• bvalek2
    #97
    Az általános relativitáselmélet háromféle vöröseltolódást ismer:

    1: a nagy sebességgel haladó testek sugárzásának doppler eltolódása, mivel az általuk mért idő másképp telik, a bennük zajló periodikus jelenségek frekvenciája is megváltozik, mire elér a kibocsátó testről a megfigyelőre

    2: a gravitációs vöröseltolódás, ami abból adódik, hogy a téridő különböző pontjain másképpen telik az ott lévő megfigyelők sajátideje

    3: a kozmológiai vöröseltolódás, aminek nem a különböző sajátidők az oka, hanem hogy miközben a fény eljut hozzánk, megváltozik a távolság amit meg kell tennie, és ez egy periodikus jelenségben megint megbabrálja a mért frekvenciát.

    Szóval nem a galaxisok távolodnak, hanem a távolság nő köztük és közöttünk, az intergalaktikus távolságskála nő, vagy pongyolás fogalmazva, a téridő tágul, és viszi magával a nagyjából mozdulatlan galaxisokat. Ezért lehetséges, hogy a látóhatáron túli galaxisok a fénysebességnél gyorsabban távolodjanak tőlünk, mivel nem a galaxisok olyan gyorsak hozzánk képest, hanem a köztük és köztünk lévő téridő tágul annyira, ott meg nincs sebességkorlát.

    A tágulás üteme gyorsuló, ami arra utal, hogy nem csak a téridő görbülete befolyásolja a sebességét. Nem tudjuk hogy mi az, de sötét energia a beceneve.