53
-
Programozás,nem a program nyelvek ismretétől,indul.
Azt ,hogy programnyelveket ismer az ember az csak jó dolog,maga az alap elkészítés,a fontos,azt hogy utána milyen programnyelven írod az másodlagos dolog. Ha az alap adott,azt szinte bármilyen programnyelvre lefordíthatod
(1990-ben mikor programozást tanultam legalább is ez volt a fő szempont ,minden másodlagos volt) -
gopher #52 Ja, és ők nem csodagyerekek, hanem átlagos, informatikához érdeklődően hozzáálló gyerekek. -
gopher #51 Aki azt mondja, hogy régebben egyszerűbb volt programozni, az nem teljesen van tisztában a dolgokkal. Én kb. 11 évesen kezdtem el programozni, viszont akkoriban pl. meghatározni, hogy hol áll az egér jóval bonyolultabb volt mint most (33h megszakítás, amit QBasic-ben gépi kódban kellett felvinni), ráadásul az internet sem volt a közelben, hogy kisegítsen (maradtak a könyvek, magazinok) és keresni sem annyiból állt, hogy beírtam, mit akarok.
Az androidot nem rég kezdtem el tanulni, pár órámba telt, és már egy 3D-s modelt tudok ujjal forgatni. Akkoriban (90-es évek) ez ott kezdődött volna, hogy 3D síkre vetítése, float nélküli lineáris interpolációval textúra felhúzása, stb.
Nem, nem volt könnyebb. -
#50 "Nem muszáj Delphiben tolni, jó az a JAVA is."
Vagy ha már Delphi - ott a Lazarus illetve a Freepascal is. Ugyancsak ingyenes, multiplatformos.
"Ha jól tudom 13-14 évesen már logóznak suliban is"
Sőt már 10-11 évesen is (5. osztály) elkezdik - legalábbis kis hazánkban ez (volt) a trend.
Egyébként a cikkhez hozzászólva: nincs új a nap alatt: az Oliver-ikrek a 80'-as elején is eléggé fiatalok voltak, és egészen sokra vitték. -
Komolytalan #49 Azért 12 évesen nem nagy dolog programozni. Ha jól tudom 13-14 évesen már logóznak suliban is, és végül is az is egy programnyelv (lehet benne rekurziót is csinálni pl). -
Komolytalan #48 Eclipse tán ingyen van... Nem muszáj Delphiben tolni, jó az a JAVA is. -
Komolytalan #47 "Igaz, hogy ott mindent mi adtunk meg, viszont ott egy program állt mondjuk 10ezer sorból, ma meg egy egyszerűbb program is ennek többszöröséből áll."
Amelynek a 3/4 részét legenerálja egy template. Megnéztem amit jelenleg fejlesztek, 3/4 éve programot. A kliens oldal 1.2M, ez 3 alkalmazás, csak vannak közös része (mivel van szerver, és db réteg, is, vegyük ezt 1 programnak). Mondjuk 50 karakter/sor átlaggal nézve ez is csak 24K sor, és dec 6-án már vevőnek mutogatjuk...
Nyilván vannak ettől nagyobb alkalmazások, de ez főleg annak tudható be, hogy az internet elterjedésével divat lett különböző frameworköket, modulokat gyártani, árulni. Ezek a modulok meg ha tudják azt amire neked szükséged van, akkor általában 100x annyit tudnak, és 1/10 sorból megoldhatóak lennének. De minek szarakodjunk vele - befordítjuk azt a 2 megás jar fájlt is, oszt jónapot.
"Igaz, hogy vannak olyan programozási környezetek, ahol a "fogd, vidd és használd" elven alapulva az elemeket össze kell dobálni, el kell kicsit rendezni, meg kell adni a feladatukat és ennyi az egész. Erre mondom, hogy aki igazán programozó, az úgyse így csinálja, hanem könyékig mászik a forráskódba és úgy oldja meg a feladatot."
Ma már mindegyik ilyen. Vagyis tudja mindkét módot. Szerinted minek van realitása: egy 12 éves gyerek elkezd osztályokat származtatni jobbra-balra, vagy kihúz egy gombot a vizuális felületen?
