• teddybear
    #75
    Nézd. Magyarországot töviről-hegyire átkutatták az elmúlt száz évben. A Geofizikai Kutató Intézettől, illetve az utódjától kellett volna érdeklődni. Hidd el részletes térképekkel tudnák elmagyarázni az egész ország alatti földtani szerkezetet. Itt nincs olyan terület, ahol még nem járt szakértő, ez nem Szibéria, és nem is a dél-amerikai dzsungel. Épp ezért nem fognak egy akkora földgáztelepet találni, amely nagyságrendileg legfeljebb az Északi-tenger alatti óriástelepekhez mérhető.

    Sajnos, Magyarország eddig mindig rákényszerült, hogy szénhidrogéneket behozzon, ezért épült fel egy csomó vezeték is (Barátság I-II. és az Adria vezeték, bár azt tudtommal nem használják.).
    Most a földgáz felhasználásunknak csak a 20-23%-át fedezi az amit ki tudunk termelni. A többi főleg az oroszoktól jön.

    Ami a technológiát illeti. Nálunk a magas hőmérsékleti gradiens miatt a 3000 méteres furat végén kb. akkora hőmérséklet uralkodik, mint máshol 6000 méteren. Ami nagyon megnehezíti a fúrást. De mivel ezek a feltételek, a magyar fúrósok technológiája rég alkalmazkodott hozzá.

    Egyébként megkérdeztem apámat, az ő csoportja Makónál több, mint 4000 méter alá fúrt a hatvanas évek második felében, de tud olyan brigádról, amely Békésben 5500 méter körüli mélységig ment le később. Alpár mellet is több, mint 5000 méterre fúrtak.

    Szóval a technika megvolt, de mégsem termelték ki. Pedig ha ennyi gáz lenne ott, akkor megérte volna. Ha másért nem, akkor azért, mert nem kellett volna felépíteni az oroszokhoz a gázvezetéket.

    Szóval csalásnak tűnik. Az, hogy további fúrásokat végeznek, akár azt is jelezheti, hogy eddig nem sokat találtak, és továbbra is keresik az "elefántot", a nagy gázmezőt.