Valós a sötét energia
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ja, és aki nem hiszi, hogy ezeket a dolgokat tényleg ki lehet számolni, és az adatokból kimérni, az jöjjön be hozzám az egyetemre, és megmutatom 😊
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Ha valakit jobban érdekel a dolog, akkor jelentkezhet a legközelebb induló csillagász tanfolyamra, amit az elte kutatói tartanak.
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
plusz a tárgyra ható erõ a "robbanás" pillanatában a legnagyobb, utána folyamatosan csökken, a sebesség pedig egy ideig nõ, utána rohamosan csökken. tehát ez teljesen kizárhatjuk, ha robbanás volt ha "csak" tágulás 😄
Ja és egy ideig lassult a tágulás majd késöbb úgy 7 milliárd éve gyorsult fel, ennek már semmi köze nem lehet az eredeti nagy bummhoz
Köszi a javítást, trezor értelmesebb számomra mint a tenzor
Az õsrobbanás nem olyan robbanás volt mint, ahogy egy gránát felrobban és szanaszét röpülnek a szilánkok. Az õsrobbanás során maga a tér tágult, ezt úgy szemléltetik mint egy mazsolás kalácsot ha berakod a sûtõbe , vagy ha elveszel egy dimenziót (2 dimenzióban szemléltetve) és egy pöttyös lufit felfújsz akkor a felületén lesz a tágulás .
nem könnyû elképzelni.
Az õsrobbanás nem olyan robbanás volt mint, ahogy egy gránát felrobban és szanaszét röpülnek a szilánkok. Az õsrobbanás során maga a tér tágult, ezt úgy szemléltetik mint egy mazsolás kalácsot ha berakod a sûtõbe , vagy ha elveszel egy dimenziót (2 dimenzióban szemléltetve) és egy pöttyös lufit felfújsz akkor a felületén lesz a tágulás .
nem könnyû elképzelni.
Igen, kicsit mágikusan hangzik, de tekintve, hogy minden energiának, vagy erõnek megvan az ellentétje.
A fénynek ugye ott a sötétség.
A fénynek ugye ott a sötétség.
Az egyébként nem lehetséges hogy még mindig a nagy bumm hatására tágul az univerzum?mint itt a földön, ahogyan egy robbanás egy ideig legyõzi a gravitációt... Én simán eltudom képzelni, hogy olyan hatalmas energiák szabadultak fel akkor, hogy még ennyi idõvel utána is a gyorsuló szakaszában tart a robbanás. És ez esetben nem kell semmi titokzatos sötét energiára gondolni, mint ahogy egy sima földi robbanásnál sincs semmi ilyesmi. Nem tudom, vannak olyan tények amik ezt az elméletet cáfolják? nekem ez a sötét energia dolog kicsit erõltetett.
Jó kérdés, amikor Einsten felállította az elméletét még nem tudták hogy az univerzum tágul, akkor egy statikus világkép volt vagyis, hogy nagyjából minden ott van ahol látjuk. Az egyenleteit többféleképpen lehet megoldani, mivel függ attól mekkora az univerzum tömege/sürûsége, az akkori ismeretek alapján az jött volna ki, hogy az egész a gravitáció miatt összeseik ezért rakóa be ezta tényezõt ami a gravitáció ellen hat.
Na most addig nem is kellett ehhez nyúlni ímig azt hittuk hogy ugyan tágul az univerzum de lassulva, de úgy kb 10 éve olyan adatok jöttek hogy kb 7 milliárd évvel ezelõtt elkezdett gyorsulni, ezért újra elõjött a kozmologiai állandó ami a gravitáció ellen hat.
De aki jobban ért hozzá javítson ki ha valamit rosszul írok ( én sem vagyok matemetikus. Amugy Einstein egyenleteihez hát nem elég a 4 gimnáziumi matematika, trezor számítás kell amirõl fingom nincs. )
Na most addig nem is kellett ehhez nyúlni ímig azt hittuk hogy ugyan tágul az univerzum de lassulva, de úgy kb 10 éve olyan adatok jöttek hogy kb 7 milliárd évvel ezelõtt elkezdett gyorsulni, ezért újra elõjött a kozmologiai állandó ami a gravitáció ellen hat.
