Vastag ujjakkal problémás az érintőképernyők kezelése

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszönöm, örülök, hogy több ponton egyetértünk. Írtam is, hogy Androiddal nincsen tapasztalatom, ezek szerint a böngészõ ott jobban van megírva, de PDF olvasónál szerintem ott sem tördelheti át az oldalt, így azzal lehet probléma a görgetésnél. iOS-en is van egy trükk: ha sikerül függõlegesen húzni az ujjad a képernyõn "valameddig", letiltja a vízszintes mozgatást, amíg az ujjad rajta van. A hangerõgombokat is jobban kihasználja ezek szerint az Android, tetszik.

Nem azt írtam, hogy mindenhol szeretnék nyomkodni, mert az fárasztó. És nagy élmény a kapacitív kijelzõket simogatni, tényleg. A BlackBerry Stormnál például az egész képernyõ benyomható, ami egy nagyon jó megoldás, hiszen kikapcsolható azoknak, akik ezt nem igénylik. Ennél a telefonnál maradva van rajta külön hardveres felvevõ-elutasító gomb is. Láthatóan telefonnak készült.

És igen, nagyon jó lenne egy szótár ami felajánl szavakat, urambocsá' kijavítja az elgépeléseket, de akkor az legyen minimum olyan szintû, mint a T9 a normál gombos telefonokon. És akkor nem kell külön gomb minden betûre, elég lenne hármasával-négyesével egy-egy gomb, a szótár meg majd kitalálja, az ékezetes variációkat is felajánlva az ékezet nélkül beírt szavakra. Általános gyakoriság, utána pedig felhasználótól függõ gyakoriság szerint átrendezve (a magyar, mivel a szavak végén ragozódik, ebbõl a szempontból nem egy szerencsés nyelv).

iOS-en, mint már írtam nincs saját billentyûzet, csak ha valaki beleteszi a saját programjába, és akkor azon belül használható. Android eggyel flexibilisebb, és engedi saját beviteli módok telepítését, van T9 is. Ennek csak annyi hátulütõje van, hogy szótár minden egyes saját billentyûzethez és használt nyelvhez szükséges.

Muszáj ugyanazt szajkóznom mindig, az ujjam is elkopik már, minek tanul az olyan nyelvet, aki a sajátjához is szamár?

Match
Sztem a gépelési dolgokra egy qwerty billentyûzetes telefon tökéletesen megfelel neked, bár nem tudom azokon hogy mûködnek az ékezetes karakterek. A rezisztív kijelzõ nekem a kapacitív után (HTC legend) nagyon kényelmetlen. Elszoktam attól, hogy nyomjam a telefon kijelzõjét, ott meg muszáj (valamint frászt kapok amikor valaki elkéri az enyém, és elkezdi nyomni a kijelzõt mint a barom).

A görgetéses problémád tényleg csak szõrszálhasogatás (ha nem annak szántad, akkor is). Ha megnyitsz egy oldalt, a szöveget az aktuális nagyításhoz tördeli, valóban scrollozásnál elõfordul hogy kicsit elcsúszik az ember ujja, de elõször is ehhez nagyobb elmozdulás szükséges, másodszor pedig 1-2 mm-t visszacsúsztat az ember az ujjával, és már be is ugrik a helyére. Sztem 1 + 1 opcionális mozdulattal való görgetés jelentõsen kényelmesebb mint nyomogatni a lefele gombot.

Az optikai trackball szutyok helyett én is jobban örülnék egy joy-nak, vagy egy d-pad-nek. Felvevõ elutasító gomnnak is örülnék. Lehet ezek nélkül élni, de tény hogy jól esne a választás, hogy most tapicskolok, vagy gombbal veszem fel.

