• [NST]Cifu
    #6
    Szerintem a kerámia hűtés megoldás lesz a jövő, az anyagtudomány rengeteget fejlődött az űrrepülők kora óta, lehetne egy második kört indítani.

    Van olyan kerámia hővédő pajzs, amiről nem tudok ezek szerint?

    Én az ablative (elégő) hővédő pajzsokat látom, mint a PICA, PICA-X, ami a SpaceX Dragon-nál is használnak. Illetve az Venture Star-nál merült fel a 'heat sink', vagyis a fémes hőpajzs, ami a hőelvezetés elvén működik.

    Ma már valószínűleg nem téglákkal kellene szenvedni, hanem panelekben gondolkodni, tehát 10-20 db panelt építeni a teljes űrrepülőgépnek.

    A téglák előnye az, hogy ha egy elveszik, nincs nagy vész (elviekben), annyira átfedik egymást, hogy egy-egy tégla hiánya még nem okozhat katasztrófát. Ha viszont nagy panelekkel dolgozol, akkor ott egy sérülés következményei katasztrófálisak.

    Az sem lenne szerintem egy őrült ötlet, hogy a panelekből tartsanak 1-1 db-ot az űrállomáson és ha eltörött a felszállás során, akkor cseréljék ki...

    Ez esetben viszont alapból célszerű lenne úgy tervezni és építeni az űrhajót / űrrepülőgépet, hogy a panelek gyorsan oldható kötésekkel és rögzítésekkel rendelkezzenek.