De aki jobban ért hozzá javítson ki ha valamit rosszul írok ( én sem vagyok matemetikus. Amugy Einstein egyenleteihez hát nem elég a 4 gimnáziumi matematika, trezor számítás kell amirõl fingom nincs. )
Kb. Az õ idejében még mindenki a statikus világegyetemben hitt (kezdetben). De annyira hogy a legtöbb emberben fel se merült hogy másmilyen is lehet. Ezért amikor látta hogy az egyenletébõl nem statkus megoldások is kijönnek azt mondta hogy, á ez hülyeség. És kiszámolta hogy milyen értékû paraméter ad statikus megoldást.
Nem vagyok egy matek zseni, de hasára csapott és berakot egy számot az egyenletbe és bumm megoldódott minden , vagy hogy 😛?
Érdekes megfigyelni ahogy halad a tudomány, Föld nap, többi bolygó, csillagrendszerek , galaxisok, galaxisrendszerek, jelenleg, multi univerzumok esetleg
A legérdekesebb az egészbe hogy Einsten amikor levezette a téridõ elméletét pont berakta ezt az erõt(kozmologiai állandó, azzal a megfontolással hogy a gravitáció ne húzza össze az Univerzumot, de aztán a legnagyobb tévedésének tartotta, pedig bizonyos értelembe igaza volt, mert mort itt van...
Nem kell messze menni a Tejút és az Androméda pont egymás felé száguld és pár milliárd év múlva ütközünk is. de ezek helyi jelenségek, a galaxisok galaxis halmzokban vannak, amik a sötét anyag csomosodásainál jöttek létre, ezen galaxis halamzok között játszika sötét energia, ha jól tudom.
igen ez így nagyon szemléletes és érthetõ. Miért van olyan galaxisok amik olyan közel vannak egymáshoz, hogy a gravitációs mezõjük bevonzaná õket?!😮 és mégse?!😮
WOW
Na a mélcímem nem akarom kiadni.
Illetve ha itt a privát fórumon vagy mi a rák ez megadod a sajátod, megpróbálom elküldeni az mp3-akat...szerintem nagyon jók, egyetemi elõadások.
Illetve ha itt a privát fórumon vagy mi a rák ez megadod a sajátod, megpróbálom elküldeni az mp3-akat...szerintem nagyon jók, egyetemi elõadások.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Igen, tudom: házifeladat utána olvasni. De a neve alapján azt sejtettem hogy ez is valami olyasmi hogy egy kisebb helyrõl indult ki minden, csak ez nem pont hanem valami 1 dimenziós alakzat. Mert a tágulás tényleg könnyen kimérhetõ, úgyhog meg lennék lepve ha kiderülne hogy teljesen máshogy történtek a dolgok.
Nem kell ide mp3, egyszerûen is meg lehet ezt fogalmazni.
Az a helyzet, hogy nagyjából megtudják saccolni, mérni, hogy mekkora a galaxisok tömege. Ebbõl már kilehet számolni egy bizonyos gravitációs erõt, ami ugye "elvileg" mindig vonzó erõ. Ergo megkapják azt az értéket, hogy ezeknek a galaxisoknak a saját és egymás gravitációs erejük miatt mekkora sebességgel kellene egymáshoz közelíteniük.
Viszont a mérések azt mutatták ki (már 1926-óta (hubble)), hogy a galaxisok nem, hogy nem közelednek egymáshoz, hanem éppen tágulnak, mégpedig gyorsulva!
Tehát lennie kell valaminek, ami tágítja a teret folyamatosan. Hiszen egy idõ után a galaxisok gravitációs ereje megfordítaná a tágulás folyamatát.
Az a helyzet, hogy nagyjából megtudják saccolni, mérni, hogy mekkora a galaxisok tömege. Ebbõl már kilehet számolni egy bizonyos gravitációs erõt, ami ugye "elvileg" mindig vonzó erõ. Ergo megkapják azt az értéket, hogy ezeknek a galaxisoknak a saját és egymás gravitációs erejük miatt mekkora sebességgel kellene egymáshoz közelíteniük.
Viszont a mérések azt mutatták ki (már 1926-óta (hubble)), hogy a galaxisok nem, hogy nem közelednek egymáshoz, hanem éppen tágulnak, mégpedig gyorsulva!
