Jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Attól kezdve csak a minták átvétele, ismétlése, és kicsit megváltoztatása, és a megváltozott elemek összekapcsolása van. Ez az amit kreativitásnak nevezünk.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Azzal kezdeném hogy szerintem már van mesterséges intelligencia. Én bemegyek a munkahelyemre és egész nap beszélgetek a gépemmel. Na jó csak levelezünk, de ez lényegtelen.
"Tehát például még ha csinálnak is olyan programot ami képes beszélgetni veled, ha nem beszélsz éppen hozzá õ nem fog gondolni semmire, az embereknél ilyesmi lehetetlen és folytathatnám tovább is..."
agyon sok olyan embert ismerek aki ha beszélek hozzá és válaszol sem gondolkodik.
Na de viccet félretéve.
Az emberek gondolkodása az esetek többségében az emlékekben való turkálás. Nagyon-nagyon ritkán fordul elõ az hogy valaki valamit a saját kreativitásából hozzátesz. A legtöbbször csak egy bennünk rögzült gondolati sémát használunk. Aztán néha (szerintem merõ véletlenségbõl) kicsit összekavarodunk és összeollózunk kettõ vagy több sémát, ami az esetek többségében hülyeség. Erre vagy rájövünk (ezez az "okos" emberek), vagy nem. Ha pedig véletlenül mégsem teljes sületlenség amit "kitaláltunk" akkor örülhetünk magunknak mert "kreatívak" voltunk.
Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!
A reprezentációk összessége a teljes rendszer identitását adják inkább. Az hogy ez az identitás lenne az a transzcendens valami, amit mi tudatnak nevezünk, az közel sem biztos. Lehet, hogy igen, de lehet hogy nem. Nem eldönthetõ, mert ilyen "szerkezetet" még nem hoztunk létre, így nem tudjuk tõle megkérdezni azt, amit bárkitõl, hogy te létezel, gondolkodsz, van-e tudatod?!
A versengést, nem tudom, hogy érted, de ha csak magadat vizsgálod rájössz, hogy a gondolkodásod nem olyan monolitikus, nem teljesen összehangolt. Sokkal inkább csapongó, a próba szerencse elvén mûködik, és elég sokrétegû.
Legalább is én azt veszem ki a hsz-edbõl, hogy egy monolitikus struktúrában gondolkodsz.
Bocs, hogy néha pongyolán fogalmazok, de egyrészt nem is értek annyira az MI kérdéshez, másrészt ennek a területnek sincs igazán kialakult frazeológiája, vagy egységes elmélete.
A tudat meg tényleg nem tudományos kategória, mert jelenlegi tudásunk szerint, nem reprodukálható, így egységes elmélete sincs.
A versengés evolúciós értelemben, nem olyan verseny, mint amit a hétköznapi értelemben használunk. A hétköznapi értelemben a versengést, háborúként, a versenytárs predációjaként értjük. evolúciós értelemben a versengés, gyakorlatilag szaporodási verseny, és a versenytársak között van egyfajta szinergia, együttmûködés, mint pl az emberi szövetet alkotó sejetek esetében.
Az a sejt, szövet szaporodik jobban, amelyiket a környezeti inger is éri, a másik elsorvad, de az egész célja az élõlény alkalmazkodása, adaptációja.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
" Itt van egy rendszer, ami a környezet mintázatainak azonosságait keresi, modellezi, létrehozza azok reprezentációit"
Azok a reprezentációk alkotják a tudatot. Furcsa hogy egyszerre mondasz normális dolgokat és hülyeségeket is, nyilván vaktában lövöldözöl és néha talál. De azért ne add fel, mert "A reprezentációk egy evolutív környezetben versenyeznek egymással, mutálódnak, sokszorozódnak, ez maga a gondolkodás." gondolatban eltaláltad az irányt, de ne versengõ reprezentációkban gondolkodj. A reprezentációk egy darab rendszert alkotnak, ami változik a külsõ ingerekhez igazodva, mintha maga is egy élõlény lenne.
