Újabb támadás a Hold-elmélet ellen

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Annak mi értelme, hogy megint elmondod a te verziódat az egész beszélgetésrõl.
Akit érdekel olvasson vissza.

Amúgy meg nem hülyéztem senkit, csak mondtam, hogy olyan dolgokról vitatkoztok, ami után bárki könnyen utánanézhet és nincs veszekedés.

Itt van ez a jó téma a cikkben, de nem errõl szól a vita.
Szerinted?

Ja. Azt válaszoltad, hogy leáll mert a kibocsájtott gáz leállítja.
Utána meg tervrajzot kértél.
Inkább gondold meg legközelebb, hogy kapásból hülyézel e másokat.
Kb 1 perc alatt válaszoltam, de még pár órát rugóztál rajta.

Gratulálok.

Amíg erõ hat rá, gyorsul. Vagyis amíg a kis rakéta mûködik.

Elég nehezen született meg részedrõl a válasz, ami jó is meg nem is.
Mivel végtelenségig nyilván nem gyorsulhat, de nem is az volt a kérdés.
Értelmes téma volt ez, arra voltam kíváncsi, hogy ha már ennyire lenézel akkor ilyen egyszerû kérdésre tudod e a választ.
Már kétszer leírtam, hogy nem gyorsul a végtelenségig.

Valami értelmesebb téma?

Akkor mit nem értesz azon, hogy egy ûrhajó oldalára csatolt rakétahajtómû bepörgeti a rakétát?
Miért a részletekbe veszel el? Csak nem azt akarod mondani, hogy nem tudod elképzelni a helyzetet mûszaki rajz nélkül?
Nehogy már azt állítsd, hogy ilyet nem lehet tenni!

Nem az volt a kérdés, hogy odaszorítja e az ûrhajósokat a falhoz, hanem, hogy gyorsul e a pörgés vagy egy pörgési sebességnél tovább nem gyorsul?
Úgy tûnik az idõt húzod.
Kicsit se.

Most szórakozol velem?
Az ûrhajósok felkenõdnek a falra, mint egy centrifugában.

Már nem azért, de a Gemini 8 -nál ott volt ez a probléma.
Az ûrkabin oldalán egy stabilizáló rakétát nem tudtak kikapcsolni és az bepörgette az egész ûrhajót.
Már ott tartottak, hogy másodpercenként egyet fordult mire sikerült a helyzetet megoldani.
A kérdés az volt hozzád, a nagy tudóshoz, hogy mi lett volna ha a rakéta folyamatosan üzemel,
Semmiféle paramétert nem módosítgattam.

Aztán miért nem marad ott, ha a rakéta már gyorsabb, mint a kiáramló gáz? 😊

Vagy megint csak szükség lenne, arra a rajzra, mert a rakéta átmérõje 10 km és mire újra arra jár a pörgetõ rakéta, addigra már rég elszállt az égéstermék?
<#nevetes1>

Feladsz egy feladványt de folyamatosan módosítanod kell a kiindulási paramétereket.
Tudod mit.
Írd meg a megoldást, oszt hagyjuk a fenébe.<#taps>

A kibocsátott égéstermék elhagyja a pörgõ rakéta terét, nem marad ott, tehát nem fékezi.
Mivel még mindig nincs egy ábra, amirõl vitatkozunk, így úgy képzelem el a helyzetet, hogy a pörgetõ rakéta merõlegesen áll a hengeres test oldalán és forgatja, mint egy csörlõt a kötél.

Szóval azért áll le a gyursulás, mert a rakéta utoléri az általa kibocsátott égésterméket és az fékezi, illetve nem engedi tovább gyorsulni.

És mi az oka?
Tuti, hogy leáll a gyorsulás.

