166
-
Merces #166 akkor már mehet is a kölcsönadás, keresztbe fénymásolás......ezt irtad nincs lényegi különbség csak mennyiségi, az elv ugyan az lopás lopás szerinted, az egyik mégis renben van a másik nincs.....hogy is van ez_? -
G_ArchAngel #165 Egy masik spanyol szerzo, aki inkabb… es a kepei alapjan jol is teszi:) (+18) -
eNMi #164 :D megnyugodtam. -
#163 hdo véleményét osztom. Szívfájdalom nélkül olvasom digitális warezban amit már egyszer megvettem és a polcomon van. -
#162 Egyszer már megvetted, szarjál rá, töltsd le. -
eNMi #161 a napi kb másfél óra vonatozást olvasással töltöm, igy szinte repül az idő. amióta van okoskütyü a zsebben nem kell "cipelnem" sem a könyveket. gondoltam elkezdem újraolvasni a polcokon levő könyveimet, h ne legyen "nehéz" olvasmány (gyűrűk ura, asimov-, lem univerzuma, stb...) igy digitálisan fogtam neki. nekiláttam utánanézni, h mibe is kerülne ismételten (!) begyűjteni, no nem az összeset, de legalább valamennyit. az érdekesebbeket. nem mentem messzire, kinéztem egy 3 részes (itthon 5 könyv) sorozatot. papir kiadásban jelenleg ~4ezer per darab, ez nem kell, mert már rég meg van (anno még párszázas volt!). nézzük akkor digitálisan! 1990 forint, szintén darabja. HEEEE??????????
most mi legyen? ne olvassak újra könyveket? ne vegyek többet kézzelfogható, lapozható, csodás illatú könyveket? mindkét formátum nem fér bele. itthon, szabadidőben a lapozgatós olvasást részesitem előnyben. lehet akár használt is, fizetek, fizettem érte eddig is. (ender's game. pár évig kerestem a múltban, jó ára volt a használt piacon. pedig "csak ponyva".)
most belegondoltam a nyolc-tiz kötetes encyclopedia galactica újbóli, digitális beszerzésébe, és ezek még csak a "ponyva" kategóriába tartoznak. hol marad a többi???
jöhetnek az okos és jó tanácsok!
-
#160 "....szóval lefénymásolni oké, letölteni nem, értem én világos, gondold már ezt át egy kicsit"
Szerintem meg olvasd már el még egyszer, hogy mit írtam, esetleg próbáld meg értelmezni is! -
#159 "az emberek többsége örül hogy megél valahogy, majd még könyveket is fognak venni, a nemlétező megtakarításokból."
Nem várnám el ha nem látnék a lábakon 25.000 Ft-os cipőt, 15.000 Ft-os farmert, nem látnék az utakon újabbnál újabb kocsikat, and so on.
" A Mekivel meg a KFC-vel ne gyere, enni kell, és ha nincs nyitva más késő este, a többi hely sem sokkal olcsóbb."
Ma délután Burgerben ebédeltem. Tömve volt, pedig elég sok minden nyitva van olyankor még, sőt a szomszédban egy menza üzemel negyedáron.
"A "könyv éhség" nem ilyen szükséglet. Sokan remekül elvannak úgy, hogy életükben nem olvastak szinte egy könyvet sem."
Nem is őket piszkálom. Ha nem olvas akkor minek venne? Rájuk gondolom teljesen más vonatkozik. Leírtam párszor de még egyszer; ha valaki elolvas 1 évben 1 könyvet mert kölcsönkapta, attól nem várom el, hogy vegyen könyveket. Aki nem hallgat zenét, esetleg csak komolyzenét hallgat, attól nem várom el, hogy vegyen új zenét. Aki nem néz filmeket csak a tévéshowkat nézi attól nem várom el, hogy filmekre költsön. Folyamatosan azt írom, hogy a probléma azokkal van akik mondjuk egy évben megnéznek 100 filmet de egyet nem képesek megvenni. Akik egy évben elolvasnak 50 könyvet de egyet nem képesek megvenni. Ebből a legrosszabb fajta ha még magyaráz is mellé.
"100x hamarabb megveszik a legújabb mobilt, vagy a drága ékszereket, ruhákat."
Hát nem pont erről beszélek?
"A Te 5000 Ft-os könyveddel nem igazán lehet felvágni."
