170
  • duke
    " X ideig nem lehet tölteni, mert a hálózatban nem tudsz több krafot benyomni, akkor várni kell. Ha meg fél óra alatt felmegy a hálózatra 500k autó mikor már ez lecsengett, amik egyenként 10 kW teljesítémnnyel töltenek - még ennyivel is 5-11 óra a töltési idő ! - az olyan gradienst csinál, hogy öröm nézni."

Nem tudom, mibol gondolod, hogy Magyar vagy akar a kulfoldi elektromos halozatokban nem volna eleg tartalek akar tobb szaz ezer auto toltesehez. En sem tudom, hogy tenylegesen mennyit birna a magyar halozat, de meg soha sem hallottam, hogy akar teli akar nyari csucsterhelesek idejen, barmifele korlatozasrol, vagy akar csak a legkisebb problemarol is beszeltek volna. Ezert szerintem boven lehet meg tartalek. Ezenkivul meg, sajnos vagy szerencsere kizart, hogy az elektromos autok szama hirtelen olyan mertekben novekedjen, hogy azt a meglevo tartalekkal ne tudnak kiszolgalni. Ha 10 ev mulva lesz 100 ezer elektromos auto es 20 ev mulva 500 ezer, az mar oriasi fejlodes lesz. De 20 ev alatt rohogve elvegzik a szukseges kapacitas bovitest, 20 ev alatt egy orszagot fellehet epiteni.
  • Molnibalage
    Azért, mert erőltetik és azért, mert a többi iparány nyeresége tartja el. Amint ezekből egyre több lesz, az áram ára úgy lő ki az égbe. Kettőt taláhatsz, hogy miért a német áram a legdrágább Európában, de talán a világon...

A tudomány mai állása szerint nem tudsz olyan hálózatot felépíteni ami csak ilyen bizonytalan áramforássokkal stabilan adna áramot.
  • duke
    Az csak ido kerdese, hogy az aramot nap, szel, geotermikus, eromuvekkel termeljuk. A vilag mostmar egyertelmuen ebbe az iranyba halad.
    Történelmi fordulat napenergia-fronton
    Indiaban nem reg adtak at egy 600 MW-os naperomuvet.
    De meg az atmeneti idokben is jobban jarunk, ha a lenyegesen jobb hatasfoku eromuvekben egetunk olajat, szenet, gazt mint a rosszabb hatasfoku, ellenorizhetetlen minosegu, sokszaz millio kis eromuben. Plusz meg nem a varosokban fustolnek, az autok.

"A kőolaj 70%-a kb. a hőmerűmvekben landol. Tehát az egy vicces sztreotíp megközelítés, hogy az autózásért háborúznak."

Ketsegtelen hogy olajat nem csak autokban egetnek, de azert nagyreszt ott.
    USA-bol talaltam adatokat ott csak az olaj 1 %-bol termelnek aramot. Es valoszinuleg ez mashol sem lehet sokkal tobb a vilagban.
  • teddybear
    Trollal nem vitatkozom.....
  • Sir Ny
    buta
  • Sir Ny
    ,,Persze, ha van egy csereakku akkor az egész érdektelen...De az nagyon komoly pénz."

Semmi értelme hogy ne legyen csereakku. Miért ne lenne, amikor gyakorlatilag az összes felmerülõ problémát 0 pénz vagy energiaráfordítással megoldja? Buta dolog szánékosan csereakku nélkül kalkulálni. Csereakkuval az elektromos autó nem különbözik szignifikánsan a nemelektromostól, csak kevesebbet eszik, jobban megy, és nem szennyezi annyira a levegõt ( már ha tényleg jobban tudják hasznosítani az erõmûben a kõolajat, mint egy párszáz kilós motorban )
  • teddybear
    Elektromos autóról beszélünk, ha esetleg utána olvastál volna...
  • teddybear
    Te sem érted. Ha nincs a töltőre kapcsolva, nem lehet tölteni. Ami pedig az időzítést illeti, mi van ha váratlanul megint el kell menned? Akkor még annyi töltésplusz sem lesz az akkuban, amennyi a hazaérkezés óta belement volna.

