166
  • narumon
    Jól hangzik. Nagy fantasy rajongó vagyok :)
    Egyébként csak egy gond van ezzel, hogy egy pici közösségnek tudod ezt prezentálni jelenleg ha meg át akarsz lépni a nagyok közé (és sikerül is), akkor kezdődik az egész előlről, hogy reklámozod, és ami fontosabb, hogy küzdesz meg a torrent ellen (mert amíg kis hal vagy senki nem akarja "lelopni" a könyved, de amint ezreket fog érdekelni, lesz aki veszi a fáradtságot és talál egy módot a lelopásra.
  • hdo
  • narumon
    Hol írtad le?
  • narumon
    Nyilván nem ugyanazt tekintjük jó filmnek. Ha csak az AAA filmeket tekinted annak akkor igazad van, bár idén asszem 1 filmen voltam moziban annyira fosch volt a kínálat, jövőre lehet, hogy még ennyire sem tudok elmenni. Ezt érzem mindenből, idén alig jelent meg 1-2 normális PC játék mert a warez miatt senki nem mer kockáztatni csak a tutit keresik, filmeknél szintúgy, könyveknél is vannak a mainstream írók akik fossák magukból a szart a hype miatt meg eladnak milliókat belőle. A másik író aki szimplán csak tizenötször jobbat ír a blogjában azt írja, hogy majd folytatja a történetet csak nem tudja mikor lesz kész mert a munka mellett nincs annyi ideje. No de ezt már tovább ragoztuk nagyon....
  • hdo
    Olvasd el én hogyan oldottam meg. Működik.
  • hdo
    Filmet pont leszarom, ha köszöni szépen megvan az én letöltött változatom mellett is a százvalahánymillió dolláros bevételével. Egyetlen olyan filmet nem ismerek ami azért bukott mert kevés volt a bevétele, jó kritikák mellett, csak olyat ismerek ami agyon lett kritizálva, és ezért nem lett folytatva.
  • narumon
    Ugyan mondjál már nekem egy működő üzleti modellt, én a mostani példára nem tudok semmilyen megoldást. :(
  • hdo
    Azért vannak szar helyzetben az írók, mert nem képesek üzleti modellt váltani, illetve a könyvkiadók viszik el a bevételük nevetségesen nagy százalékát!
  • narumon
    Nem erről a nőről beszélünk hanem általánosságban.
    Játéknál / filmnél is fent áll ugyanez. És itt is azt a vélemény osztom, hogy ami tetszett film azt megveszem - ennek megfelelően van kb 50 DVD-m ami nem sok ennél sokkal több filmet néztem meg, de rengeteget moziban. Továbbra is azokkal nem értek egyet akinek van a vinyóján 3000 film abból van olyan amit legalább 5-ször megnézett annyira tetszik neki, de se a moziban nem adott ki érte pénzt, sem egyébb médiumon. Azt persze elvárja, hogy legyen a filmnek folytatása vagy készüljenek hasonló filmek. Hát nem fognak csinálni ha nem éri meg, és bizony ha senki nem fizet érte akkor nem éri meg.
  • narumon
    Nem kell kicsavarni. Ha elolvasod a véleményemet akkor pont azt írom, hogy a gond azzal van, hogy van aki agyba főbe olvas és évente egyetlen könyvet sem vesz. Ezzel van gond, és ezzel teszik tönkre gyakorlatilag a "világot".
    Nem kell kiforgatni a véleményemet, ha elolvasol évente 50 könyvet de legalább azért fizetnél amit tényleg jónak gondoltál vagy élveztél, akkor nem lennének szar helyzetben az írók. Ennyire egyszerű.

Ez válasz aaaaa hozzászólására is. Ha 4-5 embernek kölcsön adod a könyvet amit megvettél az szerintem nem gáz. Az interneten azonban kicsit más számok működnek, lehet hogy egymillióan töltik le egyetlen ember digitalizálását.

És nem azt mondom, hogy mindenki megvenné, de nyilván több könyvet adna el az adott író ha nem lehetne illegálisan letölteni.
  • wraithLord
    Azért a warez kicsit magasabb szintre emelte a "kölcsönadás" fogalmát. :Ð A neten 7 milliárd embernek (vagy legalábbis 1-2 milliárdnak, akinek van nethozzáférése) "adhatod kölcsön" akár egyszerre is másodpercek alatt. Olyanoknak is, akit nem is ismersz. Ez nem hiszem, hogy túlságosan szimpatikus tény és kedvező kilátás a termék készítője szemszögéből... :D
    A határ pedig jó kérdés, hogy hol van... Mint azt már lejjebb megbeszéltük: jelenleg sehol... Elég komoly változtatásokat kéne eszközölni, hogy legyen... :)
  • hdo
    Ha tetszett és nem veszem meg, károsítok, ennyi.
    Az meg egyértelmű, hogy összetett téma.

