• lordsithlord
    Ezt az "aki nem csinálta, az nem állítsa, hogy régen egyszerűbb volt" részt nem egészen értem, mint írtam, én is programoztam Pascalban meg Basic-ben, így amit leírtam, az a személyes véleményem. Igaz, hogy ott mindent mi adtunk meg, viszont ott egy program állt mondjuk 10ezer sorból, ma meg egy egyszerűbb program is ennek többszöröséből áll.
    Igaz, hogy vannak olyan programozási környezetek, ahol a "fogd, vidd és használd" elven alapulva az elemeket össze kell dobálni, el kell kicsit rendezni, meg kell adni a feladatukat és ennyi az egész. Erre mondom, hogy aki igazán programozó, az úgyse így csinálja, hanem könyékig mászik a forráskódba és úgy oldja meg a feladatot.
    Ugyanakkor sajnos azt vagyok kénytelen látni, hogy azok, akik anno a 8-as években kezdtek programozni, ugyanúgy ezeket a fogd, vidd és használt progikat használják, nem forráskódban dolgoznak, mégis ha valaki tud valamit, akkor közlik, hogy mi ez a régi dolgokhoz képest... Nem akarok senkit elítélni, de ez számomra kicsit kétszínű dolognak tűnik.

Nem azt mondom, hogy ez a gyerek tényleg csodagyerek, sőt, kifejezetten nem szeretem, ha egy gyereket sztárolnak, mert a legtöbbjüknek nem tesz jót. Ugyanakkor emlékszem olyanra, mikor nemzetközi programozási versenyen 2003-2004 környékén egy 12 éves srác sikeresen zavarba hozta a versenybírákat, mert megalkotott egy olyan folyamatot, ami csak ő maga értett, hogy hogyan működik, senki más nem tudta megfejteni, pedig olyanok voltak a bírák, akik már évtizedek óta programoztak. Ő se volt csodagyerek, mint ahogy ez a gyerek se az, pusztán volt a dologhoz tehetsége, ahogy ennek a srácnak is van.