Visszanéztem kicsit, de húzok is tovább. A tömegközépponttól való eltérés számít. Eltér e vagy nem. Egy ponthoz képest nem lehet értelmezni, hogy rá milyen szöget zár be egy erõ vektora.
Igen, kösz.
Én is utánanéztem. Hiába, ötven fölött már nem lehet csak a fejre és az emlékekre támaszkodni.
Teljesen mindegy, nem kell rajz.
Nincs közegellenállás, mindegy, hogy milyen alakú, a lényeg, hogy pörgésrõl van szó.
(Egy programmal korábban: Gemini 8 és az Agena céljármû esete)

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Rosszul emlékeztem, a Gemini 8 pörgött. Elég nagy gond volt.
Na, szóval...
Ugye, hogy kellett volna az a rajz, mert ha jól értem az a rakéta merõlegesen áll a rakéta tengelyére.

?

Úgy tûnik nem érted a kérdést.
Ott van az a fránya hengeres test és egy helyben pörög.
Egy rakéta az oldalán anyagot áramoltat ki úgy, hogy egyre jobban pörgeti ezt a hengeres testet.
Ez megtörtént az Apollo 8- nál (remélem annál, de már öreg vagyok és a memóriám nem a régi.)

Leáll e a gyorsuló pörgés annál az értéknél ami a pörgetõ rakétából kiáramló anyag sebessége (mihez képest az, az állócsillagokhoz?)?

Ennyi a kérdés, amelyrõl nem is kellene vitatkozni mert megtalálható a neten.
A netes találat is érdekel, de a te véleményed is.
A rakéta körpályán nem érheti el a kiáramló gáz sebességét.

Tehát egy hengeres közegellenállás nélkül forgó test oldalán egy rakéta folyamatosan üzemel, tolóerõt (forgató erõt) ad. Meddig fog gyorsulni a forgás?
Ameddig kifogy a rakéta üzemanyaga, vagy ameddig a forgás sebessége eléri a kiáramló gáz sebességét.

Komolyan kérdezem, és elfelejtem a trágárságaidat és a trágyát amelyet rám szórtál.
Csak a tudás érdekel.
Mi a kérdés?<#papakacsint>

Ismételd meg, hogy egyértelmû legyen.
Ez egy tudományos vagy féltudományos vita -ahogy tetszik.

Platon stílusában vitatkozzunk, mindig lépjünk eggyel följebb, ha az adott szint elfogadott.
Nem kell rajz.

Adott egy hengeres test amit beforgat egy helyzet stabilizáló rakéta.
nincs közegellenállás.

Mi a válasz?
Már leírtam.

Elfelejtetted, vagy nem olvastad?

Elég nagy gondot okozott wez ha jól emlékszem az Apollo 8 esetében.

de mivel én is mindig fejbõl válaszolok utánanézek.

Ugye, hogy kellene az a rajz. 😊

Egyértelmûen írd le a választ, ne hadoválj itt össze vissza!
Most mi ez a fölényeskedés, hogy "úgyis ebéd idõ van" ?

Ez volt a szitu:
"Adott egy ûrhajó, amelyik bekapcsol az oldalán egy rakétát amelyik bepörgeti."

Ez volt a kérdés:
"Ha a rakéta folyamatosan üzemel egyre gyorsabban fog e pörögni vagy egy bizonyos fordulatszámot elérve tovább nem gyorsul a pörgése?"

A választ megkaptad.
Még indoklást is írtam hozzá, pedig nem volt a feladatkiírásban.

Annyit kellet volna mondanod, hogy "OK, eltaláltad", de te inkább mellébeszéltél.

Nem jött be a csapdád, de nem kell rögtön depisnek lenni. 😊

1 helyben fog forogni, ha a rakáta tengelye eltér az ûrhajó tömegközéppontjától. Elõször persze eindulhat valamerre, de hajlott pályán és egy idõ után visszajut oda ahol volt. Ez a pálya szûkül és mindenképp forgás a vége, ha a rakéta tengelye nem pontosan esik rá tömegközépponttra.
Felém sosem volt rosszindulatú Mirzar, pedig ne vagyunk cimborák. Szerintem ennek oka van, hogy így érzed. No mindegy, én is most megyek mert egyéb dolgom akadt. A további kellemes napot, késõ este még benézek 😊
Én viszont inkább abban vagyok biztos, hogy nem is fog egy helyben forogni.

