224
-
sathinel #144 Ja ezeket elrettentésre használták miután mindenki tudta milyen veszélyesek. A tényen nem változtat hogy sok ember túlmisztifikálta. A kísérleteknél mindíg számolnak ilyesmivel. Fekete jukat meg már hoztak létre a földön ha jól emlékszem valami kísérletnél. Csak később derült ki a vizsgálatok során. Nem egyszerű azért egy ilyet létrehozni, és főleg nem stabillá tenni. Ha ez lenne a feladatuk akkor rendesen meg kéne izzadniuk hozzá a mai ismereteink szerint.
http://amazing-space.stsci.edu/resources/explorations/blackholes/teacher/sciencebackground.html
És valsz mivel ez a para a tudósok többször is átgondolták, átrágták maguk ezen. Ha csak azt vesszük hogy ez már nem arról szól hogy összeöntök pár dolgot aztán kiderítem mit csináltam hanem komoly fizika, és számolás van mögötte ahol sokféle lehetőséget átgondoltak Nem hinném hogy csak úgy megépítettek valamit nagyon drágán és majd lessz ami lessz alapon elkezdik a kísérleteket. A CERN sem így fog megépülni. Ott is többször átgondolt, több ország legjobb tudósaiból álló gárda dolgozik a kivitelezésen, és hogy mik lehetnek a buktatók. -
Epikurosz #143 Mi lesz féléven belül. Leérettségizel? -
Epikurosz #142 Moshe Dayan egyébént az a félszemű dzsumurdzsák, aki egy ideig vezérkari főnök, hadügy- majd külügyminiszter volt. -
Epikurosz #141 "n 2003, Martin van Creveld, a professor of military history at Israel’s Hebrew University, thought that the Al-Aqsa Intifada then in progress threatened Israel's existence.[18] Van Creveld was quoted in David Hirst's "The Gun and the Olive Branch" (2003) as saying "I consider it all hopeless at this point. ... We have the capability to take the world down with us. And I can assure you that that will happen, before Israel goes under." He quoted General Moshe Dayan: "Israel must be like a mad dog, too dangerous to bother.""
Magyarán:
2003-ban, Martin van Creveld az Izraeli Héber Egyetem hadtörténésze úgy gondolta, hogy az al-Aksza folyamatban lévő intifádája fenyegeti Izrael létét. David Hirst „A fegyver és az olajág” (2003) c. könyvében idézi Van Creveldet: „Szerintem az egész [intifáda] jelenleg reménytelen. ... Megvan az a képességünk, hogy magunkkal rántsuk a szakadékba az egész világot. És biztosíthatom, hogy ez megtörténik, mielőtt Izrael elpusztulna.” A szerző idézi Moshe Dayan tábornokot is: „Izraelnek olyannak kell lennie, mint egy veszett kutyának: legyen túl veszélyes vele kikezdeni.” -
sathinel #140 Ezt az amcsikra írták de lehet hogy össze van mosva a kettő az agyukba. A hidrogénbombánál azt gondolták hogy az atmoszférában lévő hidrogénnel is reakcióba léphet illetve az vízben lévő hidrogénnel, és egy szép kis világégés lessz az eredmény. Az oroszok robbantották a legnagyobb Hbombát és még arra sem gyulladt be az atmoszféra.
http://www.youtube.com/watch?v=H9AMtUeyDP0
50MT-ás kis bomba volt. -
Epikurosz #139 Lehet, hogy a Sámson opcióra gondoltak? -
sathinel #138 Már csak arra leszek kíváncsi mikor jönnek azzal hogy az LHC-t is a zsidók csinálták hogy kiírtsanak mindenkit:D -
sathinel #137 lol most olvasom hogy más is írta. )
"I say tinkering, because they didn't really have a clear idea of what harmful effects they were about to unleash into earth's atmosphere...Worse yet they didn't care. In order to preserve the parasitical existence of their Jewish race they were willing to risk the destruction of planet earth...Unfortunately, that possibility still exists...Truly they are the race that nauseates."
