,
    Na most uj a kernel vagy modositottak a W7-et, dontsd mar el:)

>Ez a fő dolog, ami minden Windows 8 bemutatón elhangzott...
    Mi, hogy zsir uj a kernel? hagyjad mar a hulyeseged okoska...
    Fejlesztettel mar valaha kernelt?
    Fingod sincs rola, hogy az milyen embertelen melo, csak jartatod a szad...

• hurkaur
    "Windows8 RT-nél, ahogy azt már leírtam, pár alkalmazás fog futni, ami a Win8 alatt is fut, de ezek száma erősen korlátozott lesz, hála az eltérő kernelnek és a más erőforrásoknak, illetve annak az egyszerű ténynek, hogy csak azon programok fognak rajta futni, amiket megfelelően átírnak. Erről pontosabban viszont még nem nyilatkoztak, valóban, az Office már megerősített, mint működő program."
    Minden olyan app, amelyet windows runtime alapokon irtak, futni fog az rt (arm) verzion. Ha igy ertetted bocs, csak nem jott at tisztan.
  • lordsithlord
    No, akkor valóban tegyük tisztába a dolgokat.

Egyesek mániákusan keverik a kernel és az API fogalmát, így jobb, ha ezt gyorsan tisztázzuk.

API (application programming interface): egy program vagy rendszerprogram azon eljárásainak (szolgáltatásainak) és azok használatának dokumentációja és gyűjteménye, amelyet más programok felhasználhatnak. - http://hu.wikipedia.org/wiki/Alkalmaz%C3%A1sprogramoz%C3%A1si_fel%C3%BClet

kernel: az operációs rendszer alapja (magja), amely felelős a hardver erőforrásainak kezeléséért (beleértve a memóriát és a processzort is). - http://hu.wikipedia.org/wiki/Rendszermag

Én jól írtam le, a Win8 RT-nél KERNEL szinten kellett módosításokat eszközölni, mivel az eredeti kernel nem volt képes együttműködni az ARM architecturával. Ennek megfelelően természetesen az API is változott, de az már a kernel módosításból adódóan volt szükséges.

Valóban, jelen felállás szerint kizárólag hw-rel együtt lehet majd beszerezni.

"Az 1000 fejleszto anno a Vista-n dolgozott, az egesz OS-t ujra akartak irni, de mivel menet kozben latszott, hogy rosz az irany, kidobtak szinte mindenet es ujrakezdtek (Longhorn reset), ebbol lett a Vista + Win7 + Win8."

No, ezt a mondatot nem tudom hova tenni. Ahogy azt már leírtam, a Win8 teljesen új alapokat kapott, az elődökhöz elméletileg csak annyi köze van, hogy kompatibilis velük bizonyos szintig. Ez a fő dolog, ami minden Windows 8 bemutatón elhangzott.

Windows8 RT-nél, ahogy azt már leírtam, pár alkalmazás fog futni, ami a Win8 alatt is fut, de ezek száma erősen korlátozott lesz, hála az eltérő kernelnek és a más erőforrásoknak, illetve annak az egyszerű ténynek, hogy csak azon programok fognak rajta futni, amiket megfelelően átírnak. Erről pontosabban viszont még nem nyilatkoztak, valóban, az Office már megerősített, mint működő program. Felmerült, hogy lesz valamiféle virtualizációs megoldás is, de ez nem hivatalos MS megoldás lenne, hanem egy külsős cég csinálná, és ezen lehetne futtatni valamilyen nyakatekert módon a régi programokat. Ezv egyenlőre hivatalosan nem került megerősítésre, sőt, lehet, hogy nem is lesz megerősítve, csak majd ugyanúgy fog felbukkanni, mint a klasszikus Start menü a Windows 8 -hoz.

"A Win8 nem azert bootol gyorsabban, mert uj a kernel, hanem mert suspendet hasznal shutdown helyett..."