Persze, ha van egy csereakku akkor az egész érdektelen...De az nagyon komoly pénz.
  • llax
    A dolog személyi oldaláról írtam, ha ez nem jött volna le. A hálózati oldalon megvalósított vezérlés más téma.
  • Molnibalage
    Látom nem érzed az ellenmondó követelményeket. X ideig nem lehet tölteni, mert a hálózatban nem tudsz több krafot benyomni, akkor várni kell. Ha meg fél óra alatt felmegy a hálózatra 500k autó mikor már ez lecsengett, amik egyenként 10 kW teljesítémnnyel töltenek - még ennyivel is 5-11 óra a töltési idő ! - az olyan gradienst csinál, hogy öröm nézni. Mikor lejönnek ezek dettó ugyanez a hatást. Örülsz, ha ezt tökjól vezérelhető csúcserőművekkel leköveted, aki ezt szél meg egyéb viccenergiával akarja megoldani, az nem komplett.

A csúcserőmvek meg nem a paski 11 Ft/kWh termelnek, hanem 60 felett. Ha kiegyenlítő exportáramot kell venni akkor meg aztán hajjaj...
  • Sir Ny
    Vagy napközben reggel 6 és este 9 között.
  • Sir Ny
    mégis mi köze van az autónak az akkumulátorokhoz?
  • Molnibalage
    Na mert szerinted, ha villannyal mennek, akkor a villanyt miből állítják elő...? A kőolaj 70%-a kb. a hőmerűmvekben landol. Tehát az egy vicces sztreotíp megközelítés, hogy az autózásért háborúznak. Lófaszt. A vellanyért...
  • Molnibalage
    Ha az erőművek a csúcson vannak és nincs szabályzási tartalék, akkor nem tölthetsz. Márpedig ez esete 7-9 között van. Ha másnap reggel 6-7-kor lépsz - átlegember - akkor ennyi idő alatt kell felöltnei. Ez determinál egy átlegteljesítményt, amire szélsőséges helyzetben akkora érték jön ki, hogy az átlaguser mai hálózatát simán megfekteti, mert nem arra méretezték...
  • llax
    De a töltés megkezdése tetszőlegesen időzíthető... Erre tartalmazhat beépített megoldást az autó is, de külsőleg is (egy fázison, csatlakozásra induló töltés esetén) fillérekből megoldható...
  • teddybear
    Márpedig, ha autóval járkálsz, az autó is akkor ér haza, amikor te! Úgyhogy csak akkor teheted fel az otthoni töltőre, amikor hazaérsz.
  • teddybear
    A gond a szövegeddel az, hogy a kőolaj valós kitermelési ára alig egy-két dollár/tonna. A szállítási költséggel is csak olyan 10 dollár lenne, mi mégis hordónként 80-100-at(a pontos árat nem néztem meg) adunk érte.
    De ez még eltörpül a benzin jövedéki adójához képest. A benzin árának legalább 70%-a adó, vagy adó jellegű sarc.
  • llax
    A "Nem fizetnek" kezdetű megjegyzéseidre:

Fizetnek, nem is keveset. Majdnem mindent a felhasználók fizetnek ki. Csak nem az üzemanyag árában!
  • duke
    Es akkor vegyuk meg hozza, az orszagok gazdasagi fuggesenek kiszolgaltatott saganak koltseget is.
  • duke
    " Azért mennek benzinnel vagy gázolajjal az autók, mert ez a gazdaságosabb."