Régen meg****ta már a világ ha könyvvel akar valaki felvágni.
"Pont az a réteg, akik ilyen cuccokra költik a pénzt, nem fog venni semmilyen könyvet, sőt letölteni sem fog könyveket, max zenét és filmeket."
Akkor olvasd el, hogy mit írtam eddig, mit írtam itt fent. -
Merces #158 ....szóval lefénymásolni oké, letölteni nem, értem én világos, gondold már ezt át egy kicsit -
aaaaa #157 Inkább örülnétek, hogy valaki még olvas egyáltalán bármit is. Mindegy hogy "kalóz", vagy bármilyen formában. Miért várod el hogy itt, ahol szinte európai szinten a legmagasabbak az adók és az elvonások, a bérek meg a béka feneke alatt vannak, az emberek többsége örül hogy megél valahogy, majd még könyveket is fognak venni, a nemlétező megtakarításokból. A Mekivel meg a KFC-vel ne gyere, enni kell, és ha nincs nyitva más késő este, a többi hely sem sokkal olcsóbb.
Az emberek többsége ha éhes, nem azon gondolkodik, hogy nekiáll sütni főzni, mert az talán olcsóbbra jön ki. A "könyv éhség" nem ilyen szükséglet. Sokan remekül elvannak úgy, hogy életükben nem olvastak szinte egy könyvet sem. Ettől függetlenül hamburgert zabálni és tévét bámulni remekül tudnak.A könyv már rég nem státusz szimbólum, mint régen. Kérek egy sor pirosat, meg egy sor zöldet, és kirakták a polcra, hogy lássák hogy ők művelt emberek, mert verses köteteik, meg lexikonjaik is vannak. 100x hamarabb megveszik a legújabb mobilt, vagy a drága ékszereket, ruhákat. A Te 5000 Ft-os könyveddel nem igazán lehet felvágni. Pont az a réteg, akik ilyen cuccokra költik a pénzt, nem fog venni semmilyen könyvet, sőt letölteni sem fog könyveket, max zenét és filmeket. -
#156 Nos akkor egyetértünk teljes mértékben :)
Ezt írtam eddig is :): "minek vegyem meg, ha ingyen is hozzájutok"
Tipikus magyar hozzáállás! -
#155 Nézd, magyar ember túlnyomó többségben úgy gondolkozik, hogy "minek vegyem meg, ha ingyen is hozzájutok", és ehhez a felfogáshoz az idióta magyar szerzői jogi törvények is adják alájuk a lovat (másolás magáncélra engedett). Találd ki milyen származású volt az a 4 olvasó, aki nem fizetett a könyvemért miután végigolvasta ...
Persze ezzel ők fognak szarul járni, ugyanis így egy csomó felesleges munkától szabadítanak meg, ha a folytatást eggyel kevesebb nyelven kell megírnom! :P -
#154 Az is vásárlás! Nem azt mondtam, hogy csak CD-t vehetsz! Én mostanában pl. szinte csak bakelit lemezeket veszek. (Bár ituneson is vettem pár lemezt). A hordozó másodlagos, a cél az, hogy a szerző/előadó részesedjen belőle. (Magyar előadó esetén volt már, hogy közvetlen az előadótól vettem termékeket.) -
#153 Ezt a CD dolgot meg e-mailben is megírtam már! :D
Bármilyen zenei előadó albumát a CD árának töredékéért veszem itunes vagy más online zeneboltokban! :D -
#152 Igazad van általánosítok, de nem alaptalanul, csak tapasztalat. Vannak akik nem ilyenek de én úgy látom, hogy az emberek minimum 90%-a beleesik ebbe. (sőt most utána gondolva még több is, mert aki nem faszságra költi a pénzt azoknak mindig jut arra is amit szeretnek [egy-egy könyv, újság, zene, játék, stb]. Tőlük soha nem hallom azt, hogy úgy megvenném a kedvenc előadóm CD-jét de hát nincs rá pénzem. Ismétlem a zenénért pl ÉVENTE!!! 5-10e forintról beszélünk!!!! -
#151 Az te vagy, én nem vagyok hajlandó ünnepi ajándék pénzt szükséges dolgokra kiadni, kivétel persze ha nincs más választásom (te szavaiddal nem tudom lopni). Jelenleg nincs más választásom, tönkrement a monitorom, viszont javíttatni fogom, mert újra nincs lóvé.
