Hát igen a jövőkutatásban nem az a poén, hogy megjósolok valamit, mert aki elolvas 10 sci-fi könyvet az kapásból felsorol 30 ilyen dolgot, ami még nincs de jópofa lenne, ha lenne, és lehetségesnek is tűnik.
Pl a 90-es évek elején én is elkezdtem írni egy sztorit, amiben volt könnyen kezelhető digitális fényképező, elektronikus szavazás, villanyautó, meg egész falas 3D tv, csak én ezt kb 2040-re gondoltam. Ja meg olyan is volt benne, hogy az agy "lementése" és lemodellezése, hogy a hapsikám mit fog csinálni, és ehhez totális virtuális valóság, amit nem tudsz megkülönbözteti a valóditól, meg faxom tudja még micsoda. Szal a poén nem az, hogy kitalál az ember ilyeneket, hanem pontosan megmondja az ember legalább 5 évre, hogy mikor is valósul meg mindez! Ötletelni mindenki tud.
A terminátornál is az a gáz, hogy olyat már tudunk csinálni, hogy egy számítógépes logika, egy összetett algoritmus meggyepálja a sakknagymestert. De olyat nem tudunk, hogy akár egy pár éves gyerek szintjétől elkezdje magát fejleszteni, olyan modelleket építsen és vegyen át, amivel végül egy felnőtt ember lényének összetettségét éri el.
Mesterséges logika van. Önfejlesztő intelligencia nincs, tudat, ami ugyan minden ember által érzékelt, átélt valami, az meg a tudományosan még mindig max filozófiai szinten vizsgált valami.
Attól, hogy egy mesterséges ilyen szerkezet öntudatra ébredjen, motivációkat találjon és azonosítsa saját érdekeit és értékeit, nos attól szerintem ma még kb olyan messze vagyunk, mint Leonárdó a szuperszonikus repüléstől!