224
  • chriskardos
    #224
    Teves. Az, hogy a fenynel nem haladhat semmi gyorsabban, az nem az univerzum kozlekedesi torvenye, hanem egy emberi teoria. Azert mert meg nem tartunk ott, az nem jelenti hogy ez a max sebesseg. Es szerintem az egesz idoutazas dolgot rosszul kozelitik meg. nem az a lenyeg, hogy valami gyorsabban menjen a fenynel. az idoutazas lehetseges, az ido pedig illuzio.
  • gybfefe
    #223
    Zseniális Zenszkij lapot osztott, a hongkongi hottentotta is csak pattintotta az ötletét. A rengeteg hozzászólás annak köszönhető, hogy az alap fogalmak nem állnak össze a fejekben.
    Mi az idő?: - az energia és a tér aránya
    Mi a tömeg?: - tér amiben a fizikusok egységet keresnek :)
    Mi a sebesség?: - a megtalált egység viselkedése a térben :)
    Mivel a világ végtelen, a sebességnek sincs határa, csupán egyre kisebb térben tart a végtelen felé.
    Remélem ez így elég világos volt, ezért most az antianyagos koncepciót nem is firtatnám... :)
    S mi következik mindebből, amit már rég tudhatna mindenki aki picit elgondolkodott a zidőutazás és a valódi fizika közti különbségről!?
    A végtelenhez tartó sebesség nem utaztat vissza időben, csupán közelít az abszolút momentumhoz, hülyén fogalmazva az idő megállításához. Itt is meg kell küzdeni azonban a fogalmakkal, mivel minden relatív, komplexebb kifejezéseknél már egész szépen félre lehet érteni egymást. Vegyük csak az egyszerű példát ikerparadoxon és abszolút zérus elméletek között.
    Amikor nagy sebességgel megteszünk egy óriási távot visszaérkezhetünk az ikertesóhoz úgy hogy az induláskor leveses kanala elindult szája felé, de még mindig nem nyelte a levest és mi már meg is érkeztünk. Ezt nevezhetjük az idő megállításának, azonban az ikerparadoxon ennek pont ellenkezőjéről akar szólni, vagyis hogy mivel nem saját lábán futja le a távot a tesó hanem csudarakéta üzemanyaga emésztődik, miközben újságot olvas, kvázi a leadott energia mennyisége az őt körülvevő világot gyorsította föl és a levesnyelő tesó behal 100 évesen, mire rakettás bratyó elolvassa az egyik cikk első mondatát.
    Kitűnik a paradoxon paradoxona, aminek a megoldása az energiaarányokban rejlik.
    Hogyan tudunk ilyen extrém esetekben energiaarányokat mérni? - Abszolút idővel.
    Vagyis megvárjuk azt a 90 évet amit a 10 éves ikrek a kísérletre szántak. Innen már világos, hogy a 100 éves frissen holt knorr betyár már nem láthatja amint 10 éves ikertestvére befejezi a népszabadság egyik bekezdését. Természetesen semmiféle abszolút idő nem létezik, ahogy abszolút vákuum se, csupán megpróbáltam didaktikusan vázolni a szituációt. Ki is hagyom az abszolút zérusról szóló tanmesét mert látom így is dagályosabb voltam a kelleténél.
    Befejezni azért befejezem az érvelést, még ha így nem is teljes végül is amiért a sok scifi rajongó felkapja a témát az időutazás lehetséges. A jövőbe egyszerűen relatíve, ezen kívül -a precizitás kedvéért csak relatíve- az idő megállítása is lehetséges, ezt is sok scifi anyag feldolgozta. Azonban a triumvirátus legáhítottabb tagját az időben vissza utazást már csak lenyomattal érhetjük el.
    Vagyis restaurálással. Sok matematika és fizika kell hozzá, de ugyan úgy relatív módszernek tekinthetjük ezt is mint a jövőbe utazást, ahol a mi anyagcserénk lassul le a körülvevő világhoz képest.( -erre a kétféle módszer a lefagyasztás és a nagy energián történő kis energiájú éldegélés, lásd fent rakettás iker paradoxonát) A múltba történő utazás viszont kétszeresen relatív :) mivel a jelenben és jövőben történik. Persze a fogalmakat mindig könnyű félreérteni.
    Remélem sikerült lezárni a témát... vagy épphogy nem! :)
  • JMáté
    #222
    Az a baj hogy te nem érted hogy valójában tökéletesen érted a modern fizikát.
  • Hugo Chavez
    #221
    Tudtam, hogy nem kellett volna hozzád szólnom.
  • JMáté
    #220
    Nem. Mi, az emberiség. Én legalábbis még senkitől nem hallottam olyat hogy az idődilatáció az amikor megnő a másodperc élettartama.
  • Hugo Chavez
    #219
    Ó, mi ez a nemkirályi többes?
    Úgy kell értenem, hogy "mi a tudósok"?