Viszont a példáiddal meg állandóan átesel a ló másik oldalára, direkt abból indulsz ki, hogy az ember faszságokra költi a pénzét (ékszer, óra, telefon, konzol, meki, KFC, pia stb.). -
#150 Én pl Karácsonyra évek óta mindenkitől könyv utalványt kérek. Az ajándékozónak is egyszerű, nekem is jó mert ésszerű dologra költöm nem hülyeséget kapok. Ráadásul flexibilis, van akitől 500Ft-ost kaptam "csak", mástól meg 5.000 Ft-osat. Ki van zárva, hogy ezt sokan nem tudnák megtenni. A baj csak, hogy le tudják lopni a könyvet a zenét, így nem is nagyon akarják. Helyette kérnek/kapnak karácsonyra ékszert, órát, telefont, konzolt, stb stb. Azt amit nem tudnak ellopni. (Ha konzolt kap akkor abba sem vesz soha játékot (mert nem teheti meg!) Na hiszi a piszi. -
#149 Hát pontosan így megy, gazdag csoptárs adogatja körbe fénymásolásra ... vagy nem, picsogva azzal az indokkal, hogy ha ő megvette mi az hogy már mi kéregetjük ... persze a fénymásolás sincs ingyen. -
#148 "Lopás vagy nem lopás, szeretem a Pink Floydot hallgatni, nekik millióik vannak én meg hezitálok a tejen."
Tehát azt mondod, hogy 2-3 év alatt nem tudsz összegyűjteni egy Pink Floyd lemezre? Ugye nem haragszol, hogy ha ezt nem veszem be? -
#147 Hát nem tudom, azért mi mikor fiatalok voltunk a feleségemmel és kellett neki egy könyv a tanuláshoz ami akkor 10e forint volt (most gondolom a duplája-triplája), akkor úgy oldottuk meg, hogy egyszerűen felhívtuk az összes családtagot, hogy szülinapra mindenki száljon bele amennyivel bele tud. Persze ez egy áldozat, mert nem a kedvenc akármiket kértük. És megint leírom amit már sokszor, a gond az, hogy ha a tanulásodhoz kell 50 könyv és az alanti indokkal MINDET "ellopod". Egyetemista vagy, oké nem várja el senki, hogy beszerezd mind az ötvenet a házi táradba, de azt ne meséld be nekem, hogy ebből 1-2-t nem tudsz megengedni (megoldani) valahogy. A csoporttársad meg másik 1-2-t, és akkor már mehet is a kölcsönadás, keresztbe fénymásolás. -
Komolytalan #146 Lelke rajta. Elmehet kapálni, az biztosan könnyebb lesz.
Az íróknak, kiadóknak fel kell fogni, hogy a letöltött könyvért senki se fizetne annyit, mint amibe a boltban kapható változat kerül. Nem csak azért mert az a polcot is díszíti, hanem egyszerűen nem biztos hogy megérne annyit az illetőnek. Vagyis vagy letölti, vagy nem olvassa el - ennyi.
Volna itt megoldás, de a kapzsiság, az nagy úr. A hwswn van cikk a warez halott címmel, és bár kissé utópisztikus, de mond valamit. Ha nem is az egész warez halott, de ahol olcsó, kényelmes, ne adj isten átalánydíjas megoldás van, ott már nem igazán van létjogosultsága, így szépen ki is hal magától. Jelenleg a zene terén már erősen leszálló ágon van a warez, és ezt nem DRM-el meg tűzzel-vassal érték el, hanem olcsó zeneszolgáltatással. A warez sincs meg támogatók nélkül - amint ezek a relatíve kevés, de mégiscsak pénzt áldozók átmennek a fehér zónába, a warez kihal. Egyszerűen nem lesz pénz a szerverek fenntartására. A kiadók/szerzők nem remélhetnek többet a műveikért, mint amennyit torrentre szán az ember. Vagy beéri ennyivel, vagy sírnak mint a fürdős k.rva, és éhen halnak. Ez van.
