Üzemanyag napfénybõl és széndioxidból

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Balumann
Azért függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye meg hogyan látja, úgy bírom az ilyen naívan egybõl tekintõ üzeneteket. Mintha nem lenne millió példa, hogy emberek, csoportok kicsit nagyobb befolyásra akarnak tenni mind hatalom, mind gazdasági téren, és nem fogtak volna még sose össze ilyen cél érdekében. Nem olyan angy túlzás egy háttérhatalmat, összeesküvést feltételezni - persze az már talán az, hogy mindent õk irányítanának - de lehet befolyásuk. Nem úgy kell elképzelni ezt, mitn egy tényleges az emberek elpusztítását meg rabszolgásítását célul kitûzõ, teljesen egységes szektát, mégha így is írnak róluk. (abból nyilvánvaló hogy max 70% -a igaz ha igaz).

Itt kõkeményen az érdekek diktálnak, a pénz. És ez a kategória sem arról szól nagy valószínûséggel sajnos, hogy a lehetõ legkevesebbet ártsunk az élõvilágnak, és kevésbé szóljunk bele a természet rendjébe (amitõl ráadásul mi is függünk), iletve hogy legjobban hasznosítsuk az energiákat.

Molnibalage
A világítás 15%? Nem is gondoltam volna, hogy ennyit visznek el.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Sir Quno Jedi
Érted is ezt az idézetet amúgy?

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

Senki nem lehet jobban rabszolga, mint akivel elhitetik, hogy szabad...

attól, hogy az rtl klub elterjedt, én még nem nézem.

Sir Quno Jedi
Lehet, hogy te egy ultrahagymázas megakommunista scifi utópiában élsz, de itt rablókapitalizmus van. Ami nem éri meg és nem jó üzlet ("valakiknek", nem feltétlenül a végfelhasználóknak), az NEM fog elterjedni. Pont. :D

Majd ha úgy gondolják, hogy most ez az üzlet, akkor az lesz.

I7-4790K, ASUS SABERTOOTH Z97 MARK2, 16GB DDR3, ASUS STRIX GTX970 4GB 2xSLI, Samsung 256GB SSD 840 Pro MLC, 10.5TB HDD, Dell U2711H (2560x1440), CM Stryker, Scythe Mugen 3

ja, a világítás megelõzi a közlekedést, valami 15%.

de egy-két éven belül picaon vannak azok a power ledek, amikkel meg lehet csinálni a 20% fogyasztást. itt nem az 1-2 wattos parasztvakítókról van szó, hanem 20-30-50-100 wattos brutál cuccokról.

ebayen már nyomják a ledes "150w halogén fényvetõ" ledes verzióját, csak az E27-tel van a baj, mert nem fér bele a hûtés. pedig ezeknek kell durván.

Hagyd, szegényke csak simán megõrült. Agyára ment a sok összesküvés elmélet az ufókról, a zsidókról, meg az új világrendrõl, és már keveri mindet.
már megint ez a gazdasági-megtérülési blabla. próbálj meg túllépni ezen. azért van a munka, hogy megteremtsd magadnak mindazt, amit meg akarsz teremteni.

hogy ez neked nem realitás - nos erre annyit tudok mondani, hogy "tanulni, tanulni, tanulni".

egyébként a bmw hol térül meg a suzukihoz képest? vagy egy golf I-hez? a lapostévéd (nemtom van-e) hol térül meg?

egyébként fél tonna ólomakksiról beszéltem. és ha csak minden 10. bmw-s / mercis / audis ember ilyet csinálna, már brutális pénz menne az akksi iparba. valahol annak ki kell jönnie elõbb-utóbb.

Ha leolvasod a cikket abból kiderül, hogy nem a magnézium az energiaforrás csak raktározza azt. "use concentrated solar energy to power a laser" Tehát napenergiát használ fel. Napenergiával pumpált lézerrõl még nem hallottam, de nem hülyeség. Az egészbõl még akár lehet is valami.
Viszont ez a napeneria hasznosítása nem a 'magnéziumban lévõ energia' hasznosítása.

