193
Téridő - Téridő görbület A téma adott.
  • Falconer
    Ezaz, hogy senki nem tud semmit, mindenki csak találgat, még a tudósok is :/
  • Falconer
    Hu azt hiszem Hawking mondott valami ilyesmit:
    "Néha vannak olyan pillanataim, hogy úgy érzem értem."

Eléggé kifejezi a dologról alkotott képet :D
  • dronkZero
    "Az űrkosszal ("nagyobb" méretű aszteroidákkal, értem ez alatt akár csak a néhánytíz mikrométer átmérőjűeket) való ütközés pedig ilyen sebesség mellett még ha nem is végzetes, de mindenképpen erősen destruktív hatású lenne, a szonda életképtelenségét eredményezné."

Ezt én nem látom eléggé alátámasztottnak. Mi az, hogy "ilyen sebesség mellett"? A relatív sebességük számít ütközésnél. Tudjuk az űrkosz sebességét? Akkor honnan tudjuk, hogy tönkretenné?
  • Falcon87
    Meglehet :D
  • Candi
    Azért a bolygók tömegét (így a gravitációs hatását) elég nagy pontossággal ki tudják számolni. Ahhoz mindenképpen elég nagy pontossággal, hogy a pályaadatok a hibahatárokon belül legyenek, mégsincsenek. Az űrkosszal ("nagyobb" méretű aszteroidákkal, értem ez alatt akár csak a néhánytíz mikrométer átmérőjűeket) való ütközés pedig ilyen sebesség mellett még ha nem is végzetes, de mindenképpen erősen destruktív hatású lenne, a szonda életképtelenségét eredményezné. Tehát maga a közeg sem lassíthatta olyan mértékben, mint amennyire lassult a cucc. Itt valóban valami olyan, egyelőre ismeretlen tényező lépett fel, amelyet előre nem láttak a srácok, nem volt belekalkulálva a számításokba. A fura pedig nem az, hogy ez a űrszonda lelassult, az lehetett valami tök véletlen eredménye is. A fura az, hogy mindegyik kilőtt szonda ugyanígy produkálja ezt a megmagyarázatlan lassulást, ráadásul mindegyik hasonló mértékben. Lehet honvágyuk van, vagy nem tudom.

Azért én összehasonlítanám a különböző szondák eredeti anyagát, hátha valami mágneses vonzás lehet ludas a dologban, vagy valami ahhoz hasonló, de annyira gyenge kölcsönhatás, amelyet ma még nem ismerünk (esetleg földi körülmények között a túl sok földi kölcsönhatás miatt még nem sikerült felfedeznünk). Illetve amennyiben lehetséges, megpróbálnék információt szerezni a külső burkolat és a belső szerkezet összetételének a kilövés óta történt változásáról is. Lehet pl. valami ismeretlen "lerakódás", ami növelte útja során a tömegét. Mondjuk lefosták az űrsirályok, vagy beköpték az űrlegyek.
    Sugárzás mindenesetre nem túl valószínű, mert az vagy olyan szerkezeti változásokat idézett volna elő amely a szonda működésében zavarokat okozott volna, vagy azt hőként visszasugározza az űrbe.
  • 1st3nf4sz4tm444
    Namármost nemtom mekkora a különbség és gondolom hibahatárokkal számoltak, de mi van, ha vmelyik nagyobb bolygó pl nagyobb tömegű meg ilyesmi? És nem tudják
  • Candi
    Gondolom kiszámolgatták, hogy ilyen és ilyen gravitációs hatások (nap, Föld, más bolygók, holdak), valamint az űrpor meg egyéb fékező hatások mellett milyen sebességgel és mennyi idő alatt kell elérnie a csillagrendszerünknek erre és erre a pontjára, ehhez képest nem ott tanyázik a kis pionír ahol lennie kéne. Tuti valami degenerált, beszívott kis zöld marslakó szórakozik velünk. Valószínűleg tequilásüveggel a kezében ücsörög a szondán, és egy darab kriptonitvesszővel veri a szerkezetünket hangos röhögés meg "gyiaa, gyiaa pacii!" kurjongatások közepette.
    De az is lehet, hogy van neki egy jó nagy orra, és lóvét szed a kismarslakóktól félórás Jupiter-bemutató utakért.
  • 1st3nf4sz4tm444
    Az első wikis cikkel csak az a bajom, hogy azon kívül amit leírnak nagy általánosságban fogalmaz, és hát kurva unalmas :D Nekem túl kevés benne az infó, hogy mi is maga az anomália, mi az eredeti gravitációs számításhoz képest a változás (ok egy kis mértékű eltérésen kívül)
  • Candi
    Eléggé elszomorító ez a nézet :) Ez azt feltételezi hogy a nagy bumm előtt nem volt semmi, amit a mai ismereteinkkel jellemezni tudnánk. Márpedig a nagy reccs elméletével egyszer ez mind a visszájára fog fordulni, nekünk pedig (ha egyáltalán létezni fogunk még akkor) nem lesz hová mennünk, hisz hiába is utazunk el bármilyen messzire (a térben), előbb vagy utóbb az a lampion ismét össze fog csuklani a nagy reccs folyamatában.

