• djhambi
    #71
    Nekem inkább a 10% bányajáradékoddal van a bajom. A 10% is sokmindentől függ. Pl. Az 1 köbméter földgáz kitermelésének ára (mindenestül: fúrótorony, széndioxid, tehát ez függ az ott található földgáz mennyiségétől is és a technológiától is, amit megépítenek, és üzemeltetnek, amíg ki nem fogy minden költség leosztva 1 köbméterre) illetve az 1 köbméter földgáz várható világpiaci ára.

    Adott esetben előfordulhat, hogy a kisebb mennyiség és drágább fúrás miatt nem éri meg 10%-nál nagyobb járadékkal fúrni a vállalatnak, míg a Dél-Amerikai könnyen megszerezhető és nagy mennyiségű földgázra vígan elkérhetik a 80%-ot is bányajáradknak.

    Tehát a te 10%-od önmkagában nem mond semmit. Azt az információt szerezd meg, hogy mennyioért termelnek ki 1 köbmétert, és mennyiért adják el, és így a vállalat haszna 1 köbméteren mennyivel más, mint más országban? És ha nincs svindli, akkor körülbelül átlagos profitja lesz a válalatnak 10%-os bányajáradék mellett. Ha svindli, akkor sokkal nagyobb lesz a profitja, mintha máshol fúrna. Önmagában a 10% feldühíti az embereket, de nem egyértelmű adat. Szerintem ennek még nézz egy kicsit utána.