Amúgymeg ha érdekelne is, hogy mit ír ez a nő, egyáltalán nem lenne lelkiismeret furdalásom tolvajtól lopni:

Plagiarism accusations
    Lucía Etxebarria has been accused of plagiarism twice. In 2001, the Spanish magazine Interviú published an article stating Etxebarria had copied literal verses from Antonio Colina for her book Estación de infierno, and that her first novel, Amor, curiosidad, Prozac y dudas, included literal sentences copied from the book Prozac Nation, by the American writer Elizabeth Wurtzel. Etxebarria sued the magazine, which was acquitted in tribunal court. The judge's sentence explicitly mentioned that the information published by Interviú was true, and that Extebarria had indeed copied works by Antonio Colina. The judgement was not later challenged in an appeal court.

Ennyi! Hipokritizmus felsőfokon!
  • DRFlame
    "ezzel nem feltétlenül károsítja MINDENKI a termék létrehozóját"
    Ez az állítás igaz, csak az a probléma, hogy a warezolók nagy része úgy áll hozzá, hogy ő pont az, aki nem károsít, holott ez többnyire nem igaz, csak magyarázkodás.

Pl. tegyük fel, hogy valaki letölt évi 30-40 filmet jogtalanul. Ha emberünk kiválasztja bármelyik egy filmet, azt mondaná, hogy hát annyira nem is kellett neki, meglett volna nélküle, így ő "amúgy" sem vette volna meg, tehát nem károsított. Igen... meglett volna nélküle, mert ott volt mellette a másik 30+ (szintén warezolt) film, amivel úgymond kielégétette a filmes igényeit. De ha azt nézed, hogy nem lenne warez. Akkor már könnyen lehet, hogy hiányoznának neki a filmek annyira, hogy 2-3 vagy x filmre beül a moziba, vagy vesz DVD-t/BD-t. Vagyis az "amúgy sem vette volna meg" kérdést nem feltétlenül lehet 1 konkrét termékre vizsgálni. Szóval ez azért összetettebb probléma. A káros hatás pedig szerintem tagadhatatlan, csak a kár mértéken lehet vitatkozni.
  • hdo
    Jó példa, mondjuk annyiban sántít, hogy eredeti példányt adogat körbe. Ezen viszont nem változtat, hogy narumon eddigi véleménye szerint bizony ez is lopás, mert "aki nem fizet érte az ellopja".
  • aaaaa
    Jó akkor menjünk a részletekbe, Ha egy barátodnak kölcsönadod a könyvet elolvassa, és emiatt nem veszi meg, az is lopás ? Ha a gyerekednek odaadod, hogy olvassa el, az is ? Vegyetek egy családon belül 4-5 példányt ??? Ha áthívod a szomszédot TV-t nézni, vagy végignézed vele a legújabb eredeti DVD-det az is lopás ? Hol a határ ? A könyvtár, bár kicsit körülményesebben, de gyakorlatilag ugyanazt biztosítja az olvasónak, mint a letöltés. Az író nem fog minden kölcsönzés után olyan szintű jelentős összegeket kapni, mint ha eladna egy könyvet.
  • hdo
    Ezt milyen módon lehet eldönteni?