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Molnibalage
Az uránium szintén megtalálható a tengervízben. A '80-as években is már kivonták a japánok, hogy bizonyítsák, technikailag lehetséges. A tenyésztõreaktorokkal csak néhány millió évig elég hasadóanyag lenne....

Nem a közlekedés által felhasznált szénhidrogén a komoly baj. A kõolaj 70-75%-a a hõermûvekben tûnik el, áram lesz belõle és nem benzin vagy más hajtóanyag. A közelekdés részaránya kb. 10-11%. Ennek a 10-11% részarnyának csökkentésére érdemes gyúrni szerintetek, vagy inkább a másikra?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Maga az autó legyártható. És azzal is számoltak, hogy az élettartam végén mi lesz a sok szennyezõ akksival? A 40ezer dolláros autókbó nem milliós nagyságrendben adnak el..

Említetted a taxit. A taxinak tökéletes lenne az elektromos autó. Pár éve hallottam róla hogy Kína a nagyvárosaiban a TELJES taxiflottát le akarja cserélni elektromos autóra. Azóta nem hallottam a dologról, pedig jó lenne ha megcsinálnák. Attól hogy egy technológia nem tökéletes, még speciális helyzetben nagyon is használható lehet.

Ĥ|Ψ>≈iħ∂|Ψ>/∂t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

Molnibalage
Az emberiségben õk is benne vannak és belõle élnek. Tényleg intelligens dolog lenne azt elpuszítatni. Mintha valami ZS kategóráis '60-as évek beli James Bond vagy "õrült tudósós" film egy sorát hallanám...

Pontosabban kellett volna fogalmaznom. Ez a dolog nem csupán elméleti síkon mûködik. Ezt kipróbálták a gyakorlatban is, ráadásul elég jó hatásfokkal mûködik. Errõl a The Economist címû lap is közölt cikket. Épp ezért ez nem gyermekded és nem áltudományosság.
Itt as The Economist cikke, ha érdekel: Magnesium power
Molnibalage
Viszont ettõl a dumától is hanyattesek mindig. A technikai fejlõdést nem lehet megállítani. Akkor a léghajólobbi miért nem nyírta ki a repcsit? A gõzmodzony lobbi miért nem nyírta ki a dízel- és villanyasút gyártást?

Tudod a kõkorszak sem azért ért véget, mert elfogyott a kõ...

Nem lenne baj az elektromos autókkal ha nem lenne nagy a holttömegük. Egy extrakönnyû elektromos autó még a mostani akukkal is használhatóbb lenne. Egy könnyû autó viszont nem biztonságos. Ezek akkor terjedhetnek el ha az intelligens jármûirányító rendszerek minden autóban kötelezõek lesznek és nem kell attól tartani hogy egy 2t-ás f@sz nem figyel és origamit játszik veled. Addig maradnak az elektromos bringák/robogók.

Sir Quno Jedi
Amúgy ott kéne kezdeni, hogy amikor busztenderek vannak, akkor nem buszokat, hanem trolikat vesznek, a meglévõ buszparkot pedig trolivál alakítják. Ki kell építeni az új troli vonalakat, több villamos és vasútvonal kell és ha már nem pöfög elõttem fekete füstöt okádva az euro 837837382-as fostalicsak ócska buszuk, akkor majd én is elgondolkodnék rajta, hogy jé, ez mekkora buli, én is veszek ev cuccot. Addig viszont kb. lexarom.

Molnibalage
Az akkumlatorok rohamleptekben fejlodnek, par ev mulva 10 szer olcsobb 10 szer nagyobb kapacitasu akkumlatorok lesznek.2-3 ev es itt vannak a nanotechnologias akuk.

A fejlõdés közel sem ilyen robbanásszerû, max. 100 éve letett ilyen. 8 éve is annyit tudott egy áltag mobil készenléti idõben, mint ma...

A nanotech. említése különösen vicces. A fúziós erõ,ûrõl azt mondták, hogy 40 év és itt lesz. Most 40-60 évet mondanak.

A kõolajról is azt mondták az én tanáromnak, hogy 2000-es évekre elfogy. Ma meg azt, hogy még bõven elég 100 évre vagy tovább. Azzal ugyanis nem számoltak, hogy akkora drog ez a világnak, hogy a régi árhoz képest sokszorosat kicsengetnek érte...