Itt egy példa de még sokan gondolták hogy a föld atmoszféráját is elégetheti a hidrogénbomba. Vannak akik mindíg ilyenekkel jönnek elő. -
Epikurosz #136 Én erről nem hallotam. -
RYO21 #135 Csak várjanak ezzel az indítással legalább fél évet. Aztán leszarom hogy világvége lesz-e vagy nem. -
who am I 7 #134 Ilyenkor, azt kell csinálni, h ki mondja azt..nyilván, ha nem valamú túlkvalifikált forma, akkor nem kell komolyan venni...De azért, h egy komoly tehetség szól hozzá, az azért más tészta...Én nagyon nem megyek ebbe bele, de egy jó kis nyomozást lehetne ebből csinálni.Egyébként, teszteljék, csak óvatosan, lehet, h egyáltalán NEM lesz semmi para...Bár, azért a nagysebessűgű részescske ütköztetésről van némi, halovány fogalmunk, hát meglátjuk mi lesz, ha megnézzük gyakorlatban.. -
sathinel #133 A hidrogénbombánál is azt feltételezték hogy világégést okozhat. Sokan ellene voltak és mégis megcsinálták. Jé és túléltük. Ennyi erővel a vonatot, és a gyors járműveket is lehetne tiltani mert régen szintén sokan azt mondták hogy ártalmas az egészségre a túl gyors közlekedés(lónál gyorsabb). Az emberi hülyeség határtalan. A tudósokra meg nem kell figyelni.... -
Balu0 #132 Naponta több tirilliárd-billiárd LHC ben előállíthatónál nagyobb részecske ütközés történik a természetben mégse keletkeznek fekete lyukak.
Vita lezárva, tényleg nem értem mire ez a para.
-
who am I 7 #131 "ez tipikusan olyan terulet, amibe semmilyen jogasznak/jognak nincs semmifele beleszolasuk, mert seggek a temahoz, fogalmuk sincs hogy mirol vitatkoznak es hogy kikkel. "
Ez még a kisebbik probléma lenne, h a korrupt disznóknek lövésük sincs erről..a nagyobbik baj, h a tudósoknak se sok..Kíváncsi lennék azért mi történne, de én lehet nem kockáztatnék..azt se tudjuk milyen fekete lyuk jön létre..elhagyja-e a Földet...milyen gyorsan nőlne..semmit..Jó kis hazárdírozás.Ha csak saját magukat veszélyeztetnék, azt mondom csinálják, de még van itt másik 6.5 mrd ember...szóval, ezt konkrétan felelőtlenségnek hívnák.Máskérdés, h mennyi hasznos abból a 6.5mrd-ból, de ez most ebben a szitiucáióban teljesen irreleváns. -
#130 Azt jól tudom, hogy annak idején a hidrogénbombánál felmerült, hogy elkezdheti héliummá gyúrni a vízben (tengerekben) lévő hidrogént is? -
amitriptilin #129 én személy szerint egy kíváncsi természetű ember vagyok... úgyhogy ha betiltják, akkor elmegyek oda takarítónak dolgozni és csak úgy poénból megnyomom a gombot... aztán ha kanyec akkor legalább nem kell bevallani az adót -
Szefmester #128 jogos..
bölcs döntés:D
Ha mégis tévedne a bíró és jön alyuk akkor mit tesznek vele? Meglincselik, vagy elsőnek vetik bele? :D -
#127 Ha én lennék a bíró, engedném a kísérleteket.
- Ha nem jön létre fekete lyuk, akkor jó döntést hoztam.
- Ha létrejön, akkor az úgyis felemészti a földet és nem fogja senki sem a rossz döntést a szememre vetni. -
hypno #126 Szerintem túl sok idióta klisékre épülő amerikai scifit néztek. Meg azok is, akik mindenben világvégét látnak. Sőt az ő ellentáboruk is.
Hmm.... És én is.
-
kukacos #125 Épp a minap néztem bele egy idevágó könyvbe, amit egy nagyon okos ember írt. Anglia szemszögéből mutatja be a témát. Ingyen letölthető:
http://www.withouthotair.com/download.html
-
duke #124
"mert állandók által meghatározott átmérője van, már amennyire egy valószínűségi felhő esetében lehet méretről beszélni, de azért lehet, karakterisztikaszerűen, tehát némi toleranciával), az pedig soha nem fog feketelyukká sűrűsödni..."
Talan pont attol felnek,hogy utkozestol megis atlepi az "anyag" a kritikus suruseget.
Es ha keletkezik egy akarmilyen akar 1 neutronnyi feketelyuk,akkor nem latom akadalyat,hogy barmit magaba szipantson.
Azert szar lenne egy feketelyukban elni,egy mobiltelefon sulya egy bolygo sulyaval lenne egyenlo.Ebben az esetben talan megfontolando lenne atnevezni a mobiltelefonokat.pl a mozdithatatlan,rendithetetlen telefon szavak jobban kifejeznek a valosagot. -
djhambi #123 Ajánlott élő előadássorozat egész szombaton!
