Jönnek az emberi agy teljesítményére képes számítógépek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
És ilyen trükköket amiket mondtál meg lehet csinálni elõre programozott viselkedésként is. Csak szerintem relatíve kicsi rá az igény, és nem kis munka megcsinálni. És ha nagyon sokat játszol, akkor egy idõ után ezeket is átlátod, attól függõen milyen komplexre csinálták, szal lehet frissíteni kéne ezeket.
De igazából jah, nincs általános problémamegoldó gyakorlati alkalmazás. Még sok kutatásra van szükség.
Szerintem nem érted.
Ha már játszottál ember ellen akkor tudnod kéne hogy mi a különbség gép és ember között.
Mellesleg még okosan viselkedõ MI-t sem láttam a számitógépes játékokban nem hogy intelligenset. Ezért nem is kihivás. Pl. ha beállok egy alagút végére és onnan lövöm le amikor megjelenik a túloldalt, akkor attól nem lesz izgalmasabb a játék hogy õ átlõ a falon mert hard fokozatban van (én meg nem tudok)...
Ha viszont másik stratégiával probálna megközeliteni, más úton, más módszerrel, váratlanul stb (ahogy egy ember tenni a második sikertelen próba után), akkor azt mondanám hogy "intelligens". Még akkor is ha ez csak beprogramozott. Csak éppen úgy tünik hogy még beprogramozni se nagyon sikerül...
"UT-vel nem játszottam, de ott a godlike nem olyan mint a többi lövöldözés játékban? Értem ezalatt hogy 5x annyi ellenfél jön és átlátnak a falakon és 50000 méterrõl fejlövést ad?"
Egyenlõ feltétételek mellett gyorsabb a reakcióideje, pontosabban céloz , tudja te hova célzol és jól van programozva a mozgási stratégiája.
"Csak mert a kérdés arra vonatkozott hogy nem tudnak olyan MI-t csinálni a játékokban ami szétszedi a játékost (annyira okosan viselkedik)..."
Amint már mondtam, szerintem azt, hogy okosan viselkedjen, azt pusztán jó programozással is meg lehet csinálni, nem kell , hogy gondolkodjon, tanuljon. Ha jól "megtanítják" amikor létrehozzák. De még tanulást is bele lehet vinni, ettõl sem lesz igazából MI, hiába úgy hívjuk.
Az anyagi elõny a jobb figura, a pozícióbeli elõny meg azt jelenti, hogy bár két lépésben odaadtam a bástyámat meg a vezéremet, de a következõ lépésben be tudom mattolni (mert ez a játék végcélja), akkor az áldozat nemcsak hogy helyes, de szinte kötelezõ is.
A sakkprogramot nemigen tudod csõbe húzni. Az utóbbi 100 év összes nagy sakkmestereinek a játszmái és cselei bele vannak programozva, és nem fog beugrani. Az meg valószínûtlen, hogy te fogsz új cselt kitalálni.
De ettõl még nem intelligens, mert ha te mindig ugyanazt a megnyitást használod, akkor õ is hajszálpontosan ugyanazt fogja rá lépni. Akár le is írhatod a lépéseket, aztán kielemezheted, hogy hol vétetted el, és ezek után a lépéseket bebiflázva 100-ból 100× meg fogod verni, mert õ veled ellentétben nem képes tanulni és fejlõdni.
Nincs olyan, mint az embernél, hogy "na, most akkor próbálkozzunk egy másféle megnyitással, lássuk, mit lép rá a paraszt..." - ilyet a gép nem csinál. Még egy kurva random generátort sem programoznak bele, mert a játék nem engedi meg az improvizációt. Egy figura lenyeréséhez vagy elõnyhöz jutáshoz van úgy, hogy 10-15 lépésen keresztül vezet az út, és közben az ellenfelet az eltereléssel és a rátereléssel mindig arra a lépésre kényszerítjük, ami a végiggondolt elõny jutásához vezet. De egy sakknagymester meg is gondolhatja magát, mert tudja, hogy a másik most éppen elterel, vagy ráterel, és ellentámadással válaszol, mert nem engedi magát birka módon vezetni, mert a komputerrel ellentétben õt nem kötik a szabályok.
Az, hogy a számítógép a legnagyobb mestereket is meg tudja verni, csupán a számítási sebességével magyarázható. Nincs olyan ember, aki képes lenne annyi lépést olyan gyorsan lefuttatni, mint a szg.