Sehogyan, de mivel nem mindenkiről van szó, az összes illegális letöltőt büntetni kimerítené a kollektív büntetés fogalmát ami alkotmányellenes. Ezért nehéz fellépni ellene, nagyon sok dolgot kellene megváltoztatni, nem csak a szerzői jogvédelmet modernizálni.
  • wraithLord
    Ezt én tudom, de mi alapján lehet eldönteni, hogy ki károsított meg ténylegesen, tehát ki fizetett volna érte, ha nem lehetne illegálisan hozzájutni, és ki nem fizetett volna érte semmilyen körülmények között sem, tehát nem károsított meg, sőt, még népszerűsíti is a munkámat?
    Ezt milyen módon lehet eldönteni? Szerintem sehogy, ez egy nem túl egzakt dolog. Valószínűleg inkább az üzleti modellt, hozzáállást kéne megváltoztatni olyasmi formában, ahogy te is tetted.
    Mert ebben a rendszerben vagy mindenki "lop", aki nem fizetett és használja, vagy senki sem "lop". Nyilván, aki a szellemi terméket előállította, tehát rengeteg munkája van benne, az nem utóbbi mellett foglal állást... :)
  • hdo
    Azért ne keverd már szezont a faszommal, DIGITÁLIS TERMÉKRŐL beszéltem - meg te is -. Az ügyvéd meg az orvos szolgáltatása nem digitális, és nem kapsz tőlük semmiféle terméket, hanem szolgáltatást. Ha még mindig nem tiszta, a hozzászólásod végére reagáltam!
  • hdo
    Lopásnak akkor sem lehet nevezni, mert a terméket csak egyszer kell előállítani, utána már tetszőleges számban, gyakorlatilag költség nélkül lehet sokszorosítani. Pontosan úgy ahogy mondod, a használat jogáért fizet a felhasználó, ha nem, akkor nem lopás, hanem jogszegés történt, de azt a részét nem bírják sokan felfogni szerintem, hogy ezzel nem feltétlenül károsítja MINDENKI a termék létrehozóját, aki "ellopja" ezt a tartalmat, mert többen "lopják" mint amennyien megvennék, tehát a "lopás" felszámolásával sem venné meg mindenki aki amúgymeg "lopta". Részhalmaz.

Most itt a nyomtatott könyvről, mint szellemi terméket tartalmazó médiumról tekintsünk el, mert totálisan elavult, és egyáltalán nem költséghatékony az előállítása. Ezért nem lehet belőle megélni, csak egy bizonyos eladott darabszám felett, ami nagyon kevés embernek sikerül.
    Ezért nincs is értelme, azt is teljes mértékben digitálisan kell/érdemes terjeszteni. Minél kisebb egy könyv előállítási költsége, annál kevesebbet bukik rajta az, aki nem tudja eladni a polcról, mert ahelyett hogy valaki megvenné, inkább neten tölti le.

Hat fantasy regényen dolgozok, és fizikai formában gyakorlatilag nem is léteznek. Első meg van írva, kész. Mivel minden hordozható eszközön most már van internet, úgy döntöttem letölthető példányt sem állítok senki rendelkezésére, az egész könyv az elejétől a végéig interneten olvasható, a layout e-olvasó barát! Az oldalon javascript fut, ami nem enged szöveget kijelölni, így azoknak a köre is szépen le van korlátozva, aki tudja hogyan kell böngésző cache-ből előtúrni a szöveget. A könyv végigolvasható ingyen, illetve 2 paypal gomb van elhelyezve az oldalra, az egyik fix áras, tehát vásárlás (3750Ft/15€/18 USD nem mai árfolyamon), a másik egy adomány (donate) gomb. Innen már csak a prezentálás minőségén van a hangsúly (nem mindegy hogyan kérnek el tőled x pénzt y termékért), és eddig sikeresnek mondható a rendszer. 4 ember nem fizetett, és hárman is az adományozás gombot használva, kicsit többet adtak, mint amennyiért megvásárolhatták volna. Így eddig annyi pénzt hozott, mintha 3 ezer forintot fizetett volna minden olvasó.
  • narumon
    Ez csak nézőpont kérdése. Az a valaki a szellemi termékét öntötte eladható formában, tehát aki nem fizet érte az ellopja. Ennyi erővel az ügyvédnek se fizess hiszen szellemi termékkel támogat (a tudásával és az eszével) amit nyilván nem tudsz ellopni hiszen másnak is tud még segíteni, mégse hiszem, hogy normális lenne, hogy nem fizetsz érte. Mondhatnám ugyanígy az orvost is, ne is adjunk nekik fizetést csinálják hobbiból minek akarnak megélni, sőt jól élni belőle? Hiszen tud legközelebb is műteni....
    A lopás az lopás bármit mesélsz mellé.
  • wraithLord
    Nyilván semmilyen szellemi terméket nem lehet a szó szoros értelmében ellopni, de ezek esetében nem is magáért termékért fizet a fogyasztó, hanem azért, hogy használhassa. Aki pedig nem fizetett a használati jogért, ennek ellenére használja, az gyakorlatilag lop. Nincs mit szépíteni rajta, és szerintem nem kell zárójelbe rakni.
    A fájlok, a CD/DVD/Blu-Ray lemezek, a könyvek (tehát maga a papírköteg elöl-hátul borítóval) csak azért vannak, mert valamire rögzíteni kell a szellemi terméket, amit oda lehet adni annak, aki ellenszolgáltatás (pénz) fejében használati jogot kapott, különben nem tudná használni...
  • hdo
    Digitális tartalomnál a lopás szó nem létezik. Másolod az eredeti példányt, nem pedig elveszed. És pontosan emiatt nem állja meg a helyét az a logika, hogy annyi pénzt loptak ezzel, mint amennyi a lopott példányok ára összesen. Nem lesz kevesebb az árucikk, tehát mindig van belőle, így olyan is lop aki a büdös életbe nem venné meg amúgy. Tehát gyakorlatilag így a termék felhasználóbázisa lényegesen nagyobb, mintha senki nem lopná, hanem úgy venné meg.