Tehát lennie kell valaminek, ami tágítja a teret folyamatosan. Hiszen egy idõ után a galaxisok gravitációs ereje megfordítaná a tágulás folyamatát.
esélyes hogy olyat nem találsz ahova nem kell beregisztrálni!:S😮OO de engem érdekell! úgy h www.dropbox.hu am ha megadod az e-mail címed akkor adok ilyen tárhelyet!!!!
WOW
Ha mutatsz egy tárhely szolgáltatót vagy valamit ahova nem kell regelni és filet lehet feltölteni, feltöltök 2 darab mp3-at.
És meg fogsz világosodni.
És meg fogsz világosodni.
Szar játék az élet de qwa jó a grafikja!
Más elmélet is meggagyarázza ezt, csak a köztudadba a könnyen megérthetõ õsrobbanás vonult be, de már most vannak más elméletek is amik joval elvontabbak és absztraktabbak, ( pl vonal elmélet)
Az azért érdekes hogy a fizikusoknak még ötletük sincs hogy mi a franc ez az erõ,
nem találtam meg még magyarul de most:
that for "any point" the electric field Magnitude for a Infinite sheet of charge with uniform charge per unit area is \frac{\sigma}{2\epsilon_{0}} , and for a wire of infinite length the Electric Field Magnitude is E = \frac{\lambda}{2\pi\epsilon_{0}r} where r is the distance from the wire.
a lényeg benne van kicsit nehéz kibogarászni
that for "any point" the electric field Magnitude for a Infinite sheet of charge with uniform charge per unit area is
a lényeg benne van kicsit nehéz kibogarászni
Nos, én így tudom.
Elektromágnese térrõl akkor beszélünk ha elektromágnese hullámok vannak jelen a térben amik szintén fénysebességgel terjednek. Vagy nem?
Leméred egy galaxis távolságát. És a sebességét. v=s/t => t=s/v. Voilá! Megvan az univerzum életkora. A mérések pontatlansága miatt mondta korábban 14,15 milliárdot, de ma már jobb mûszereink (és persze ravaszabb eljárásaink vannak), így egy óvodás is ki tudja mérni a 13,7+/-0,2-t. Ez egyszerûen könnyû. Sok homályos kérdés van még a tudományban, de ez nem az.
"de mivan pl a elektromágneses térrel ami azonnal végtelen nagyságú", kicsit átgondolva ezt a mondatot nem is értem.
az õsrobbanást ki tagadta? volt csak jóval régebben és sosem fogunk pontos adatokat kapni mivel fénysebesség és ha felnézel az égre mit látsz? a múltat. sosem fogod megtudni mi van valójában. az univerzum életkora: 13,7+/-0,2 milliárd
év. ezen lehetne vitatkozni mivel valaki 15-öt mond valaki csak 14-et...stb nem tudjuk meg a valódi idõpontot.
év. ezen lehetne vitatkozni mivel valaki 15-öt mond valaki csak 14-et...stb nem tudjuk meg a valódi idõpontot.
"de mivan pl a elektromágneses térrel ami azonnal végtelen nagyságú", ".érdekes hogy a húde szuper távcsöveink 38 milliárd fényévnyire is találtak csillagot".
Ezek az adatok nekem újak...
Ezek az adatok nekem újak...
Tudomásom szerint a világegyetem életkora 13,7+/-0,2 milliárd év. És ennél messzebb nem taáláltak csillagot. Egyébként még mindig nem világos számomra hogyan lehet tagadni az õsrobbanást. Felnézel az égre, méregetsz egy kicsit, azt tapasztalod mind csillag, galaxis távolodik, sebességük a távolságukkal arányos. Az idõben visszafelé haladva akkor volt egy olyan pillanat, ahol mind együtt voltak, egy pontban. Ennyi az egész. Nem bonyolult dolog ám.
Hidd el ki lehet számolni és attól hogy a fénysebesség az általunk legnagyobb sebesség a fényé de mivan pl a elektromágneses térrel ami azonnal végtelen nagyságú meg ott is van bibi hogy aszondják hogy 15 milliárd évvel ezelõtt keletkezett az univerzum...érdekes hogy a húde szuper távcsöveink 38 milliárd fényévnyire is találtak csillagot de mivel állítólag a fénysebességnél nincs gyorsabb az azt jelenti hogy az már 38 milliárd évvel ezelõtt OTT volt tehát az állítólagos világegyetem születése ELÕTT már ott volt innen az a következtetés hogy jóval idõsebb az univerzum mint amit mi fel tudunk fogni.