"Ugyanakkor sajnos azt vagyok kénytelen látni, hogy azok, akik anno a 8-as években kezdtek programozni, ugyanúgy ezeket a fogd, vidd és használt progikat használják, nem forráskódban dolgoznak, mégis ha valaki tud valamit, akkor közlik, hogy mi ez a régi dolgokhoz képest... Nem akarok senkit elítélni, de ez számomra kicsit kétszínű dolognak tűnik."
Vagyis ha valaki tud kézzel kaszálni, akkor traktorra ne merjen ülni? Esetleg tagadja le, hogy az könnyebb, mint kézzel kaszálni? Ez elég beteg felfogás.
A vizuális fejlesztőeszközök jók. Azért jók, mert olyan tevékenység gondjától szabadítanak meg, amelynek a mai gépek teljesítménye mellett már nincs értelme. Ma már nem kell azzal szarakodni, hogy csináljunk menü kezelőt, és vigyázzunk hogy ne villogjon akkor se, ha folyamatosan nyomom a lefelé gombot. Van gyári, feltöltöm elemekkel, és írom a lényegi kódot.
"Ugyanakkor emlékszem olyanra, mikor nemzetközi programozási versenyen 2003-2004 környékén egy 12 éves srác sikeresen zavarba hozta a versenybírákat, mert megalkotott egy olyan folyamatot, ami csak ő maga értett, hogy hogyan működik, senki más nem tudta megfejteni, pedig olyanok voltak a bírák, akik már évtizedek óta programoztak."
Tehetséges. De nem jó programozó. Mivel az arról ismerszik meg, hogy a kódja olvasható, és könnyen érthető. Ettől még lehet elegáns, lehet hatékony, lehet gyors, és lehetnek benne k.rva jó ötletek. Az érthetetlen kókányt egy jó programozó kerüli. -
Komolytalan #46 "Emberek, vegyük már észre, hogy sokat változott a világ a '80-as évek óta!
Az akkori programok gyerekjátékok voltak a maiakhoz képest, ez köszönhető a rohamosan fejlődő technológiáknak."
Ez nem igaz. A strukturált programozás alapjait valamikor a 60-70-es években fektették le. A 80-as évektől annyi változott, hogy megjelent az OOP, a többszálúság, és az eseményvezérelt programozás. Ezeket ugyanúgy el tudom magyarázni egy félművelt egyetemistának 45 percben, ahogy a QuickSortot is, és ugyanolyan hatékonysággal fogja fel mindkettőt. A QuickSortot meg bármely, a 80-as években végzett programozó már tanulta. És a QuickSort alapalgoritmust - értsd: azért még nem kapsz enni. Attól többet kell tudni.
"Akkoriban egészen más szempontok szerint programoztak, más metodika szerint és még sorolhatnám, mennyi minden volt más."
Na sorold. Mert én valamennyire azért sejtem, bár inkább már a 90-es években kezdtem el programozni. Akkor tényleg más volt minden, mert a kód sebessége számított jobban, nem a fejlesztési idő. Most a kód sebesség nem igazán számít, csak legyen kész tegnapra. Most senki se fog bináris keresést írni, mert bár az csak logaritmikusan lassul, de van vagy 5-6 sor, amit begépelni fájl. Helyette ír lineárist, amely lineárisan lassul. 1000 elemnél már 100x lassabb - de ki nem sz.rja le - van ezekben a gépekben kraft.
"Sok programozó ma se tud olyan szinten, mint ez a 12 éves kis srác, mégis megél belőle."
Ez a kis srác amit csinált az részben letölthető tutorialok formájában, részben tényleg a 12 éves színvonal. A mi korunkban mindenki szöveges kalandjátékot írt, mert ahhoz volt tutorial (könyv formájában). -
Komolytalan #45 "Bezzeg nektek milyen jó. Én jelenleg 11.-ként ott tartok, hogy végre valahára egy nyámnyila tanárral elkezdhettem a C#-os alapokat."
