Megpillantották a sötét anyagot?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

a pont és a halmaz definiálva van. és nekem halvány lila gõzöm sincs, hogy mi az a tér. azon kívül, hogy általában zöld kockákkal szokták ábrázolni.

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

"Amennyiben a matematika törvényei a valóságra vonatkoznak nem bizonyosak, amennyiben bizonyosak, nem a valóságra vonatkoznak."
A gravitációs hullámok a téridõ hullámzásai. Ez nem valamiféle anyag vagy éter, hanem az a tér, amiben távolságokat mérünk, utat teszünk meg, és az az idõ, amit órákkal mérünk ahogy eltelik közben, ez benne a megdöbbentõ. Miért 4 dimenziós? Rejtély. Hogy hogy hullámzik, forgó testek körül csavarodik, amikor nincs is ott semmi? Hiszen csak távolságokból és idõtartamokból áll, amiknek nincs értelme anélkül, hogy lenne ott valami, aminek mérete és élettartama van. Ezek szerint a téridõ létezik a benne lévõ tárgyaktól függetlenül is, és képes kölcsönhatásra.

Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/

Naiv vagy 😊

Helyezzünk el két próbatestet egymáshoz képest mozdulatlanul a világûrben. Ha gravitációs hullámok haladnak keresztük rajtuk, akkor periodikusan közelíteni és távolodni kezdenek egymáshoz képest, úgy, hogy közben egyáltalán nem gyorsulnak. Ez egy bizonyított jelenség, 1993-ban Nobel-díjat osztottak ki érte. Na most akkor magyarázd el nekem, hogy képes egy "alapfogalom" ilyesmire? 😊

Fizikakönyvem: http://valek.webs.com/ \"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e.\" /Petőfi Sándor/

qetuol
a teret nem definiáljuk, mert alapfogalom (olyan mint a pont vagy a halmaz). hallgatólagosan mindenki egyetért abban, hogy mi az a tér. akinek nincs elképzelése arról, mi az a tér, az szellemileg fogyatékos.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

miért látjuk a dolgokat? mert a dolgok nem neutronokból állnak...
az elektron pl kék, mivel minden minek mínusz töltése van, az kék. a proton meg piros. egyébként ha így van, akkor a neutron nagy valószínûséggel sárga, és akkor a tárgyak színét az adja meg, hogy milyen arányban találhatók benne protonok, neutronok, és elektronok. <#idiota><#idiota><#idiota>

,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI

mármint ez az amit nem hiszek el. az a baj, hogy folyton elfelejtem, hogy már nem hiszek az õsrobbanásban. hiszen olyan logikus, és úgy adja magát. csak sajnos van benne egy igen apró bökkenõ.

Ha tényleg el akarunk képelni egy neutront ,akkor kezdjük azzal, hogy nem egygolyócska, mint azt szemléletesen, és hibásan a fejünkbe veri a Bohr modell. Valami számunkra teljesen elképzelhetetlen, megismerhetetlen, idegen kinézete van. Nincs színe, mert nem golyócska. Nem a hétköznapi értelemben vett anyag. És mivel a látható fény (!) hullámhossza nem összemérhetõ a neutron hullámhosszával, valószíûleg láthatatlan. (Most beszólhatsz, hogy akkor miért látjuk a dolgokat, de ez túlságosan felettünk áló dolog, és nem vagyok hajlandó válaszoli, mert a kérdés lenne ahülyeség.)

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

de mi még abban a fázisban vagyunk, hogy gyorsulva gyorsul. a világegyetem az még nagyon-nagyon-nagyon fiatal.

Hurrá! Megjöttek az okoskodók!

Már csak a szõrözõk hiányoznak!

Kara kánként folytatom tanításom.

ez egyszerû. a végtelennek az 5%-a szintén végtelen.
hogy miért? ha jól tudom, akkor a végtelen definíciója az, hogy egyenlõ a saját maga egy részével. ezt nagyon, de nagyon nehéz felfogni. illetve felfogni, megérteni nem is lehet, az igazságnak való elfogadása nagyon nehéz. például, ha én azt mondom neked, hogy pontosan, darabra ugyanannyi racionális szám van, mint ahány egész szám, akkor a józan logikád tiltakozni fog, hogy ez hülyeség. hiszen tényleg hülyeség. dehát ez van.