    Közben meg úgy tűnik nincs is idő. "Ti, tudósok", meg ezzel a szóhasználattal éltek valamire, ami nem is az idő.
    Minő hanyagság.
  • JMáté
    #218
    "mert ugyanúgy lehet az, hogy a nagy sebesség megnövelte a müon élettartamát"

    Pontosan erről van szó. De mivel a tapasztalat azt mutatja hogy mindennek a relativitás elmélet által megjósolt mértékben nő az élettartama, ezért az egyszerűség kedvéért azzal a szóhasználattal élünk hogy "lelassult az idő".
  • Higgs Bozontos
    #217
    (persze lehet hogy tévedek és ott csücsül a nagyszakállú 15 milliárd fényévnyire a nagy gömb szélén és jókat rötyög rajtunk és az egész egy nagy bummal kezdőtött, csak kedves gyerekek tudjátok ez nekem mese-mese meskete....
  • Higgs Bozontos
    #216
    végül hogy még saját magamnak is adjak egy pofont: mivel még az el nem képzelhető dolgok is léteznek, ezért még a PONT is létezik, sőt a semmi is, sőt az univerzum vége is létezik hiszen a félegyenes is végtelen.
  • Higgs Bozontos
    #215
    folytatva a gondolatmenetet: tehát bármekkora résznek látszó dolgot vizsgálva a térből tovább osztható a végtelenségig ezáltal a "rész" mint fogalom szintén értemlét veszíti, hiszen minden tartalmaz mindent: az univerzum minden "pontján" (tehát a pont eleve nem létezik mint olyan hiszen az előbb PONT ezt tártam fel) ott van tehát MINDEN elképzelhető és el nem képzelhető dolog is.
  • Higgs Bozontos
    #214
    ez egy egyszerű reláció , a viszonyítási inerciarendszerekben. a végtelenhez képest bármekkora rész is a nullával egyenlő. tehát adott a 3+1 dimenziós téridő, melynek minden dimenziótengelye külön-külön is végtelen mindkét irányba, és egyben is, mivel csak egyben értelmezhető. időben ez annyit jelent, hogy soha nem kezdőtött és soha nem lesz vége, térben pedig annyit jelent, hogy nincsen legkisebb vagy legnagyobb rész benne amelyet meg lehetne figyelni vagy vizsgálni.
  • Zolly75
    #213
    Szerintem a fénysebesség-korlát említésekor mindig lehagynak egy igen fontos részt: semmi sem haladhat a fénynél gyorsabban - a térben. Mivel az inflációs táguláskor maga a tér tágult, erre a fenti korlát valószínűleg nem vonatkozik. Ez csak egy saját vélemény. Esetleg az EPR-effektus is hasonló okokkal van kapcsolatban.

    Ezzel együtt, nagy csapás ez a cikkben szereplő hír, a sci-fiket a valóságtól nem mindig könnyen megkülönböztető egyének számára! :)
  • Anaid
    #212
    "A kísérlethez a kutatók egy fotonpárt állítottak elő, majd az egyiket az úgynevezett elektromágnesességgel indukált transzparencia (EIT) hatással átküldték egy lézerrel lehűtött rubídiumatomokból álló felhőn. A kísérlet során első alkalommal sikerült észlelni egyetlen foton optikai előfutárát, a prekurzor-hullámot, ami minden esetben a foton előtt halad. A mérések szerint ez a hullám mindig fénysebességgel halad a vákuumban, a fenti okok miatt pedig a foton fő hullámai sem képesek ennél nagyobb sebesség elérésére. Még a szuperluminális közegekben is, ahol a csoport-sebesség gyorsabbnak tűnik, mint a fény vákuumban elérhető legnagyobb sebessége, a foton főrészének nincs lehetősége arra, hogy gyorsabban haladjon az optikai prekurzornál."
    Nem értem!
    Most akkor "felhőn átküldve" mérték, vagy vákumban? Miért kellett fotonpár hozzá? Miért ilyen EIT hatással küldték át? Ha vákumban fénysebességgel halad, hogy lehet, hogy ilyen felhőben is azzal halad? Ezek szerint nincs különbség a sebessége között vákum ide vagy, oda? Vagy nem?
    Van még kérdésem. Kérdezhetek?
  • bigjoe
    #211
    Fizikusok/csillagászok!!!
    Ezzel kapcsolatos és mindig megakartam kérdezni!

    "Nagyjából 10^-35 másodperccel a Planck-korszak után egy fázisátmenet a világegyetem exponenciális növekedéséhez vezetett, melyet kozmikus inflációnak nevezünk."
    Ez a fénysebességnél gyorsabb volt? Ha igen akkor ez hogy lehetséges??
  • Hugo Chavez
    #210
    A te extravagáns elméleteidbe hogyan illik bele az az elképzelés, hogy nincs is idő?
    (gyanítom, hogy nehezen, de mégis....)
  • Hugo Chavez
    #209
    Müon, ha jól emlékszem.