Baz, nekem tanárom se volt. Meg internet se volt. Meg gépem se volt. Mégis 14 évesen már versenyautós játékot írtam, C16-ra, papíron (jó, egy A betű volt az autóm, de akkor is). Könyvből tanultam meg programozni (mert a tanár konkrétan nem tudott), mikor a heti 2 órás szakkörre gép közelébe jutottam, akkor 1.5 óra alatt begépeltem, utána meg fél órán át játszottam vele, majd jött a gép kikapcsolás (elmenteni persze nem tudtam:-)
Az egész csak hozzáállás kérdése. A jelen generációnak ki van nyalva a popója. Van gépe, netje mindenkinek - más meg mi a rák kell a tanuláshoz? Ha ennyiből nem tudsz megtanulni, válassz más szakmát, mert úgyse lesz belőled jó programozó (arra születni kell). Tessék, itt van neked villanytanár: Flex in a week. -
Komolytalan #44 Nem JAVA-val kéne kezdeni. Eleve nem objektumorientáltan kell kezdeni. Kezdő nyelvnek szerintem ma is a legjobb a Pascal, mondjuk egy Turbo Pascal (valami emulátorban biztos elindul még:-). Van az egész nyelvben kb 10 utasítás, nem sokkal több típus, erősen típusos. Arra pont jó, hogy eljuss benne oda, hogy meg tudod írni, tudod lépésenként futtatni, fel tudod fogni az összes alapalgoritmust, mondjuk Quick Sorttal, esetleg a bináris fa algoritmusaival bezárólag. Aztán ha ez megvan, akkor már tökmind1 lesz neked hogy JAVA vagy C# vagy AS3, vagy bármi más. -
Anomaly #43 "Az általa készített ingyenes TafelTrainer és a 79 centbe kerülő TafelTrainer+ bizonyítja, hogy tehetséges tinédzserről van szó."
Ez annyit bizonyít, hogy egy smutzig 12 éves hollandról beszélünk. -
philcsy #42 "Ha valaki anno megtanult egy elavult program nyelvet,ráérzett tudott írni bonyolult dolgokat,miért nem ír 1 "primitív" mobil alkalmazást?! kicsit jól élne,még ha nem is lesz sláger."
A gondolatmenetedet követve: Ha valaki anno megtanult írni, miért nem ír egy könyvet, kicsit jól megélne, még ha nem is lesz sláger.
Remélem vetted, hogy attól mert ismersz egy (programozási) nyelvet, még nem biztos, hogy a műveddel bármilyen sikert elérsz. Kell még egy jó ötlet, majd azt esztétikusan ki kell dolgoznod.
(Lehet, hogy számodra a programozás egy misztikus tevékenység, de kb ugyanolyan nyelv mint a természetes nyelvek, csak nem emberekkel hanem gépekkel kommunikálsz. Ráadásul ez a kommunikáció eléggé idegesítő, mert ha nem értetek egyet, a végén mindig kiderül, hogy igazából te vagy a hülye és neki van igaza.) -
M2 #41 Szerintem nem is az a nagy szám, hogy 12 évesen tud programot készíteni iOS-re, hanem hogy át tudta rágni magát az Apple ezer hülyeségén, mire felkerült a Store-ba! :-) -
#40 vicces volt olvasni mennyi "zseni" ember van itt. Mindjárt kiderül hogy mikor otthon én nintendoztam ,más magának írta a játékot xD
Ha valaki anno megtanult egy elavult program nyelvet,ráérzett tudott írni bonyolult dolgokat,miért nem ír 1 "primitív" mobil alkalmazást?! kicsit jól élne,még ha nem is lesz sláger.
De nem.. Tudjuk h országunk tele van zsenivel ,profi tudosokkal,programozokkal ,és mindenki itt sír SG-n hogy szar az élet. Magyarország én így szeretlek! :D -
FlashMaster #39 Mennyi okos ember van itt, nekem valahogy nem megy ez a programozás dolog, bár 11évesen tanították 286oson, de nem értettem meg a lényegét, mondjuk 'írd amit diktálok és nézd mit csinál' dolog volt, mindennemű magyarázás nélkül. Szóval, hozzám képest sokkal ügyesebbek és jól kiaknázták a lehetőségeket, bár az is biztos hogy nagy szerepe van hírnévben a szülőknek és a médiának. -
MacropusRufus #38 Hát szerintem meg oda kell figyleni az ilyen kisrácokra! ÉS semmiféle képpen nem nevezném őket mindenfajta negatív jelzővel.
