180
  • BlackRose
    De ha már Linux akkor nem ártana elmondani, hogy soha nem volt a Linux "betegsége" a driver hiány, ugyanis aki Linux-ot akar az megoldja (ha más megoldás nincs Linux kompatibilis hardvert vesz). A Linux mint szerver OS kitűnő, mint desktop OS nem igen alkalmazható (ha az alkalmazást nem szűkítsük le böngészésre/IM-ezésre, filmezésre és zenehalhgatásra és esetleg szoftver fejlesztésre. A Linux "betegsége" az életet jelentő alkalmazás hiány. Kb. 1000x annyi alkalmazás van Linux-ra mint Windows-ra de ezek közül általában van 1000 mindenből ami nem kell és 0 ami igazán elengedhetetlen.

Én Linux alkalmazó is vagyok már több mint 13 éve (és még csak nem is Ubuntu) és a Linuxot is és Windows-ot is úgy fogadom el amilyen, nem szépítem egyiket sem és nem is szarom le. Ha imádni akartok valamit akkor rossz helyen vagytok... a Linux is és a Windows is csak egy termék PONT. Mindkettő nagyon messze van a tökéletestől és mindkettő kúrva jó (már ott amire készült). A Windows mániákusoknak el kellene ismerni, hogy a Linux egy jó OS (szerver és szuperszámítógépek esetében) és, hogy ugen is jól fejlődik. A Linux mániákusoknak pedig el kell fogadniuk, hogy a Windows is egy jó OS, hogy nagyon is megfelel a céljára és ami nagyon de nagyon fontos, hogy az Windows 7 tényleg kúrva jó lett és nagyon is nagy lépés lesz a számítógépek világában. Az XP mániákusok pedig minnél előbb elfogadják, hogy az XP égy idejét múlta OS amelynek semmi esélye sincs a Windows 7 elleni játékban, annál jobb... nekik, mert a világ soha nem várta azokat akik hátul maradtak.
  • GABOR16
    az új blackPanther is akkor jelent meg miután már minden be volt állítva a rendszeremen, és berendezkedtem...
  • 7HTH7
    És ezeknek a tipikus win szoftvereknek nincs is alternatívája? Több olyan ingyenes (Linuxos!) alternatíva is van, amelyek ezek képességeit messze fölülmúlják.

Na, de én megyek is dolgozni, nincs időm erre, majd holnap talán felnézek ide, bár lehet felesleges. Majd az uborkások kiosztják az észt és megvédik a szegény kicsi-puha Microsoftot...
  • GABOR16
    elnézést, de nem vagyok ubuntuhívő :) csak ez az ami a legjobban futott a laptopon mikor legutoljára egy fél éve nézegettem őket... majd egy fél év múlva (bár most lehet kicsit csúsztatok az új változatok megjelenéséig) újra körbenézek a kínálatokból :)
  • cousin333
    Milyen KDE felületről van szó? :)

"mert mindig jön egy uborkás és ő majd kiossza az észt a népnek... "

Már nem azért, de szerencsére mindig jön ilyenkor egy igaz Linux hívő, aki a spéci megabrutál Linux disztrójával kiosztja a gizda Windowsosokat és a renegát Ubuntusokat. Persze egy Windowsok topikban... :D.
  • GABOR16
    A konkurencia kibeszélése? Bár tudom ez egy Win7el kapcsolatos topic (ami egyébként egész jól sikerült rendszernek ígérkezik, csak nem szeretem, hogy hülyének néz.. bár az összes win alapban ilyen, de a későbbi verziók egyre jobban h*lyebiztos irányba mennek, ami nem volna baj, csak bár kikapcsolható lenne), csak láttam, hogy valaki itt azt mondta, hogy blackPanther fejlesztő, így rákérdeztem valamire (még is csak magyar OPrendszer!)

De hogy akkor egy kicsit ON is legyen:
    grat a feltörőnek.. vagyis fejlesztőnek... izé.. áhh... majd az MS megjavítja amit elrontott (legalábbis egy időre)
  • cousin333
    Nyílt forráskódja van? Amúgy az meg egy olyan progi, ami éppen Win-ről került Linuxra. Akárcsak a Chrome, ami szintén elég béta még, ha jól tudom. És mindkettő szépen hasít a Win-en, a Linuxszal ellentétben.
  • 7HTH7
    Igen a w7 KDE felületén jót nevettek a linux fejlesztők...

