193
Téridő - Téridő görbület A téma adott.
  • commissioner
    #193
    nem én írtam, csak mint érdekességet idéztem be ide. Hogy sci-fi-e vagy nem, az a jövő zenéje! :)
  • Zero 7th
    #192
    Ne hazudozz, nem szép dolog.
  • commissioner
    #191
    Egy kis olvasnivaló:


    2011.07.12.

    Sziasztok!

    Egy barátom, aki már nem él köztünk, csinált egy érdekes masinát. Az alapötletet a TVből vette. Budapesten egy kis nézettségű műsorban volt egy beszélgetés. Beszéltek egy bizonyos gépről, amibe ha tárgyakat tesznek, el lehet tüntetni vele. A műsor után bement a TVhez. Nem tudom melyik adó volt, de nem az MTV az biztos. Ott kivel beszél kivel nem azt nem tudom. Ez a kilencvenes évek legelején volt. Volt neki egy kapcsolási rajza egy ilyen géphez, amiben két nagymenetszámú tekercs volt egy egyszerű áramkörrel. Ezt teljesen átalakította, és hat tekercs lett helyette. A hat tekercsnek teljesen egyformának kellett lennie(méretek, induktivitás, menetszám) Ezeket síkba körbe rakta teljesen egyenlő távolságra. Elmondta nekem az egész működését, de már nem emlékszem teljesen rá. A tekercseket az áramkőr nem egyszerre kapcsolta, hanem egy adott sorrendben. Az időzítést nem félvezetővel oldotta meg, hanem valami más módszerrel. A tekercsek egymáshoz képest szinkronba voltak, de meg volt a jelentőssége annak, hogy mennyire volt a "startjuk" egymáshoz képest. Ha sikerült behangolnia, el tudott vele tárgyakat tüntetni. Láttam egy csavarhúzót, aminek a fele eltünt. Olyan volt, mintha késsel vágták vola le az egyik felét. Elmondása alapján egy erősen lapított területre koncentrálódik ez a jelenség. Én sohasem láttam a gépet működni, e azt láttam, hogy a műhelyasztalából több részen mintha korongszerű hiányok lennének. Ezt a gépet hulladékmegsemmisítőnek akarta, de aztán kiegészítette egy másik dologgal. Vett 2 Wolfram rudat. ezeket elég közelre tette egymáshoz. Tett köréjük két darab nagyon erős hangszóró mágnest. Úgy nézett ki kicsit mint a mikrohullámú sütő magnetronja.

    A két Wolfram elektródára néha nagy áramot kapcsolt. Ezek hatalmas kondikról mentek. Volt közte Elektrolit, fólia és kerámia is. Mindegyik LOW ESR kivitel volt. Az üzemi feszültség ha jól emlékszem 427 volt. A kapcsolást többféleképpen oldotta meg. Volt neki sok hatalmas orosz heggesztőgép tirisztora, ami több ezer ampert is todott kapcsolni. Volt Rettentő dinamikusan (hi DI/Dt) impulzustirisztora meg ugyanilyen fetje is. egész nagy tömbök is. Volt sok nagyáramú nagyteljesítményű RF tranzisztora, és néhány hatalmas tirátronja is. Volt kb 2000 wattos nagy toroidja is, azzal csinálta a 427 voltot. Amikor impulzus szerűenrákapcsolt a wolframrudakra, akkor rettentő gyors diódákon is átment az áram. Ív keletkezett, de mindjárt meg is szünt, mert úgy voltak a kondik kapacitásai számolva. Késöbb a tirisztorok helyett mentek az RF tranyók, akkor precízebb volt az ívek időzítése. A lényeg, hogy a két mágnes miatt a nagyon rövid idejű ívből egy kis gömbvillám keletkezett. Kis továbbfejlesztész után nagyon tartós göbvillámok keletkeztek.

    Úgy csinálta az egészet, hogy a gömbvillám a 6 tekercs özepe felé haladjon. Amikor igy indíttotta a gépet, az eltüntetendő tárgy egy időre eltünt, majd újra előkerült.

    De rettentő érdekes volt. Eltönt mondjuk egy csésze kb 20 másodpercre, majd újra viszajött. Elvitte a csészét, és öntött bele magának kólát. Miközben issza a kólát, látja, hogy hirtelen megint ott az a csésza a gép közepében, amiből akkor éppen ivott. Kb 20 másodpercig látta a csészét. Nem volt nehéz összerakni, hogy sikerült időben elküldennie. Rájött, hogy az az egész lényege, hogy a tekercsek egymáshoz képest milyen szinkronban vannak, úgy lehet az előreviteli időt állítgatni. De nagyon veszélyes volt a gép, mert minél inkább előrébb vitte az időbe, annál nagyobb volt a térben is az áthelyeződés. Pl jópár méterrel arréb keletkezett. Nyilván ez halálos is lehetett volna.