Ez csak rovid tavon tunik igaznak, es csak azert, mert a koltsegek jelentos reszet nem a felhasznalo fizeti.
    Ha a jelenlegi autozas, olaj egetes minden koltseget kiszamolnank, akkor mindjart kiderulne, hogy egyaltalan nem gazdasagos, es sosem volt az.
    Jelenleg, csak az olaj banyaszataert, es a szallitasaert fizetnek az emberek.
    Nem fizetnek a kornyezeti karokert. (legszennyezes, olajomles, eghajlatvaltozas)
    Nem fizetnek az olajhaboruk, es a nemzetkozi terrorizmus okozta karokert.
    Nem fizetnek az embereknek okozott egeszseg karosodasokert, es azok gyogyitasaert, a kiesett munkaidoert.
    Ha csak a Magyarorszagi 300 ezer asztmas beteg kezelesi koltseget kiszamlaznak az autosoknak, akkor gyorsan rajonenek, hogy agyaltalan nem gazdasagos olajat egetni az autoba.
    Az olaj csak azert olcso, mert masok fizetik a valodi arat, nem az aki hasznalja.
  • Sir Ny
    Egyébként is, a hivatalos töltõállomásokon (pld benzinkút) nyílván akkor töltenék az akkukat, amikor egyébként nincs nagy terhelés. Mondjuk este felé. Úgyis reggel és délután adják el az akkukat, az éjszaka pont jó idõ a töltésre.
  • Zoli007
    Te írtad. Ha nem átlag, akkor csak átlag feletti lehet. Azt meg tudom, milyen házak vannak a környékbeli falukban.
  • Sir Ny
    Mi köze van annak, hogy mikor ér haza az ember? Már miért kéne az embernek otthon lennie ahhoz, hogy az akkumulátor be legyen dugva a konnektorba?
  • llax
    "Így az egy órás gyorstöltés felejtő sok helyen."

Felénk viharos vagy zivataros időben még a lassú töltés is...
  • Nailboy
    Hol olvastál te ilyet?
  • Zoli007
    Jó tudni, hogy a 40+ éves szocis házak átlag feletti kategória.
  • Nailboy
    Tehát máris kiderült hogy nem az az átlag ami nálatok van. És elég sok helyen szar a hálózat... Így az egy órás gyorstöltés felejtő sok helyen.
  • Zoli007
    Persze, beszélhetnénk, csak gondoltam, kijavítok egy tévedést. Az, hogy nálatok szar a hálózat, nem az én gondom, környékemen 3x25 A alap mindenkinél. Családi házak ofkorz.
  • teddybear
    Az az amerikaiaknak a háború eleje, és az akkor használt gépeknél sokkal combosabbakat vetették be a végén.
  • Molnibalage
    Midway = 1942.
  • teddybear
    Kérdés, hogy mikor állították elő, illetve hogy melyik gépbe használták. Minél nagyobb az oktánszám, annál magasabb lehet a hengernyomás, annál nagyobb teljesítményt produkál a motor.

A háború végén jóval nagyobb teljesítményű motorokat használtak, mint az elején.
  • teddybear
    Megnéztem a Mavir honlapját, per pillanat 5136 MW az országos felhasználás, ebből 1411 MW a szlovák, 249 MW az osztrák, 571 MW az ukrán, illetve 244 a román import, és a szerbeknek, horvátoknak szállítunk áramot.

Körülbelül 9 GW a magyar elektromos rendszer saját maximális teljesítménye, de ennyit sohasem produkál.
  • Molnibalage
    A Walter Loprd, Hihetetlen győzelem című könyvében a felrobbant üzemanyagtartályok tartalmára úgy utalnak, mint "igen magas 90-es oktámszámú repbenzin".

Miből adódhat az eltérés?
  • teddybear
    "A II.Vh csúcskategóriás repülőbenzinja olyan, hogy 20 éve sem töltötted már autóba, mert annyira ótvar volt. Van fejlődés."