Csak az a buli az egészben, hogy honnan és legfőképp miért is jönne egy olyan iszonyatos, elképzelhetetlenül hatalmas erő valahonnét a semmiből, amely a ma ismert, szinte végtelenül és beláthatatlanul hatalmas teret, a világunkat egyszer csak hipp-hopp egyik pillanatról a másikra egy kiterjedés nélküli golyóvá gyűrné össze? Merthogy ha egyszer egyik pillanatról a másikra jött létre, akkor ez azt feltételezi, hogy ugyanúgy egy pillanat alatt fog a "semmivé" válni. És szerintem a nagy bumm epicentruma által a világunkra gyakorolt gravitációs hatás (légyen az bármekkora is) ehhez édeskevés lesz, az biztos. Egy petárdát, egy atombombát vagy akár egy egész galaxist felrobbanthatsz Te bárhol, az önmaga erejéből soha nem fog ismét összeállni maradéktalanul egy marék petárda/atombomba/galaxis alkatrésszé...

Amúgy nemcsak magára az anyagra vonatkozik a relativitáselmélet, hanem mindenre, amely bármiféle információt hordozhat magában. Legyen az egy atom (kiterjedés, hőmérséklet, tömeg, stb.), egy energiahullám (hullámhossz, amplitudó, energiaszint, stb.), vagy sztem akár maga a tér (kiterjedés, sűrűség, stb.)

De tegyük fel, hogy a nagy bummot megelőző pillanatban akkora volt a gravitációs vonzás, hogy magát a teret is önmagába roskasztva tartotta. Ekkor nem volt semmi, ami őt körülvegye, hiszen nem volt körülötte tér. Vagyis semmiféle külső kölcsönhatás nem válthatta ki magát a robbanást. Ám ha előtte jól megvolt az ott magában a semmi közepén, akkor vajon mi adhatott okot neki arra, hogy egyszer csak úgy önmagától "kinyíljon"? Hiszen tér híján semmilyen közeg nem létezett, tehát terjedni sem tudott semmi az őt körülvevő területben, ergo semmiféle atomi vagy energiabeli külső gerjesztő hatás nem válthatta ki a robbanást.
  • jhetedikj
    Érdekes egy téma ez.

A kérdésre válaszolva, ott van a Pioneer-anomália amit a mai napig nem fejtettek meg. Itt még bőven van olyan dolog amit nem értünk, a Nagy Bumm is csak egy elmélet amíg nem látta, nem modellezte senki és addig az is marad. Mégis jelenleg a legkézenfekvőbb elmélet.