A könyveknél ugyanezt kellene tenni: eleve a dolog ott kezdődik, hogy a nyomtatás, szállítás, raktározás költségeit ne akarják velem megfizettetni. Aztán ha ez kevés, mert 500Ft-ot is sokallok egy könyvért, akkor meg el lehet dolgozni a virtuális könyvtáron. B opció amint már fent említettem: el lehet menni kapálni. -
#145 Igen, enélkül a rutinná vált tankönyvmásolgatás nélkül ugyanott tartanánk, mint anno a sötét középkorban, hogy a tanulás a gazdagok kiváltsága lenne. -
Stirner #144 Érdekes vita. Kb. heti egy könyvet olvasok, a rövidebb fajtából. A munkámhoz szakkönyvek kellenek ezek egy részét megvettem, most már a többezer könyvtől alig férek el, a kevésbé jókat szekrényben tárolom. A német szakirodalmat nem tudom letölteni, egy részét megvenni sem, külföldre nem tudok kijárni érte. Az angollal pótlom a hiányt, ami ingyen van ha letöltöm.
Lehet erről okoskodni persze, de a disszertációm nem készülne el a letöltött könyvek nélkül, amik kb többszázezer ft-be kerlünének. Van fénymásolat könyvtáram is, német könyvek másolatai, tehát az illegális, van olyan darab ami egyébként 100 euro.
Kérdem én miből venném ezt meg? Szüntessük be a magyar tudományt mert még a csókosok akik kapnak ösztöndíjt se tudják megvenni a könyveket? Könyvtáraink meg szarok? Ha könyvtárközivel megrendeljük a könyveket akkor is legalább le kell fénymásolnunk őket, stb.
Szóval kit érdekel ez? Lopás vagy nem lopás, szeretem a Pink Floydot hallgatni, nekik millióik vannak én meg hezitálok a tejen. Ki nem szarja le... -
Merces #143 ...vót is má olyanom vazze osz nem szedtem belépőt, sőt életemben egyszer kértem pénzt képért mert egy kis vadkapitalista disznó akarta megkapni, meg az iróniát is vágod ám vastagon, menjé vissza melegedni a lapockacsontok mellé..... -
galocza #142 1. jaj, ne, minden könyve megvan sárkánybőr kötésben. mi lesz a világgal nélküle?
2. ilyen névvel pedig baszk a szerencsétlen, nem spanyol... -
googlekereso #141 igen, igen... nekem nincs bajom az alkohollal... na de nélküle! XDXD
hát akkor jó "búsulást" XD -
#140 Én is antialkoholista vagyok! Utálom! Ott pusztítom ahol érem! xD
Viccet félretéve, egyszer iszok egy évben - mint az ökör, magában - de akkor nagyon, az az egyszer pedig szilveszterkor van! :D -
googlekereso #139 hát ha arra célzol, hogy már eléggé illuminált állapotban vagyok, akkor csalatkoznod kell, mert antialkoholista vagyok :P (nincs bajom velük, csak nem szeretem őket)
egyébként meg BUÉK neked és mindenkinek -
#138 Látom már gyúrtál szilveszterre, sebaj, BÚÉK! -
googlekereso #137 jóvanna, csak kérdeztem... de tudod mit? majd szólj ha kész vagy azt ellopom az ötleted és én gazdagszok meg helyetted, okés? XDXD
persze ha nem, azt is megértem XDXD
az alapját meg úgy értettem, hogy más játék már használja azokat, vagy hasonló alapokat mint te (úgy, hogy tőled függetlenül találták ki) -
#136 Talán mondjuk mert 2006 óta a legutolsó indie szart is letöltöm, hogy megbizonyosodjak róla? Aminek meg az alapja van csak lefektetve, az még nincs kész, tehát az állítás továbbra is megállja a helyét. De ez nem az a fórum, szóval nem is folytatom. Privátban elérsz offoláshoz. -
googlekereso #135 hdo: hát akkor hódítsd meg a világot :D
(bár, hogy ilyen még nem volt, azért erős kijelentés, mert mi van ha csak te nem találkoztál vele? vagy mondjuk az alapjai már le vannak fektetve?)