Huhh ez az ubuntu. Úgy látszik Vector nem véletlen mondta, hogy felesleges bármilyen vitába is beszállni, mert mindig jön egy uborkás és ő majd kiossza az észt a népnek... (Tényleg mindig így szokott lenni)

Akkor néhány meglepő dolgot most közlök veled, nagy ubuntu hívő:

1. A blackPanther 9.x-ben minden ubuntus újítás benne van, sőt, benne van pont így a gentoo, fedora, és suse technológia is. Így azon a laptopon gond nélkül kell mennie a bP-nek is. Próbáld ki és csodálkozni fogsz...

2. A bP legalább 2x gyorsabban indul, mint az ubuntu.

Ezeket figyelembe véve kérdem én, mitől jobb akkor az ubuntu?
  • GABOR16
    Google Picasa már van linuxra is, bár még elégé béta..
  • cousin333
    Szerintem ez itt teljesen irreveláns hozzászólás volt

"Ha megvan, akkor gondolkozz el azon, hogy mi értelme van akkor ennyire védened a M$-ot..."

Ennek meg végképp nem tudom, mi a fene értelme van. Ki védte itt a Microsoftot? Azt írtad, hogy "Egyébként meg ha komolyan mondod, akkor biztos nagyon sok pénzed van, hogy minden szoftvert megveszel a Windowsodhoz..." Én erre rákérdeztem, hogy szerinted akkor aki Win-t használ, az csakis fizetős programokkal nyomul? És aki ezt szóvá teszi, az a Win-t védi? Egy szóval sem mondtam, hogy MS programokat használok (bár van az is), tehát miért ne lehetne akár Linux fejlesztés?

Amúgy meg igen, az Mplayer + SMPlayer Linuxról jött... és kb. ennyi. Még talán ide vehetjük a Notepad++ -t, bár nem mintha olyan sokat használnám. Az Opera (böngésző), a Foobar (zene) és Imgburn (DVD írás) viszont zárt kódú, és utóbbi kettő tudtommal Windows only. FOxit Reader, MSN Live szintén nem az a tipikus open-source, akárcsak a Total Commander vagy az Avast!. Vagy éppen a Google Picasa. Aztán pl. Virtual Clone Drive, MS Office (ez mondjuk fizetős), ez sem Linuxos cucc.

Aztán itt van még a 7-zip, ami megfelel a feltételeidnek, más kérdés, hogy inkább csak az ingyenessége miatt használom, amúgy a WinRAR-t preferálnám.

Kihagytam valamit?
  • slickboy
    OFF: Hogy kerül a csizma az asztalra? Ez nem linux topic...
  • GABOR16
    "Arról nem tehetünk, hogy a hardvergyártók csak a M$-al hajlandók megosztani a kis titkaikat..."
    Ez csak azért fura, mert az ubuntu a 8.04es verzió óta gond nélkül megy (legalábbis majdnem.. az ATI és a WIFI drivereket leszámítva nem kell velük bajlódnom... bár a flash lejátszó lehetne kevésbé erőforráspazarló...)

"Amúgy meg w7-en is KDE van, csak a M$ nem híreszteli :) "
    Ez jó :D lehet rajta nevetni :)

Egyébként kizárólag Ubuntum van, de nyitott vagyok a magyar fejlesztésre is, ha menni fog a laptopon, illetve amit nem tudom, hogy benne van-e a tietekben jelenleg, az a távol-keleti nyelvek teljeskörű támogatása (addig nem maradt stabil a rendszer.. egy 2-3 perc után bármit csináltam összeomlott a gépemen, ez ubuntu alatt egyszerűen megvalósítható, de sok más kisebb nyugati distróban sokat kéne buherálni hozzá).
  • BlackRose
    "I'm a big believer in "technology over politics". I don't care who it comes from, as long as there are solid reasons for the code, and as long as we don't have to worry about licensing etc issues.

I may make jokes about Microsoft at times, but at the same time, I think the Microsoft hatred is a DISEASE. I believe in open development, and that very much involves not just making the source open, but also not shutting other people and companies out.

There are 'extremists' in the free software world, but that's one major reason why I don't call what I do 'free software' any more. I don't want to be associated with the people for whom it's about exclusion and hatred."

