lapaleves#57
teljes mértékben egyetértek, kivéve az utolsó gondolatoddal. azért rendkívül nagy a különbség ár / teljesítményben, mert nem fizetjük meg az olaj igazi árát. ha tízszer annyiba kerülne a benzoán mint most, egyből nem akarna senki sokszáz km-eket autózni. mindez csak szokás kérdése. az világos, hogy a mostani rendszereket nem lehet kiszolgálni autó nélkül.
viszont saját példámból tudom, hogy vállalható összegű beruházással lecsökkenthető a lakás világítása és szórakoztatása (tv, internet) az átlagos 20%-ára. fehérárunál is le lehet menni 30%-ot, ha kollektorral melegített vizet adagolsz. marad a hűtő meg a porszívó, persze.
ez csak példa, hogy az igények nem jelentős megnyirbálásával el lehet érni rengeteget. szerintem a 100 km önmagában szuper, és az igények 80%-át fedi. persze ha van mellette bakup motor arra az egy évtizedra, míg összeáll a csere-rendszer.
mondjuk egy átlagos (keményvonalas) terepjáró aljára simán felaggatsz fél tonna ólomakksit egy cserélhető panelen, kardán helyett beszerelhető direkt drive 10-30kw motorokat meg most is lehet már kapni amcsi típusokhoz. nagyjából 6 milla költségvetésből kijön, és ki lehet számolni, hogy ha csak a saját meg az akksi tömegét gyorsítja, akkor mennyire elég. minden, ami e felett van nyereség, még akkor is ha nem táplál vissza.
itt én mondjuk biodízelt alapértelmeztem, és az elektromotor a gyorsításkori füstölést csökkentené főleg. meg elektronikától függően táplálna vissza, ill. munkaponton terhelné a motort minden sebbességnél. aztán ha fel van töltve az akksi, akkor alapjárat, és csak a villany megy. ugye prius, csak nincs nagy display mit csinál épp.