narumon: már leírták, de én is leírom... hogyha ez a nő, mint művészt, nem az hajtja, hogy létrehozzon, szórakoztasson, örömet szerezzen, akkor nem tudom nem szar alaknak venni (lehet ő a világ legjobb barátja meg minden, de akkor is vacak egy ember ebből a szempontból)
az üzleti modell meg egyértelműen nem támogatja az írókat, de mégis kitermel olyanokat, akik nagyszerű műveket írnak (persze vannak simán felkapottak, de hát ez mindig is benne volt a pakliban) -
saxus #134 És a világ megy tovább... -
#133 Ha küldesz priviben egy mail címet, esetleg egy üzenetküldő progi elérhetőséget (van mindenem), akkor beavatlak! :) -
#132 Ez is érdekel. Erről majd informálhatnál! -
#131 Igen, minden írónak ezt kellene tennie, aki csak megteheti. Ha ez az író nem beszél idegen nyelvet, akkor persze lényegesen nehezebb dolga van, ha nem elbeszélést, hanem kifejezetten verseket ír, akkor méginkább.
Nekem azért van könnyű dolgom a reklámmal, mert tematikailag népszerű, így több emberhez eljuttatható.
A terveim a könyvekkel eléggé ambíciózusak, gyakorlatilag hat éve álltam neki egy teljesen új rendszerű fantasy játék alapjait lerakni, amihez a mai napig még csak hasonlót sem adtak ki, ezek a könyvek csak úgymond "mellékesen" keletkeztek, a játékvilág bemutatásához. Amikor még csak játék projekt volt akkor szedtem össze ennyi ismerőst. -
#130 Oké én értem mit mondasz; csak akkor szerinted minden írónak ezt kéne tennie? Annak az egyedülálló anyának is aki akkor ír a panelban amikor a lánya már alszik? És nem tud semmilyen nyelven? Vagy előbb utóbb tovább fejleszted és kvázi kiadóként fogsz működni? Abban látnék fantáziát :) -
#129 Hát nézd, én:
- 3 nyelven írtam egyszerre
- ismerek embereket Ausztriában, Németországban, Norvégiában, Svédországban, Belgiumban, Hollandiában, Egyesült Királyságban, Írországban, Egyesült Államokban, Brazíliában, Spanyolországban, Portugáliában, Uruguayban, Dél-Afrikai Köztársaságban, Ausztráliában (asszem ennyi)
- független vagyok bármiféle kiadótól
- interneten teszem közzé a regényt, ahol elérhető a világon bárhonnan
... szóval már mondtam, nagyon nem mindegy mi az a modell ami alapján terjeszted. Nyilván egy bizonyos ponton a szóbeszéd már nem lesz elég, pénzt kell áldozni a reklámra, de viszonylag ez is egyszerű, semmi más dolgom nincs, mint nagy forgalmú fantasy témájú weboldalakon banner helyet venni, esetleg reklámposztert nyomtatni, és fantasy boltokba kirakatni (magyarországon egyik példa a sárkánytűz, aminek a tulaját ismerem.) -
#128 Igen de erről beszéltem. Van egy író barátom, mi például (a barátai) mindig megvesszük a könyveit. A nagy átlag már nem ilyen szép, mert kvázi ismeretlen úgy meg lehetetlen könyveket eladni. -
#127 Való igaz, hogy még pici a közösség, mondjuk sokat segít hogy három nyelven van megírva a könyv (magyar-angol-német), és készül a negyedik, harmadik személy által fordítva(francia). Van fórum is, ahova rendszergazda jóváhagyás kell a regisztráláshoz, ez arra jó, hogy e-mail alapján szűrni tudom azokat akik paypal-on megvették a könyvet, és csak nekik engedem a regisztrációt. A fórumon pedig kitárgyalhatják a történetet, a szereplőket stb., és ennek nem igazán van konkurenciája, mivel ezen a fórumon a mű szerzője (moi) is jelen van. Persze amíg még nem terjedt el kellőképpen, addig ennek a fórumnak nem sok funkciója van, de előrelátó voltam, és nagy olvasókörnek rendeztem be a weboldalt alapból.
Egyelőre csak a saját gépemen fut, még domain név sincs, az IP címemet adogatom körbe bizalmas körökben, majd ha úgy látom hogy kellően pozitív a fogadtatása az első könyvnek, annyira hogy érdemes befejezni a többi hatot, majd akkor lesz webtárhely, meg domain.
Lényeg a lényeg, százezreket spóroltam meg könyvkiadó kihagyásával, és nem is maradt a nyakamon ezer nyomtatott könyv, amit nem tudok eladni. Mindenki jól jár.