• teddybear
    #65
    Most mondjam, hogy az egy milliárd nem mindig egy milliárd az angol nyelvű szövegben? Attól függ, hogy angol, vagy amerikai írta le...


    Mellesleg a Wikipédia gyakran téves, mert nem szakemberek szerkesztik. Lazán el fogják hinni a téves infót is, mert nem ismerik az adott területet. Én viszont olyan körökben járok, ahol ismerik a környéket.

    Ez, mármint hogy feltupírozzák az adatokat egy ásványkincs kitermelésekor, szokásos fogás a tőzsdei műveletek között. Ugyanúgy, mint az aranybányatelkek eladás előtti "felcukrozása", azaz némi aranyporral történő feljavítása.

    Ami a kitermelési technikát illeti, az én is ismerem, de ha mégsem elég apámat megkérdeznem. Ő ugyanis fúrómesterként dolgozott, amíg nyugdíjba nem ment, és képzeld, ott, Makó környékén is dolgozott, meg is fúrták a mezőt, de azután felhagytak vele. Én meg Battonyán születtem, mert akkor épp a környéken dolgoztak. Úgy hogy hidd el, ha lett volna értelme, már rég kitermelték volna. De nincs! Hazugság az egész!

    Ami a mélységet illeti, annál mélyebbre is fúrtak már Magyarországon, már az ötvenes években is, nem is egyszer. A kitermelési technika meg a gáznál egyszerű. Megfúrják a mezőt, majd a furaton feljön a gáz. Ennyi.
    Azután meg elvezetik a szeparátorba, ahol leválasztják az értékesebb, illetve a használhatatlan részét.

    Amit te leírtál, azt nem a gáznál, hanem a kőolajnál használják, és úgy nevezik, hogy másodlagos kitermelési eljárás. Gáznál annak semmi értelme, mert csak beszennyezné.