Tessék idézőjelet képzelni az összes lopás szó köré, az első mondatom miatt.
  • narumon
    "Ez tény, de a Bieber zenéit se veszi mindenki, a legtöbb rajongója ugyanúgy letölti, csak a nagy számok törvénye miatt, arányában több a "rendes" vevő is."

Meghát a tiniknek csinálja a zenét azok meg úgyis kikönyörgik apucitól anyucitól.

"Párat eladnak, ami jól néz ki, meg jó helyre rakták ki a könyvesboltban, mert megveszik ajándéknak. 2-3-4 ezer forintos árak mellett, már rengetegen meggondolják, hogy valóban kell-e nekik. "

Azért én ilyenkor mindig elgondolkodom; nem messze tőlünk van egy disco, 1500 a beugró mégis minden hétvégén tele van. A Burger King és a McDonalds szintén mindig tele van, pedig horror áron adnak mikro adatokat (a minőségről most ne beszéljünk), szóval én azt veszem észre, hogy egy fiatal elkölti legalább 1-2 könyv árát minden hétvégén. Ráadásul oké töltsön le könyveket ha olyan könyvmoly, de ez nem kéne, hogy befolyásolja abban, hogy havonta csak 1 azaz 1db könyvet megvegyen, de legyen kéthavonta 1. Nem hiszem, hogy a pár kedvenc író összesen kiadna évi 12 de akár csak 6 könyvet is. Ha mindenki így tenne nem is lenne gond. Szerintem azt nem lehet szebb szóval mondani, mint, hogy lopás, hogy évi 1 könyvet nem képes venni magának valaki de olvasni azt akar. Kicsit olyan mint szintén itt SG-n valaki megmagyarázta, hogy neki tulajdonképpen joga játékokat lopni (letölteni). Valahogy az ilyen "megfoghatatlan" dolgokra mindenki azt gondolja, hogy azok csak úgy teremnek. Aztán meg jön a sírás-rívás, hogy valamilyen játékot nem adnak ki a PC-re, és még fel is van háborodva. (azok vannak a legjobban felháborodva akik életükben nem vettek meg egy szoftvert sem)
  • hdo
    Lucía Etxebarría

Amíg Lucía Etxebarría nem ír, addig leszarom.

"Az utolsó csepp a pohárban számára az volt, amikor kiderült, hogy az eddig megjelentetett köteteiről készült illegális másolatok száma meghaladja a boltokban értékesített példányok számát."

Az utolsó csepp számára az volt, hogy rájött egy alapvető arányra, gratula.

"Hosszabb ideig egyetlen művet sem fogok kiadni. Mindez egészen addig így lesz, amíg a jelenlegi helyzet nem változik meg."

Akkor öregem mehetsz kapálni, az hétszentség, mert hogy tollat életed végéig is csak max aláírásra fogsz ezek után, az is biztos!

B0nFire:
    Haladni kell a korral, ez van. Én nem panaszkodom, hogy nem veszik a könyvemet, mert a konstrukció amivel kínálom lehetővé teszi, hogy eddig 10 olvasóból 7 fizetett!
  • aaaaa
    Ez tény, de a Bieber zenéit se veszi mindenki, a legtöbb rajongója ugyanúgy letölti, csak a nagy számok törvénye miatt, arányában több a "rendes" vevő is.
    Nehéz szakma ez, megértem , de ez rég nem a tehetségről szól, és tök független a kalózkodástól. Marketing , reklám, és agymosás. Az a jó, és az a menő, amit reklámoznak, mert ha nem lenne jó, biztos nem is reklámoznák... Az emberek "ízléstelenséget" nem lehet a letöltésekre fogni.
    Könyvet meg hogy vesznek ? Aki el akarja olvasni, többnyire letölti, bármennyire is rossz ez az íróknak. Párat eladnak, ami jól néz ki, meg jó helyre rakták ki a könyvesboltban, mert megveszik ajándéknak. 2-3-4 ezer forintos árak mellett, már rengetegen meggondolják, hogy valóban kell-e nekik.
  • narumon
    "Aki meg kiemelkedően tehetséges, az úgyis megkeresi a maga pénzét."