    Persze ez sem bizonyíték az idő lassabban telésére, mert ugyanúgy lehet az, hogy a nagy sebesség megnövelte a müon élettartamát.

  • Nos
    #208
    Attól, hogy végtelen koordináta rendszerben vagy, még igenis van értelme a véges dolgoknak. Igazából főleg a véges dolgoknak van értelme, azokat használod. Időnként mindenki beleesik az "álfilozofálgatás" és a dolgok saját definícióval felruházásának hibájába. Ilyenkor aztán nagyon nehéz követni, hogy egy-egy állítással ki mire is gondol. Az egész beszélgetés szavak összedobálásából áll, ami alatt mindenki mást ért. A távolságnak, méretnek, sebességnek igenis van értelme, az irányvektor pedig csak egy olyan matematikai mennyiség, amit ezekhez hozzá lehet rendelni. De mivel az irányvektor egy matematikai fogalom, így nem nagyon kell neki a valóság ahhoz, hogy működjön, nyílván bármilyen elképzelt koordináta rendszerben működik, legyen az a koordináta irány, GDP, megvolt nők száma. Ettől még nem értem, hogy miért veszti értelmét az előbbi három fogalom. Szóval ha ezt ilyen erősen állítod, akkor bontsd is ki az indoklásodat.
  • bobba16
    #207
    olyan hogy álló nincsen. az a dolog all amire te aztmondod hogy all, te nevezheted ki a koordinatarendszered nullpontjat , lehetsz te magad az origo , akkoris tekintheted magad origonak amikor egy vonaton utazol 100 km/oraval es akkoris amikor a Foldon utazol a Nap korul x km/s-el
    az altalad kinevezett origohoz kepest pedig megmerheted egy mozgo dolog sebesseget es ebbol a sebessegbol kiszamolhatod hogy az o vonatkoztatasi rendszereben ahol a megfigyelt targy az origo ott menyivel telik lassabban az ido
    wikin nezd meg az idődilatáció szocikket

    bizonyitek az idődilatációra pedig hogy a muholdaknal megfigyelheto a hatas ,es vannak bizonyos reszecskek (sajnos nem ugrik be a nevuk) amik a legkor felso retegeiben keletkeznek a kozmikus sugarzas miatt es nagyon rovid idon belul elbomlananak ,de mivel kozel fenysebesseggel utaznak ezert a sajatidejuk ugy valtozik hogy lesz eleg idejuk leerni a foldfelszinre ,ha az idodilatacio miatt nem nyernenek idot akkor mar a legkor felso reszeben elbomlananak
  • wraithLord
    #206
    Mármint a H. sapiensnek a sapiens alfaja, mert a többi alfaj nem egyezik fiziológiailag.
  • Higgs Bozontos
    #205
    nem beszélve arról hogy az elektronok folyton köröznek a protonok körül stb.. a neutrínók pedig folyton közöttünk száguldoznak, tehát tartom magam ahhoz, hogy lehet ugyan különböző jól hangzó fantázianeveket (mint pl. foton, proton stb..) adni a téridő különböző ((méretű)) megnyilvánulásainak, ha egyáltalán lehetne MÉRETRŐL beszélni egy végtelen kiterjedésű közegben...

    a végtelenhez képest bármekkora -szám, rész- is csak pontosan a nullával egyenlő.
  • wraithLord
    #204
    Nem primitív az emberi agy. Egy 150e éve élt Homo sapiensnek is ugyanúgy magyarázhatnád (és akkor még túlságosan hátra is nyúltam...), pedig fiziológiailag ugyanolyan volt, mint a mai ember.
  • Higgs Bozontos
    #203
    de mihez képest haladsz fény-sebesség közeli sebességgel?

    olyan hogy álló nincsen. minden mozog mindenhez képest, még a szilárd anyagokban is mocorognak az atomok, lehet hogy csak angsztrömöket de mozognak. a galaxisunk pedig 100ezer km per szekundummal száguld a nagy bumm közepétől kifele, ehhez képest elég csendesnek tűnik a tó vize egy csendes nyári estén, mivel egy irányvektoron haladunk. továbbra is tartom magam ahhoz, hogy a végtelen űrben értelmét veszítik a következő fogalmak:
    távolság, méret , sebesség...
    ehelyett a következő fogalom még a végtelen űr mellett is megartja értelmét:

    irányvektor
  • Zenszkij
    #202
    Torkonszarom a méréseit. Gyorsabban lehet haladni a fénynél csak az emberi "primitív" agy ezt képtelen észlelni, felfogni. Pl magyarázd el egy varangynak, hogy mire jó a kőolaj, a varangy mérései alapján semmire...
  • Doktor Kotász
    #201
    Márpedig így van, különben nem tudnál mobiltelefonálni, mert a rádio adó-vevő sem működhetne. Kérdezz meg egy hozzáértő villamosmérnököt vagy egy technikust.
  • uwu hun
    #200
    Minden relatív, ez a nagy igazság :)
  • Kelta
    #199
    Az idő nem lassul le neked, meg senkinek. A saját időd éppúgy telik mint addig, csak egymáshoz viszonyítva van különbség (az álló, és mozgó között)
    Tehát nem ver lassabban a szíved, meg nem lassul le az óra mechanikája...:)