Viszont sok igazság van abban amit itt sokan írtak: ha nincs PR nincs ismeretség akkor ennyi. Tehát anno amikor pl. én (meg itt sokan mások) 10 évesek voltak, a net még tervben sem létezett. A gépek lokálisak voltak, és ha csak nem csináltál valami nagy durranást (pl. Te voltál egy játék töréséért a felelős) soha nem ismerték meg a neved, és akkor is csak a nick-edet.
Én 8 évesen kaptam az első gépemet egy VideotonTV kompjútert 32kb RAM-al + kazi.
Mivel játék nem nagyon volt és ami volt az nem mindíg volt az az ütős valami ezért progrmaozni kezdtem és 9 évesen megírtam az első adatbázis kezelő programomat az anyunak (akkor szüksége volt egy nyilvántartó programra).
Büszke is voltam magamra :))
Tehát csak itt a fórumon legalább 5-7 ember van aki 10n évesen programozott. LEhet ha most lennénk 10n évesek akkor mi is kapnánk ekkora reflektor fényt.
Ez van. -
philcsy #37 12 évesen én is írtam PASCAL-ban egy telefonkönyvet (később kiderült, hogy egy felhasználóm volt is, egy haveromnak megmutattam, az anyja megtalálta és használta) és egy Paint szerű rajzolóprogramot (16 szín, alap geometriák, mentés betöltés). Mégse lettem Bill Gates... -
kvp #36 "ha jól emlékszem az egyik linken láttam, hogy a csávóka neve nem egyedül szerepel, hanem van egy másik is de a családnév ugyanaz."
Az az apja, ugyanis app-okat nem arulhat kiskoru, tehat kellett egy felnott a regisztraciohoz.
"A fejlesztőeszközökről már ne is beszéljünk,"
Nem iphone-ra kell fejleszteni, az draga.
Viszont androidra:
-linux (pl. debian): ingyenes
-eclipse: ingyenes (ha nem tetszik a vi vagy az emacs)
-android devkit: ingyenes
-android nativ devkit: ingyenes (ez altalaban csak a profiknak kell)
-android emulator: ingyenes (hibakereseshez)
A marketre pedig fel lehet tolteni a kesz alkalmazast, aztan ha veszik, akkor a reszesedest pl. paypal szamlara lehet kerni, amit egy magyar bankkartyaval osszekotve megkaphato a penz. A kettos adoztatas elkerulese vegett a jovedelembol torteno adozas a szerzodes altal erintett orszagaban tortenik, tehat kaliforniaban. Innentol csak az a kerdes, hogy tud-e eladhato termeket kesziteni az ember. -
#35 A fejlesztőeszközökről már ne is beszéljünk, ha már valaki pl. említette a Delphi-t, akkor példaképp:
Delphi XE2 Enterprise New User
Elektronikus Licensz; Bruttó ár: 799 600 Ft
Ezért jön rengeteg "garázsfejlesztő" hobbi programozó, akik csinálnak apró app-okat és ha bejön valamelyik, akkor az megteremtheti azt az alapot, hogy ne azon gondolkozz, hogy hogyan tartsd fent a vállalkozásod.
Ja és még valami...
ha jól emlékszem az egyik linken láttam, hogy a csávóka neve nem egyedül szerepel, hanem van egy másik is de a családnév ugyanaz. Tehát lehet, hogy a bátyóka "besegít" picit, csak így nagyobb hírverést lehet kelteni -
#34 Én is szintúgy 12 évesen már programozgattam, de ugye az internet még akkor sehol, a helyi ismerősökön kívül nem tudtak rólam. Manapság webes fejlesztésekkel próbálkozom, de kicsit jókor vagyok rossz helyen, mert kereslet az lenne most bőven, a tapasztalatom is elég már mindenhez, csak épp az időm hiánya(egy ideje én vagyok itthon a mindenes) és a számlaadási képtelenségeim (a cégalapítást még megoldanám, de a havi járulékok miatt kapásból biztosítanom kéne havi stabil 200k fölötti bevételt) gátolnak a sikerben. Azt mondja mindenki hülye vagyok, hogy nem feketézek, de az én lelkivilágomnak már az is sok, hogy a hülye TB miatt zaklat a NAV, nem hogy még akkor bújkáljak előlük... -
#33 Örülök, hogy egyetértünk akkor.