Én leírtam, hogy honnan veszik, hogy az anyag 10% van csak meg: #43
Egyébként egy szimuláció alapján minimuem 5x sötét anyag mennyiségre volt szükség hogy olyan spirál galaxis alakuljon ki mint a miénk. Az egyik "Through the Wormhole" részben is benne volt
Egyébként egy szimuláció alapján minimuem 5x sötét anyag mennyiségre volt szükség hogy olyan spirál galaxis alakuljon ki mint a miénk. Az egyik "Through the Wormhole" részben is benne volt
Na akkor tegyünk helyre néhány dolgot.
1. Igen, anyukám megtanított viselkedni. Meg arra is, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Meg hogy a tiszteletet ki kell érdemelni.
2. Kérdeztél valamit. NEKED van szükséged az információra, MI teszünk neked SZÍVESSÉGET azzal, ha vesszük a fáradtságot, és válaszolunk, hogy neked ne kelljen utánanézned.
3. Ha ezek után a KONKRÉTAN NEKED írt választ figyelmen kívül hagyod, azt én tiszteletlenségként értékelem.
4. Ezek után azt a tiszteletet kapod, amit megérdemelsz.
Ehhez viszonyulj.
Nem írtam ezt. A #11-es hozzászólást írtam neked. Lassan az értelmi képességeidet is meg fogom kérdõjelezni, ha képtelen vagy megtalálni 50 hozzászólás közül azt az egyet, aminek #11 a száma, az én nevem van a bal felsõ sarkában, és a tiéd a jobb alsóban.
Emellett nagyon jól hangzik, hogy te utána szoktál nézni a dolgoknak, akkor most miért nem teszed?
Wikipedia
"The gravity of the visible galaxies in the cluster would be far too small for such fast orbits"
1. Igen, anyukám megtanított viselkedni. Meg arra is, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Meg hogy a tiszteletet ki kell érdemelni.
2. Kérdeztél valamit. NEKED van szükséged az információra, MI teszünk neked SZÍVESSÉGET azzal, ha vesszük a fáradtságot, és válaszolunk, hogy neked ne kelljen utánanézned.
3. Ha ezek után a KONKRÉTAN NEKED írt választ figyelmen kívül hagyod, azt én tiszteletlenségként értékelem.
4. Ezek után azt a tiszteletet kapod, amit megérdemelsz.
Ehhez viszonyulj.
Nem írtam ezt. A #11-es hozzászólást írtam neked. Lassan az értelmi képességeidet is meg fogom kérdõjelezni, ha képtelen vagy megtalálni 50 hozzászólás közül azt az egyet, aminek #11 a száma, az én nevem van a bal felsõ sarkában, és a tiéd a jobb alsóban.
Emellett nagyon jól hangzik, hogy te utána szoktál nézni a dolgoknak, akkor most miért nem teszed?
Wikipedia
"The gravity of the visible galaxies in the cluster would be far too small for such fast orbits"
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
A konkrét kérdésedre válaszolva pedig: az történt hogy néhány galaxis néhány objektumának megfigyelték a pályáját, aztán rájöttek hogy ezek kissé fura alakúak, a látható csillagok gravitációja nem indokolja (de nagyon nem). Aztán elkezdtek gondolkodni hogy akkor mégis miért ilyen.
Légy elnézõbb dronkZero-val. A másik topikban már reggel óta húzzák az agyát.
Azt meg hogy a Föld lapos mindigis csak igen tanzulatlan emberek állították, mert már az ókori görögök is tudták hogy kb. gömbölyõ (a sugarát is meg akarták mérni, és nagyságrandileg jó eredményt kaptak).
Azt meg hogy a Föld lapos mindigis csak igen tanzulatlan emberek állították, mert már az ókori görögök is tudták hogy kb. gömbölyõ (a sugarát is meg akarták mérni, és nagyságrandileg jó eredményt kaptak).
"Már egyszer leírtam neked, fasznak kérdezel, ha nem érdekel a válasz? Vagy nem érted?"
ne kármokodj! Anyád nem tanított meg viselkedni? :|
Ezt írtad:
"Teljesen konkrét adatokra támaszkodva az jött ki, hogy 10% anyaggal tudnak elszámolni a kutatók.