Aztán itt van még pár elgondolkodtató paradoxon az idő, tér témában.:-)
  • 1st3nf4sz4tm444
    Mintha fogsz egy lampiont, ami most teoretikusan a 2D-t jelöli és széthúznád 3-ra. És lőn tér a belsejében. A tér az nem anyag, így arra nem kell a relativitás elméletnek igaznak lennie, így a fénysebesség korlátnak sem.
  • 1st3nf4sz4tm444
    nagy reccs elméletet én is hiszem, azonban attól még egy szigularitásból miért ne tudott volna a tér kialakulni? Egyébként egy full jó grafika programozási példát fel tudnék hozni, hogy hogyan képzeltem el ezt a tér átalakulást. Szimplán mintha átskálázta volna valami erő a szingularitást egy nagy gömbbé mondjuk, mintha csak átváltottunk volna egy másik mértékegységre. Ami eddig kicsi hely volt az nagy lett. Még valami olyasmi is járt a fejemben, hogy a már most elképzelt vagy létező több dimenziós rendszere a világegyetemnek (atom szinten, vagy lejjebb, ha jól tudom már valami 10-ről beszéltk), lehet, hogy létezett is a világegyetem és valamiért az egyik dimenzióba (vagy többe), eddig nem tudott kinyílni a "kapu". Aztán valamiért ezek is kialakultak.
  • Candi
    Hát a fáma úgy szól, hogy "Kezdetben volt a nagy semmi..." Ezután egyszer csak nagy bumm, ott középen valahol, és a következő időszeletkében már létezett mindaz a fizikai valóság, amit ma ismerünk. Akkor jött létre a tér, az idő, az anyag és az energia a ma ismert formában, onnan származtatjuk a világunk kezdetét. Előtte, nem volt "előtte", volt-van-lesz, nem volt tér és távolság, semmi nem volt.
    De ez kicsit a teremtéselméletre emlékeztet. Nem csodálkoznék, ha a termetéselmélettel bíró vallások idővel "felvilágosulnának", és ők is áttérnének a nagy bummal kezdődő teremtéselmélet terjesztésére. Vagy Isten robbant fel, vagy ő pukizott egyet amiből létrejött az univerzumunk :)
  • 1st3nf4sz4tm444
    Akárhogy is van, a Világegyetem kitágulása így történt, ha otthon leszek, a megfelelő forrásból kimásolom esetleg azt a részt, ahol el van magyarázva, már ha úgy látom, hogy elég részletes meg meggyőző.
  • uwu
    Az idő nem telik, csak a dolgok ahogy történnek, valamilyen viszonyban állnak egymással, és ebből származtatjuk mi emberek az időt.
  • Candi
    Ez már egy kicsit a tér miszticizálásának tűnik :) A tér mindenek felett áll...
    Igaz, még arról sincs pontos fogalmunk, hogy egy fekete lyuk belsejében milyen körülmények uralkodhatnak, milyen fizikai törvények érvényesek, hát még mi lehetett a nagy bummot megelőző pillanatban, amikor a fáma szerint se tér, se idő nem létezett, és minden egyetlen kiterjedés nélküli pontban összpontosult.

Más: tudnánk azt bármilyen módon érzékelni, mérni, ha az idő nem "folyamatos sebességgel telne", hanem lassulna vagy gyorsulna?
  • 1st3nf4sz4tm444
    de nem érted a gondolatmenetem? ott nem a bent levő anyag tágult ki fénysebességné gyorsabban. A tér lett tágabb. A tér valahogy független a dolgoktól és ő nem hág semmit át azzal, hogy tágabb lett. Mintha felfújnál egy lufit, Ha rárajzolsz galaxisokat mondjuk :D Felfújod és látod, hogy távolodnak egymástól. De nem ők mozognak, a tér szerkezete változik, amiben ők vannak.
  • Candi
    Ok, ezek szerint a nagy bumm elmélete feltételezi azt, amire Einstein ma is elfogadott képletei azt mondják, nem lehetséges.

Tehát vagy a nagy bumm elmélete sántít ebből a szempontból is, vagy Einsteinnek a mai világképünket alapjaiban meghatározó egyenletei voltak hibásak. Nem tudom, de én még mindig inkább az elsőre szavazok.