    Avval kezdett el szórakozni, hogy kis diktafont és egy kis rádiót küldött előre az időben, hoy meghallgasa, mit fog mondani a rádió. Minél nagyobb térfogatú-tömegű tárgyakat akart előreküldeni, annál komolyabb teljesítmény is kellett a tekercs oldalon. Kerámia adókondikat és vákumkondikat használt rezgőkőri oldalon. 100 KW os teljesítmények is megjelentek a rezgőkőrben. Voltak olyan részek, ahol ezüst szálakon és litze huzalokon ment az áram.

    Nagyon lelkes volt, de egyszer csak abbahagyta az egész fejlesztést, nem tudom mi történhetett. Új helyre költöztek egy panelházba, ahová nem engedte meg a felesége, hogy magával vigye a műhelysarkát. Az összes cuccát nekem adta ingyen, ami ehez a géphez kellett. Sajnos 2 éve a feleségem lomtalanított, és a hat tekercs meg a vezérlő eltünt. A többi cucc megvan. Nem adom oda senkinek, nem adom el semennyiért, mielőtt még valaki megkérdezni. Viszont ha megmondjátok hogy kell ide képet feltenni, szívesen csinálok képeket a megmaradt cucokról. Mailt nem küldök senkinek, személyes adatokat, neveket, helyeket, időket ne kérdezzetek, semmit se mondok. Valahol megvan a kapcsolási rajz is, abból újraépíthető az egész. Szívesen feltöltök ide képeket mindenről, amiket a barátom ehhez a géphez használt vagy ehhez vásárolt de nem épített be.

    Meg is van. A rádiotechnika 91/4es számot kell megnézni. Fenn a neten mindenféle torrent oldalon. Ott van a legalapabb verziója. Annyi, hogy ami ott van lerajzolva, ha azt pont úgy megcsinálja valaki, nem fog működni. Valamiért kell bele még egy darab alagútdióda, és 2 db orosz rh zajdióda. A zajdiódát ha jól értettem olyanra használta, hogy valami anyaglétezési szinkronra igazítson. Úgy magyarázta nekem, mintha nem mindig lenne a világ, csak szakaszosan. És ha ezt a szakaszosságot szinuszjelként rajzolnánk, akkor jó tudnunk, hogy éppen hol vagyunk, felfutóél, csúcs, lefutó él. Az alagútdióda meg valami olyasminek tán, hogy elővolt feszítve mikroamperekkel, és negatív karakterisztikájú területen üzemelt. Ez is gondolom valami szinkronhoz kellett. Olyan szkóppal dolgozott, ami egy régi magyar gyártmányú. Ez is itt van nálam. Kétsugaras 30 Megás szkóp EMG1553, annyi a különlegessége hogy valósan kétsugaras,külön időzítéses, mindent külön lehetett rajta állítani. Így kellett két jelet egymáshoz képest eltolni valamiért. Az újságban levő néhány kondi állítható 22pf légtrimmerrel lett helyettesítve.

    A két zajdiódát úgy használta régebben, hogy véletgenerátort akart csinálni. A kettő egy-egy detektor volt, és volt egy "értékszorzó" áramkőr. A végeredmény egy valós véletlengenerátor lett. Nekem mutogatta ezt még régebben, és rá volt kötve egy piros led. úgy volt hangolva, hogy a piros ledet annyira hajtotta, hogy kb 50%kitöltési tényezőjű négyszögjelet adott rá. Mutogatta, hogy a gondolatával tudja befolyásolni, hogy halványabban vagy erősebben világítson a led. Lehet hogy az amerikai korszerű(több mint 25éves) gondolatvezérelt repűlők vezető sisakjába is ilyesmi elven megy az irányítás.
  • 1sajat
    #190
    Csak még járnak hozzá kikötések. Például, hogy fénysebességen értendő mindez. Mivel pedig fénysebességre nem tudunk anyagot gyorsítani, semmit sem éra képlet.
  • Christiansen
    #189
    nem szép meg nem iskolás, de gyakorlatilag igaz
  • Candi
    #188
    E=mc2, ezt a képletet le lehet úgy fordítani, hogy az energia nem más, mint az anyag "szabad" formája, illetve az anyag nem más, mint az energia "kötött" formája?
  • Candi
    #187
    Ez igaz, de csak a földfelszínen tartózkodó szemszögéből :) A földkörüli pályán keringő űrhajós órája ugyanolyan sebességgel jár a saját szemszögéből. Az ő nézőpontjából a Földön állomásozó óra jár gyorsabban.
  • Christiansen
    #186
    ááááá _D:D_:_D:D_:DD:_D:D_:D_d.
    ez Zuzutopikot érdemel bannerestől :_D
  • qetuol
    #185
    vigyázz mit kérsz, mert:

  • Christiansen
    #184
    ajjaj _D:D_:D:
    na Zuzu ezt fejtsd meg :_D
  • qetuol
    #183
    WTF?
    ma délután mohójojós logód volt. 100%. akkor valszeg az sg és a böngészőm nem értette meg egymást. vagy....
    zuzu, szerinted is paranormális??
  • Christiansen
    #182
    ez mind jó és szép de nekem sose volt olyan logóm SD:__D:d-:D_:D_:d
    ez több mint egy éve van, addig 3 évig egy fender-es volt
  • qetuol
    #181
    a logódban (az előzőben) mohójojó volt /kép 1/ a pindúrpandúrokból /kép 2/, ami egy rajzfilm. mohójojó a pindúrpandúrok ellensége, nagyon okos és körmönfont, mert nagy agya van, viszont kib@szottul gonosz. látom neked sem volt gyerekkorod





    (egyátalán hogy lehet h valaki a saját logójával nincs tisztában?)
  • Christiansen
    #180
    nem áll össze a kép sry
  • qetuol
    #179
    mit nem vágsz? gondolom tudod ki az a mohójojó?
  • Christiansen
    #178
    nem vágom :_D.d
    csinálsz nekem? _:D
  • qetuol
    #177
    új logó? pindúrpandúrok rulez
  • Christiansen
    #176
    egyébként ajánlom a relativitáselméletet, mármint tényleg, úgy igazán, következményeivel és csodáival mindennel együtt megérteni, sajnos ehhez a wikipedia meg ilyenek kevesek, de ha ez megvan utána óriási élmények jönnek :D
  • Christiansen
    #175
    ez nem így van
    a Föld körül keringő űrhajóban az idő gyorsabbak telik, mint a földfelszínen
  • 6teen
    #174
    Hát igen az idő csak nekünk, embereknek fontos valami.
  • Christiansen
    #173
    bizony, az idő csak illúziónak tekinthető..de hát mi nem :D
  • 6teen
    #172
    Bizonyított tény, hogy egy a föld felett bizonyos távolságban keringő űrhajón attól függően gyorsul vagy lassul az idő, hogy a föld forgásával megegyező, vagy ellenkező irányban halad. És ez annál szembetűnőbb minél távolabb kering az űrhajó.
    Ekkor hol marad tér-idő összefüggés?
  • sz4bolcs
    #171
    Szerintem abszolut nincs külön idő.
    Az idő csak az anyag változását jelöli.
    Feltételezzük, hogy a falióra mér valamit, pedig csak a mutatói mozognak, ezt az anyagi változást neveztük el időnek.
    Ez csak az én saját bejáratú kis elképzelésem. :)
  • Christiansen
    #170
    térnek és időnek egyben van értelme, téridőként, ez van sajnos:D
    nem a méret a lényeg, hanem a tömeg/anyag/energiamennyiség