Nem írtam, hogy az akkori meg a mostani az egyforma, de azt meg írtam, hogy én is használom jelenleg is a "fogd, vidd és használd" módszert, csak persze nálam ez a munka 5%-a és 95%-a pedig a forráskód kézzel való megírása. Nem kétszínűség ez, csupán akkor nem volt elérhető ez (és mi írtuk meg ezt a részét is), de ha ma már szinte mindegyik fejlesztőeszköz ezt tartalmazza, akkor nem tudod kikerülni a használatát, pláne, ha segít, akkor nem is akarod.
A legtöbb felkerült app (android-os és iOS-es is) egy hétvégi "mű" mindösszesen, csak valamit túlértékelnek, vagy egyszerűen valaki olyan dolgot talált ki, ami tetszik másoknak, legyen az akármilyen egyszerű is (pl. Angry Birds).
Egyetértek abban, is hogy a régi forráskód a pár ezer sortól a pár tízezres nagyságrendig tartott és a mai meg pont több tízezertől kezdődik, de azért ne feledjük, hogy az itt bemutatott két "fiatalember" munkásságából lehet, hogy a két kezemen meg tudom számolni a kézzel írt sorokat.
A csodagyerek kategória talán onnan indul, amit te is írtál, hogy a bírák sem értik, hogy pontosan mit művel a program, csak "végzi a dolgát".
Assembly versenyen láttam fiatal srácokat, akik a 4k-s kategóriában (azaz 4096 karakter a teljes progi), olyan dolgokat kreálnak (zenével, térbeli animációkkal), hogy le a kalappal előttük.
De végül is talán az a legkönnyebb, ha különbséget teszünk a programozó és a szoftverfejlesztő között. Itt a cikk is szoftverfejlesztőkről szól, nem programozókról, akik görnyednek több tízezer-százezer sor felett.
-
kvp #32 Ha mar a mai szamitastechnika oset keressuk, akkor nem a 70-es evek hanem a hardver szempontjabol az 50-es, szoftver szempontjabol pedig a 60-as evek. Egy mai android-os telefonban linux van, az meg egy unix valtozat, aminek az api-ja 1969-bol jon. Es azota nem sokat valtozott. Az objektumorientalt programozas pedig 1971-bol jon, a java is ezt a filozofiat koveti, bar jocskan atvett a unix-hoz kifejlesztett c nyelvbol, de az is 1973-as. Aki ezekben tudott anno programozni, az most sem fog meglepodni semmin es tud programozni egy mai rendszeren is. (egy api listaval a kezeben)
Egyebkent anno en is irogattam programokat 6-10 evesen (c64-re), mai is ezt teszem par evtizeddel kesobb (most pl. eppen android-ra). A cikkben szereplo gyerekek eseten a lenyeg, hogy a kozossegi media lehetove tette, hogy a szulok segitsegevel hiresek legyenek, meg ha kis mertekben is. Ez a mai osszekapcsolt vilagunk egyik mellekhatasa es eleg fontos jelenseg a tarsadalom fejlodese szempontjabol.
ps: A belinkelt szorzos alkalmazas regen klasszikus tankonyvi pelda volt a programozas oktatasakor, a srac ezt hozta ossze egesz jo grafikaval. (hasonlo van egyebkent az elte scratch oktatoanyagban is, ott tanitokepzosoknek tanitanak szamitogepes oktatasi anyag keszitest) A csapkodos alkalmazas ugyancsak tankonyvi pelda, a c64-es valtozatban a commodore leghajo ikon volt, a karakteres valtozataban pedig O betu. Itt is a jo grafika kivalasztasa volt a lenyeges elem, meg a megfelelo marketing. -
#31 Ezt az "aki nem csinálta, az nem állítsa, hogy régen egyszerűbb volt" részt nem egészen értem, mint írtam, én is programoztam Pascalban meg Basic-ben, így amit leírtam, az a személyes véleményem. Igaz, hogy ott mindent mi adtunk meg, viszont ott egy program állt mondjuk 10ezer sorból, ma meg egy egyszerűbb program is ennek többszöröséből áll.