Ezt már leírtam, olyan, mintha 7000 m/s lenne a kezdõsebesége, de valójában nagyon rövid idõalatt gyorsul fel ekkora sebességre, ugyanis a repesz repül, és amíg a bomba egyen van, egyre nagyobb erõ hat a kémiai reakció közben a testre, mire az átszakad, és akkor, mikor elindul a repesz, neki s fel kell gyorsulnia, olyan ez, mint a puskagolyó. Olyan gyorsan felmegy 7000 m/s-ra, és utána gyorsulás olyan hamar eltûnik hogy kihagyjuk a számításból és a grafikonról,és azt mondjuk, hogy 7000 m/s kezdõsebességgel repül egy bombarepesz.

&#8222;[&#8230;] &#8211; a tiszta lelkiismeret zálogára a tudományban!&#8221; IV. &#8750;Bdl &#8801; &#956;&#8721;\'I+&#956;&#949;d/dt&#8747;EdA &raquo; rotH &#8801; J+&#8706;D/&#8706;t

fekete szín = nem érkezik vissza fény az adott dologról. mivel egy neutronról nem tud fény visszaverõdni, tehát egértelmûen fekete a neutron.

szín = a dologól visszavert fény hullámhossza.
ha te visszaversz nekem egy neutronról egy fényt, akkor én majd megmondom neked a színét.

Ezt szintén pongyolán, a könnyebb érthetõség miatt fogamaztam meg így. Az abszolút koodinátarendszer nem létezik, de ezt egy másik topicban kifejtettem.

Minenhol milliárd.

"mert úgy tûnik, hogy minden anyag egy ponttól távolodik. "

a tudósok egy dolgot szoktak kihagyni: a nézõpontot. Ui. ez a távolodás bizonyítottan csak a mi szemszögünkbõl igaz. De ugye az ember a világ közepe: tehát ha mi ezt látjuk akkor máshol is ez van. Az embernek továbbá a határok is kellenek: olyan nincs, hogy valami mindíg is volt és nem keletkezet sehogy és nem is fog elpusztúlni sehogy. Ezért most ugye ott tartanak, hogy a robbanással keletkezett és gyorsúlva tágúl ergo: elöbb v. utóbb de "szét fog esni" tehát megszûnik. Ismét egy korlát, semmi nem tart örökké. Hiszen az ember nem ismer olyat ami örökké van, tehát ennek sem szabad örökké lennie.
Ez mondjuk valahol érthetõ is: a Földön minden kezdõdik és véget is ér, ninc solyan, hogy pl. megyek és soha nem érkezek meg sehová, mert legrosszabb setben körbementem a bolygón. Ismét egy korlát.

Ugynis nem látunk messzebbre, mint 13,7 millió fényév. De a 13,7 milió fényév sugarú gömb térfogatának 5%-a galaxis. Bár pongyola megfogalmazás, mert az anyag inhomogén.

Az ilyen kis foronoknál, elektronoknál az van, hogy egy állandó egésszámú többszörösnyi energiája van, nincs átmenet, és ennek a kvantumszámok az okai. (Az elektronoknál.) Ezt úgy nevezzük, hogy elõre meghatározott diszkrét energiaszinteken létezhenek. Az atomoknál nagyobb anyagra nem jellemzõ, hogy a sebesség-idõ függvényben nem megszüntethetõ szakadás van, ami lényegében annyit tesz, hogy ugrásszerûen nem változik meg a sebesség, csak folyamatosan, bámilyen kicsi idõtartamokra nézed ezt.

"Lehet hogy hülyeség de ha vmi felrobban - C4 sacc 7000 m/s ha jól emlékszem - akkor 0ról rögtön ennyire ugrik? 7000re. Kihagyva a többi "sebességfokozatot"? "

ez egy jó dolog. ebben hinni lehet. ha valami felrobban, az magától, mindenféle misztikus bizbasz nélkül, egyre gyorsabban tágul.