Esetleg mindkét elmélet helytálló, csak még nem fedeztük fel azt a kapcsot, amellyel a kettő összeköthető, azt a nútot, amibe passzintva e két dolog megférne egymás mellett.
    Mit szólsz egy nem gömb alakú térkiterjedéshez, hanem egy olyan spirálishoz hasonló mozgáshoz, amelynek pályája egy möbius szalagra hasonlít úgy, hogy van olyan időpillanat (a nagy bumm kezdő pillanata és egyben a nagy reccs végpillanata, valamint a nagy bumm anyagi összpontosulása), amikor minden ezen az egy ponton fut át? Így tulajdonképpen mozoghat minden folyamatos c-vel, mégis ciklikusan visszatérhet a kezdő pozícióba.
  • 1st3nf4sz4tm444
    elég érdekes, tudatában vagy bizonyos dolgoknak, de azt elfelejtetted talán a nagy bumm elméletben elolvasni, hogy a mai méretnek egy elég nagy hányadára mikroszekundumok alatt tágult fel a tér a nagy bummkor
  • Candi

Einstein szerint maga a fénysebesség egy határsebesség, amely nem léphető át - ám azt ő is nyitott kérdésként hagyta, hogy létezhet-e a fénynél nagyobb sebességű dolog. Elviekben létezhet, de az nem lesz képes a fény sebességére, illetve az alá lassulni.

Ám a Te feltételezésed ezzel ütközik. Mivel a nagy bummot megelőző pillanatban (légyen az bármily rövid vagy hosszú is) az egy pontba sűrűsödött anyag, tér és idő meg minden más sebessége 0 volt, így fénysebesség alatti; ergo a fénynél nagyobb sebességre maga a tér határa sem gyorsulhatott, ezt a határsebességet nem léphette át.
  • 1st3nf4sz4tm444
    1. állítás faszság, a tér tudod te mennyi időt alatt tágult? Több milliárd fényévnyi tágulás mikroszekundumok alatt, a feltevés szerint. Áthágná a fénysbesség törvényt persze... de nem, mert a TÉR tágult és nem a TÉRBEN távolodtak el a dolgok. Mintha csak valami tárgy lenne, ami kitágul és a benne levő dolgok aztán röpítik és tágítják még tovább.

Ok, nem feltétlen faszság, mit tudunk még mi... de a fenti inkább bizonyított.
  • Candi
    Nagy reccs: amikor a nagy bumm által létrejött és annak középpontjából távolodó cucc újra visszatér egy pontba a nagy bumm központi gravitációjának köszönhetően.

Tehát a nagy bumm és a nagy reccs ezek szerint egy pulzáló folyamat, mely minimum 30 milliárd évente ismétlődik (feltételezve, hogy épp most vagyunk a folyamat határán, és kezd összehúzódni a világ. Több vagy kevesebb, az eszmefuttatás szempontjából lényegtelen). Mivel ez egy pulzáló folyamat, ezért:

1. Minden valószínűség szerint nem ez az első nagy bumm, korábban is volt már. Ebből kiindulva viszont a valóban létező tér sokkal nagyobb, mint 15 milliárd fényév átmérőjű, ugyanis az már az előző, és az azelőtti és az azelőtti stb. nagy bumm folyamán elkezdett tágulni. Ha elviekben végtelennek vesszük a nagy bummok és nagy reccsek pulzáló folyamatát, beláthatjuk, hogy maga a létező tér is végtelen. Akkor viszont miért csak max. 15 milliárd fényév távolságból vagyunk képesek bármiféle információra bukkanni?