Effektive 90% hiányzik."
mi az a konrkét adat? Fikció öcsém fikció. Arra építik a logikusan a dolgokat.
Tehát mi az a konrkét adat?
Van valahol infó (én nem találtam pedig hidd el utánn nézek mielött vitába szálok) arról, hogy mennyi energia volt a nagy bumm idején számszerüen? Nincs, ha van az is fikció ui. senki nem volt ott, hogy lemérje, megvizságlja, feljegyezze stb. Mint ahhogy a csillagászat nagy része az. Legfeljebb ha nem jönn be akkor változtatnak a fikción egy picit.
tudod pár száz éve tényekre hivatkozva állították, hogy a Föld lapos és köerülöttünng kering minden. Akkor is voltak olyan mint pl. te aki egy visszakérdezéás után anyázásba kezd. A gond ott van, hogy ezzel még nem indokolták meg az igazukat.
Tehát mennyi is az az annyi?
ne kármokodj! Anyád nem tanított meg viselkedni? :|
Ezt írtad:
"Teljesen konkrét adatokra támaszkodva az jött ki, hogy 10% anyaggal tudnak elszámolni a kutatók.
Effektive 90% hiányzik."
mi az a konrkét adat? Fikció öcsém fikció. Arra építik a logikusan a dolgokat.
Tehát mi az a konrkét adat?
Van valahol infó (én nem találtam pedig hidd el utánn nézek mielött vitába szálok) arról, hogy mennyi energia volt a nagy bumm idején számszerüen? Nincs, ha van az is fikció ui. senki nem volt ott, hogy lemérje, megvizságlja, feljegyezze stb. Mint ahhogy a csillagászat nagy része az. Legfeljebb ha nem jönn be akkor változtatnak a fikción egy picit.
tudod pár száz éve tényekre hivatkozva állították, hogy a Föld lapos és köerülöttünng kering minden. Akkor is voltak olyan mint pl. te aki egy visszakérdezéás után anyázásba kezd. A gond ott van, hogy ezzel még nem indokolták meg az igazukat.
Tehát mennyi is az az annyi?
5. Szerintem meg nem (Én)
Ja... Azt én nem ismerem. Akkor majd utána olvasok.
Én csak azt mondom, hogy nem biztos, hogy egy titokzatos anyagot vagy energiát kell kereseni, hanem a jelenlegi fizikai törvények alapján meg kéne nézni hogy történhetett-e valami a múltban ami miatt ilyennel látjuk az univerzumot amilyen.
Szerintem ez nem egészen így van. A jelenlegi tömeg és gravitációs ismereteink szerint ahhoz hogy a világban ilyen galaxisok jöjjenek létre x tömegre lenne szükség, de akárhova nézünk csak a 10%-a van ott. Ezért feltételeznek sötét anyagot ami összetartja a galaxisokat a sötét energiát meg ami szétfeszíti az univerzumot. Ahogy egy tudos mondta: Nem azért hívják sötét anyag/energia-nak mert nem látjuk. Hanem azért mert gõzünk nincs róla mi az
Már egyszer leírtam neked, fasznak kérdezel, ha nem érdekel a válasz? Vagy nem érted?
#11, de egyébként olyan kurvára nem titkos tudás, hogy ne találj róla információt a neten, hiteles forrásból.
#11, de egyébként olyan kurvára nem titkos tudás, hogy ne találj róla információt a neten, hiteles forrásból.
A nagy Bummom kívül is van sok más elmélet, ami akár ugyan úgy igaz lehet, majd elválik melyik a jó ( most is van valami vonal elmélet ami arról szól, hogy az unverzum egy vonalból keletkezett, tovább nem értettem az okfejtést sry 😄 )
Ez természetesen lehetséges, de mi másra alapozhatnánka feltevéseinket mint amit (vagy így vagy úgy de) meg tudunk figyelni?
Majd ha megmutatod, hogy a matematikai levezetésben hol találtad a hibát, akkor térjünk rá vissza.
Effektive 90% hiányzik."
így igen. De honnan tudják, hogy mennyinek kellene lennie? Ez itt a kérdés.
Utánna már minden megy mint az ágybaszarás.
Effektive 90% hiányzik."
így igen. De honnan tudják, hogy mennyinek kellene lennie? Ez itt a kérdés.
Utánna már minden megy mint az ágybaszarás.