De ettõl még nem intelligens a program.
A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
A szenvedés az az, amitől az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
A sakkprogram nem intelligens. 3x3-es amõba táblán a világ legjobb számitógépét is elverem ha én kezdhetek 😊
UT-vel nem játszottam, de ott a godlike nem olyan mint a többi lövöldözés játékban? Értem ezalatt hogy 5x annyi ellenfél jön és átlátnak a falakon és 50000 méterrõl fejlövést ad?
Csak mert a kérdés arra vonatkozott hogy nem tudnak olyan MI-t csinálni a játékokban ami szétszedi a játékost (annyira okosan viselkedik) és nem arról hogy tegyünk bele 5000 kõbuta botot, de minden lövésük legyen headshot.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
A cel, olyan MI a jatekokba, amit nem tudsz megkulonboztetni egy emberi jatekostol. Ettol fenyevekre vannak.. 😉
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Kétlem.
Szerintem tudnának olyan MI-t csinálni ami apró cafatokra szedné a legtöbb gamer-t. Csak ugye nem mindenki Kodiak stb hogy úgy is élvezhetõ legyen számára a játék. Ami pedig túl nehéz az elriasztja a casual réteget amibõl az következik hogy nem produkálhat jó eladásokat. Legalábbis én így látom a dolgot.
Ps1,Ps2,Gamecube,pc: Core i7-920 / Gigabyte EX58-UD3R / Kingmax 2GB-1600mhz / Gigabyte HD4890 / Corsair CMPSU-650TXEU / Samsung 1000GB
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
vatikán is felajánlja a tartalékait meg mindenki 😉
De ez már nem tart sokáig, és el lehet vetni az összes jövõnézõs cikket, mert a jövõ nem a technikáról fog szólni, hanem az összeomlásról. A www.ffek.hu pontosan errõl szól.
Nem lesznek napelemek és mikroprocesszorok, mert elfogy világunkból a ritkaföldfém.
Úgy gondolom, hogy az MI-t nem lehet tanítani. Ha mégis megpróbáljuk, akkor csak egy adatbázist hozunk létre. Azonban ha képesek leszünk rávenni, hogy önállóan tanuljon.... de akkor nekünk, végünk lesz, csak idõ kérdése mikor.
Hát igen. Meg kell becsülni, hogy a meglévõ technológiák meddig és hova fejlõdnek, valamint hogy milyen új technológiák jönnek be és mekkora szerepet játszanak. Ezeket kell reálisan megbecsülni és akkor kialakul valamilyen jövõkép. Általános ötletelésre mindenki képes.
Amúgy igen, monolitikusnak gondolom a tudatot, viszont a rendszeren belül versenghetnek, hogy a rendszer összetevõi közül ki vesz részt nagyobb súllyal a megoldásban. A tudatot én egyébként megkülönböztetem az öntudattól, attól amikor tudjuk hogy vagyunk <#kacsint>#kacsint> Te ha jól veszem ki ez utóbbiról beszéltél.
Szóval nem a sebességgel van gond, hanem azzal, hogy a Neumanni elvû számítógép architektúrája köszönõ viszonyban sincs az emberi elme felépítésével. Elsõ körben azt kellene megtudnunk, hogy hogyan gondolkodunk. De az, hogy a fejre rákötünk pár elektródát az kb olyan, mintha egy mozdony mûködési elvét úgy próbálnám megismerni, hogy 3 helyen megvakarom rajta a festéket, és összehasonlítom a mintákat egy 500Ft-os nagyítóval.
Hogy hanyszor talalkoztam mar en ezzel a cimmel az utobbi 10-15 evben...
Nemugy mint a rak gyogyszerevel meg az AIDS elleni szerummal, amit mar megszamolni sem tudom, mennyiszer volt vezeto hir hogy megtalaltak, aztan azota is keresik... 😊
Csaxólok, hogy mire figyelj, ha legközelebb neked "jósolnak"
Huh, 2007/8 biztos? Volt? Akkor már vége is van? A gazdasági válság kirobbanását 2008 nyár végétõl, illetve a Lehman õszi csõdjétõl számolják, természetesen már hamarabb voltak elõjelek, de senki nem beszélt válságról, mindenki csak "vette az OTP-t ész nélkül". Amúgy láttál Te már egyáltalán pl. BUX vagy S&P500 chartot? Csaxólok, ha nem értsz hozzá, inkább ne szólj hozzá...szerintem.