Sir Quno Jedi
Nopersze, ha az állam támogatgtná a villanyautó átépítést és üzemeltetést:

- ingyen (és szabad) parkolás elektromos jármûvekkel a városban (ez hibridekre már így van asszem)
- gyors és olcsó ügyintézés engedélyeztetés
- kedvezõbb kötelezõk
- súlyadó/telesítményadó/luxusadó csökkentése, vagy akár eltörlése elekromosokra
- aksik árának támogatása, ha ev autóba kerül
- elektormos töltõállomások kiépítése városban és cégeknél
- álatakítéások részletfizetése
- kereskedõk támogatása akik ev autókat árulnak
- ev autók árának támogatása
- ev autókra ne legyen regadó
- kedvezõ ev autó áram tarifa bevezetése az áramszolgáltatóknál
- oktatásokat szervezni
- reklámozni
- hivatalos, bevizsgált állami átalakító cégeket alapítani

stb.-stb.

Akkor nem kéne sírniuk, hogy mér van má' füst és az embereknek is talán megérné átállni. TALÁN!

"lapaleves"-nek abban igaza van hogy ha az aksik nagyüzemi újrafeldolgozására ráfeküdnének, akkor a rendszeres csere költségeit nagyságrenddel lehetne csökkenteni, ami már megfizethetõ lenne. Persze a valóság az amit te leírtál.

Sir Quno Jedi
Csak mert én évente nem megyek annyi kilómétert ÖSSZESEN, mint amennyi benyát tudnék tankolni csak!!! az aksik évre leosztott árából!!! EZ így szerintem elég korrektül jelzi, hogy GAZDASÁGI megfontolások alapján épeszû ember nem vesz/alakíttat át magának villanyautót.

Nopersze ha villogni, földmegmenteni, experimentálisan élvezkedni akarsz, akkor jó buli... (bár a lítium az egyik legmérgezõ anyag a világon)

Sir Quno Jedi
Nos nekem nincs 2-3 évente 1.5millióm olmóssavas, vagy 3-5évente 2-3millióm lítium aksira.

ez pont ilyen egyszerû pedig, a kacsa számait vettem alapul és brutál ráhagyásokkal számoltam.

megtérülés? persze, hogy nem térül meg. de a megtérülés csak a kapitalizmus kifogása. ha megtérülésben gondolkodsz, akkor bajok vannak a kitûzött célokkal (lásd olcsó vs. jó). ezért tartunk itt.

Sir Quno Jedi
A legrosszabb, hogy ezek az aksik mind-mind lemerülhetnek maguktól is (önkisülés pl), így pont akkor nem biztos hogy rendelkezésre állnak, mikor hirtelen kellenek, VAGY folyamatosan egy bizonyos töltöttségi szinten kell õket tartani.

Nem véletlen amúgy, hogy minden újabbfajta (vagy csak még tervezett) elektromos autóba igyekszenek egy tartalék benyamotort tenni, mert hidegben pl. az aksik töredékét telejsítik és senki sem akar ottmaradni a családjával egy ropogós fagyos téli napon az erdei úton, hogy halálra fagyjon, mert az aksi nem bírta és így még fûtésük sincs. Az emberek nem bíznak a full elektromos autókban és sajnos még joggal teszik ezt.

Sir Quno Jedi
Khmmm. Ez nem ilyen 1xû. Jóár oldal és néhány garázscég is fogalkozik elektromos autó ÉPÍTÉSSAL és átépítéssel, de akadnak problémák.

A legfontosabb viszont az aksik ÁRA. Mocskos nehezek és drágák, avagy csak közepesen nehezek és MÉG DRÁGÁBBAK. Ez még hagyján de pár év alatt kinyiffannak maguktól és aztán az egész többmillás akkupakkot dobhatod (semmisíttetheted meg) a pikulába. Ekkor máris buktad az árukat kompletten. Ergó az elektromos fogyasztás MELLÉ kell kalkulálni az aksik rendszeres cseréjét is. Ez így mindjárt nem éri meg, csak ha iszonyat sokat közlekedtél az autóval (pl. taxi), de akik sokat járnak a géppel, azoknak 60-80km/h meg hasonló hatótávok a közröhej kategóriát jelentik. ÕK nem engedhetik ezt meg maguknak.