A hangerõ szabályzók nem mindig hangerõt állítanak (legalábbis a legenden, illetve a voda 845-ön). Bizonyos esetekben (pl msn kliens) a betûméretet állítják kisebbre, vagy nagyobbra. Görgetni valóban nem lehet vele, de mint fent említettem, sztem kényelmesebb is így. Ha nagyon gombbal akarsz görgetni, arra ott van a trackball, d-pad, vagy egyéb ami más telefonokon van (az enyémre meg jutott ez a vacak optikai).

Visszatérve kicsit az on screen billentyûzetre és az ékezetekre: Van valami user dictionary az androidba, bár sosem használtam, lehet ha abba beimportálsz egy magyar szótárt, akkor szépen felajánlja a "köszönöm" szót pl arra ha beírod hogy "ko". De ezt csak tippelem, tényleg nem próbáltam ki (mellesleg ha valakinek van konkrét infoja ezzel kapcsolatban, az megoszthatná).

\"Drinkin\' Pukin\' Pissin\' and Fightin\' And startin\' all over again\"

Lábujjal nincsen gond, amíg elég nagyok a gombok. Remegõ kézzel sincs gond, amíg az ember nem a képernyõn megjelenõ 30 gomb közül kell válasszon. De még azokkal is el lehet boldogulni mondjuk egy e-mailnél, amikor mindegy, mennyi ideig tart begépelni a mondandót. IM-nél (ICQ, Skype, MSN és társai) azért más a helyzet. Fõleg, mert gépelés közben nem látod, mit írt közben a másik fél, mivel a képernyõ majdnem egészét elfoglalja a billentyûzet, meg amit már beírtál. És azt, hogy "thank you" persze kb 2 másodperc beírni, azt viszont, hogy "köszönöm" nem lehet 6 másodpercnél gyorsabban.

Muszáj ugyanazt szajkóznom mindig, az ujjam is elkopik már, minek tanul az olyan nyelvet, aki a sajátjához is szamár?

Köszönöm a választ, bár úgy tûnik, félreértettél. Én csupán arra szerettem volna rámutatni, hogy az érintõképernyõ - bár jó dolog - önmagában nem elég mindenkinek minden célra. Illetve bizonyos célokra kifejezetten fontos az érintõképernyõ mellett valamilyen másfajta beviteli módszer. Te nem használsz ékezeteket, rendben. Én szeretnék. Tudom, hogy ez hardveres gombokkal is szívás. Épp ezért szeretnék alternatív on-screen billentyûzeteket is, WinMo-n egész jókat találni, de iOS-en például nincs rá lehetõség, csak egy adott programon belül. Androidot nem ismerem, de a netes videók alapján jobban testreszabható. Nem a rezgésre gondoltam a visszajelzéssel, nem is a kattogásra, hanem arra, amit leírtam: csak akkor tudjak lenyomni bizonyos gombokat, ha tényleg megnyomom az ujjammal a kijelzõt (mint a rezisztív képernyõknél), illetve odapillantás nélkül is érezzem egy gomb szélét/közepét. A görgetésnél pedig az a problémám, ha mondjuk böngészõben kinagyítok egy oldalt úgy, hogy a kijelzõ egyik oldalától a másikig kitöltse a hasáb, amit olvasok, a fogd-és-húzd görgetésnél nagyon vigyázni kell, hogy ne húzzam oldalra, csak fel illetve le. És máris több energiát fektettem ebbe az egyszerû mûveletbe, mint amennyit egy hardveres gomb megnyomásával tettem volna. Az optikai trackballal nincs tapasztalatom, érintõképernyõ mellé feleslegesnek tûnik. Nem úgy a joystick...