Budapesti Szkeptikus Konferencia.
Előadás a helyszínen, illetve élő közvetítés a világhálón.
"A délelőtti előadások az energiapolitika kikerülhetetlen kérdéseit járják körül: a villamosenergia-igények kielégítésének lehetőségeit és feltételeit, és ehhez kapcsolódóan a megújuló energiák hazai kínálatát. Mit várhatunk a széltől, a biomasszától, a geotermikus energia hozamától? Kell-e új atomerőmű?"
"Az elmúlt évben a Cinemart Kft. filmet készített a Szkeptikus Társaság közreműködésével. Az ötvenegynéhány perc alatt számos olyan témát járunk körül, amelyek felpiszkálják a kriktikus ember kétkedését: pálcás vízkeresés, asztráltest, gázfogyasztáscsökkentő mágnes, fogyasztáscsökkentő benzinadalékok, horoszkópok, méregtelenítés, falszárító..."
Akit érdekel a téma:
http://szkeptikus.bme.hu/ -
kukacos #122 Mielőtt valaki kötözködni akarna, van antineutron is. -
kukacos #121 Huh. Ezeket meg honnan vetted?
Egy fekete lyukhoz nem kellenek neutronok, egyetlen dolog kell, elegendő tömeg elegendően kicsi térfogatban. Minden tömeghez van egy térfogat, amitől az fekete lyuk lesz.
Fekete lyukak általában nem neutroncsillagból lesznek, legalábbis a fekete lyukká omló csillag nem időzik túl sokat egy ilyen állapotban. Esetenként előfordulhat, hogy egy neutroncsillag tömegét növelve fekete lyukká alakul.
Neutronok csilliószámra keletkeznek rakat részecskefizikai folyamatban, atommagból kinyerve pedig rutinszerűen gyártjuk őket; nem tudom, hol hallottad, hogy nem tudunk neutront csinálni, noha ennek az égvilágon semmi köze az itt tárgyalt problémához. Pláne miért kellene valamiféle különleges "stabil" neutron; neutronból egyféle van. -
djhambi #120 Ott a pont. :)
És nem próbálkozol meg levezetni az integrális alakból a differenciális alakot? :) -
djhambi #119 Nem bírják nézni, hogy az európai gyorsító nagyobb, mint az amcsi. -
kukacos #118 És ahhoz a variációhoz mit szólsz, hogy tele van velük az Univerzum, csak nem okoznak gondot, mert a Földhöz viszonyított sebességük általában óriási? -
endrev #117 A Napban nem közel fénysebességgel ütköznek a részecskék...
Más okból kifolyólag nem tartom valószínűnek a veszélyes labor-feketelyukak létrejöttét.
A feketelyukak neutroncsillagokból jönnek létre, amelynek a tömege és a sűrűsége elér egy küszöbértéket. De ettől még a feketelyuk neutroncsillag marad, csak épp már nem engedi ki a fényt, ezért úgy fest, mint egy nagy fekete lyuk az űrben. Tömege pedig csak neutronnak van (azon a nyomáson már szinte csak neutronok vannak, protonok és elektronok külön már sokkal kevesebb), ergo ahhoz hogy feketelyukat hozhassunk létre, először legalább egyetlen nyamvadt neutront kellene tudni létrehozni: stabil neutront, ami mondjuk legalább évekig nem pukkan el!
De a részecskegyorsítókban eddig csak max. pikoszekundumos (ha nem kevesebb, már nem is emlékszem) életű szub-szubatomi részecskéket tudtak létrehozni, neutront soha.
DE ha még létre is tudnák hozni végre valahára azt az első ünnepélyes neutront, az akkor is még mindig csak egyetlen neutron lesz, aminek megvan a maga állandó sűrűsége (egyetlen árva neutron nem tud sűrűbb vagy ritkább lenni, mert állandók által meghatározott átmérője van, már amennyire egy valószínűségi felhő esetében lehet méretről beszélni, de azért lehet, karakterisztikaszerűen, tehát némi toleranciával), az pedig soha nem fog feketelyukká sűrűsödni...
Esetleg ha sok-sok neutront nagyon közel préselnek egymáshoz mondjuk lézerrel, akkor talán felmerülhet ennek az elméleti lehetősége, de ahhoz tényleg nagyon sok kell. De nem fog menni, mert az lassúneutron-felhő, nem pedig hógolyó. -
#116 LOL
Kezdjuk ott, hogy terawatt.. -
#115 Pontosan. -
philcsy #114 Ha két részecske ütközése tartósan feketelyukat tudna létrehozni, akkor az univerzum tele lenne velük.