No nézz szét a világban és ezt gondold át újra. Ma éppen, hogy az alja és középszerű zenészek / írók élnek jól. Elég egy szar ponyvát írni, némi reklámmal megtámogatni és már rá is repül a sok agymosott fiatal. (a lá alkonyat széria), de zenészeknél is meg lehet nézni a Bieber, Kétiperri és társaikat valószínűleg 150x többet keresnek mint egy valóban tehetésges énekes / zenész.
  • aaaaa
    Eladott 50 ezret ? Akkor örüljön annak, ne azon sírjon, hogy mi lett volna ha...
    Ha írsz, tudod hogy ilyen a világ, ha nem fogadod el, hogy van internet, nem kötelező írni, meg sírni se. Millió blogger tök ingyen írogat nem keveset naponta, sokszor profi témákban, és soha nem sírnak, hogy nem élnek meg belőle.
    A kereskedők is sírnak, hogy az olcsóbb webshopok miatt csökkenek az eladásaik és milyen sokba van nekik a bolt fenntartás bla bla. Max bezárnak. Az átlagos író helyett, ha befejezi, jön majd másik átlagos, akinek elég lesz az 50 ezer eladott példány is. Aki meg kiemelkedően tehetséges, az úgyis megkeresi a maga pénzét.
  • narumon
    "Mások is szarul keresnek, és aljas módon kihasználják őket a munkáltatóik, mégsem sírnak."

Ne is sírjanak, őket sem kényszeríti senki. Mondjuk ha valaki író, ő max másik kiadóhoz tudna átmenni (ami semmit nem jelent). A te írásod alapján akkor neked is át kéne képezned magad valami másra.

"Sok kezdő zenész banda örül, hogy felléphet valahol, és még ők fizetik a terem díját is, sőt megköszönik a közönségüknek, hogy meghallgatták őket."

Sok kezdő zenész bandát ismerek, és amíg ezen a szinten mozognak addig nincs is gond. A probléma ott kezdődik amikor már nem kezdő zenész banda hanem befutottak - ergo a munka mellett nem tudnak már hobby zenészek lenni. És hirtelen rájönnek, hogy a rádiók nonstop játszák a számaikat, a közönség imádja őket, de 1200db lemezt adtak csak el a torrenten meg az állítólagos (amúgy sem venném meg) felhasználók 45.000 példányban töltötték le. És ők még mindig előrébb vannak annyival, hogy koncerten / reklámokon tudnak bevételt generálni. Az író nem.

"Kit érdekel, hogy valaki abbahagyja az írást amikor van ezer másik ?"

Ezt a csajt nem ismerem, de ha az én kedvenc íróim közül nem írna valamelyik az nagyon is érdekelne. Ez nem olyan szakma, hogy van ezer másik meg jön ezer másik. Nem tudom mennyit olvashatsz, de nem sokat ha ilyen baromsággal elintézed a kérdés.

"Besértődik egy multi és kivonul az országból ? jön helyette másik, és egy hét múlva már arra sem emlékszel, hogy mi volt az előző felirat a bolton."

No ez tényleg nem érdekel, és ez az a kategória, hogy le van szarva, mert ebből tényleg van ezer másik. Ha azonban a kedvenc zenészem állna le, akkor abból nincs ezer másik, egyetlen másik sincs.

"Aki letölti annak 95%-a általában úgysem venné meg."

