• gforce9
    Ez oké, nyilván kell egy erős cég, aki el tud indulni a pályázaton. Én azt nem értem, hogy miért feltétele egy ilyen projekt megvalósulásának, hogy a külső finanszírozása magánbankokban "előállított" hitelpénzből származzon. Mert ugye ezt a példát alapul véve, a bank mondjuk betol a projektbe (csak számokat írok)10 milliárd dollárt. Ekkor ugye a gardaságban ez megjelenik. Plusz, ugye ennek van egy kamata is. Bukóra, fedezet nélkül a bank, ritkán ad. Ha kockázati befektetés, akkor is maximum akkora a kockázat, hogy a finanszírozott projektek összaránya mindenképp pozitív mérleget mutasson. Nyilván így kell lennie, különben nem érné meg. Tehát megjelent 10 milliárd dorllár a gazdaságban plusz a kamat. Ami ugye nem jelenik meg csak mint követelés, mert a kamatrészt senki se tette bele a körforgásba. Ha bukó a projekt mi történik? És ha az állam finanszírozza azt a 10 milliárdot saját kibocsátott bankjeggyel, mi történik? Az előbbi, vagy az utóbbi okoz kisebb kárt, ha a projekt mégsem sikeres? Szerintem az utóbbi.