Főleg azért nem töltjük mostanában a kocsiba, mert az ólmozott benzin volt. Oktánszám szerint különb, mint amit az autókba tankolunk. Az AN-2-es 100-as benzinnel repül, a II. VH. vadászgépei olyan 120-140 oktános benzint égettek, + mindenféle teljesítménynövelő löttyöt adagoltak hozzá.
  • teddybear
    Ez csak játék, hobbiszint. Egy normál háztartáshoz kb. 4 kW teljesítmény kell minimum, ahhoz egy itteni cég kb. 2,-2,5 millióért ad egy rendszert, szerelési költség nélkül, de ez is csak visszatáplálós, hálózat nélkül nem működik. Egy autonóm rendszerhez még egyéb rendszerek is kellenek, legalább ugyanennyiért.
  • teddybear
    Nem én mondtam, hanem T2K. Meg azt is állította, hogy az utóbbi 100 évben nem volt technikai fejlődés....
  • Piel
    Jellemzően 1 fázis 10-16 A. Az már csak az én szociális problémám, hogy én 3x16 A-t kértem, ami ipari áramnak számít mostanság. Meg is fizettem érte rendesen. Valami hálózatfejlesztési hozzájárulásnak mondták. Persze. A 40 éve felállított karó, még most is ugyanaz, a 40 éve kihúzott kábel még most is ugyanaz, talán a transzformátort kicserélték az utca végében, de azt is csak azért, mert a régit szétverte a villám. A környék villamos hálózata nálam földelődik, mert a karók földelése már nem látja el feladatát. Ennyit a villamos fejlesztésről... Szerintem zsebre tették, és kitalicskázták az országból.
    Beszélhetnénk az akkumulátorokról?
  • llax
    Márahol... Nálunk még az 1*16A-ről az 1*25A-re bővítés igényét is azzal dobták vissza, hogy nem bírja a hálózat...
  • Bannedusermail
    Tényleg mit nem értenek ezek a konteós idióták azon, hogy minden esetben az a technológia dominál, ami megfelelő ár/érték aránnyal bír? Azért mennek benzinnel vagy gázolajjal az autók, mert ez a gazdaságosabb. Olajlobbi ide vahy olajlobbi oda, az elektromos hajtás ott utat tört magának, ahol az volt a racionális. Ez pedig a metro, a trolibusz, villamos és a villanymozdony. A metro az egy rövid pályás és városi járat szintúgy, mint a villamos. Hálózat kiépítve, hajrá. A villamosnak sín kell, ami korlátozza a lehetőségeket. Ahol mégis célszerű, de nincs lehetőség a sínekre, ott lett trolibusz. Akkor térjünk ki a vonatokra. Sűrűn lakott, és nagy forgalmú helyeken, ahol gyakoriak az erőművek, ott is megépül. Ha bármelyik tényező hiányzik, akkor nem éri meg. Például nem valószínű, hogy Ausztrália nagyvárosait villanyvonatok fogják átszelni, mert igen gyéren lakott terület. Ott marad a dízel, mert az a gazdaságosabb.
    Így van ez az autózással is. Dominál a szénhidrogén, mert az éri meg. Ha a környezeti (környezet alatt nem az esőerdőt meg a pandamacit meg a bálnákat értem, hanem a társadalmi, gazdaságit) változások tacionálisabbá teszik az elektromos autót vagy még inkább az üzemanyagcellákat, akkor azok fognak elterjedni.
  • Molnibalage
    Bocs, de hol bizonyította? A II.Vh csúcskategóriás repülőbenzinja olyan, hogy 20 éve sem töltötted már autóba, mert annyira ótvar volt. Van fejlődés.

A teljes jenki energiallátásnál tökéletsen mutatja, hogy gőzöd nincs a beruházási költségekről. Alaperőművek ma 30-50 évig is működhetnek, értem ezalatt a nagy hőerőműveket és atomot. A szélkereket VÁRT élettartama 25 év. Rendelkezésre állási tényezőjük 0,1-0,2 szárazföldön. Tehát, ha azonos maximális kapacitás akarod nagy átlagan elérni, akkor a teljes élettartam alatt 10-20-szor kell fehúzni a szélerőműveket, de ha teljes szélcsend van, akkor a hajadra kenheted.

Csak a tökéltesen diletteánsok állíanak olyan, hogy szél- és naperőművekkel előállítod az áramot úgy egy egész országnak, hogy emberi áron megfizethető legyen. Jelenleg ez technikaialg sem bizotsítható meg úgy szeritnem soha. A Föld forgása és az időjárás nem engedi.

Az is külön megalol, hogy ennek az éghajlatra gyakorolt hatásával nem számítasz...