Baromság. Halvány lila gõzöd sincs a mesterséges intelligenciáról, úgyhogy ne is okoskodj.
Csaxólok, hogy mire figyelj, ha legközelebb neked "jósolnak" 😊
In a world without fences and walls - who needs windows and gates ?
A megoldás az idegsejt hálózatokat modellezõ, hibrid analog-digitális számítógép lesz valszeg.
Csányi Vilmos evolúciós elméletére alapozva szerintem létre lehetne hozni egy fejlett intelligenciát. Itt van egy rendszer, ami a környezet mintázatainak azonosságait keresi, modellezi, létrehozza azok reprezentációit, és a reprezentációt ellátja egy kulccsal. Utána már csak a kulcsokra kell keresni.
A reprezentációk egy evolutív környezetben versenyeznek egymással, mutálódnak, sokszorozódnak, ez maga a gondolkodás. A döntés meg az, amikor kiválasztódik az adott szituációra leginkább érvényes, a régi tapasztalatokra, mintákra épülõ modell. A rendszer tanul, és a tanult dolgokat továbbfejleszti, adaptívan a környezethez igazítja.
Programozói éveim alatt kicsit foglalkoztam MI-vel, persze hobbi szinten. Elõször úgy gondoltam, hogy az amõbától indulva majd eljutok egy fejlettebb agyig. Hát nem. Rákellett jönnöm, hogy csak elég primitív és korlátolt MI-t lehet írni a jelenlegi adatbázis struktúrához. Hogy egyes információkból független következtetéseket tudjon levonni egy gép, ahhoz teljesen más adatbázis rendszer kell. Olyan 3ds, amiben minden információ kapcsolódik egymáshoz, és egy új beérkezõ adat kapcsán képes a meglévõ tudással új információkat létrehozni. Persze ez így elég sablonosan hangzik, de van egy konkrét elképzelésem. Ha valakit nagyon érdekel, kínozhat vele és leírom pár oldalba 😄.
Egy szó mint száz, szerintem az adatbázis felépítését kellene más szögbõl nézni, és az abban lévõ adatok egymás közti viszonyát, információ cseréjét.
Pl a 90-es évek elején én is elkezdtem írni egy sztorit, amiben volt könnyen kezelhetõ digitális fényképezõ, elektronikus szavazás, villanyautó, meg egész falas 3D tv, csak én ezt kb 2040-re gondoltam. Ja meg olyan is volt benne, hogy az agy "lementése" és lemodellezése, hogy a hapsikám mit fog csinálni, és ehhez totális virtuális valóság, amit nem tudsz megkülönbözteti a valóditól, meg faxom tudja még micsoda. Szal a poén nem az, hogy kitalál az ember ilyeneket, hanem pontosan megmondja az ember legalább 5 évre, hogy mikor is valósul meg mindez! Ötletelni mindenki tud.
A terminátornál is az a gáz, hogy olyat már tudunk csinálni, hogy egy számítógépes logika, egy összetett algoritmus meggyepálja a sakknagymestert. De olyat nem tudunk, hogy akár egy pár éves gyerek szintjétõl elkezdje magát fejleszteni, olyan modelleket építsen és vegyen át, amivel végül egy felnõtt ember lényének összetettségét éri el.
Mesterséges logika van. Önfejlesztõ intelligencia nincs, tudat, ami ugyan minden ember által érzékelt, átélt valami, az meg a tudományosan még mindig max filozófiai szinten vizsgált valami.
Attól, hogy egy mesterséges ilyen szerkezet öntudatra ébredjen, motivációkat találjon és azonosítsa saját érdekeit és értékeit, nos attól szerintem ma még kb olyan messze vagyunk, mint Leonárdó a szuperszonikus repüléstõl!
Gondoljunk csak a leghíresebb sci fire, ami tulajdonképpen evvel foglalkozik, a terminátorra. Amiben egy hatalmas számítógép, ami hadi feladatokat hivatott elátni hirtelen öntudatra ébred, és gyakorlatilag az egyetlen dolgot képes csinálni, amire beprogramozták, megtámadja az embereket hogy magát védje.