Sir Quno Jedi

teljes mértékben egyetértek, kivéve az utolsó gondolatoddal. azért rendkívül nagy a különbség ár / teljesítményben, mert nem fizetjük meg az olaj igazi árát. ha tízszer annyiba kerülne a benzoán mint most, egybõl nem akarna senki sokszáz km-eket autózni. mindez csak szokás kérdése. az világos, hogy a mostani rendszereket nem lehet kiszolgálni autó nélkül.

viszont saját példámból tudom, hogy vállalható összegû beruházással lecsökkenthetõ a lakás világítása és szórakoztatása (tv, internet) az átlagos 20%-ára. fehérárunál is le lehet menni 30%-ot, ha kollektorral melegített vizet adagolsz. marad a hûtõ meg a porszívó, persze.

ez csak példa, hogy az igények nem jelentõs megnyirbálásával el lehet érni rengeteget. szerintem a 100 km önmagában szuper, és az igények 80%-át fedi. persze ha van mellette bakup motor arra az egy évtizedra, míg összeáll a csere-rendszer.

mondjuk egy átlagos (keményvonalas) terepjáró aljára simán felaggatsz fél tonna ólomakksit egy cserélhetõ panelen, kardán helyett beszerelhetõ direkt drive 10-30kw motorokat meg most is lehet már kapni amcsi típusokhoz. nagyjából 6 milla költségvetésbõl kijön, és ki lehet számolni, hogy ha csak a saját meg az akksi tömegét gyorsítja, akkor mennyire elég. minden, ami e felett van nyereség, még akkor is ha nem táplál vissza.

itt én mondjuk biodízelt alapértelmeztem, és az elektromotor a gyorsításkori füstölést csökkentené fõleg. meg elektronikától függõen táplálna vissza, ill. munkaponton terhelné a motort minden sebbességnél. aztán ha fel van töltve az akksi, akkor alapjárat, és csak a villany megy. ugye prius, csak nincs nagy display mit csinál épp.

Sir Quno Jedi
Nekem az a tapszatalatom, hogy azok lelekesek a villanyautókkal kapcsolatban, akiknek halvány lövésük sincs a témához. Jómagam hosszú évek óta mindent igyexek elolvasni a témában, alkatrészárak, módszerek, elõnyök-hátrányok, próbálkozások, átalakítások, versenyek, ipari/technológiai háttér és bizony siralmas a helyzet (idehaza is). Pedig nekem is szakmába vág (villmérnök, robotika) és már kismandró korom óta szerettem volna villanyjárgányt, de sajnos van egy olyan érzésem, hogy még mindig nem jött el rá az idõ. Lassan kaporszakállam nõ, de még mindig csak hobbiból, vagy kísérleti jelleggel birtokolhatnék idehaza négykerekû (forgalomba helyezhetõ) elektromos gépjármûvet, mert a hatékonyságuk és megtérülésük botrányos.

Eddig a legközelebb egy elektromos (vadászoknak/határõröknek) szánt quad állt a szívemhez, de az ára annak is horror és pl. melóba azzal sem járhatnék, mert nem lehet forgalomba helyezni és 45-55km a hatótávja (télen kevesebb nyilván). Azóta már amúgy van forgalomba is helyezhetõ verzája, de a problémák ugyanazok (meg nem szeretek ázni).

Szerintem az SG-n azért nem találod ezt a hírt, mert annyira gyermeteg és tudománytalan, hogy leverte a mércét

A magnézium elõállításához elvileg pontosan annyi energia kell, amennyit a felhasználáskor visszakapunk, gyakorlailag viszont legalább 3szor akkora.
Ebbõl max. akkut lehetne csinálni (elvileg!) de energiaforrásként nem mûködik.
Elsõ hallásra (olvasásra) valóban elég szörnyen hangzik, hogy azokat a kisérleti autókat bezúzták. Fõleg ha akadt egy riporter, aki egy jó érzelmes riportot kanyarintott a kérdésrõl (elõzõleg az állatmenhelyen végzett cikkírási gyakorlatokat)

Annak, hogy a kísérleti autókat nem adták el az érdeklõdõknek,
valószínû oka (csak tippelek)
a számunkra igencsak furcsa (finoman fogalmaztam!) amerikai jogrendben keresendõ.

