166
-
senoy #46 Jah, es ez meg csak a 2 dij osszege. A konyveibol szarmazo ( + egyeb) bevetelt + az egyeb dijakkal kapott penzt meg nem szamoltuk... -
senoy #45 Ez is csak egy penzehes, ironak nevezett vmi...
"Others wanted to know how Etxebarria had spent one of the world's richest literary prizes, the Planeta prize, now worth €601,000 (£502,000), which she won in 2004. She has also won the Primavera prize, currently worth €200,000, and the prestigious Nadal prize."
Azert poen lehet 7 ev alatt felelni 800k eurot...lehet en is panaszkodnek... -
#44 öööö.. ne értem fizessenek... :D -
finizlik #43 Pénzért volt író?
Ki nem szarja le hogy éhenhal. -
#42 1. vérpistike nem jár könyvtárba
2. hülye az ilyen programokhoz
3. azt sem tudja mi az az ocr (új fps fegyver?)
Egyébként meg várható volt hogy néhány író így fog reagálni, mások meg fogták magukat és az Amazonon adják ki a könyveiket aránylag olcsón ami több százezres tételben fogy... lehet így is csinálni. És fizetnek értem mert annyiért megéri még a "szegényeknek" is. -
#41 Innentől kezdve természetesen szubjektív, hogy kinek mi tetszik. Node! Vérpistike ingyen kikölcsönzi a könyvtárból, aztán beszkenneli, egy szintén lopott-crackelt-warezolt limlom OCR-rel szöveggé alakítja, de olyan silány minőségben, hogy olvashatatlan, aztán felrakja az összes létező torrentszájtra, meg FTP-re és belinkeli az összes fájlmegosztó fórumba, hogy az igénytelenek letölthessék.
Sőt! Mást is csinál Vér Pistike. Ezt a szarul OCR-ezett szöveget még fel is olvastatja valami nóném szövegfelolvasó programmal, ami úgy beszél, mint Mikrobi, aztán lementi mp3-ba és terjeszti mint hangoskönyvet!
Nem hiszem, hogy az író ilyesféle dicsőségre vágyna.
Te legalább nem töltöd le, ha nem érdekel, és nem is terjeszted. Így OK a dolog. -
Szefmester #40 Ha több nyelvre lefordították a műveit akkor vélhetőleg elad pár darabot, ha a műve jól sikerül, és tehetséges. De nem élne meg belőle? Nehezen hiszem. Itthon vannak olyan írók akik elsősorban bérírók, és van pár művük amiket "önmaguknak" írtak de kiadtak, és azok ismertebbek mint a többi munkájuk. És megél belőle annak ellenére hogy csak a magyar piacra dolgozik. Vajon milyen élete lenne ha nemzetközileg is 30-40 országban adna el annyit mint itthon, és mellette torrenteznék is a műveit. Lehet hogy 30-40x annyit keresne?
Az meg megint hogy lehet hogy egy ismerősöm csak azért írogat novellákat mert szórakoztatja? Kap mellé pár forintot, de nem abból akar megélni. Az egy hobbi.
Ez a középszerű írónőcske csak ingyenreklámot akar magának. Jujj ingyen akarja a reklámot? Hát mégis hogy képzeli ezt? Kilopja a pénzt a kiadók zsebéből, és elvonja a 15 perc hírnevet a középszerű kisemberektől, akik amiatt lesznek híresek mert hatalmasat taknyoltak egy hintából, vagy ilyesmi. -
#39 Persze flamer, csinálj úgy, mintha nem értenéd a különbséget. -
valaé valaé ná #38 Nagyon vicces, hogy pont Lőrincz L. Lászlóval jössz.
Iskolapéldája a mára teljesen elkurvult, valaha tehetséges íróból lett szógenerátornak.