Linus Torvalds

http://www.linux-mag.com/cache/7439/1.html

Személyesen nem hiszem, hogy betegség, ugyanis a betegség az ember ellenőrzésén kívül van... inkább a naív érvelés győzelme a kritikus érvelés felett (mint sok minden másban is).
  • 7HTH7
    És vajon ezek közül az ingyenes alkalmazások közül hány olyan van, amit Linuxra fejlesztették és portolták winre?

Kérlek számold össze... Vagy, ha lusta vagy, akkor sorold fel itt ezeket a szoftvereket.

Ha megvan, akkor gondolkozz el azon, hogy mi értelme van akkor ennyire védened a M$-ot...

Nem kell védeni őket, meg tudják ők magukat védeni, nekem elhiheted.
  • cousin333
    Igen, törekszem arra, hogy minél több ingyenes alkalmazásom legyen. És nem csak azért használom őket, mert ingyenesek, hanem azért is, mert jók.

Ami meg olyan, az Linuxra sincs ingyen. Többnyire még pénzért sem.
  • [HUN]FaTaL
    A BSA nem ellenőriz magánszemélyeket.

"Amúgy meg w7-en is KDE van, csak a M$ nem híreszteli :) "

Ezen meg hatalmasat röhögtem. :D
  • 7HTH7
    És te csak ilyen ingyenes szoftvereket használsz, ahogy a windows userek mindegyike? Akkor bizonyára be mersz válalni egy kis BSA ellenőrzést :D
  • 7HTH7
    Például RedHat és Fedora csomagokkal biztosan nem lesz gondod, amennyiben nem rendszerszintű csomagokról van szó.

Egyedi fejlesztés.

Arról nem tehetünk, hogy a hardvergyártók csak a M$-al hajlandók megosztani a kis titkaikat...

A pen-es változaton az e17 lesz az alapértelmezett graf felületed. Amúgy meg nem kötelező KDE felületet használnod, szabadon lecserélheted.

Amúgy meg w7-en is KDE van, csak a M$ nem híreszteli :)
  • cousin333
    Bizonyára csak a blackPanther Linux lehet ingyen, a Windowsos programok nem, igaz? :)
  • 7HTH7
    Egyébként meg ha komolyan mondod, akkor biztos nagyon sok pénzed van, hogy minden szoftvert megveszel a Windowsodhoz...
  • GABOR16
    Ha már fejlesztő vagy, akkor egy kérdés a blackPantherrel kapcsolatosan :)

Ha valami olyat telepítenék ami nincs benne a repoban, de fordítani sincs elsődlegesen kedvem a programot, akkor melyik népszerű disztró csomagjait érdemes próbálgatnom? illetve ez egy teljesen egyedi fejlesztés, vagy valamely disztróra épül (mint a debianra épülő ubuntu és az ubuntura épülő pl. mint)? (nem nagyon ismerem a blackPanthert, anno csak kipróbáltam egy fél éve, de a laptopomat nem szereti... én meg a KDE menüszerkezetét nem szerettem.. valahogy a gnome egyszerűsége jobban megfog.. bár szép-szép a KDE, de hosszú távon jobb szeretem a letisztult egyszerű felületeket)
  • 7HTH7
    Te is tudod, hogy most hülyeséget mondtál...
  • frontway
    Ha nincs pénzed, akkor géped sincs, csak használhatatlan ócskavas :)
  • 7HTH7
    Amúgy meg sose értettem, hogy miért kell pénzt kérni egy OS-ért. Ha nincs pénzed, ülj egy halom használhatatlan ócskavas előtt???

Persze a szoftverfejlesztőkek is meg kell élni valamiből, tudom, mert én is közéjük tartozom. De szerintem sokkal etikusabb, ha csak a speciális igényeket kielégítő szoftverekért kérünk pénzt, az OS-ért magáért nem.

Hihetetlen, hogy egyesek mekkora vagyonra tesznek szert ilyen pofátlan üzletpolitikával. De sajnos az embereket ez nem érdekli...
  • 7HTH7
    Firefox nekem is gyors mint az atom, pedig csak 256 MB memória van a laptopban, rar file tömörítést sose vettem észre a háttérben, még évekkel ezelőtt se.