Ott ugyanis hajlamosak igen vaskos kártérítéseket fizettetni mindenféle hajuknál fogva elõrángatott ürügyekkel, amiket sztárügyvédek siserehada vesz kezelésbe, alakítgat mint a fazekas az agyagot, aztán felfúj mint a tini a rágógumit...
Elvileg persze alá lehetne irattatni a vevõvel egy teljes felelõsség-áthárítási 150 oldalas szerzõdést, ez logikus lenne...
De a jog (nálunk sem, pedig kispályások vagyunk hozzájuk képest) szóval a jog nem arról híres, hogy a józan emberi logika és igazságérzet alapján mûködne
Ja, és tömegessé vált az állati erõvel közlekedés??? <#wave>
(Bár ahhoz a hígtrágyás disznóólhoz, ami a 13.kergület egyes utcáit borítja, még közlekedés sem kell ... fõleg hóolvadások után)

Az elektromos autó jövõje az akkumulátorok jövõjétõl függ!
Remélem, hogy ezt nem kell hosszasan taglalnom.

Az akkunak nemcsak az 1 kg súlyra esõ energiatárolása érdekes, hanem:
-- az ára,
-- az élettartama (a legprecizebben betartott töltési technológia esetén)
-- az érzékenysége a töltés elõírt technolóhiájától való kisebb-nagyobb eltérésekre,
-- a tömeges (!) elõállításához szükséges anyagok hozzáférhetõsége (nemcsak 30 évre,amíg egy érc kitart, mert az történelmileg egy pillanat. A platinakatalizátorral már most is gondok vannak, ha a jövõbe tekintünk)
-- a biztonsága (hogy nem robban fel az autó, mint egy laptop, mert az jóval nagyobbat szólna)
-- az önkisülés (mert az autót lehet hogy csak hétvégenként használjuk)
-- a töltött állapot fenntartásához szükséges egyéb kellemetlenségek (pl. hogy ne kelljen folyamatosan 500 C fokon tartani az aksit),
-- a feltöltési idõ (mert pl. egy külföldi úton rendszeresen újra kell tölteni vagy ki kell cserélni) ill. a cserélhetõség megszervezése
Ez utóbbi pontban kezdünk áttérni a technikai kérdésekrõl a társadalmi-jogi-szervezési témakörbe, ami magában foglalja pl. az elhasználódott aksik tömeges újrafeldolgozásának kérdéseit is, és még rengeteg mindent
ezért itt abbahagyom.

Az akkuk jelenlegi állapotában (és ez fokozottan érvényes a 90-es évekbeli állapotra) az elektromos autó egy kisérleti stádiumban lévõ ötlet, nem több
Sir Quno Jedi
Azt tudod ugye, hogy nem szórakozásból tettek ilyet bele, hanem mert a normál autók hangjához szokott közlekedõk számára életveszélyes egy efféle csendben lopakodó járgány. Így valószínûleg a jövõben még egy ideig kötelezõ is lesz az elektromos autók hangkeltõ berendezéssel való felszerelése. Persze ha csak ilyenek lesznek az utakon, idõvel ezt el is lehet hagyni, mert megszokják az emberek és fejlõdik annyit a jármûvek vezérlése/érzékelõi, hogy jobban vigyáznak a puhatestûekre. :D

Sir Quno Jedi
Én is személyeskedhetnék veled, de az ilyen "emberekkel", mint te, nem érdemes, inkább várom a perdöntõ érveidet, mivel abból egy sem hangzott el!