    természetesen "követi" bár ez nem így elég hülyén hangzik,
    de pl. egy tengerszinten fekvő indiai faluban lassabban járna ugyanazon óra, mint
    egy több ezer méteren levő nepáli kolostorban..
  • 6teen
    #169
    Tudod azért tisztelem a tudósokat, mert beismerik, ha tévednek.
    Persze van kivétel..............
  • 6teen
    #168
    kíváncsi lennék rá, hogy a tér és az idő valóban elválaszhatatlanok-e egymástól
    mivel bizonyítottan minél nagyobb tömegű egy objektum, annál jobban görbítiti a teret. persze a nagyság csak mint fogalom értendő. mert egy parányi fekete lyuk is lehet óriási tömegű.
    ekkor az idö görbülete követi a teret?
    és mi van a fénysebesség esetén?
    a tér marad, az idő változik?
  • Christiansen
    #167
    Egyébként elhiszed, (amit már sokszor elmondtam) hogy még a te életedben
    kiderül minden a(z):
    - gömbvillámokról
    - auráról
    - állatok megérzéseiről
    - ufóészlelésekről
    - mi van még?..asszem ennyi.
    És ezután mi lesz? Az emberek elkezdenek olvasni:D...talán
  • Anaid
    #166
    Jó akkor pontosan megfogalmazva vannak számomra igazolt dolgok, amiket tudomásul vettem. Meg van amikben hiszek. Ami számomra beigazolódott, azt tényként kezelem, amiben hiszek azt meg hitként. OK?
  • sz4bolcs
    #165
    lol, igazolt dolgokban nem kell hinni.
  • Anaid
    #164
    Igazolt? Egy egyén életében igazolódhat olyasmi, ami nincs tudományos cikkekben leírva. Ha abból indulnak ki, hogy mi lett publikálva, tudósok által igazolva, akkor nem biztos hogy annyi kérdésre kapnak választ amennyire várnák. Aszem ennyi.
    Előfordulhat, hogy számomra igazolódott olyasmi, amit más el sem mer képzelni, de nem akarok megint vitát. Beteg is vagyok, meg fáradt is.
  • sz4bolcs
    #163
    Én is sok mindenben hiszek, csak nem keverem össze őket a már igazolt dolgokkal.
  • Anaid
    #162
    Nem annyira, mint itt páran. Pár "be nem bizonyított" dolgban is hiszek. Ennek ellenére érdekel a tudomány, csak alapból kicsit kételkedő fajta vagyok, olyan felfedező típus. Jobban érdekelnek a meg nem fejtett rejtvények, mint a szájba rágott sablonok.
  • sz4bolcs
    #161
    "Semmi gond én is kökemény realista voltam, míg meg nem történtek velem bizonyos események." -Ezek szerint már nem vagy realista?
  • Anaid
    #160
    Az ilyesmikkel semmi bajom. Az igazi élő emberek kavarnak legtöbbször.
  • Candi
    #159

    "De az előrejelzés lehetséges, ahogy te is mondtad, bizonyos határok között belepillanthatunk a jövőbe.
    A reális előrejelzést ne csak a pontosség szemszögéből vizsgáld!
    A pontosság együtt jár az előrejelzés időtartamával. ..."

    Pontosan ezt próbáltam kifejezni a puskagolyós analógiával. Minél távolabbi időpontra próbálod meghatározni az aktuális helyzetét, annál valószínűbb, hogy csökken a pontosságod.

    A világegyetemet természetesen nem gondoltam komolyan, csak egy sarkított példa volt :) De egy külső hatásoktól nagymértékben "mentes" mikrovilágot létre tudunk hozni, ahol egy sor körülmény beszabályozható. Ha ezek állandó mértékűek, akkor nem játszanak változtató szerepet a mikroklímánkon belüli jövő alakulásában.
  • uwu
    #158
    Eslő sorban van a hiba:
    "Képzelj el egy programot egy számítógépen, amely képes arra, hogy az univerzum összes részecskéjének elhelyezkedését és mozgását modellezze"

    Ilyet nem tudsz csinálni. Az információt hol tárolod?
    Kicsit egyszerűsítve megpróbálom elmagyarázni:
    Ha mondjuk merevlemezen akkor egy csomó atomot el kell használnod, hogy egyetlen atomot modellezhess, és nagyon sok atom van a világban. A legegyszerűbb iformációtárolási forma az lenne, ha megcsinálnád a tükörképét, mert így csak 1 atomba kerül az információ tárolása.
    Ha ezt elkezded alkalmazni, gyakorlatilag a világot át kell rendezned 2 szimmetrikus részre. Így az egymásra gyakorolt hatásuk is kiküszöbölhető:D Nekiállnál?
    A világot leíró modell a legkisebb probléma. Az információ tárolásán megbukik a dolog. De az információ begyüjtése is lehetetlen feladat, azt már nem részletezném, képzeld csak el. Tehát nem láthatjuk a jövőt semmiképp.