Szóval mindenképpen kell az a rajz a további válaszhoz, mert nincs kedvem minden lehetõséget végigmagyarázni.

gforce jól mondja, nincs szükséged rá.
Az internetre van szükséged, mint állítottad.
Mi nem tudjuk jól használni a világhálót, te profi vagy benne.
Mi a válasz?

Rendben, ha idõ kell az van. Úgyis ebédidõ van.
Ne kapkodj.

Nem tudod mi a rosszindulat.

Én csak jeleztem, hogy a vitatéma mindenki számára könnyen utánanézhetõ kérdésekrõl folyik.

Ellenben mizar1 azt írta mintegy tényként, hogy a neten kerestem választ a kérdésére, holott, ha megnézi a kommentek idõbélyegét, akkor maga is kiszámolhatta volna, hogy ennyi idõ alatt képtelenség guglizni is meg meg is írni a választ.
Majd hozzá tette, hogy akkor most mondd el te mit gondolsz a feladványról.

Érted?

Ezek a paraméterek akkor szükségesek, ha a kérdés az, mennyivel fog forogni maximálisan. De itt pusztán annyi a kérdés, van e forgási sebességnek maximuma és ha van akkor miért van? Ez a kérdés független a hajtómû teljesítményétõl vagy épp az úrhajó nagyságától.
Jó neked nincs szükséged a rajzra, mert él a fejedben egy kép róla, de nekem szükségem lenne rá.
Azt írtad a kérdésben a rakéta egyik oldalán bekapcsolod a hajtómûvet. Mekkora rakéta, mekkora hajtómû, stb.

Érdekes, hogy távol keleti barátunk annak ellenére nem tudja a választ, hogy kirázza a kisujjából a fizikát.
"Mellesleg ebbõl a hozzászólásodból úgy tûnik, hogy rosszindulatú vagy."

pár hozzászólással ezelõtt írtad:

"Nem minden vita értelmetlen, de egy ilyen cikk alatt azon vitázni, amit már Kepler meg Newton is tudott, szerintem égõ. 😊"

Ezzel meg kapásból mindenkit lehülyézel.
Hibás következtetés, hogy rosszindulatú vagyok.
Az igazság érdekel.

Összeállt az anyagom olyan rendszerré amely képes rácsodálkozni a környezetére.
szeretném megérteni a Világot e rövid idõ alatt ameddig az anyagi rendszerem viszonylag stabil és embernek nevezhetõ.
Az az égéstermék, mivel kiáramlási sebessége elég nagy és az újhajó egy helyben áll (csak forog), azonnal messzire elrepül az ûrhajó közelébõl. Nem alkot körülötte közeget.
Na most bekövetkezett az a helyzet, amikor a magukat nagyokosoknak képzelõk leszólják azokat akik fölvetnek valamit és könnyedén lobogtatják mások munkáit.
Csakhogy azokat a fölvetõk is ismerik.

Nincs szükséged a rakéta tervrajzára.
Az egy olyan hengeres test amelyre nézvést forogva nincs jelentõsége a közegellenállásnak.
amely ráadásul nincs is mert a kiáramló gáz eltûnik az ûrben, a sûrûsége egyébként is elhanyagolható.

Mellesleg ebbõl a hozzászólásodból úgy tûnik, hogy rosszindulatú vagy.

Nem hiszem, hogy sokat szeretnék veled beszélgetni.

A közeg a rakétából kijövõ égéstermék.

Ez nem a neten fellehetõ válasz, hanem kb egy perc alatt fejbõl megírt válaszom.

Azóta még gondolkodtam rajta és úgy látom a pontosabb válaszhoz szükségem lenne a rakéta rajzára, méretekkel együtt.

Ez akkor a végleges, neten föllelhetõ végleges válaszod?
És ami a te gondolkodásodból fakad?
Az ûrben milyen közegrõl beszélsz? Mert oké, lehet én tévedek, de tudtommal ilyen szót, hogy közegellenállás, az ûrben nem használunk.
Ja.