Szerintem egy telefonon az érintõképernyõ mellé minimum kellene egy felvesz-elutasít gomb (más funkciókat is elláthat) egy D-pad (négyirányú gomb) és egy joystick, vagy annak megfelelõ proporcionális kontroller. Ez utóbbi kettõ lehet egybeépítve, de akkor mechanikailag úgy kell kivitelezni, hogy a fõ irányokba könnyebben lehessen mozgatni, mint átlósan. Ebbõl mondjuk egy iPhone esetében (és a koppintásokban) pontosan a négyirányú vezérlõ hiányzik, illetve a két általános gombot nem használhatják a programok, mert az egyik kilép belõlük, a másik leteszi aludni. Ráadásul nem is nagyon esnek kézre. A hangerõszabályzó gombok is mindig hangerõt szabályoznak, pedig listákban fel-le görgetésre is lehetne õket használni. A vicc, hogy az iPhone elõtt voltak ilyen készülékek, sõt, ezek voltak többségben. De manapság az Androidos kütyük zöme is gombtalanítva van, és nem találni normális telefont a piacon. De lehet, hogy egyedül vagyok ezzel a problémával...

Karácsonyra meglepem magam egyel. Köszi az ajánlást. <#eljen>

Hidd el ér is annyit. Ez évekig egér is marad, ezt a 3 éves jótállás is alátámasztja. Ennél az akku lenne a legszûkebb keresztmetszet, de az meg egy db szabványos AA (ceruzaelem méretû) normál akku, szóval bármikor cserélheted, extrémebb esetben akár egy elemmel is helyettesítheted....

Wow. Ez nagyon zsír. Igaz, h 25.000.- magyar pénz (a nagyker' ára), de ultra nagyon!

Ez itt minden követelményednek megfelel... Nekem is ilyen van, csak ajánlani tudom...

Ez megint egy olyan kutatás aminek ****ra semmi értelme<#eljen>

Ps1,Ps2,Gamecube,pc: Core i7-920 / Gigabyte EX58-UD3R / Kingmax 2GB-1600mhz / Gigabyte HD4890 / Corsair CMPSU-650TXEU / Samsung 1000GB

KÖszi, inkább maradok a nagykernél. 😄 A gond, hogy túl sokat akarok 1 egértõl. Legyen nagy, rádiós, ergonómikus, a görgõ 4 irányú, az oldalán pedig programozható gombok. A legjobb billenyût megtaláltam. Nem olcsó, de mindenkinek tudom ajánlani: "A"billentyû!. A hozzá tartozó egér is nagyon kényelmes, de borzasztóan pozicionál, ezért a fiókba került.

"az érintõképernyõkkel szerelt mobil eszközök. Kiderült, hogy az átlagosnál vastagabb ujjakkal rendelkezõ személyek számára szinte kínszenvedést jelent e kijelzõk rendszeres használata."

o.O
http://www.8starshop.com/images/products_images/unfurl/wnb886162.jpg

Ps1,Ps2,Gamecube,pc: Core i7-920 / Gigabyte EX58-UD3R / Kingmax 2GB-1600mhz / Gigabyte HD4890 / Corsair CMPSU-650TXEU / Samsung 1000GB

smv
Nagyon nem mindegy, hogy milyen készüléken nézzük ezt.

Ájfonon baromi nehéz félre nyomni. LG és Samsung (nem az androidos hanem a sajat progis) telókon pedig szinte lehetetlen jó helyre nyomni.

Starcraft + Diablo III - esemve

vannak elég szép méretes logitech egerek csak nyulj a zsebedbe és ne tescosat vegyél 😊 amugy faszom az érintöképernyös müanyag telefonokba, kb használhatlan hogyha az ember nem himes tojásként vigyáz rá a régi fémvázas vagy magnézium vázas gombos telefonokkal ráadásul egyre kisebbek aztán még az ember kezéböl is kiesik nem kisiskolásoknak kellene telefont és egyéb dolgokat gyártani hanem felnött embereknek

g73jh, sapphire 6970, amd 1090t, crosshair 4 formula, vertex 2 120gb, 8gb corsair 1600mhz

Magiszter
Én az iPhone-omat esténként dokkba téve az ágyam végében a lábujjaimmal nyomogatom. Ébresztést is azzal "deaktiválom". Szóval csak megszokás kérdése.
Aki eddig csak tárcsás-vezetékes telefont fogott a kezében meg téglafont, esetleg valami QWERY billentyûzetes ketyerét annak tényleg fura lehet és kényelmetlen, meg minden. De mikor az iPhone-t odaadtam a remegõ kezû nagyanyámnak és rögtön átlapozta a képeimet, meg elállította a csengõhangot, holott a saját régi telefonján még a telefonkönyvet sem tudja merre keresni, azért néztem egyet. Ennyit jelent hogy közvetlenül azt nyomod amit látsz és hogy egy letisztult GUI áll rendelkezésedre.