    De az előrejelzés lehetséges, ahogy te is mondtad, bizonyos határok között belepillanthatunk a jövőbe.
    A reális előrejelzést ne csak a pontosség szemszögéből vizsgáld!
    A pontosság együtt jár az előrejelzés időtartamával.
    Minél távolabbi eseményről akarsz információt szerezni, és minél pontosabbat, annál nagyobb területet kell feltérképezni. Olyan dolgokról kell információt gyűjteni amik az eseményt befolyásolhatják a kívánt időtartamon és pontosságon belül. Ezt feldolgozva azt is meg lehet mondani, hogy az előrejelzésnek mekkora a beválási esélye.
  • Candi
    #157
    Aludj jól!
    És ne foglalkozz vele, ha két böhömnagy patás oroszlánfejű gorilla vicsorog rád a sarokból tüzes lángokat fujkálva, csak jóéjt akarnak kívánni neked :D
  • Anaid
    #156
    Jó éjt. Én is lépek mostmár igen fáj az arcüregem, heveny "takonykór".
    Jó éjt mindenkinek.
  • Candi
    #155
    A rovarok a relatíve kis szárnyfelület miatt sokat kell csapkodjanak a szárnyukkal, hogy a levegőben tudjanak maradni. Ez eléggé megterhelő számukra. Így ha a közelgő eső miatt légnyomás megváltozik, "leesik", akkor ugyanazon légmennyiség megmozgatása nagyobb energiájukba kerül, amit nem hajlandóak tartósan kifejteni, ezért repkednek olyankor földközelben.
  • Candi
    #154
    A zenét nem tudod előre kitalálni, ha véletlenmódban van a lejátszó. Ez a jelenség nemcsak itt, hanem sokfelé megfigyelhető: pl. valakinek fáj az egyik ujja. Napjában 3x beüti, a következő felkiáltással: "Baccameg, mindig a fájós ujjamat ütöm be!" A többit miért nem?
    Nos, a többit is ugyanannyiszor üti be, csak az nem tűnik fel neki. Egy bizonyos nagyságú ütés egy normál ujjra fel sem tűnik, ha az ember el van foglalva valamivel, nem tűnik fel neki, észre sem veszi. Viszont ha ugyanekkora ütés éri egy az átlagosnál jóval érzékenyebb, fájós ujját, az természetes, hogy hirtelen belehasít, lüktetni kezd, így tényleg úgy tűnik, mintha mindig csak azt az ujját verné be.

    Ugyanez jellemző a zenére is: van 11 zene az albumon. Érzem, hogy most a We well rock You c. alkotás fog elkezdődni. Ha nem az jön, rá se rántok, nem tűnik fel, mert ez sokkal gyakoribb (10x gyakoribb). Viszont ha "beesik" a We well, akkor az feltűnő, és jön a "húúú de megéreztem" érzés.

    Az út felismerése (tipikus deja vu érzés) egy picit másabb. Az agyunk mintavételezéssel működik. Mintet vesz a látottakból, hallottakból, és ezek alapján ismeri fel a minket körülvevő környezetet, ezek alapján emlékszik. Pl. látok egy asztalt, aminek négy függőleges lába van, és egy nagy vízszintes lapja a tetején, valamint nagyjából 1 méter x 2 méteres. Az agyunk megjegyzi a formáját és arányait. Ezután ha látok egy másik asztalt, akkor képes vagyok azt felismerni, függetlenül attól, hogy az másféle színű, másféle anyagból van, más helyen van és még a mérete is más. Viszont arányaiban nagyjából megyegyezik az általam megjegyzettel, és a környezet is hasonló amiben elhelyezkedik (konyha, szoba, mellette székek, rajta terítő esetleg). Ha ugyanezt az asztalt oldalára borítva látom valahol egy erdőben szürkületkor, még akkor is viszonylag könnyen felismerem, pedig ott már se a környezetre, se az elhelyezkedésére nem tud támaszkodni az agyam. Viszont ha úgy látom, hogy a négy lábából kettő a lapjába van szúrva, a másik kettő meg két darabba van törve és ráragasztva a lapjára, valamint az egész asztallap meg van görbítve mint a horgászbot, és ez az egész egy villanyoszlop tetejére van erősítve, akkor már nehézségekbe ütközhet agyunknak a látott tárgy felismerése.

    Mivel az utak sokfelé hasonlóak (kétoldalt fák, rajtuk keresztül átszűrődik egy kis falu képe a doboldalban, templommal, az út szélén 50 méterenként a fehér jelzőoszlopok, út közepén a csíkok, stb.), így rengeteget lát belőle az ember, az agy rengeteg hasonló kép alapján készíti el a saját maga számára felismerhető mintázatot. Ezt aztán a sokfélesége miatt bármikor elő tudja szedni, déja vu érzést keltve bennünk ha hasonló helyen járunk.

    A PC-játékra is megvan a magyarázat, csak már fájnak az ujjaim és nincs kedvem leírni :D