Elméletileg valóban így van. Ám megfelelő beállításokkal ezen lehet módosítani, így a gép nem csak suspend állapotba megy, hanem teljse shut down-ba. Ehhez ugyan már birizgálni kell a rendszert, de ha megcsinálja az ember, akkor is meglepődve tapasztalhatja, hogy a teljes rendszerfelállásnál még mindig feleannyi idő telik el, mint korábban.
  • kakamatyi123
    Najo, latom a 2 szakerto jol elvan:)
    Akkor tegyuk helyre a dolgokat...

Eloszor is az API es az OS ket kulonbozo dolog bar a nevuk hasonlo...
    A WinRt az uj API neve (Windows RunTime), a WindowsRT pedig az os (regebbi neven WOA azaz WindowsOnArm), a windowsnak egy olyan verzioja, ami:
    -kulon nem elerheto hanem csak hw-re telepitve,
    -UEFI-vel megy BIOS helyett
    -ARM-X86-processorokat tamogat
    -nincs benne Mediaplayer (codec license miatt, olcsobb)
    -de van Office

WindowsRT-n csak a WinRt-apis alkalmazasok erhetoek el (Metro UI), Windows8-on viszont megy a regi Win32 api is = Desktop mode es a WinRt api is = (Metro UI).

A WinRt api azert jo, mert egy homokozoban futtatja az alkalmazasokat, ezert nem tehetnek kart a gepeken (viszlat virusok), a Store-ban pedig ellenorizhetoek es penzt hoznak:)

Az 1000 fejleszto anno a Vista-n dolgozott, az egesz OS-t ujra akartak irni, de mivel menet kozben latszott, hogy rosz az irany, kidobtak szinte mindenet es ujrakezdtek (Longhorn reset), ebbol lett a Vista + Win7 + Win8.

A Win8 nem azert bootol gyorsabban, mert uj a kernel, hanem mert suspendet hasznal shutdown helyett...

A lenyeg, hogy a Win8 nem abban kulonbozik a Win7-tol hogy uj a kernel, hanem hogy tamogatja a WinRt-t (MetroUI) es a Storeban metro UI-os alkalmazasokat...
    Persze van benne optimalizacio, ARM tamogatas, stb... de alapjaiban ugyanaz mint a Win7... "Csak" kapott egy WinRt-t, Metro UI-t es egy Store-t:)

• lordsithlord
    Valóban, az RT-nél teljesen újra kellett gondolniuk a koncepciót, mivel az ARM túl gyengének és túlságosan is eltérőnek bizonyult ahhoz, hogy változtatás nélkül fusson rajta a Win8. Ez egyben azt is jelentette, hogy az RT igen komolyan eltér a hagyományos Win8-tól, egy erősen lebutított kernelt kapott maga alá. Az RT és a Win8 pusztán annyiban rokonok, hogy mindkettőn lehet ugyanazon appokat futtatni, de a teljes értékű programok futtatása az RT alatt szóba se kerülhet.

A Win8 egyébként már alapon egy teljesen új koncepciót képviselt, mivel az MS a 32bites verzióval ki szándékozott váltani a még üzemben lévő XP-ket, melyek fenntartása (a fejlesztések és a támogatás) egy vagyonba kerül az MS-nek, ráadásul komoly erőforrásokat fog le. Éppen ezért egy 32bites Win8 már egy 1GHz-es gépen is elfut (nem csak papíron, kipróbáltam egy 1,1GHz-es AMD-vel, 1Gb rammal és tényleg megy), így ha megszüntetik az XP támogatását, attól még a régebbi gépekre ugyanúgy lesz megfelelően támogatott oprendszer.