No, amit manapság csinál (bár lehet hogy nem is csinál, hanem számítógéppel generálja a sztorikat, annyira egy kaptafa), azt tényleg lehet munkának nevezni. Sajnos művészetnek, vagy értéknek nem. Valaha régen még szerettem is, ezért néha kapok ilyen Leslie L. könyveket karácsonyra messzi rokonoktól, de jó ideje nem bírom elolvasni őket. Viszont legalább nem is töltöm le. Vagy ha esetleg mégis, megígérem, hogy azokat sem fogom elolvasni. -
#37 Amúgy ez nem újkeletű dolog, a Fishlabs nevű mobilos játékokat készítő cég is ezért hagyta abba a "butatelefonokra" fejleszteést, pedig elég szép és jó játékokat csináltak. iPhone-ra fejlesztenek nagyrészt, androidra megjelent pár játékuk, de tekintve, hogy azt is warezolják ezerrel szerintem nem fognak több játékot kiadni. Amúgy nem csak a letöltések száma számít hanem ha nem éri el azt a profit szintet aminél megéri nekik fejleszteni. Ha sokan megveszik, amelett, hogy sokan warezolják akkor tutira nem fejezik be, gondolom ez bántotta ezt az írót is. -
#36 Spanyolországban még lehet ismert, kortárs magyar írók se annyira ismertek külföldön. -
morden #35 Szerintem egészen más van a háttérben, tegye fel a kezét aki valaha is hallott már erről a nőről? (gondolom senki) de olyan ingyen reklámot kap most, hogy ihaj, nagyon okos ez a nő!
-
DRFlame #34 "miért ne szereznék meg ingyen valamit, ha megtehetem"
A cigány is ezt mondta, amikor lelépett a bringámmal. -
googlekereso #33 én megmondom őszintén, annak ellenére, hogy meg van bennem ez, hogyha ingyen van akkor miért is ne? nem szeretem ezt csinálni, lásd példám, hogy leszedtem, majd megvettem, mert tisztelem az írót a jó szerzeménye miatt -
#32 Nem azt mondom, hogy semmit ne vegyünk, azt mondom, miért ne szereznék meg ingyen valamit, ha megtehetem. De ahogy mondod, ez messzire vezet. Én csak arra mutattam rá, hogy gyári munkást még nem láttál az interneten arról nyilatkozni, hogy akkor mostantól nem dolgozik, mert nem fizették ki a túlóráit. (pedig nem kevéssel teszik ezt meg)
Egyébként a hölgy épp az a típus, akinek kapóra jön, hogy van kalózkodás, amivel takarózhat. A wiki szócikke legalábbis tartalmaz néhány érdekes részt.
„Többször is vádolták plagizálással (mások műveinek jogtalan idézésével). Egy alkalommal emiatt 3000 euró büntetést fizetett Jorge Castelló pszichológusnak, akinek tanulmányából egész bekezdéseket koppintott.”
Mindenesetre érdekes. -
googlekereso #31 én a szar alakot arra értettem, hogy most csakis erre hivatkozva teszi ezt, amikor valszeg 1. totál nem igaz 2. szeretne magának reklámot csinálni 3. művésznek meri magát nevezni, ezek után -
tomcsa4 #30 Igazad van. Csak éppen akkor se játékot ne vegyünk, se könyvet se filmet stb. Ez sem megoldás (viszont szükséges, ilyen fizetések mellett). Szóval ebben sincs igazság. Csak az írónőt nem kell megvetni ezért. Ez a témakör túlmutat ezen.
Anno én is utáltam az Epic Gamest, mert nem fejlesztenek PC-re a warez miatt, de mára megértem a döntésüket. (Attól még nem mondom, hogy aki letölt, az szar alak. Meg az Epic sem az, hogy ,meg akarnak élni.) -
googlekereso #29 "mai napig", bocsi az elírásért -
googlekereso #28 na jó, de ha most megnézzük kikből lett igazán nagy alak (legyen zene, bármilyen írás, film, stb.) azok általában nem a pénzre mentek, és mégis róluk beszélünk a ami napig -
tomcsa4 #27 Minden művésznek az egy szint felett. Nem? Persze ha mellette tanárkodik meg hasonló, akkor nem. (Pl itt Dunaújvárosban is van egy művész, aki tanár - tanított engem - és kifestette a diliház oldalát, mert megkérték. De a fő tevékenységével - ami nem a tanárkodás, hanem a festés - pénzt akar keresni.)