Igaz, hogy vannak olyan programozási környezetek, ahol a "fogd, vidd és használd" elven alapulva az elemeket össze kell dobálni, el kell kicsit rendezni, meg kell adni a feladatukat és ennyi az egész. Erre mondom, hogy aki igazán programozó, az úgyse így csinálja, hanem könyékig mászik a forráskódba és úgy oldja meg a feladatot.
Ugyanakkor sajnos azt vagyok kénytelen látni, hogy azok, akik anno a 8-as években kezdtek programozni, ugyanúgy ezeket a fogd, vidd és használt progikat használják, nem forráskódban dolgoznak, mégis ha valaki tud valamit, akkor közlik, hogy mi ez a régi dolgokhoz képest... Nem akarok senkit elítélni, de ez számomra kicsit kétszínű dolognak tűnik.
Nem azt mondom, hogy ez a gyerek tényleg csodagyerek, sőt, kifejezetten nem szeretem, ha egy gyereket sztárolnak, mert a legtöbbjüknek nem tesz jót. Ugyanakkor emlékszem olyanra, mikor nemzetközi programozási versenyen 2003-2004 környékén egy 12 éves srác sikeresen zavarba hozta a versenybírákat, mert megalkotott egy olyan folyamatot, ami csak ő maga értett, hogy hogyan működik, senki más nem tudta megfejteni, pedig olyanok voltak a bírák, akik már évtizedek óta programoztak. Ő se volt csodagyerek, mint ahogy ez a gyerek se az, pusztán volt a dologhoz tehetsége, ahogy ennek a srácnak is van. -
#30 A #28 hozzászólással csak egyetérteni tudok.
Bő két évtizedes programozási múltamat szem előtt tartva, és hogy folyamatos önképzés (és persze más képzéseken való részvétel) után a jelenlegi technikák, programozási nyelveket (most pl. éppen androidra fejlesztek app-ot) ismerve kijelenthetem, hogy ez igenis átlagosnak mondható.
Egyáltalán megnéztétek, hogy milyen "csodálatos" alkotások születtek.
Ma behúzok a projektbe egy menüelemet, megadok pár paramétert és elnevezem és kész a menü, behúzok egy hátteret mögé és kész. Kreálok egy új form-ot és megadom, hogy az egyikre menüpontot kiválasztva ez jelenjen meg és már húzhatok rá csomó gombot, amiknek megadom, hogy pl. egy szintén behúzott képen pl. módosítsa a színértékeket előre beállított vagy százalékos módon és gyakorlatilag összedobtam egy app-ot egy laza délután alatt.
Ennyi...... ez lenne csodagyerek?!
És aki nem csinálta, az nem állítsa, hogy régen egyszerűbb volt, mert akkoriban még neked kellett a menüt is megrajzoltatni a géppel, ráadásul le kellett programozni azt is, hogy ha valamelyik billentyűt lenyomja (pl. le vagy fel nyíl), akkor a menüben az adott sort hátterét állítsa vissza normál színűre a betűvel együtt, majd az alatt vagy felette lévő sort színezze át és váltson betűszínt. Nem beszélve arról, hogy figyelni is kellett, hogy mi történik, ha eléri a menü alját, vagy tetejét.
Ma ennek a csodagyereknek nem kell vesződnie semmi ilyennel, csak kitalálja, hogy 4 sor legyen, elnevezi őket, és a gyári ezernyi mintából kiválasztja, hogy hogyan nézzen ki, vagy leszed egyet a netről, végső esetben szerkeszt egy sajátot, amit behúz egy egérmozdulattal és készen is van.
Hosszan sorolhatnám, ismerve mindkét oldalt, de aki egy picit is konyít hozzá, az egyetért velem.
Egyébiránt nem tartom rossznak, ha valaki képes ilyenre 12 évesen, csak ne illessük "csodagyerek" jelzővel és ne csak kettőt emeljünk ki belőlük.