Viszont tartok töle, hogy kisebb félreértésbe kerültünk. Én nem programozó vagyok, hanem rendszerinformatikus. Nem tagadom, a programozáshoz nem sok közöm van, tanultam egy időben C-t, C++ -t, Delphi-t, de már jó ideje nem foglalkoztam vele. Weblapokat még készítek, de az meg már más műfaj. Az adatokat saját tesztjeimből (mit lehet, béta tesztelek, illetve amint kijön egy verzió, azt beszerzem és tesztelem) illetve bemutatókról szedem, meg természetesen az internetről.
  • Bannedusermail
    Akkor lehet, hogy két infót kevertem, és a teljesen új rendszer projektjét süllyesztették, és a valóságban csak annyi történt, hogy nem toldozgatták a kernelt, ami régi hulladékok maradékának kiegészítgetése azzal a hozzá álással, hogy majd az erősebb gépek csak elviszik valahogy a hátukon.

Az viszont tény, hogy teljesen újraírták kényszerből, mert egy ARM összefosná a bokáját egy szimpla toldozgatáson.

Ha programozó vagy, te egyszerűen utána nézhetsz egy fejlesztői dokumentációban. Nekem maradnak a marketinges bullshitek, csak az a furcsa, hogy az MS évekig dolgoztat ezer programozót egy teljesen új OS fejlesztésére, és sehol semmi? Én az új API-t kötöttem össze ezzel a projekttel, és lehet, hogy lukra futottam vele. Bár minden erre utal egy új API esetén, és az, hogy az RT csak az újat ismeri. Nem csak egy új ablakkezelőről van szó, hanem egy teljes API-ról.
  • Bannedusermail
    Az MS úgy 2003 környékén fogott bele egy teljesen új felépítésű rendszer írásába, ahol nem töltődik be a teljes rendszer, hanem csak azok a funkciók, amik egy adott programhoz szükségesek. 1000 programozót állítottak a projektre, tehát nem csak egy szimpla kísérletezésről volt szó. A koncepció a teljes windows vonal mellőzéséről szólt. A Win8 efy teljesen új API-t használ, és ez van az RT verzióban. A többi Windows8 változatot kiegészítették egy modullal, ami a Win API rendszerhívásait lekezeli. Nem egy virtuálisgépes emulációról van szó, csak arról, hogy egy modul leketeli az összes Win API-s függvényt és az azt használó programok elhiszik, hogy igazi Windows alatt futnak. Mint az OS/2-ben vagy egy megfelelően felkészített limuxban.

Így elvannak a régi programok is, de az újak rögtön elérhetőek lesznek az RT alatt, amivel orvosolható a programellátottsági hátrány az iOS-el és az androiddal szemben.

A jelenlegi Win7 és Win8 váltás gyorsaságának ez az oka. Ha nem akartak volna betörni a tabletpiacra, elpöcsöltek volna még pár évet a Win7-el. És az akkori Win8 sem lett volna az, ami ma, csak egy buherálgatott Win7.
  • lordsithlord
    95 és 98 között nem volt API változás. Az első komolyabb változtatás a Millenniummal jött, ott volt először tapasztalható, hogy korábbi programok nem futottak az új rendszer alatt
  • errorista
    még egyszer. a definíciód nemgyó, túl erős, olyan dolgok is beleesnek, amikről mindketten tudjuk, hogy nem emulátorok, például win98 nemulálja a win95-t. a wine is csak azért esik bele, mert túl erős a definíciód.

( sőt, első blikkre nem tudsz olyan definíciót megadni, hogy a wine emulátor legyen, de a win98 nem, persze ez csak a te definiálókészségeden múlik )
  • errorista
    a definíciód meglehetősen szar -.-

például a forkok is az emuláció címszó alá esnének, vagy a hasonló programok, vagy a programok következő változatai

bele kéne foglalni, hogy egy másik rendszer fölött fut, vagy vmi hasonlót, különben azt hihetnénk, hogy a win98 emulálja a win95-öt ( nincsenek forrásaim, ám biztos vagyokj benne, hogy történtek változások az API alatt is ), vagy hogy a reactOS emulálja a winXP-t, vagy hogy a wine emulálja a...