Az ûrrepülõgép sarokpontja, a visszatérés

← ElőzőOldal 2 / 2

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Képaláírás korrigálandó - olyan nincs, hogy "SSME hajtómû". Ezzel azt mondanánk: Ûrsikló fõhajtómû hajtómû.

A nyelvészkedéstõl távol maradnék alaphangon, mert azon a harctéren sûrûn megégetem magam, ám ezzel kapcsolatban már több véleményt is olvastam. Az SSME itt egy angol rövidítés, elnevezés. A hajtómû pedig magyar nyelvû jelzõ. Ez így (szerintem) nem helytelen, vagy rosszul látom?

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Képaláírás korrigálandó - olyan nincs, hogy "SSME hajtómû". Ezzel azt mondanánk: Ûrsikló fõhajtómû hajtómû.
Egyébként szórakoztató ez a sorozat.
Amíg az emberiség fejlõdése ott tart, hogy elszenesedett állati és növényi maradékból nyerünk energiát mindenhez, addig nem is lesz továbblepés :)

[NST]Cifu
Anno volt egy XXI. századi ûrverseny cikksorozat, az utolsó része erre található, azért az utolsó, mert ott van az elején a link a korábbi részekre. :)

De igen, ha erre (is) van igény, akkor lesz egy "milyen ûrhajók várhatóak 2020-ig" cikksorozat. :)

Nekem is tetszik ez a sorozat. És szintén díjaznám, ha lenne jövõbe mutató rész is benne.

Az élet egy sz@r játék, de a grafikája nagyon ott van. ;)

Akkor a többi cikk ürálomásokrol fog szolni? :D

Illetve lehetne valami olyasmit hogy mi lesz a következö 20-30 évben? :):)

"I am the man who surpasses God!" "Kill me and become a hero, or die by my hand and become one of my victims."" "See you space cowboy..." "Roger, roger."

[NST]Cifu
Szerintem a kerámia hûtés megoldás lesz a jövõ, az anyagtudomány rengeteget fejlõdött az ûrrepülõk kora óta, lehetne egy második kört indítani.

Van olyan kerámia hõvédõ pajzs, amirõl nem tudok ezek szerint? <#fejvakaras>

Én az ablative (elégõ) hõvédõ pajzsokat látom, mint a PICA, PICA-X, ami a SpaceX Dragon-nál is használnak. Illetve az Venture Star-nál merült fel a 'heat sink', vagyis a fémes hõpajzs, ami a hõelvezetés elvén mûködik.

Ma már valószínûleg nem téglákkal kellene szenvedni, hanem panelekben gondolkodni, tehát 10-20 db panelt építeni a teljes ûrrepülõgépnek.

A téglák elõnye az, hogy ha egy elveszik, nincs nagy vész (elviekben), annyira átfedik egymást, hogy egy-egy tégla hiánya még nem okozhat katasztrófát. Ha viszont nagy panelekkel dolgozol, akkor ott egy sérülés következményei katasztrófálisak.

Az sem lenne szerintem egy õrült ötlet, hogy a panelekbõl tartsanak 1-1 db-ot az ûrállomáson és ha eltörött a felszállás során, akkor cseréljék ki...

Ez esetben viszont alapból célszerû lenne úgy tervezni és építeni az ûrhajót / ûrrepülõgépet, hogy a panelek gyorsan oldható kötésekkel és rögzítésekkel rendelkezzenek.

[NST]Cifu
Ez az ûrrepülõgépet bemutató rész végét jelenti. :)

Lesz még két vagy három rész, de tovább tényleg nem húzom.

Szerintem a kerámia hûtés megoldás lesz a jövõ, az anyagtudomány rengeteget fejlõdött az ûrrepülõk kora óta, lehetne egy második kört indítani.

Ma már valószínûleg nem téglákkal kellene szenvedni, hanem panelekben gondolkodni, tehát 10-20 db panelt építeni a teljes ûrrepülõgépnek.

Az sem lenne szerintem egy õrült ötlet, hogy a panelekbõl tartsanak 1-1 db-ot az ûrállomáson és ha eltörött a felszállás során, akkor cseréljék ki...
NEXUS6
Köszike, kár hogy vége.
<#rinya>

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Nagyon szép munka!
Köszönjük!
Köszönet a cikksorozatért!

← ElőzőOldal 2 / 2