Persze a terminátor nem a valóság, pusztán egy lehetséges elgondolása annak mi történne ha... de ebben is már jól látni azt, hogy egy gépnek, amit az emberek építettek, már már semmi köze az élõvilághoz, az emberi motivációkhoz vagy a gondolkodáshoz, és ezért ebbõl semmi jó nem születhet, persze az én véleményem az hogy éppen emiatt ez a dolog nem is mûködhet.
Tehát például még ha csinálnak is olyan programot ami képes beszélgetni veled, ha nem beszélsz éppen hozzá õ nem fog gondolni semmire, az embereknél ilyesmi lehetetlen és folytathatnám tovább is...
Azt sem érdemtelen elfelejteni, hogy a jövõbeli fejlõdésünk erõsen kapcsolódok a gazdaságunkhoz, amit a jelenlegi kapitalista cégek nem igen támogatnak sõt gátolnak is. A legfonotsabb kutatások, rák, AIDS, jelenleg nincs pénz és senki nem is akar pénzt fektetni ilyesmibe, ugyanis valószínûleg az a pénz nem fog megtérülni. Ugyanígy a jövõben sem lesz mindenkinek szüksége az extra drága mesterséges intelligenciára, vagy a nanorobotokra, nem is beszélve arról hogy minnél finomabb egy technologia annál könnyebben tönkremegy, költségesebb az elõállítása nehezebb a karban tartása.
Az hogy 25 év múlva 1m-x gyorsabbak lesznek a számítógépek az enyhén szólva is túlzás, persze ha annyi pénzem lenne mint ennek a faszinak, lehet én is rózsaszínben látnám a világot <#hehe>#hehe>
Windows 7
Ezek után a cikkiró felsorol 2-3 olyat ami megvalósult, meg 2-3 olyat ami nem...
Ennyire még én is tudok jósolni...
Én csak annak a jósnak hiszek, aki elõre megjosolta a mostani gazdasági válságot és milliárdos lett belõle. Ops, sajnos egy ilyenrõl sem tudok...
A replikátor dolgot sztem még magamban tartottam volna. 😊
A "titkosítás már elég kiforrott" : na, ez nagyon aranyos hülyeség. Az SHA3 hash algoritmust most pályáztatja az USA kormánya, mert az elõdje nem bizonyult elég erõsnek. Ennek ellenére a weboldalak többsége még mindig a 3 generációval korábbi MD5-öt használja...
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Nem vagyok ellene a fejlodesnek, DE:
"melyik épületet látjuk és az hogy néz ki belül"
Ha egy epuletet nezek, nem a belseje erdekel.De van akit igen(kemkedes).
"Napjainkban több intelligens ember van, mint az internet megjelenése elõtt"
Tobb a hulye is!A vilag IQ-ja allando es egyre tobben vagyunk ra.
"az ember ugyanis egyszerûen megtanul vigyázni. A titkosítás már elég kiforrott, így nem kell aggódnunk a biztonsági kérdések miatt."
Hat azt hiszem itt vagta el magat nalam. Nem kell aggodnunk a biztonsagi kerdesek miatt, amennyiben elfogadunk, es engedelmeskedunk egy totalis ellenorzest megvalosito uralkodo retegnek(nem feltetlenul kormanyok).Mert lassan, de biztosan afele haladunk.
"Az emberek egyetlen ok miatt élnek városokban, ez pedig a kommunikáció."
En azert elek varosban, mert itt kaptam munkat. 😛 Ekkora f***t.. -.-
Egyebkent szep es jo lenne amit "mond".
Epic fail :-)
Hülye fasz.
Persze nem veszi számításba az emberi kapzsiságot meg hogy kiknek lesz ez elérhetõ kezdetben és mikor jön át a szélesebb tömegekhez. De, jó lesz ez egy idõ után. Csak érjük meg.
Teppik Amon, Dzsel-völgy, Piramisok
\"Don\'t worry, I bring someone back. I promise.\" - Dr. Lawrence Gordon @ Saw