Ez egy jó hír
Keresgéltem az SG cikkei között, de sehol nem bukkantam rá erre:

"Egy fiatal japán tudós, Takasi Jabe évtizedek óta megszállottan kereste a nem megújítható energiaforrások minél elõbbi kiváltását, és a jelek szerint megtalálta azt, amit keresett. Ígérete szerint 2025 elõtt föl lehet váltani a kõolajat a magnéziummal. Jabe nem akármit ért el: módszere révén környezetkímélõ közlekedési üzemanyagot kapott, amely bõven elegendõ a gépek mûködtetéséhez, a lakások energiaszükségleteinek ellátásához is. A tudós elmagyarázta az interjúban, hogy a világ jelenleg nyersolajból és szénbõl is naponta tízmillió tonnákat használ föl, és az alternatív energiaforrások – szél, nap és más források – bevonása még mindig kevés az emberiség egyre nagyobb szükségleteinek kielégítéséhez. A többi lehetséges energiaforrás azért nem jöhet szóba, mert kevés van belõlük a Földön. Ezen a ponton kap döntõ szerepet a magnézium, mert a tenger vize korlátlan mennyiségben tartalmaz magnéziumot. Szilárd formában jelenlegi becslések alapján 18 trillió tonnáról tudnak. Ha kivonják a magnéziumot a tengervízbõl és az erre a célra kifejlesztett lézerrel összeolvasztják a szilárd magnéziummal, máris megkapják azt az anyagot, amely már tökéletesen alkalmas az említett felhasználásokra."

Azt hiszem ez a 2025-ös dátum eléggé kézzel fogható. Ha csak annyi támogatást kap, mint eddig, akkor is 2025-re egy élhetõbb világ nyílhat ki az emberiség elõtt.

Ezt a rövid cikket több hírportál is lehozta. Lásd. MNO vagy kurucinfo
Nem tudom helyesn írom-e ,de az MTV-s Pimp my car-ba csináltak egyszer egy kocsit amire sok sok hangszórót raktak és belehetett állítani ,hogy milyen autó hangot imitáljon a gázfóröcs mértékéhez mérten!

Tolsz egy ilyet a v8-as mustangodra aztán üvölt azt mad max-es hangon 8)és rögtön HD ready lesz a elektromos kocsid! 8)))
hát ez elég gyengusznak hangzik, ilyennel biztos nem égetném magam.

nemrég én is megfigyeltem, hogy kicsit öblösebb lett a hangja a kocsinak, de nálam nem a brabus járt, csak leszakadt a kifup csonk az uccsó dob után.

Remélem összejön a dolog, a köcsög arabok meg beszopják a faszt, és csõdbe mennek, nem marad pénzük terroristáskodni

Core i7-965 Extreme Edition, 12 GB DDR3, Gigabyte EX58-UD5, Intel X-25M 160 GB, Sapphire 5970 OC

Egy V8 -as motor hangjánál nincs szebb, és pont ezért vannak kifogásaim az elektromos autókkal kapcsolatban ... Pl. egy Mustangot semmiképp nem tudnák elképzelni egy akármilyen porszívó hangal. De a Tesla -nál úgy tûnik hogy meg tudták oldani, lesz ez még jobb is ha komolyan ráfekszenek a témára. Az lenne a legjobb ha a jövõben az elektromos autókhoz hangot is lehetne választani a szín, kárpit, és egyéb kiegészítõk mellett. :)

http://www.youtube-nocookie.com/v/KpZ6a7Fgc60&hl=en_GB&fs=1&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/KpZ6a7Fgc60&hl=en_GB&fs=1&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

http://www.youtube-nocookie.com/v/j2TofIv30p8&hl=en_GB&fs=1&border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube-nocookie.com/v/j2TofIv30p8&hl=en_GB&fs=1&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

Az EV1 ólomakukkal majd NiMH akukkal ment. Az a 200km pedig nevetségesen kevés fõleg ha hozzáveszed hogy ez a 'peak', idõvel ez csak romlik. 1 év és jó ha 150km-et megteszel vele. Ahhoz hogy biztonsággal használható legyen 100km-enként töltõállomás kellett volna kiépíteni! Nem hiába kezdték el tervezni a hibrid gépjármûket.
Egyszerûen be lehet látni hogy ez életképtelen. A közeljövõben max városi autónak lenne jó.
Persze a 10x akkumlátor kapacitás majd megold mindent :)

