166
  • endrev
    Hadd foglaljam össze a piac - egy az ő számára túl nagy részének - reakcióját a könyveire: "Hát, arra még jó hogy letöltsem, de pénzt nem adnék azért hogy könyvben megszerezzem." Talán nem is túl nagy veszteség az hogy abbahagyja, és ez az egész csak egy vihar a vécécsészében...
  • endrev
    Én azt nem értem, hogy ha annyira elismert író és több nyelvre is lefordították írásait, hogy-hogy nem él meg a legálisan terjesztett példányokból. Annak is elégnek kellene lennie (mondjuk 40%-aként a kalózpéldányokkal (hogyan is mérték?) kiterjesztett teljes kvázi-bevételnek).

A legtöbben tényleg nyilván azért töltik le a könyvét, mert máshogy nem tudnák megszerezni, ergo letöltési lehetőség nélkül sem vennék meg, tehát a kár nem is kár. Ez esetben:
    1. Vagy túl nagy lábon él.
    2. Vagy a minimális életszínvonalhoz sem elegendő a tényleges bevétel. Ebben az esetben sem a letöltésekből van a gond, hanem egyszerűen nem elég jó író.

Utóbbira elvileg rácáfol az elismertsége és a többnyelvűsége, tehát: eltúlozta az indokokat, és ez csak egy hiszti. Én ha írnék, megelégednék vele, hogy legyen egy családi házam, valami kulturált kocsim (nem Aston Martin-ra utalok), legyen pénzem és időm a családom boldogságát megteremteni, velük lenni. Nem hiszem el, hogy erre neki kevés volna a tényleges bevétel...

A Wikipédia szerint: "Többször is vádolták plagizálással (mások műveinek jogtalan idézésével). Egy alkalommal emiatt 3000 euró büntetést fizetett Jorge Castelló pszichológusnak, akinek tanulmányából egész bekezdéseket koppintott." Szóval lehet hogy nem is elég jó író és egyben ez csak egy hiszti. J.K.Rowlingnak miért is nincs ilyen problémája?
  • googlekereso
    nem, az természetes és teljesen rendben van, hogy pénzt kér, de ha őt ez motiválja elsődlegesen, mint író, akkor nem nevezheti magát annak

attól, mert szerintem szar alak, még lehetnek élvezhetőek a könyvei (mert ugye ez szubjektív dolog, hogy ki tetszik és ki nem)

nem kell elnézést kérniük, de ezt az embert elsősorban a pénzszerzés motiválta szvsz (persze ezzel nincs is baj)

bár valszeg nem csak mostaniak miatt hagyta abba, de mintha valami válság volna és Spanyolhonban eléggé szar a helyzet, de lehet hogy csak képzeltem az egészet...
  • B0nFire
    Persze, hogyne, igazad van. Mindenki szar alak, aki pénzt merészel kérni a munkájáért. Értem én. Fölösleges ugyanazokat a demagóg érveket egymillió+egyedjére is leírni, attól a tény tény marad.

Kérdem én: ha ennyire szar alak, aki csupán a pénzt hajhássza és nem elhivatottságból ír, azt mi a frászkarikáért olvassák/töltik le olyan sokan? He? És ha olyan szar, amit eddig írt, akkor miért van ledöbbenve a fél világ, ha bejelenti, hogy befejezte?

Én azzal egyetértek, hogy régen nem volt alternatíva, vagy megvetted, vagy nem. Most meg a technika lehetővé teszi, hogy szellemi termékeket megszerezzünk ingyen, ez a 21. század, ezt hozta magával a fejlődés. Ezt még meg is értem. De az, hogy ezen kívül mindenféle hamis magyarázattal még meg is ideologizálja valaki, hogy miért jogos az, ha valakinek a munkájáért nem fizet, azt már nem veszi be a gyomrom. Ha hozzáfér, hozzáfér. Oké. Akadályozza meg a szerző vagy a kiadó vagy a hatóság a hozzáférést. Az a dolguk. A felhasználóé meg, hogy ezeket a korlátozásokat kijátssza.

De nehogy már a végén a szerzők kérjenek elnézést, bakker!
  • googlekereso
    aki csak a pénzért (ismétlem CSAKIS A PÉNZÉRT ÍR), az nem író, az egy szar alak

pl. nézd meg Mozartot, Beethovent... nekik muszáj volt megrendelésre készíteni munkákat, hogy az "igazi" foglalkozásukat művelhessék

akkoriban nem volt kiadó, ami adhatott nekik jogdíjat, részesedést, ezért kellett keresni nekik egy támogatót vagy megrendelésre készíteni egy művet

na mármost, ha ez az alak elsősorban a pénzért teszi azt, amit, akkor nem érdemli meg az író kifejezést, mert nem "szívből" csinálja, mert azok akik így csinálják a legjobb és legszebb elismerés, ha minél többen olvassák és élvezik a művét

de megkérdezném tőle: ha könyvtárakban lenne a könyve és mindenki onnan olvasná, az is baj lenne? mert azért a könyvért is csak egyszer fizetett a könyvtár, azt mégis sokan olvassák

én pl. letöltöttem a Tűz és jég dala könyveket, mert megtetszett a sorozat alapján (bár már előtte eldöntöttem, hogy elolvasom), azt mikor ráspóroltam a könyvek árára megvettem őket...

úgyhogy végeredményben ez az ember egy szar alak, és csak kifogást keresett, amiért már nem megy neki az írás
  • B0nFire
    Na, ezek után lehet pofázni, hogy az ingyen letöltéssel senki nem károsít meg senkit! Aki ebből él, annak igenis hiányzik a kieső bevétel. Lőrincz L. Lászlónak is ki van téve a honlapjára, hogy legyenek szívesek és ne tegyék fel az internetre a műveit, illetőleg ha valaki feltette, az szedje le, mert őt károsítja vele.

Ez most még a jobbik eset, amikor az író maga dönt afelől, hogy más foglalkozás után néz, a rosszabbik az, amikor majd a kiadó szűnik meg alóla, és ő hiába írna...