Ők szerencsések voltak..... -
#29 Nézd, ezen elvitatkozhatnánk, 2 évig tanultam Delphi-ben programozni, 1 évig Pascalban, anno tanultam vagy 2 évig Basic-ben, felső oktatásban pedig jött a C, a C++, a Java és webalapnak a HTML és a PHP. Mind más volt, bár sokmindenben hasonlítottak.
A számítástechnika alapjaiban változott a 80-as évek óta, ezt azt hiszen rendszerinformatikusként elég reálisan meg tudom ítélni. Nem csak a külcsín, hanem az egész informatikai viselkedéskultúra megváltozott, ennek megfelelően egészen más kihívások vannak ma, mint anno voltak a Commodore-os időkben. Tény, hogy sokkal könnyebben lehet ma számítógéphez jutni, így ez a része nem okoz kihívást, de maga a számítógép kezelése, üzemeltetése, programozása gyökeresen megváltozott.
Sok helyen azt mondják, hogy az informatika alapjait a 70-es évektől kell nézni. Nos, én és még sok gyakorló informatikus ezzel nem értünk egyet, mert ha már alapokról beszélünk, akkor a mai informatika alapja a 8086-os CPU-n alapuló gépekben keresendő, hiszen ezek álltak elsőnek közel a mai PC-khez. A korábbi gépeket alapként említeni olyan, mintha a lézerszike elődjének tekintenénk a pattintott kőkést. -
dvde #28 Kezdem azt hinni, hogy csak irigykedünk:) Viszont személy szerint azt nem nevezném programozásnak, hogy valaki behúzkodja a komponenseket és csinál valami alap dolgot velük. Persze jó, ha valaki fiatalon elkezdi és később komolyan foglalkozik vele, de nem kéne a médiának ezt-azt felkapnia, mert épp nincs más ötletük. Ezzel szépen el lehet ronatani a srácokat. -
#27 Azt te csak hiszed,hogy más! A számítástecnika alapja semmit nem változott,attól még ,hogy minden gyors meg csilli villi!
"emberek fogjuk már fel ,hogy a 80-as években nem volt ennyi kütyü,és a számítestechnika gyerek cipőben volt" de ugyan úgy emberek vették körül,a hülye akkor sem volt képes bonyolultabb progit írni.
És már bocsánat ,séma szerint ,uygan az a programozás ,mint ma." -
#26 Én 75-ös,de év veszteségem volt,mivel októberben születtem,a 76-osokkal jártam egy évfolyamban...... 601sz elektrónikai műszerész KorvinMátyás... -
usersg #25 Na ez a nem mindegy. Kis szarosok pofátlanul egyszerű Ifos appokkal mulattatják a közönséget, és egy zsák pénzt keresnek, nálunk meg a profi informatikus otthon tengődik mert nincs munkája, és unalmában nagy nevű külföldi szervezetek gépeit törögeti fel... -
#24 Emberek, vegyük már észre, hogy sokat változott a világ a '80-as évek óta!
Az akkori programok gyerekjátékok voltak a maiakhoz képest, ez köszönhető a rohamosan fejlődő technológiáknak. Akkoriban egészen más szempontok szerint programoztak, más metodika szerint és még sorolhatnám, mennyi minden volt más.
Sok programozó ma se tud olyan szinten, mint ez a 12 éves kis srác, mégis megél belőle. Ezek után én nem merném átlagosnak nevezni.
De ha annyira átlagos, tessék, lehet utánozni :D -
Athlon64 #23 nyaltanító=nyelvtanító :) -
Athlon64 #22 Hihetetlen! Mintha magamat olvasnám kisebb eltérésekkel. Én 76-os vagyok. Valamikor 87-ben kaptam a mamámtól egy C16-ot bővített RAM-val és imádtam a BASIC V3.5-öt. Írtam nem egy programot. (nyaltanító és tesztelőt, raktár programot...)
És én is Elektroműszerészként végeztem. :)
-
#21 Szerintem ennyire nem kell lenézni,a fiatalabb genárációt.
(persze jóval elkényeztetebbek,az átlagnál,számítástechnikai kütyükkből,mint mondjuk én voltam valamikor)
Egy ilyen tapicskálos gépet ,36éves koromban is elfogadnék,de nem ez a legfontosabb.