(Nem iPhone reklám, csak nekem ezzel van tapasztalatom.)

a virsli ujjak O.O
húú mekkora újdonság ez a cikk.. húú

DrTre
Érdekes, amit mind a ketten írtatok Match és redgreen.

Elõször is, azok a szempontok, amiket leírtatok sokban függ a mobil típusától. Nekem van egy Samsung Pixon-om és egy Itouch-om. Az Itouch-on soha nem éreztem azt, amit az elsõ pontban felvetett redgreen, mert gyors és logikus a menü. Azonnal eltûnik az, amire épp nincs szükséged és mindig látod a lényeget. Viszont a Samsung nagyon gyenge, mivel az egész telefon rendkívül lassú és nyomásra érzékeny a kijelzõ.

Sorolhatnám a többi pontnál is a különbségeket, de ugyanoda lyukadnék ki, hogy nem mindegy, milyen telefonról beszélünk és milyen fajta kijelzõrõl.

Több érintõképernyõs telefonom is volt már: LG, Nokia és a Samsung, de pl mindegyiknél éreztem olyan "hibát" az érintõképernyõ miatt, ami hátráltatna a használatban.

Az viszont igaz, és velem sokszor fordult már elõ, hogy legalább 2 normál gombnak ott kell lennie egy ilyen telefonon(híváskezelõ gombok), mert ha nem tiszta a kéz, akkor gondot jelent használni. Fõleg az érintésre érzékeny kijelzõknél, mivel pl kesztyûn keresztül nem lehet a kijelzõt használni.

Próbáltad már kikapcsolni, bekapcsolni?

Match
-valamikor (5. pont😊)

Match
Vagy én értelek félre, vagy nagyon nem tiszták az információid.

1. Nem tudom mi lehet hasznosabb annál, mint hogy a képernyõket én rakosgatom tele azzal, amivel szeretném, és szükségem van rá. Ha meg valaminek teljes képernyõ kell (kép, video), akkor teljes képernyõn lesz. SMS/email írásnál úgyis a billentyûzetet kell figyelni, egyedül az msn-nél fedeztem fel hogy néha zavar, hogy keveset látok a billentyûzet miatt a beszélgetésbõl (1 gomb és eltûnik, tehát nem nagy szívfájdalom).

2. a 20-as éveim közepén vagyok, de nem gond gépelni, gyors, egyszerû, viszonylag keveset is hibázok. Még az állított qwerty is kényelmes nekem, de megértem hogy az sok embernek kicsi...nekem kényelmes az is, bár tény hogy sokkal könnyebb félrenyomni. Ékezeteket nem használok, billentyûzetek között nem váltok, vagy ha a számokra gondolsz, az 1 gomb, írásjeleket meg egy adott gomb hosszú nyomásával tudod elérni...ez is sztem egyszerûbb mint egy telefonbillentyûzeten 46x nyomogatni az 1-es gombot egy felkiáltójelért.

3. Rezgéssel jelzi ha megnyomtál valamit, úgyhogy van visszajelzés (eleinte hülyeségnek gondoltam, de valóban hasznos).

4. Ezzel se volt különösebb gondom, egyedül a telefonkönyv/call history kombinált megoldásánál nem egyszer volt hogy felhívtam valakit akit nem akartam 😊 Meg kell szokni. Minden másnál semmi gondom nem volt vele.

5. Ahogy a zsebembõl kiveszem, mindig tiszta a kijelzõ, valamikor csak amikor ki van kapcsolva, akkor tûnik fel hoyg milyen ujjlenyomatos (jó, elõfordul párszor hogy amúgy is látni, de az olvashatóságot egyáltalán nem rontha).