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

"Igazan valoban csak az elmult 3-5 evben indult be fejlesztes <...> de az elmult 2-3 evben kb 100 hirt olvastam". Komolyan azt hiszed hogy 2-3 év alatt fejlesztették azokat a dolgokat amirõl olvstál?
"A trend szerintem egyertelmu, mernokok, kutatok ezrei foglalkoznak napi 24 oraban az akkuk fejlesztesevel, a vilag minden tajan, es ez nehany ev mulva eredmenyre fog vezetni." Ahogyan a fúzióserõmûvön is már ~50éve dolgozik az egész világ és még ugyanennyit fognak rajta dolgozni. A hasonlat mint mindig most sem jó, de érzékelteti azt, hogy egy dolog az hogy valamin dolgoznak és egy másik az hogy forradalmi áttörést érnek el. A kettõ nem jár kéz a kézben. (x10 kapacitás már bõven forradalmi)
"Kedvenc peldam a nanotechnologias szuperkondik "esete"." A kondenzátornál a rétegek vastagságának a csökkentésével nõ a fajlagos felület és mivel a kapacitás a felülettel egyenesen arányos, nõ a kapacitás is (feltéve hogy megfelelõ szigetelõt találsz). Te ebbõl kiindulva 'vízionálod' az akkumlátorok kapacitásának a növekedését? (Megjegyzem hogy a két kapacitás elég távol áll egymástól.) És mindezt 3-5éven belül?
Én szeretném ha igazad lenne.

&#292;|&#936;>&#8776;i&#295;&#8706;|&#936;>/&#8706;t (Az ember) \"Tudásra törpe és vakságra nagy.\" \"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.\" Használj TE is szinkrotronsugárzást!

A nanotechnológiás akksijaidra ne várjál, mert már évek óta kaphatóak: A123Systems termékei és a DeWalt egyes barkácsgépeiben használják (némelyik ilyen lítium akkumulátoros fúró erõsebb mint a madzagos változata <#eljen>)
"A GM elektromos autója nem egy nagy puffanás. Te is össze tudsz rakni a garázsmûhelyben olyan autót, ami meg tud tenni 200km-t. Csak lassú lesz (max. 50km/óra), nagyon súlyos (és drága!) lesz a sok ólomakkutól, és csak egy aktatáskával lehet majd benne közlekedni."

Ez marhasag az Ev1 egy minden szempontbol teljes erteku auto volt.
roviden:

"EV1 mûködõ elektromos autókat bezúzták

1990-ben az USA a Clinton kormány alatt kibocsát egy programot mely szerint csökkenteni kell a kipufogógáz kibocsátását és elindítja a zero kipufogógáz programját mely szerint olyan autókat kellet volna fejleszteni az autógyáraknak melyeknek nincs kipufogógáza. Fõleg bizonyos államokra vonatkozott ez. A General Motors 1996 ban le is gyártotta az EV1 nevû tiszta elektromos autóját mely hatótávolsága 100km késõbb új akkumulátorokkal 190km hatótávolságú volt. Végsebessége 120-130km/h, mert le volt korlátozva.
Ezek kétüléses sportautók voltak melyeknek árai 33000 és 44000$ közt volt viszont csak bérelni lehetett õket. 2005-ben a Bush kormány új programot indít és ezt leállítja. A felhasználók legnagyobb elkeseredésére az autókat nem bírták megvenni habár volt rá érdeklõdõ és bezúzták õket.
ez az autó a forgalomban teljes mértékben mûködõ jármû volt."