Az első programot 1981-ben írtem egy Primo képre 2KByte -os masinára Basic nyelven.(kölcsön kaptam kb 5 hónapra)
Egy egyszerü hangenerátoros,szinti. 10sorbol áló kis vacakot.
12-évesen tóltam C-16-ost,utána C+4-es kis masinát gépikód+Basic3.5,hát király volt.(2évig gyűjtöttem a zsebpénzemből rá+locsolkodás,+karácsony) mikor összegyűlt 7000Ft-om 2-es,5-ös,10-20Ft-osokba.(plusz a magnót családi összefogásban kaptam hozzá)
Soha többet nem mentem a programozás közelébe,Elektroműszerészként végeztem,tanultam kezdetlegesebb számítástechnikát a 90-es évek elején,de mára már nem érdekel.(nem is értek hozzá)
Támogatás+sikerélmény előre viszi a fiatalokat,így lehet,hogy pályán maradnak,csak mivel nagy a konkurencia,és hamar fejébe szál a dicsőség,nehogy egy átlagos középszerü,vagy még az se,legyen az ilyen nagyrabecsült fiatalból.
-
#20 Az tetszik a cikkben: "A 12 éves holland fejlesztő példaképe nem Mark Zuckerberg és még csak nem is Steve Jobs"
Utóbbi két úriembert a sekélyes II-III osztálybeli programozók választják példaképnek. Felkapott nevek, de inkább jó marketingmenedzserek, mint programozó-zsenik. A Facebook meg az Apple cuccok mögött pedig több ezres szakembergárda áll. -
#19 Ez a gyerek:)
gyááááá -
#18 Ezek gyerekek és nem seggdugaszok, te meg egy irigy kutya vagy ennyi erővel :P -
torreadorz #17 Attól még nem csodagyerek hogy 12 évesen tud programozni.
Én már 10 évesen is tudtam, csak az volt a bibi, hogy comodore plus/4-esen mert akkoriban ezek voltak "elterjedve", igy aztán nem is volt túl nagy célközönség.
ehhez képest nagyot változott a világ, sokkal kisebb melóval sokkal nagyobb célközönséget tudsz elérni.
-
#16 Én 11 éves koromban (ötödikesként 1989-ben) C64-re írtam (BASIC) olyan programot, ahol egy katalógusból feltöltött árukészletet tudtak kód alapján keresni, megrendelőt nyomtatni és árukészletet nyilvántartani.
Csak akkor nem tudtam szétkürtölni twitteren vagy facebookon, saját honlapra sem tudtam felrakni, youtube-ra sem tölthettem, hogy videóban nyilatkozzak róla, és "prezentálni" pláne nem volt lehetősége az embernek.
Még csak jegyet sem kaphattam rá az iskolában, mert nem volt számítástechnika óra akkoriban (még gépterem sem létezett az iskolában).
Ma nem csodagyerekként kell tekinteni ezekre a gyerekekre, hanem átlagosnak azok közül, akiket ez a terület érdekel. Megnéztem mit "alkottak" és egyáltalán nem kell nagy dolgokra gondolni. Ilyen srácokból biztos vagyok benne, hogy több ezer létezik .
Azért nem kell "sírni", hogy: "...Én 11.-ként ott tartok, végre valahára egy nyámnyila tanárral elkezdhettem a C#-os alapokat."
Nekünk tanár sem volt.
Nem arra kell várni, hogy egy tanár megtanítsa akkor, amikor a neten ezerféle dokumentáció, tankönyv, útmutató, segédanyag, stb. megtalálható.
Mi elmentünk könyvtárba, vagy a zsebpénzünkből vettünk szakkönyveket amiből elkezdtük. -
#15 Mi az a TafelTrainer? Nem egy bonyolult dolog szerintem a program nevét lemásolni. De itt 2x sem sikerült. -
Mardekár #14 Én örültem volna 12 évesen ha ilyen előadást tudtam volna tartani :D Sőt, abban sem vagyok biztos, hogy most tudnék ilyet. Lehet ott lőne le engem a lámpaláz.