Nyissa ki az általam épített ördöglakatot,a manipulátorai segítségével.
Mindössze térlátás,és kézügyesség kell hozzá. Ez belefér az óvodás értelmi szintbe.
Bérbe vehet? reklámfelület...
( Én a robot... ) Asimow már tudott valamit...
Hehe ezen röhögtem. Elõször így olvastam 😄
link
96 millard teraflops
- Mekkora az emberi agy teljesítménye?
Bár fölül a gálya, s alul a népnek árja, azért a pénz az úr...
Másrészt meg (bár nem ismerem az MI kutatásokat annyira), de szerintem a legfõbb probléma az hogy a kutatók egy szoftvert akarnak irni ami intelligens, miközben az agy nem ilyen.
Az agy szoftver és hardver egyben, nincs elkülönülve. Ezért nem is lehetne lemásolni úgy ahogy a filmekben van, mert nem csak az információtartalom számit, hanem az hogy hogyan és kivel csatlakoznak az agysejtek. Nem lehet elkülöniteni a szoftvert a hardvertõl és ez óriási teljesitményt is ad egyúttal.
Na most a jelenlegi számitógépek erre nem alkalmasak, pont ezért nem is hiszem hogy lesz MI belõlük. Valahol olvastam fehérje alapú processzorrol, na az talán majd képes lesz ilyenre, csak azzal meg az a bibi, hogy pont nem azt fogja bizonyitani hogy mi vagyunk nagyon okosak, hanem hogy a természet.
Irrelevant... Your appeals to my humanity is pointless - Seven Of Nine, Star Trek Voyager - Skorpion
Azonban az embernek van egy érdekes tulajdonsága, amit racionalizálásnak hívunk. Az ember azt hiszi, hogy minden cselekedetének és magából kiindulva a világegyetem egészének is oka van, és ezt a logikát vissza lehet vinni az idõben, ami ad egy õsokot. Istent, vagy az õsrobbanást, vagy akármit. De ez csak egy illúzió, az agyunk hiteti el, az hogy tudunk beszélni és hogy a mondatok valójában egyfajta program sorok, amivel mondjuk így algoritmusokat alkotunk. Alany, állítmány, tárgy, határozók. (Computer) dir C: /P. Az az: (Számítógép) listázd a C: meghajtót billentyû leütésre várva.
A valóságban viszont nincsenek okok, még kevésbé szándékok, a tárgyakra nincsen rácimkézve a nevük, a hang ami magyarázza a dolgokat, csak a fejünkben létezik. A racionalizálás valójában egy "hülye" játék, amivel a mintázatokat "tömörítjük" csökkentjük a reprezentációjukhoz szükséges erõforrást, kezelhetõvé, könnyebben elõhívhatóbbá, átadhatóvá, ismételhetõvé tesszük. Ilyen értelemben kereshetünk folyamatosságot, azonosságot a dolgokban, pl, hogy a fókák egymásnak adnak át ilyen mintázatokat. Ez azonban az állatoknál nem igazán létezik.
Az állatok ugyanis sokkal kevésbé, szinte egyáltalán nem utánozzák egymást. Az, hogy a fóka ilyet tesz sokkal inkább egy genetikai kódoltság, idegi "bedrótozottság", a kód persze tovább adódik. De a tudást minden állatnak külön kell megszereznie, ha a genetikai állománya, az agya erre képessé teszi, nekik nincs közös kultúrális világuk, õk nem beszélgetnek, nem végeznek bonyolult tevékenységet, a párzáson, a kajáláson, meg ilyeneken kívül. Azért mert a fóka követ használ, még nem azt jelenti, hogy bármilyen más tárgyat is fog használni valaha is, vagy még azt se, hogy a csoportjában valaki fog ilyet tenni rajta kívül.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Tehát az a fóka, aki elõször ütögette a kagylót egy kõhöz a hasán, az volt a fókák Einsteinje. A több ezer évvel késõbb született mai fókák már ennek a "de lux" változatát élvezik. Háton lebegve a tengeren nagyokat ásítva ûzik ugyanezt.
Egy atlag sci-fi iro tobb dologra hibazik ra, mint a fazon. 😉
A jovokutatas nem csak egy gagyi cybervilag leirasat jelenti, hanem mas tenyezok tanulmanyozasat es elorevetiteset is.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8