5+1: még csak 1 hónapos a teló, nem voltam még ilyen helyzetben.

Játékhoz valóban nem az igazi, de átlagos mobilhasználatra, emailre, sms-re, menüben bolyongásra sokkal jobb mint egy sima telefonbillentyûzet (ok, a gép billentyûzetén valóban könnyebb gépelni, de ez meg mégiscsak egy telefon).

Ha már nagyon faszságot keresünk a beviteli eszközök között, akkor sztem vegyük célba az optikai trackballt (magánvélemény).

Az érintõképernyõ szerintem alapjában véve jó és hasznos dolog, mert nem kell a képernyõn egy adott helyen megjelenõ objektumot megkeresni egy beviteli eszköz (gombok, joystick, egér, trackball) segítségével, hanem elég csak rábökni.

A baj az, hogy az Apple (és az õ példájukon felbuzdulva rengeteg más mobilgyártó is) azt hiszik, hogy a mobiltelefonba elég egy érintõkijelzõ, és ezzel le is van tudva a bevitel. A képernyõn megjelenõ vezérlõelemekkel azonban több gond is van:
1. Hasznos helyet vesznek el a kijelzõn megjelenõ tartalomtól.
2. Ha ujjal vezérelhetõ mobilt szeretnénk, akkor a virtuális vezérlõelemek mérete nem lehet túl kicsi: egy normál méretû mobilon egy QWERTY billentyûzet számok és nemzeti karakterek nélkül is kihívást jelent a tizenéves korosztályon kívül esõk többségének, és persze idõrabló a különbözõ billentyûzetek közötti váltás is a számok, írásjelek, illetve nemzeti karakterek eléréséhez.
3. A bevitel ténye nem egyértelmû, nincs visszajelzés, nem más a tapintása a képernyõn éppen aktív felületnek, és a kapacitív rendszereknél még erõt sem kell kifejteni a parancskiadáshoz (pl. virtuális gomb lenyomása).
4. Egyszerû mûveletek (szöveg görgetése csak függõlegesen/vízszintesen, listaelem kiválasztása, mûvelet jóváhagyása) is tévesztési lehetõséget rejtenek magukban, ami frusztráló a felhasználónak.
5. Koszolódik a kijelzõ, ami az olvashatóságot rontja (nesze neked, retina display)
5+1. A kéz szennyezõdik a mindennapok során, és elõfordulhat, hogy éppen vizes/olajos/ragacsos kézzel kell felvennünk a csörgõ mobilt. Kapacitív kijelzõ esetén azonban körömmel/egyéb kéznél levõ tárgyakkal nem lehet megnyomni a virtuális felvevõgombot...

Mindezek a hétköznapi, átlagos mobilhasználatot is zavarják (telefonkönyv használata, SMS- és e-mail írás, menüben való bolyongás) de ezek mellett a játékok jónéhány fajtája még inkább igényli a fizikai, adott helyen levõ egyértelmû visszajelzést adó, illetve a proporcionálisan irányba vezérlõ kontrollereket.

Ha mindenáron az érintõképernyõk kizárólagossága felé tart a világ, inkább arra kellene összpontosítani, hogy minél hamarabb elérhetõvé váljanak az érezhetõ változatok, amiben programozni lehet azt, hogy a képernyõ meghatározott területe fizikailag kiemelkedik-e a síkból, illetve bizonyos beviteli mûveleteket csak erre a kitüremkedésre mért egyértelmû erõhatásra hajtson végre. Ez klasszisokkal emelné a felhasználói élményt, ráadásul így a vakok és csökkentlátók is megkapnák a lehetõséget arra, hogy ilyen készülékeket használjanak. Emellett persze szükség van a cikkben írt intelligens algoritmusok és alternatív beviteli módok fejlesztésére is, de az az érzésem, hogy amíg a fentebb vázolt visszajelzési mód nem készül el, addig egy kapacitív érintõképernyõs készülék egyéb irányítási lehetõségek nélkül a napi használat során több fejfájást fog okozni a használójának, mint örömöt.

