Téridő - Téridő görbület

← ElőzőOldal 4 / 4

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

tigeroo
black holes & relevations 😄!
ott a pont<#eljen>
5c0rp330n
menj fizikusnak, jard vegig az egyetemet es a vegere valami halvany sejtesed lehet a dologrol.

maffioso
de most végre találtam valakit aki tud válaszolni az idiota kérdéseimre😄 engem is nagyon érdekel a téma de nem lennék fizikus...bár kiváncsi lennék h egy idõgép, ami nem feltétlen visszavissz az idõben csak lelassitja mondjuk az idõt ahhoz mi kell meg ilyenek, tom h ilyen nincs ez csak fantázia de sok érdekes odlog van a világban, viszont most mek joéjt 😄

\"If in doubt, flat out!\"

inkább kéne hívni fizikus beállítottságúakat is ezt feszegetni, mert azon kívül, hogy hobbi szinten érdekel meg sokat olvastam ezekrõl, kurvára nem ez a szakterületem XD

Ez uram egy hazugságvizsgáló gép. Igennel vagy nemmel válaszolhat a kérdésekre. Kezdjük a vizsgálatot. Kérem válaszoljon a következő kérdésre: Otthon tudják-e, hogy ön homoszexuális?

hát ha a sötét energia felett nem hatalmasodik el a gravitációs vagy más erõ, akkor gyorsul tovább, nem fog összeállni, ha így lesz. Bár én meg szerintem úgy lesz, ahogy régebben mondták, hogy összeroskad és megint lesz egy nagy bumm.

Ez uram egy hazugságvizsgáló gép. Igennel vagy nemmel válaszolhat a kérdésekre. Kezdjük a vizsgálatot. Kérem válaszoljon a következő kérdésre: Otthon tudják-e, hogy ön homoszexuális?

maffioso
az franko de utána akkor nem áll össze ujból? és azt hogy lehet felfogni v elképzelni inkább h tágul az eleve végtelen univerzum és milyen amikor a "széle" van?

Thank you, dickhead. 😊

Ha lehetne egy kívánságom, azt kívánnám, hogy: MINDENKI KEZDJEN EL GONDOLKODNI!

hát mondtam, széthullik atomi szinten is az egész, mintha elporladna a kezedben egy darab összeállt homokgombóc.

maffioso
és mitörténik ha szétszakad a világegyetem?térben elhelyezve gondolom, hogy akk lesz egy gap v hogy kell elképzelni?

Nos mint már tudjuk, valami még nem teljesen megmagyarázható erõ (sötét energiának nevezik) miatt gyorsulva tágul a világegyetem. Azt meg ugye tudjuk, hogy a gyorsulás hatására távolodnak a dolgok egymástól. Egy idõ után ez molekula szinten is elõjön, ennek hatására felbomlanak a molekulák is, atomok is, minden :-| Ok kicsit pongyola volt a megfogalmazás? Mindez csillagászati idõben mérve a számítások szerint nem is olyan távol (pár milliárd év). Már ha nem fékezi meg valami végül az erõt, ami miatt ez van.

maffioso
ezt kifejtenéd pontosabban, h szétszakad? de érdekelne az idõ nyulása téma isa mit emlitettél

asd.das.asd.asd.sadsasdasdasdasdasd

nonicks
végül is ha a Földön elkezdesz KELETRE menni akkor oda lyukadsz ki ahonnan elindultál...

Háború a béke megteremtése.Béke felkészülés a háborúra!

3 lehetséges formája van a világegyetemnek

végtelen sík szerkezet
gömb felület szerkezet
végtelen kiterjedésû nyereg szerkezet

eldönti a 3, hogy miként fog a világegyetem vége lenni (végtelen ideig tágul, vagy összeomlik, esetleg exponenciálisan tágul és a végén szétszakad -> sajnos valszeg ez lesz :-| )

Úgy tudom, hogy így fedezik fel a fekete lyukakat és azokat a dolgokat amiket sötét anyagnak hívnak. A fény elmegy mellettük, végighalad a kúp szélén, aztán megy tovább, de egy kicsit görbébben, és ebbõl tudják mérni az objektum tömegét.

Fekete lyukaknál annyira meredek a "kúp" fala, hogy már nincs is csúcsa, és a fény meg "beleesik". Egyes kutatók szerint így "Bébi univerzumok" keletkeznek.

Elvileg az egész téridõ olyan mint egy gömb. Vannak benne dombok meg völgyek, de ha elindulsz az egyik irányba, akkor a gömb felszínén végighaladva eljutsz a kiindulási pontig. Ez a magyarázata annak is, hogy a csillagok miközben távolodnak egymástól, nem változik az egymáshoz viszonyított helyzetük: képzelj el egy lufit, amit elkezdesz felfújni. A lufin lévõ pontok távolodnak egymástól, de az egymáshoz viszonyított helyzetük nem változik.

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

qetuol
hehe, pwnd.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

de, nagyon is értelmes dolog, de szerintem ha ilyen dolgok érdekelnek, menj be a legközelebbi egyetemre és a fizikatanszéken érdeklõdj, biztos van valaki, aki információval szolgálhat ezzel kapcsolatban és még szakirodalmat is fog ajánlani, itt viszont kocsis"magaatökéletesértelem"gábor koskodik egy sort...

(tisztelet a kivételnek!)
az baj, hogy te nem vagy fizikus
Carlos
Õ tuti vágja:

Þór vígi þessi rúnar

qetuol
ehhez nem kellett volna topikot nyitni, írhattad volna a Fizika topikba is.