A cikkben szereplő írónőnek rosszul esett a kevés példányszám. Persze ő ki van téve a kiadók pénzéhségének. Saját maga meg nem tudja kiadni, mert az időigényes és akkor még a reklámok nincsenek is benne, ami meg drága. Ezt a kiadó meg állja, cserébe a kurva nagy százalékért.
Tehát aki csak pénzért művészkedik, én azt is megértem. Hisz az örömből nem lehet megélni. -
#26 Tegyük fel, hogy megteszik. Ebben az esetben te gyári munkásként tényleg max annyit tehetsz hogy beletörődsz. Tudod hányan végeznek olyan minőségű munkát minimálbérért, amiért máshol akár jól is élhetnének? Tégy igazságot.
Az írónő megteheti, hogy nemzetközi ügyet kanyarít belőle (reklámnak se utolsó), a gyári munkásnak meg lószerszám a hátsójába. Utóbbi viszont megteheti -ha van egy kis esze- hogy nem fizet olyasmiért, amit ingyen(?) is megkaphat. Welcum tu dö ríl wörld. -
gainmu #25 Üdv mindenki!
Az egy jogos dolog szerintem hogy a munkájáért pénzt kér, de úgy gondolom hogy annyira rosszul nem mehet neki, ha csak a kis hazánkat nézzük az utolsó kis tehetségkutatós "tehetségek" is mekkora vagyonra tesznek szert, és azt csinálják amit szeretnek aztán megkapnak mindent drága kocsi ház minden jó mi szem-szájnak ingere... az átlag ember meg nyomorog 60 000 ft-ból, később meg a nyugdíjas színészek sírnak hogy nincs nyugdíjuk, hát nem mondja senki hogy a többmilliós éves gázsijukból nem tudtak félretenni, nem beszélve arról, aki becsületesen ledolgozik 40+ évet annak sincs nyugdíja mert amit kap annál a segély is több.
Az meg hogy valaki ingyen szerzi meg az adott művet az legyen program, játék, könyv stb. valószínűleg megvenné ha nem európai szinvonalú árak lennének példáué Magyarországon, illetve ha van pl egy játék amit letöltesz, és tetszik, és megvan minden feltétel arra hogy megvedd akkor meg is veszed, ugyan így van a filmeknél is.
Bár a játékok meg a programok meg szerintem még a könyvek is kapnak jogdíjat a hardverek, médiumok után, mert azért is kell fizetni.
Zárszóként jogosan kérik a pénzüket, de sokszor amit kérnek az pofátlanság.
Ott van Jánosi Marcell, feltalálta a floppy lemezt/meghajtót mégse kapott belőle semmit mert leszarta a magyar állam.... (lehet azzal jönni h nem úgy néz ki, működési elvben teljesen ugyan az, majd később a japánok legyártottak, továbbfejlesztették, de elismerik hogyha ő nincs lehet hogy nincs flopy sem.) -
FoodLFG #24 Ha elmegyek egy gyárba dolgozni, akkor van szerződésem, hogy azért a munkáért ennyit kapok. Ha átbasznak, akkor minimum otthagyom az egész koszos kócerájt.
A nőnek viszont senki nem ígérte, hogy pénzt fog keresni. Benne volt a kockázat, vállalta, kussoljon. Persze mondhatja bociszemekkel, hogy "de hát én ezt nem tudtam" - max kiröhögjük. -
googlekereso #23 te most nem tudsz olvasni? ha az az elsődleges motivációja, mint művésznek, hogy pénzt szerezzen, akkor szar alak, akkor ne nevezze magát annak
ezen mi nem érthető? meg hányszor kell leírni, hogy azzal semmi baj sincs, hogy ő ebből pénzt akar látni? ki ne tenné? ez a dolgok rendje és rendes menete, de ha ő csakis erre hajt, akkor menjen a bánatba -
tomcsa4 #22 Tegyük fel, hogy egy gyárban dolgozol. Ha nem fizetnek ki, akkor ellopták a munkádat. Hiába egy szalag mellett dolgozol, ellopták. Utána megszüntetik a gyárat, téged elküldenek. De ne hisztériázz, hanem Welcome to the real world. -
tomcsa4 #21 Tehát aki Csak pénzért ír (és nem puszira), az szar alak? Tudod ő szórakoztat, ami nincs ingyen. Nyilván pénzért akar dolgozni. Ha te nem kapsz fizetést, bemész a munkahelyedre? Akkor az összes játék- és filmkészítő szar alakok? Mert csak a pénzért csinálnak amit.