Van ilyen is. Azért azt azonban érdemes megnézni, hogy tipikusan a könyv eladások hogy zuhannak az általában amúgy sem venné meg emberek miatt. (azaz előtte úgy néz ki mégis megvették amíg nem lophatta el)
  • narumon
    "Ettől még kurvára nem áll meg az élet, mert egy senki, azt mondja, hogy abbahagyom. Ez a celeb a nyomába sem érhet a legtöbb írónak"

Azt nem tudom miért olyan nehéz felfogni, hogy a példák alapján egyébként egy SIKERES írónőről van szó. Azaz attól, hogy te nem szereted, esetleg nem ismered, attól valószínűleg Spanyolországban elég sok rajongója lehet; a cikkben nincsenek számok, lehet hogy eladott 50.000 könyvet közben meg 150.000-en letöltötték mellé, és nem azért, hogy le legyen töltve hanem mert esetleg élvezettel olvasták.
    Abszolút támogatom a döntését mint reklám amivel felhívja a figyelmet egy problémára. Ő az első(?) de bármikor követhetik többen. (sőt igazából jót is tenne ha kiállnának egymásért az írók). Jelenleg ugyanis az írók szívnak a legjobban az "új csodás internetrőllopok" világban. A zenészek nem a CD-ből élnek hanem a koncertekből amit nem lehet lemásolni, a festők képeit szintén nem lehet lemásolni (mert ott számít az eredetiség), a szobrásztól szintén nem lehet elvenni a szobrot csak fizikálisan ellopni. Az írók meg beszopták, mert 1:1 élményt kínál a letöltött könyv is. Max a rajongók kapkodják a fejüket, hogy miért nem jelenik meg új köny az írótól.
  • aaaaa
    Nem kényszerít senki, hogy író, zenész, színész legyél. Mások is szarul keresnek, és aljas módon kihasználják őket a munkáltatóik, mégsem sírnak.
    Sok kezdő zenész banda örül, hogy felléphet valahol, és még ők fizetik a terem díját is, sőt megköszönik a közönségüknek, hogy meghallgatták őket. Egyiküket sem halottam sírni, hogy azért nem kíváncsiak rájuk többen, mert a kalózkodnak. A nagyobbak közül akiknek van esze, elfogadja, hogy ilyen a világ, és megpróbál megélni így is. Erőszakkal, perrel fenyegetésekkel nem lehet több eladást elérni. Kit érdekel, hogy valaki abbahagyja az írást amikor van ezer másik ? Besértődik egy multi és kivonul az országból ? jön helyette másik, és egy hét múlva már arra sem emlékszel, hogy mi volt az előző felirat a bolton. A kereskedő is sírjon, hogy bepereli a vevőit, mert nem vásárolnak nála ? Aki letölti annak 95%-a általában úgysem venné meg . Azért a maradék 5%-ért megy az általános sírás rívás, ami lehet hogy még 5% sincs. Ha alkotsz valamit, és meglepetésként ér, hogy le fogják másolni elég naiv vagy. Ezerszer leírták. hiába szigorítanak bármit a törvényeken, attól nem fog megnőni a vásárlási kedv.
  • narumon
    "az átlag ember meg nyomorog 60 000 ft-ból, később meg a nyugdíjas színészek sírnak hogy nincs nyugdíjuk, hát nem mondja senki hogy a többmilliós éves gázsijukból nem tudtak félretenni,"

Azért remélem, hogy azt tudod, hogy egy átlag magyar író (nem arról a 4-5 ismertről beszélek akik a szart is eladják több ezres példányban), egy könyvért 30.000 - 100.000Ft-ot kap, amiből adózni kell(ene). Szerinted?
  • narumon
    "mivel meglehetősen szűk rétegnek ír és ahogy látom a témaválasztás is kb. egysíkú, így egyszerűen már nem rentábilis a hölgy, ez van. de ezt egyelőre még felesleges a illegális ebook-ra fogni."

Tehát még a cikket sem olvastad el....
  • narumon
    "J.K.Rowlingnak miért is nincs ilyen problémája?"

Azért a bevétel alapján a top írót odarakni a többi mellé ez nagyon nagyon rossz ötlet. Akkor azt mondhatnám, hogy egy informatikus miért nem milliomos amikor Steve Jobs is az volt?
  • narumon
    "aki csak a pénzért (ismétlem CSAKIS A PÉNZÉRT ÍR), az nem író, az egy szar alak"

Ez pl nem igaz a példában hozott íróra.

"pl. nézd meg Mozartot, Beethovent... nekik muszáj volt megrendelésre készíteni munkákat, hogy az "igazi" foglalkozásukat művelhessék"

Szerintem ezzel most is kiegyezne néhány író / művész. Hol vannak azok a támogatók? Megrendelők?