Ott a napunk. Bár a legtöbb részecskéje sokkal kissebb energiával rendelkezik mint az LHC gyorsított részecséi, de néhány részecske energiája elérheti a terrawattos nagyságrendet.
A kozmikus sugárzásban is van néhány brutális energiájú részecske.
Az a terrawattos ütközés makroszkópikus méretekben lófing. Most komolyan, bárki komolyan gondolja hogy ez majd elnyeli a földet.
És ne jöjjön senki azzal hogy De ezt nem tudod 100%-os biztonsággal bizonyítani!
Annak is van nem nulla valószínűsége hogy a következő pillanatba a jupiteren találod magad. És ettől parázol?
Az se biztos hogy létezel. (Na ezzel bíróságon talán nem érvelnék:) -
ddt500 #113 Vazze akkor azonnal be kell tiltani! Mire várnak még? -
Dexxter #112 boccs... -
Dexxter #111 Én phyzikus vagyok és csak cáfolni tudlak -
Zoliz #110 Ezek a phyzikusok szeretik a fekete lyukakat, de még csupasz se jut nekik, mert annyira nem emberek -
#109 Az aláírásod nem egy Maxwell egyenlet? Ha télleg fölismertem akkor inkább jöjjön a vég és akarom azt a feketelyukat... :DD -
WoodrowWilson #108 Eddig olyan elméletek voltak, hogy azért nem találkoztunk eddig más intelligens, magas fejlettségű civilizációval, mert amikor eljutottak a tudomány ezen fázisába, felfalatták magukat egy fekete lyukkal. Azt hiszem ezen túl ezt úgy módosíthatjuk, hogy amint eljutottak ebbe a fázisba, jöttek a jogászok és leállították az egész tudományt -
Praetor #107 Tipikus jenki jogi gondolkodás. Minden kis apró baromsággal foglalkozik, csak az nem zavarja, hogy a lényegi kérdésben van oltári defekt.
Mi köze egy jenki jogásznak az Cernhez? Ha meg köze van, akkor hogy-hogy nem kerül elő a nemzetközi közjog, és miért jenki magánjogi frázisokkal operál?
Ez a cikk is az amerikai felsőoktatás publikációs kényszerének produktuma. Sokat nem veszítettünk volna, ha meg sem születik... -
Piel #106 Mérlegre kellene tenni a gyorsító létrehozásához szükséges pénz kidobott pénzzé nyilvánítását, vagy a civilizációnk jövője! Tudom kissé sarkított, de az emberi büszkeség, tudásvágy hatalmas, ezért a kis bizonytalanságokat elnyomja. Valaki meg tudja mondani előre, hogy mikor lesz veszélyes egy kísérlet? Nem hiszem! Nemrég olvastam az LHC-ben keletkezett részecskékről, amikor részben a várt részecskék jöttek létre, és részben nem azok. Volt olyan ember aki tudta előre? Nem! Tehát nincs olyan ember aki tudja azt, hogy a kísérletek nem veszélyeztetik a civilizációnkat! Maximum bízik benne. Ez azért hatalmas különbség! -
kukacos #105 Elnagyaráznád nekem szegénynek, hogy a "leelenőrzik, hogy téynleg az történik-e, amit várnak"-ból hogy következik az, hogy pontosan tudják, mi fog történni...
Ha arra célzol, hogy elég jó elképzeléseink vannak arra nézve, mi fog történni, az igaz. De ez nem jelenti azt, hogy 100%-ig biztosan ismerjük a lehetséges kimeneteleket, pláne nem azt, hogy ettől biztonságban vagyunk. Még az ismert lehetséges kimenetek között is van olyan, ami katasztrofális (bár rendkívül alacsony valószínűséggel).
A kérdés az, megtettek-e e mindent, jól csinálták-e, és elfogadhatóak-e az eredmények. Ez egy tisztán szakmai-etikai-jogi kérdés. A probléma azzal van, hogy a csúcson álló szakembereket kellene auditálni, akit senki sem tud rajtuk kívül, tehát nekik kellene maximális önmérsékletet tanúsítani.
"a tudósoknak fontosabb, hogy kockáztassáka világot"
Ezt senki sem hiszi. De a cikk példájánál maradva, a Columbiát összerakó mérnökök sem szántszándékkal tervezték félre a rendszert. A tudományos közösség elfogult az LHC-val szemben, és ezzel nem árt, ha tisztában van.