Ember, gondolkodjál már. Komolyan mondom a nagy kockák a legnagyobb faszfejek. Get a life. Ha neki ez a munkája, mint író, akkor pénzt akar vele keresni (meg elismerést és az eladott példányszám is elismerés, nem csak az irodalmi djak). Érted? Nincs író, aki puszira ír, meg saját élvezetből. Nyilván ő is saját és barátai szórakozására írt, mint sok író, de ebből kinőtt. Aki saját szórakoztatására ír, az még nem író. Vágod? -
FoodLFG #20 Nem nagy ügy, majd lesz helyette más. Egy-két besértődött, hisztérikus picsa miatt nem fogja összeszarni magát az internet. Nem most jöttünk le a falvédőről.
Addig is hasznos munkát fog végezni. Welcome to the real life. -
avman #19 monnyuk úgy is kiadnak egy könyvet, h odamész, fizetsz x összeget. aztán az látszani fog, hány példány kell ahhoz, h megérje. és az előző példányszámokon meg látszik, mennyire fog fogyni. mivel meglehetősen szűk rétegnek ír és ahogy látom a témaválasztás is kb. egysíkú, így egyszerűen már nem rentábilis a hölgy, ez van. de ezt egyelőre még felesleges a illegális ebook-ra fogni. -
avman #18 az a baj, h ez az egyéni véleménye. amit kb. nulla szinten tud bizonyítani. ezáltal nulla szinten konvergál a valósághoz. egyelőre független tanulmányok azt mutatták ki, h nincs ennyire drasztikus összefüggés
egyébként meg hidegen hagy. gyanítom a világ elviseli azt a hihetetlen veszteséget, amit azáltal okoz, h felhagy az írással. ami mögött valószínűleg az van, h amit 3 évig írt, az egy kiadhatatlan szemét, amit nem vállalt be egy kiadó sem. -
gulyasandras #17 Örülök, hogy itt is vannak olyanok, akik a KSH által megállapított létminiumumot elegendőnek tartják, s fizetésük többi részét elajándékozzák. -
Yv@n #16 Ezt kéne tenni mindnek, sokkal értelmesebb dolog, mintha a jogvédők ráznák az öklüket.
Aztán kiderülne, hogy kinek van igaza, a mehélhetési művészeknek, vagy a mindenhez kurvára értő fórumtrolloknak. -
fapapi #15 Ez olyan mintha a gyors és gépíró azt mondaná, ó most már számítógépet kell vásárolnom ahhoz hogy megéljek a munkámból? Azt már nem, inkább elmegyek kolbászt tölteni! Röhej a hozzáállás, nem ám azt aknázná ki, fejlesztené tovább amije van ááááááá inkább duzzog a nagyvilág előtt! Meg is érdemli! Fel is húztam magam! -
fapapi #14 Az Internet világa egy új korszak, az új személeteknek megfelelően változtatni kell a régi berögzült, jól bevált módszereken.
Egy író is rengetegféleképpen tudná kiaknázni az internet világát, és a letöltésekből is hasznot húzni.
Nem a pofát kell felfújni, hanem az új utakon kell gondolkodni, és kiaknázni.
Kapásból 5-6 ötletet tudnék felsorolni, amellyel más irányba is lehet mozdulni, és nem ölbe tett kézzel sírni, hogy jaj de szar nekem, bezzeg 30 éve......... -
tiaro #13 Kutyát nem érdekli.
Írjon jót, akkor majd megél belőle. Ha nem megy, menjen asztalosnak, azt nem lehet netről letölteni. -
#12 De pont hogy nem tartják el a tartalomfogyasztók, épp ez a baj! Egyébként szerintem egy rossz szava nem lett volna az elektronikus könyv értékesítése iránt. Az is bevétel, csak azt sem veszik, mert nem ingyen van.