2. Ami energiahullám egyszer elindult a nagy bumm óta (gyakorlatilag maga a tér), az számítások szerint most nagyjából 15 milliárd fényévnyire van tőle. Azóta is folyamatos, töretlen c-vel halad ugyanazon irányba. Mivel a fény sebessége állandó, ezért nem is fog csökkenni, így az valószínűleg örök időkre ugyanazon irányba fog haladni változatlan sebességgel továbbra is.
    Ergo csupán az anyag tér vissza a nagy bumm középpontjába. Ugye tudjuk, hogy E=mxc2. Vagyis azok az energiahullámok, amelyek elviekben mindörökre a nagy bummtól "elfelé" haladnak, kieső anyagnak is tekinthetők. Még ha oly kevés is, de végtelen mennyiségű nagy bumm - nagy reccs pulzálást feltételezve ezek is végtelen mennyiségű anyag energiahullámok formájában történő távozását feltételezik. Így előbb-utóbb elfogy az anyag, amely a nagy bummhoz szükséges iszonyú hőt, anyagmennyiséget és -sűrűséget szolgáltatja. Ha viszont végtelen mennyiségű pulzálást feltételezünk, akkor ennek már "végtelen idővel ezelőtt" be kellett volna következnie...
  • qetuol
    nem a firefox a hülye
  • Falcon87
    Bakker, hülye firefox, meg az "újraküldés" választási lehetőség
  • Falcon87
    az :D
  • Falcon87
  • Falcon87
  • karajjj
    bazzeg, ennek semmi köze a térhez, egyszerűen csak a szemed miatt van...
  • Emmegki
    "Tegyétek az ujjatokat a szemetektől 5-6 cm-re és nézzetek el mellette."

Annak köze nincs a tér görbüléséhez, csak optikai csalódás.
  • Culram #44
    Én csak azon gondolkodom hogy ki a fasz néz el a nap mellett hogy megállapítsa hogy ott van e egy csillag. Aztán rájön hogy nem ott van, hanem a másik oldalon. LOL

De ha nézitek minden testnek van térgörbítő hatása a fényre nézve. LOL

Tegyétek az ujjatokat a szemetektől 5-6 cm-re és nézzetek el mellette.
    Pl. egy írot szövegre mint ez itt, és kicsit mozgassátok jobbra-balra. És lőn megnyúlik a szöveg, tán még görbül is :D
  • tigeroo
    black holes & relevations :D!
  • karajjj
    ott a pont
  • 5c0rp330n
    menj fizikusnak, jard vegig az egyetemet es a vegere valami halvany sejtesed lehet a dologrol.
  • maffioso
    de most végre találtam valakit aki tud válaszolni az idiota kérdéseimre:D engem is nagyon érdekel a téma de nem lennék fizikus...bár kiváncsi lennék h egy időgép, ami nem feltétlen visszavissz az időben csak lelassitja mondjuk az időt ahhoz mi kell meg ilyenek, tom h ilyen nincs ez csak fantázia de sok érdekes odlog van a világban, viszont most mek joéjt :D
  • 1st3nf4sz4tm444
    inkább kéne hívni fizikus beállítottságúakat is ezt feszegetni, mert azon kívül, hogy hobbi szinten érdekel meg sokat olvastam ezekről, kurvára nem ez a szakterületem XD
  • 1st3nf4sz4tm444
    hát ha a sötét energia felett nem hatalmasodik el a gravitációs vagy más erő, akkor gyorsul tovább, nem fog összeállni, ha így lesz. Bár én meg szerintem úgy lesz, ahogy régebben mondták, hogy összeroskad és megint lesz egy nagy bumm.
  • maffioso
    az franko de utána akkor nem áll össze ujból? és azt hogy lehet felfogni v elképzelni inkább h tágul az eleve végtelen univerzum és milyen amikor a "széle" van?
  • kocsisgabor9999
    Thank you, dickhead. :)
  • 1st3nf4sz4tm444
    hát mondtam, széthullik atomi szinten is az egész, mintha elporladna a kezedben egy darab összeállt homokgombóc.
  • maffioso
    és mitörténik ha szétszakad a világegyetem?térben elhelyezve gondolom, hogy akk lesz egy gap v hogy kell elképzelni?