    Csak a másik szemszögéből látszik úgy...ezért van eltérés. Minden a nézőpont helyzetétől függ :)
  • uwu hun
    #198
    Ez olyan dolog hogy ha mondják, úgyse vagy képes elhinni, meg kell érteni.
    Most már lehet, hogy másképp tudsz majd figyelni arra amit fizikusok ebben a témában mondanak, és meglepő módon érteni is fogod majd.
    Sokan nem jutnak el erre a szintre, ezekből lesznek a tudománytagadók.
    És képtelenek felfogni, hogy a fizikával csak annyi a probléma, hogy ők nem értik :)
  • gforce9
    #197
    hupsz kihagytam 1 full oldalt azt hittem végére értem a fórumnak :D tárgytalan az előző hsz
  • gforce9
    #196
    A mozgási iránytól függetlenül lassul az idő, fénysebességhez közeli sebességen tudtommal.
  • philcsy
    #195
    Ha a kvantummechanikát más matematikai eszköztárral tárgyalod, akkor az eredményt úgy értelmezheted, hogy az antianyag lyuk egy mindent "körülvevő érzékelhetetlen anyagtengerben". (A gravitációt most felejtsük el, azzal a kvantummechanika nem tud mit kezdeni.)

    Abban igazad van, az egyes problémák tárgyalásánál hasznos így vagy úgy tekinteni rá, de az kérdéses, hogy ezt mennyire kell komolyan vennünk, hiszen ezeket nem tudjuk ellenőrizni. Éppen ezért ezeket nem is szokták fizikai realitásnak tekinteni.

    Fizikai realitást akkor nyernének pl.: ha az időben visszafelé haladásból kiindulva tudnánk valamilyen olyan ellenőrizhető állítást tenni, ami a kvantummechanikából közvetlenül nem származtatható.
  • kukacos
    #194
    Történetesen a kvantummechanikában hasznos néha úgy gondolni az antianyagra, mint időben visszafelé haladó "normál" anyagra. Lásd Feynmann-gráfok:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Feynmann_diagram
  • B0nFire
    #193
    Tsak vittz volt!
  • Hugo Chavez
    #192
    Miért kellene örökké élnem?

    A világ mozgatórugói működnek és úgy tűnik jól megvannak az idő nélkül.
    Csak az ember kezdett el periodikusan megtörténő eseményeket számlálni és ezzel feltalálta az időt.
  • B0nFire
    #191
    Akkor ezek szerint te örökké fogsz élni!
  • Hugo Chavez
    #190
    Érdemes itt fórumozni.

    Épp az imént jöttem rá, hogy nincs is idő, pedig egész eddigi életemet abban a tudatban éltem le, hogy van, ráadásul egy csomót gondolkoztam is azon, hogy mi a fene az az idő.

    Pár napja is rájöttem valamire, de azt most hosszú lenne elmagyarázni, meg inkább maradnék a tárgynál.
  • wraithLord
    #189
    Azt a szót, hogy "idő", az általa megfigyelt dolgok összefoglalására igen.

    Egyébként én sem tudom elképzelni, hogy hogy lehetne egyszerre múlt, jelen és jövő. A múlt az volt, a jelen az van (most, ebben a pillanatban, a jövő pedig lesz. A jelenlegi tudásommal nem tudom, hogy lehetne ezt befolyásolni... (vagy minek...).
  • Hugo Chavez
    #188
    Az, hogy számolni kell a folyamatok lassulásával szinten nem bizonyítéka az idő létének. Ez egy (ma már) egyszerű technikai probléma.
  • Hugo Chavez
    #187
    Szóval nem is jár lassabban az idő?

    Akkor meg felesleges időutazásról beszélni mert nincs is idő. Csak az ember találta ki magának. Nincs se múlt, se jövő, csak a jelen állapot.
  • Nos
    #186
    Lomhává válik az óra, megnő a radioaktív anyagok felezési ideje . . .

    Egyébként műholdaknál ez már elég számottevő eltérés ahhoz, hogy számolni kelljen vele.
  • wraithLord
    #185
    Tény, hogy nem teljesen korrekt ez a definíció, de eddig nem találtam jobbat.