"..megjelentetett köteteiről készült illegális másolatok száma meghaladja a boltokban értékesített példányok számát." – Na, most itt nem írja, milyen boltról és formátumról van szó. Lehet az az amazon is. Ezt sem veszik. Nem tartják el, élősködnek rajta. -
avman #11 az ugye megvan, h azért egyelőre ezek a piszok tartalomfogyasztók tartják el? ergo tán valamennyit számít a véleményük.
másrészt gyanítom inkább az áll a háttérben, h nem talált kiadót, oszt valamire rá kell fogni a sikertelenséget. ugyanis egyelőre úgy működik a dolog, h kiadó nélkül nincs papír megjelenés. gyanítom, egy kortárs, feminim írónőnél meglehetősen marginális a hatása a példányszámra a letöltéseknek. másrészt ez reklámnak is jó, mivel ha jól látom, médiarib... izé, személyiség is egyben. a fszbook meg felkapta szokás szerint. 5 perc hírnév.
és azért azt is el kell fogadni, h a papír alapú megjelenés egyre hátrébb húzódik. valamint, ha megfelelő a szolgáltatás, akkor bizony sikeres is lehet az e-könyvkiadás a letöltések mellett. lásd a kindle töretlen sikere. -
googlekereso #10 hoppsz, mellé: irőnő helyett írónő -
googlekereso #9 mint mondtam azzal semmi baj nincs, hogy ebből akar megélni, én is szeretnék, csak nem vagyok jó írói képességekkel megáldva
az egy darabig nagyon behatározhatatlan időt jelölő fogalom
ha meg három éven át dolgozik valaki valamin és nem viszik (még ha ennek a letöltés is az oka, amit kétlek), akkor az valszeg szarul is sikerült
pl.: autógyárak... sok évig dolgoznak egy modellen, de az nem kelendő, így be kell szüntetni a gyártását
én csináltam már szellemi művet, de csak a családomnak (egy picikét tudok rajzolni, és arcképeket rajzoltam nekik)
a baj ezzel a vitával, hogy ha fogyasztó vagy, akkor azért vagy elfogult, ha meg alkotó, akkor meg azért
emellett én is ránéztem erre a csajra azt az derül ki, hogy igazából ez egy celeb, mintsem írőnő -
#8 A cikket egyáltalán nem olvassátok?
"..egy darabig némán tűrte..." – eddig türelmes volt, most fogyott el a türelem.
Három, azaz 3 évi munkájának a díjáról van szó. Három évig írja a könyvet, azért, hogy végül senki ne vegye meg. Igen, biztos úszómedencére kell neki a pénz. Még véletlenül sem megélhetésre. Mert ugye tele van a világ kőgazdag írókkal! No, ne nevettessetek.
A FB látogató meg meg is magyarázza neki, hogy azért lop, mert nincs rá pénze. Sőn.
Aztán jön (ahogy megjósoltam), hogy ez az író igazából nem is ember, ott lop, ahol tud, plagizál, pere volt, megcsalta a férjét, kutyakölyköket kínzott, rasszista és pszichésen terhelt stb. Komolyan kell ez?
Harmadrészben: ha elvonatkoztatunk attól, hogy amit ír, az értékes-e vagy sem. Miért baj az, ha valaki abból szeretne megélni, amit a legjobban szeret, és amihez a legjobban ért? És mondjuk mellette nem is ért máshoz, mert mondjuk világ életében írt, és eddig egy közmegbecsülésnek örvendő író lehetett, aki meg is tudott élni abból, amihez a legjobban ért, most meg máról-holnapra egyszer csak nem tud. Valaki ír, valaki zenél, valaki mozit csinál, valaki fest vagy szobrászkodik. Mindenki tegye ezt hobbiból szabadidejében, máskülönben meg húzza le a három műszakot a szalag mellett? És még örüljön is neki, hogy ingyen írhat olyanoknak, akik soha nem honorálják? Érezze magát megtisztelve? Szerintetek ennyi elég az alkotáshoz?
Szeretném, ha az elkövetkezőkben olyanok szólnának hozzá, akik világ életükben legalább már 1 azaz egy db szellemi művet létre hoztak, nem csak tartalomfogyasztók. Mert úgy látom, most utóbbiak vannak többségben. Szeretném az alkotók véleményét is hallani. -
googlekereso #7 azok a vacak filmek, mindig azok a vacak filmek az oka a dolognak :D