A lenyeg, hogy mar a 15 evvel ezelotti akkumlator technikaval is lehetett elektromos autot gyartani, a mostanival meg siman.
Az EV1 megsemmisiteserol keszult egy film is.
WHO KILLED THE ELECTRIC CAR
Persze, ha kellõen hülyén nézed akkor semmi sem nagy puffanás. Pl. egy atomerõmû sem nagy puffanás, fehér köpenyes muksók szaladgálnak, nyomkodják a villódzó gombokat és jön az áram, ennyi nem nagy cucc. <#banplz>
Az akksikhoz annyit értesz mint ez a félresikerült jedi. A hasonlatod arra hajaz, ami a múlt század elején volt, amikor a hozzád hasonló "nagyokosok" megmutatták, hogy nem válhat tömegessé az állati erõvel történõ közlekedés, mert a városokban mindenki hasig gázolna a trágyában. <#mf1>
"Mesélhetnél nekem errõl a rohamléptékben fejlõdésbõl, amikor egyértelmû, hogy szándékosan visszatartják az akkuk fejlesztését, hogy jó ideig ne jelentsen veszélyt az olajiparnak."

Igazan valoban csak az elmult 3-5 evben indult be fejlesztes addig inkabb csak nehany nagy ceg szinte csak hobbibol fejlesztgetett neha.
Nem fogom most megkeresni, de az elmult 2-3 evben kb 100 hirt olvastam a vilag minden reszerol a legkulonbfele akkulator fejlesztesrol. Rengeteg bejelentes volt nagy cegektol, egyetemektol, kutatointezetekbol. A trend szerintem egyertelmu, mernokok, kutatok ezrei foglalkoznak napi 24 oraban az akkuk fejlesztesevel, a vilag minden tajan, es ez nehany ev mulva eredmenyre fog vezetni.
Kedvenc peldam a nanotechnologias szuperkondik "esete". Kb 5-6 eve jelentek meg es egyik naprol a masikra hirtelen szazszorosara not a kondenzatorok kapacitasa.
Az akkuknal azert nem varhato ekkora ugras,de 10-20 szoros kapacitas novekedes siman elkepzelheto az elkovetkezo 3-5 evben.
Fiam, az jól látszik, hogy a témában zéró tudással rendelkezel, de cserébe gondolkodni sem tudsz. <#ravasz1><#kocsog>
Önmagában az hogy cériumot (#34 nem keverendõ a céziummal!) tartalmaz és a cérium ritka nem jelent semmit. Az árat elsõsorban nem a %-os elõfordulás szabja meg. Sokkal fontosabb hogy van-e érce, és ha van mennyi. (pl.: A titán a gyakoriságához képest drága.)
Attól hogy valami drága még nem biztos hogy alkalmatlan tömegtermékekbe való felhasználásra. Itt a lényeg a felhasznált mennyiség. A platina is drága, mégis (majdnem) minden benzines kocsiban benne van.

Bár a cikkben csak a cérium-oxid van megemlítve, nem valószínû hogy csak ezt tartalmazza. Ezeket általában valamilyen más fém-oxid (régen alumínium-oxid mostanában a titán-dioxid a menõ) felületére viszik fel 'katalitikus mennyiségben'.
Persze ez csak spekuláció, de nem hiszem hogy ne vették volna számításba az árat.

kitûnõ fejlesztés.

én inkább biodízelt vennék, de sajnos nem lehet kapni. tud valaki eladót, hivatalosan? ez most sajnos nem vicc.

"Az akkumlatorok rohamleptekben fejlodnek, par ev mulva 10 szer olcsobb 10 szer nagyobb kapacitasu akkumlatorok lesznek. 2-3 ev es itt vannak a nanotechnologias akuk."

Ja, olyan kurvara rohamleptekben fejlodnek, hogy ar/teljesitmeny aranyban MEG MINDIG (!!!) az olmos-savas akkumulator a legjobb, meghozza nem is kevessel. Majdnem minden autoban az indito akkumulator ezt a technologiat alkalmazza.

Most epitek ki magamnak napelemes rendszert, vajon milyen aksit erdemes hozza vanni? Olmos aksit. A tobbi draga, alacsony az elettartama.
Ebbol a budos eletbe nem lesz olcso uzemanyag. Csak el kell olvasni a cikket. Cezium, 1500 fok....

Az egesz folyamat hatasfoka rendkivul alacsony lehet. Az elso hozzaszolas jol leirja a lenyeget az energiamerleg, a kinyert netto energia a lenyeg. Ha a berendezes eloallitasa milliokba kerul, akkor biztos hogy megawatt orakba kerult az epites.