"Az elméletek szerint a hagyományos anyag, a gázok, csillagok, bolygók és galaxisok kevesebb mint 5 százalékát teszik ki a világegyetemnek, a fennmaradó rész láthatatlan. "

na végre. Már vártam az újabb érdekességet. Egy végtelen tér 5%-a... mennyi és egy végtelen 5%-a? (és mielött belémkötne valaki: nincs bizonyítva a világegyetem végessége)
Nos, a 3nál töb térdmenzió bevezetésére azért volt szükség, mert csak így jöhttek ki a kísérleti eredmények értelmesnek. Ezt nem csak kitalálták. Ugyanígy a fekete lyuk. Egyszer Hawking kiokosodta, hogy lehet, hogy léteznek, aztán kiderült, hogy minden galaxis közepén feketelyuk csücsül.

"de az Õsrobbanás nevet kapta, mert úgy tûnik, hogy minden anyag egy ponttól távolodik."

ezt Epikével beszéld meg

A krónikák, kolostorok és az elsõ egyetemek idején a papok egyet jelntettek a tudománnyal, hiszen õk mûvelték, tanítotá, õk voltak az olvasó emberek.

az õsrobbanás egy ciklus, ami ismétlõdik újra és újra. most aztmondják az okosok, hogy a világegyetem tágul. én azt mondom, hogy egyszer majd abba fog maradni a tágulása, és újra összevonzzák egymást az anyagok, megint õsrobbanás lesz, aztán megint, aztán megint, aztán újra és újra és újra...

""Sima feketelyuk". A feketelyuk is csak egy elmélet. Nem látott még sehol senki egyet sem, csak feltételezik, hogy itt meg ott vannak. "

bazmeg, láttad már a saját segglyukadat? NEM?! akkor a segglyukad egy elmélet, nincs bizonyítva, hogy létezik.

egyébként a feketelyuk az egy teljesen közönséges csillag, aminek olyan nagy a tömege, hogy a saját fényét visszaszívja magába. ennyi, és nem több.

NEMNEMNEM!!!
rosszul értelmezed!
az õsrobbanás az nem az anyag, hanem a jelenleg ismert univerzumunk keletkezését írja le!

matematika + sötét anyag = a valóság leírása

Már csak az a fránya sötét anyag nem világos 😊

Picit off, de fizika tanár sem tudta rá a választ anno réges-régen: milyen szine van a neutronnak? Csak úgy magában: full fekete? tükrözõdik 😊? átlátszó? Ha bárki tudja lécci válaszoljon, mert ez nekem még kérdéses. Thx!
Garrett27
Folytathatod a flémet reggelig, de mit sem változtat a tényen!

Háború a nemzet ellen: http://docler.hu/video/160355 - http://docler.hu/video/160384 - http://docler.hu/video/160291 - http://docler.hu/video/160315

Amúgy ellent is mondottam saját magamnak, egy kicsit.

Mert, lehetnek olyan jelenségek, amelyeket a matematika segítségével gyönyörûen megmagyarázunk - például, a fekete lyukakat vagy a 11 dimenzió létét -, de azok a valóságban nem léteznek.

Ezért kell a megfigyelés és a kísérlet, amely kiszûri a sok elmélet közül azt, amely fedi a valóságot.

A katolikus egyház mindig is jóban volt a tudománnyal, de legalább is Aquinói Szent Tamás óta egész biztosan, vagyis kb. 800 éve. Neki volt az a nézõpontja, hogy a vallásnak és a tudománynak ugyanaz a célja, az igazság kiderítése. Teljesen természetes hogy léteznek paptudósok, Lemaitre mellett pl. Mendel a genetika atyja is pap volt.

A tudománnyal inkább kis modern szekták szoktak hadilábon állni, mint a hitgyülisek...

Egyébként, tudod hol tévedsz?

Ott, hogy a matematika egy része valós problémákat tárgyal, egy része pedig nem valós, hanem csak virtuális, elképzelt, elméleti problémákat.