"na mármost, ha ez az alak elsősorban a pénzért teszi azt, amit, akkor nem érdemli meg az író kifejezést, mert nem "szívből" csinálja, mert azok akik így csinálják a legjobb és legszebb elismerés, ha minél többen olvassák és élvezik a művét"

Azért ne felejtsd el, hogy közben meg is kell élnie. Lehet szívből írni, de úgy nem nagyon lehet, hogy közben meg valahol 8 órát dolgozol. Sok könyvet nem fogsz úgy írni.

"de megkérdezném tőle: ha könyvtárakban lenne a könyve és mindenki onnan olvasná, az is baj lenne? mert azért a könyvért is csak egyszer fizetett a könyvtár, azt mégis sokan olvassák"

Azért te is érzed, hogy ez nagyon sántít. Gondolom az arányokkal sem vagy tisztában.

"én pl. letöltöttem a Tűz és jég dala könyveket, mert megtetszett a sorozat alapján (bár már előtte eldöntöttem, hogy elolvasom), azt mikor ráspóroltam a könyvek árára megvettem őket..."

Ezzel nincs gond szerintem ezzel a legtöbb író kiegyezne. A gond akkor van, amikor írsz egy könyvet, mindenhonnan azt hallod vissza, hogy kurva jó, a torrent oldalakon látod, hogy tizezresével töltik le, és amikor megjön a kiadótól a csekk akkor rajta van, hogy 2 évi munkádért az eladások alapján kaptál 500.000 Ft-ot amiből adózni is kell még.

"úgyhogy végeredményben ez az ember egy szar alak, és csak kifogást keresett, amiért már nem megy neki az írás"

A szar alak te vagy, mert ismeretlenül vádaskodsz, ráadásul még meg is próbálod magyarázni, hogy miért jogos lopni.
  • aaaaa
    Na ez tényleg marhaság. A több száz éve halott festő képeinek kiállításából a festő már semmilyen jogdíjat nem fog kapni. A kortárs festő is inkább szobát fessen, ha azért elkezd sírni, hogy biztos azért nem mennek a kiállításaira és fizetik a drága belépőt, mert "illegálisan" megnézik a festményeit az interneten. Másrészt elképzelhető, hogy ha megnézed a kép MÁSOLATÁT az interneten vagy bárhol, már nem fogsz elmenni a múzeumba, hogy lásd az eredetit. Több ezerszer láttam Mona Lisa kép másolatokat mindenhol, mégsem érzem magam tolvajnak emiatt. Csontváry képeit is meg tudod nézni bármikor, ha nem vagy kíváncsi az eredetire. Kicsit olyan ez, mint az élő koncert , meg az MP3. Csak a múzeumoknak eddig még volt annyi eszük, hogy nem kiáltották ki bűnözőnek és tolvajnak azokat, akik a festményekről készült fényképeket merészelnek nézegetni.
  • B0nFire
    Voltál te már múzeumban? Mondjuk képkiállításon. Fizetni köll ám érte, még akkor is, ha a festő már száz éve halott. Nem is keveset. No, erre varrjál gombot!

Fessél te is, állítsd ki és szedj belépőt. Ő meg ír, és azért kér pénzt. Hol a különbség? Ne mondd már, ha Csontváry nem festi meg a cédrusokat, akkor a kínaiak megfestették volna helyette ócón! Ez akkora marhaság, hogy a fal adja a másikat!
  • Merces
    ...szegénykém beszopta , varjon gobleint , bár a suttyó kinaiak azt is lemásolják , sőt a képeket is beszkennelik vááá büdös életbe többet nem rajzolok dögöljön meg mindenki ellopjátok a képeim látványát a szemetekkel
  • Cef
    Az analógia egyre rosszabb. A főnök azért főnök, mert ő koordinálja a munkát, ő teremti elő a munkához szükséges feltételeket stb. A fogyasztó nem irányítja a munkát, csak befolyásolja.

Az egyéni vállalkozó az mond valamit? Van aki saját magának a főnöke és beosztottja sincs.
  • gothmog
    Az analógia csak annyira sántít, mint amikor azt mondják: „Egy letöltés=Egy elmaradt vásárlás”
  • wraithLord
    ...Nem konrétan te voltál a cél, általánosságban írtam. Elég rövid idő (kb. 300 ms) alatt sikerült kikövetkeztetnem a 78-as kommentedből, hogy nem azért írtad, mert éjjel-nappal warezolsz. Sőt, igazából eszembe sem jutott... X)