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Tyler1
mért? 😊 sztem érdekes dolog, legalább is engem érdekelnek! SG meg alcíme pedig Informatika és Tudomány. bár errõl sokat nem lehet vitázni, vagy beszélgetni, mert itt nyilván nem ezért fórumozik senki, és kevesen is értik ezt, ha esetleg nem foglalkoznak egyetemi szinten vele, akk nem is fogják, de attól még érdekes 😊 pl. Jézus Szeret hosszúnevû cimboránk jól felvázolta h pontosan mit is kell érteni ez alatt. 😄

Merek annyit, amennyit férfi merhet, ki többet mer, nem ember.

Köszi, sokat segített. Láttam egy hasonló ábrát neten, de 3D-ben nem tudom elképzelni. Végül is a világegyetemben nincs fent és lent, jobb és bal. Mert minden irányba végtelen.

Bocs, Mr. Értelem.

OrioN the S
Engem is erdekel a tema csak kb. semmit nem tudok rola 😊 De erdekes tema.

Elvesztem a show útveszt?iben. Soha nem láttok többé tiszta lelketekkel. Tudod, mi múlunk, nem az id?.

nagyon nem vágom mirõl van szó xDD

Sephi
Jotopik, sokaiglesz!<#eljen>

C.W. - A talk about E3: \"It\'s nice too see that Sony and Microsoft finally got their own Wii emulator!\"

mit vártál

újabb értelmes topik!
Arcor
Vagy, hogy mi volt elõtte :p

Fool me once, shame on you. Fool me twice, I put you in the ground.

Nahát, nekem ez a pólón lévõ rajz jutott róla eszembe:
😊

Pluskast
"felfogni ezt nem lehet, olyan mintha arra keresené vki a választ h mekkora az univerzum"

Vagy, hogy mitõl jött létre.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Egy nagyon fasza és felfogható leírás (az általam említettnek a bõvebb meg biztos nem hibás 😄) változata van J. Craig Wheeler - Kozmikus katasztrófák c. könyvében, kedvenc könyveim egyike 😄

ok elég gány a rajz, remélem a perspektív látással nincs gond 😄

Tyler1
jah nem kötöszködésbõl kérdeztem, csak ezt az sem érti aki 5ös volt, sõt még nagyon az egyetemen sem tanítják ennyire részletesen. Amit írtál az abszolút elfogadható, felfogni ezt nem lehet, olyan mintha arra keresené vki a választ h mekkora az univerzum. Az 1. hsz-ben lévõ oldalból senki nem tud leszûrni semmit, fõleg azzal a 4-5 mondattal ami oda van írva. Ha vki többet akar tudni róla vagy csak megakarja érteni, akkor ajánlom Stephen Hawking tanulmányait ezzel kapcsolatban.

A 2D-s világban úgy tudsz menni, hogy mész a felületen. Nem veszed észre azt, hogy görbül. A nagy sárga kör egy 2D-s nagy tömeg széle, ahogy haladsz befelé a középponthoz (sárga pötty alul), úgy görbül a tér. És látszik amit mondtam is. A piros vonal (sugár a valódi középponttól a széléig) nagyobb, mint a kék vonal fele (az a kék lenne az átmérõje a nagy sárga körvonalnak). De ugye persze azt a kék átmérõt mi a mi világunkban nézzük, a 2D-sben az nincs.

bár felfogni a 3D-ben nem lehet a 3D-s térgörbületet, de el lehet magyarázni. Tegyük fel, hogy egy 2D-s világban vannak a dolgok és mi kívülrõl 3D-ben tudjuk mindezt szemlélni. Ennélfogva a téridõ görbület a 2D-s világbeli csillag körül (gravitáció miatt ugye) egy a rajzon látható kúpot eredményez. Felfogni úgyse lehet, el kell valahogy fogadni, hogy így van 😄 És mérni is lehet valahogy, a 2D-s példát egyszerû: csak gondolj bele, hogy egy 2D-s csillag közepe egy ilyen kúp alján van, a görbület így jelentkezik. Namármost gondold el azt, hogy kimész valamennyit a kúpból. Rajzolsz egy kört a középpont körül. A kúpban ez a kör lesz valamekkora átmérõjû. Azonban! Ha a középponttól húzol egy egyenest ahhoz a körvonalhoz, amit kicsit kijjebb húztál, akkor az evidens, hogy nagyobb lesz az a vonal, mint a körvonal átmérõje! 2D-ben felfogni nem tudod, hogy miért van ez így, de mivel mi kívülrõl megtekinthetjük az egészet, ezért evidens, hogy a görbület miatt nõtt a táv.

Tyler: szerintem ezt ne feszegesd, mert középsuliban se tanítják normálisan a relativitás elméletet. Én se tudom elképzelni pl. az idõnyúlást nagy sebességnél, hogy miért így van (már kezdem felfogni), mégis már olvastam eleget a témáról és tudok is ezt azt.

immovable
Ezt ugye nem kérdezed komolyan?
Tyler1
fizikából hányas vagy?? 😊

<#idiota>

Pluskast
Hmm hát én ehhez nem konyítok de úgy tudom, hogy errõl már Einstein-nek is tudomása volt. Lehet "nála" kellene utána nézni.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Hmmm

Valaki talál rá magyarázatot? Hogy pontosan mit is jelent? Mert szerintem az elég abszurd, hogy lelassul az idõ, vagy pedig felgyorsul abban a zónában...

← ElőzőOldal 4 / 4