Ja boccs, de én nem is Windowst használok, hanem blackPanther Linuxot. Illetve pontosítok, fejlesztem is ;)

U.I.: Én tutira nem fogom megvenni azt a w7-et :) Amúgy se magyar termék, mint a miénk... (Ja mégegyszer bocs, mert ezt meg se kell venni, ingyen letölthető)
  • CSOCSO
    egyszer kiprobaltam a vistat majd a w7 et de eddig ugy voltam vele hogy inkabb xp az ami maradni fog.

most gondoltam egyet. leszedtem a 64 bites w7 et es a programuk ugy futnak mint egy alom! firefox gyors mint atom... a rar file tomoritest a hatteben eszre se veszem! xp meg teljesen be volt tole lassulva. NAGYON ZSIR! elso winfos amit meg fogok venni!
  • Balumann
    A Windows Vista -val én 2x is megpróbálkoztam, egyszer mikor kijött, majd SP1 után, mind2 alkalommal kb. 3-4 nap után el is felejtettem, hogy felraktam, játékok rosszak voltak, driver problémáim voltak, és lassabb is volt xp-nél (sp1 -nél már 64 bitest raktam fel)

Most felraktam a Win 7-et, gondoltam Vista utód, ez is csak 2-3 napig lesz. Azt kell mondjam, ezuttal nagyon pozitívan csalódtam. 6. játékot indítom el, mindegyik 5-10 fps-el jobban futott, mint frissen telepített, jól beállított XP-n. Már telepítettem 1-2 dolgot, mégis teljesen stabil, gyorsabban elindul, nagyon sok minden tetszik benne és jóval kényelmesebb (bár hozzá kell tennem, hogy van néhány dolog, ami viszont nem, meg csomó mindent keresnem kell még). Minden játékom tökéletesen fut, régebbi és újabbak is. Néhány dologtól eltekintve én most csak dícsérni tudom a rendszert!
  • Alaktomos
    Ja ja szerintem is, főleg az XP 64bit.
  • johny777
    Win 7- kellesz, mint az XP annak idején. Jobb hardvertámogatás újabb Directx. Szerintem, amíg a programok a számítógépen futnak, addig úgy feltörhetőek lesznek. A profi és tapasztalt hackernek csak időbe kellik a nagyon bonyolult védelemmel ellátott programot feltörni. Minden elismerésem előttük.
  • dimenzio harcos
    fasznak sem kell win7. jó az xp.
  • zola2000
    Mikor lesz magyar windows 7?
  • Benedicht
    Es mar vissza is vontak a kulcsot, cikk.
  • B0nFire
    "A Windows 7 aktivációs eljárásának törése a Windows Vista esetében is már bevált technikára alapoz, amelyet gyakorlatilag változtatás nélkül ültettek át az új rendszerre" - Most mégis, ezek után mit várnak? Legalább nem erőltették meg magukat túlságosan az MS-nél. Cikk.
  • daxan
    Heheheheheeehhe! Ez vicces! :)
  • lck
    BIOS emuláció = Elhiteti a winnel hogy egy olyan BIOS-od van amihez regisztrált windows jár. DE nem módosít semmit a BIOS-ban.
  • Vanek úr
    Nem mellesleg -bár ezt nem említették a hírben- ahhoz, hogy a fenti aktiváció működjön, meg kell buherálni a BIOS-t is (mint a Vista-s OEM-es megoldásnál); ami meg a különböző BIOS-ok miatt nem lesz egyszerű megoldás (vagyis aki tört Win7-tel akar dolgozni, annak nem elég egy programot felraknia, hanem utána kell néznie a BIOS módosításnak is).
  • blackeagle
    Idétlen m$ még mindig azt hiszi hogy hülyékből áll a világ ,lehet páran az ikonkattingatást tartják a csúcsnak ,de szerencsére nem igy van
    ,ezen csak nevetni tudok , tök jó.
  • Ravkin
    " Ugyan a Microsoft ezt sohasem fogja elismerni és nyíltan kimondani, de ők is jobban örülnek neki, hogy ha egy számítógépen másolt Windows fut, mintha egy másik operációs rendszer lenne rajta. "

• grebber
    Nagyválalatoknak ha kell ők megveszik és bőven van annyi vállalat amiből annyi pénz folyik be a MS-hoz hogy leszarják a kalóz verziókat ugyse tudnak ellene mit tenni.

De ők legalább nem dobálázonaka a Warezzal hogy azért ilyen meg olyan merthogy úgyis mindenki letölti. Hálistennek ez nem game és jön pc-re !
  • gergely1991
    "Az meglehetősen valószínűtlennek tűnik, hogy a szoftveróriás semmit sem fog tenni." Ha így maradt akkor ezek szerint előbb-utóbb freedows nevet kell majd adniuk.(Még szerencse hogy a win7 nem a végleges. )