Mondok egy példát, oksi?
Négyszín-tétel

"A négyszín-tételnek nincsen praktikus kartográfiai alkalmazása, és nem is kartográfiai probléma megoldásaként született. Kenneth May szerint, aki matematikatörténészként a Kongresszusi Könyvtár atlaszait tanulmányozta, nem fedezhetõ fel olyan tendencia, hogy a térképkészítõk a színek számát minimalizálálni próbálnák. Sok térkép a színeket nem csak a politikai régiók jelölésére használja. A legtöbb térkép négynél több színt használ, és gyakran amikor négy színt használnak, akkor éppenséggel négynél kevesebb szín is elegendõ lenne.
Ráadásul, a legtöbb valódi térképen tavak vagy vízfolyások is vannak, amiket ugyanazzal a színnel szokás jelölni – a politikai régiókhoz tartozó színeken túl. (Ha a tavakat egy régiónak tekintjük, a tétel nem vonatkozik a térképre; viszont vonatkozhat a térkép szárazföldi részeire, és a tavakat „hozzácsaphatjuk” egy-egy szomszédos politikai régióhoz.)
A térképészeti és a térképészet történetével foglalkozó munkák nem említik a négyszín-tételt, bár a térképek színezését tárgyalják. Általában a térképkészítõket jobban foglalkoztatja, hogy a térképeket kiegyensúlyozott módon színezzék, olyan módon hogy egy szín se domináljon. Az, hogy ezt négy vagy öt színnel valósítják meg, kevésbé foglalkoztatja õket."

Na, látod épp itt van a huncutság, hogy n^0 egy földönkívülinek is 1. Nem lehet másként, mert bezavarna a számításokba.
Függetlenül a jelölésektõl.

Ezért írtam, hogy a matek önmagával jól elvan, csak semmi köze a valósághoz, rá hivatkozni teljesen felesleges. Arról nem is beszélve, hogy HA véletlenül esetleg valaha mégiscsak találkozunk egy földön kívüli értelmes (na persze mihez képest) fajjal és náluk a 7 a nulladikon nem 1 (persze a saját karaktereikkel), akkor majd jót röhögnek a pofánkba és húzhatjuk le a WC-n az összes komolyabb számítási képletünket, ami az elmúlt pár ezer évben egyeseknek kipattant a fejébõl.

Nem érted. Nem létezik olyan, hogy nullaszor szorzok valamit, ezér közös meggyezésben ételmet adtak neki.

Aióma azért elég kevés van, és a formális logikára épülnek - tudtommal.

Hatványozó lustaságok!

Ha jól tudom a matek mind sok egyéb tudomány axióma rendszerre épül. Melyek be nem bizonyíthatóak de általánosan elfogadottak. Mert... minden arra mutat, hogy az úgy van ahogy. A geometriának pl talán 3 van.
Egyébként, nem muszáj hatványozni, basszus!

Minden hatványozási mûveletet fel lehet írni szorzatként.

Az n^0 így be sem jön, hanem simán 1-essel dolgozunk.

A n^0-ra a következetes írásmód miatt van szükség. Be lehetne oda írni mindjárt egy 1-est is.

Isten szolgái közt is akad azért olyan aki nem utasítja el a tudományt.
Kukucs!

A hatványozást tetszik keverni a szorzással.
Persze, a kettõ hasonlít, de a nulla egy spéci eset, mer ha szorzok vele akkor nyulla, ha meg valamit vele hatványozok, akkor 1.

Ez ilyen és ekkora!

Ez egy picit már kínai de ha jól értem akkor vannak olyan dolgok - részecskékre gondolok személy szerint - amik alapból nem 0 sebességgel "születnek". Lásd foton pl.
Amit el szoktak hallgatni:

Georges Lemaître, római katolikus belga jezsuita pap

:-D

Ergó csak logikusan. Én is erre gondoltam.
1-el több lett a nem XDDDD

Jaaah, bocs. Akkor, hogy is van az, hogy "A matek pedig nem hazudik!"? Hát persze, saját komplex rendszerén belül valóban nem, csak ez a rendszer nem egyeztethetõ a valósággal XD. Ha a 7-et 0-szor (vagy nem) nem szorzom önmagával abból 2 millárd év múlva sem lesz 1 XDDDDD

Ez így nekem kósernek hangzik. Nagyon kösz!
Mivel mindenhez szükség van alapra.

\"See you kids. Study your math. Key to the Universe.\"

Ez kurva nagy XD. Szóval a matematika logikán alapul, de azért vannak benne megállapodások XDDDDD

Azt hiszem a hatványozás azonosságai alapján látható be.

\"See you kids. Study your math. Key to the Universe.\"