Par szempontot kellene csak betartani:
-nem hasznalnak kisebb feluleteket a kijelzon, mint amekkora egy fizikai gomb volt
-olyan tavol rakjak az erzekeny feluleteket, amennyire a gombokat raktak (kozte erzeketlen terulettel)
-nem hasznalnak atlapolo erzekeny feluleteket

mrlujoak
A mai trendeknek megfelelõen érintõkijelzõt mindenbe!
Ráadásul már "ciki" a pontosabb bevitelt képviselõ rezisztív kijelzõ alkalmazása.
Ha nem kapacitív az eszköz, már a teszt elején megy a "hiszti"
Pedig pont a fenti cikk szerint lenne jobb választás egy vastag ujjú embernek a rezisztív érintõkijelzõs mobil eszköz, mivel azt egy filléres stylussal - vagy épp a körmével, vagy bármi mással - pontosan, egyszerûen kezelni is tudja.

Igen, tudom, léteznek már kapacitív stylusok is, de azok drágák, és nem mindig viszed magaddal. A körmöd, meg egyéb kemény, tollszerû eszköz mindig nálad van.

Ráadásul a mobileszközök szoftvereit is jobban fel kell készíteni, csakúgy mint azt az ezévi Európa mobiltelefonja esetében tette a Sony Ericsson.
Az Xperia X10 mini, és mini pro kapacitív modelljei esetében a gyártó rendkívül jól fejlesztette ki az android felületét, még húsosabb ujjal is kellemesen használható. Kevés, de nagy ikonok, jól eltalálható felületek jellemzik a kijelzõn megjelenített tartalmakat.

Természetesen mint minden dolgot ezt is fejleszteni kell, így hajrá, csak így tovább.

Tetsuo
oldjak meg! legyen benne opcio a nagyujjuaknak is. nekem pl kozepes ujjam lehet, de engem is rohadtul zavar, hogy lassan kell irni egy sms-t.

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

ha mindent szélsõségekre terveznének elég bután nézne ki....

FX6300 4.5G " GTX1070 " DDR3 2000 CL9 " CTG 550W80P

Asperot
finger fitness ! ! ! jelentkezés nálam 😊 2 hét alatt 5 grammot is fogyhat a mutatóujjáról ! DVD már megrendelhetõ....és ami ma vicc....

Ahány ház, annyi baj legyen.

WiZZaRD
Csak megerõsíteni tudom, a ceruza nélkül totál használhatatlan az érintõkijelzõ számomra is...

Egy barátomat várom ma vacsorára. Dr. Hannibal Lecter

Nekem is nagyon nehéz a csutf@sz kis egerekkel. Ha tönkremegy, hónapokig kell vadásznom normális méretû egérre. A mobiloknál kipróbáltam sok-sok érintõképernyõset és egyiket sem tudom használni. Elmondták, hogy öntanulós, meg ráérzek, meg belejövök, de csak felidegesített, hogy vagy nem nyomok semmit vagy másikat érintek. Remélem késõbb is lesz hagyományos okostelefon, gombokkal.

Nem, baj ez a trend, ez a divat, nem számít, hogy nehezen kezelhetõek ezek az eszközök. Hova fejlõdünk?

Ettõl sokkal nagyobb probléma, hogy megfelelõ méretû egeret sem gyártanak.

It\'s a definitive role-playing experience, and the only reason it can\'t be called the best game in its class is because in a sense there\'s nothing available that compares to it. /Baldur\'s Gate 2/

"Jó példa erre az iPad, amely sokan szemében csak egy nagyra nõtt iPhone" - az ájpeddel nem lehet telefonálni, az ájfonnal meg lehet. Az ájped egy felfújt ájpod tács, nem pedig felfújt ájfon.