402
Érdemes-e dolgozni?
  • Palinko
    #402
    vagy ha nagyon unod és kiakadtál végül fel is vághatod az ereid
  • dronkZero
    #401
    Miért, végülis ha mélységében kiműtöd a szőrtüszőidet...elég hatékony borotválkozási forma, bár egy kicsit sok kosszal jár... :P :D
  • Molnibalage
    #400
    Tényleg! Csak aztán a borotválkozásnál óvatosan a begyakorolt kézmozdulatokkal.
  • dronkZero
    #399
    Mérnök élet 2 topik... :D
  • ewuk
    #398
    Nem éppen, ha tussal elbaszarintod a rajzod, akkor pengével kell lekapargatni a papírt :)
  • Molnibalage
    #397
    Ceruzahegyezés?

    A kézi szerkesztett rajz az nekem sem tetszett. 16 órán keresztül szerkeszgettem az autóemelőmet és alig fértem el a rajzlapra a végén. Elég maszatos is lett.

    Még gyakorlatlan AutoCAD felhasználóként is úrjarajzoltam 4 óra alatt és ha nem férem el a lapom 20 sec volt lecserélni nagyobbra. Ettől függetlenül skiccelni elég jól tudok. :)
  • ewuk
    #396
    Én is sokat szívtam vele. Ezidáig azt hittem a gilette penge borotválkozásra való, hát itt kiderült, hogy az csak másodlagos funkció :)
  • dronkZero
    #395
    Na az ábgeo nekem is baromira hiányzott, soha nem tanultam egyetem előtt, és ez elég kínos is volt sokáig. De leginkább azzal volt problémám, hogy _hogyan_ rakjam papírra a rajzot, nem azzal, hogy _mit_. Botrányos, amit szabad kézzel rajzolok, amit szerkesztve, az is rettentő ronda, meg a kézírásom is szinte olvashatatlan.
    Szerencsére egy-két korai tárgytól (alap ábgeo, építész tanszék tárgyai) eltekintve nem ragaszkodtak a kézzel készített rajzhoz, csinálhattam AutoCADdel a dolgokat.

    Szerencsére továbbra is úgy tűnik, hogy nem is kell megtanulnom kézzel rajzolni, meg ugye óvodás korban kellett volna, valószínűleg már soha nem is fog sikerülni.
    De tényleg, nagyon hiányzott a gimis oktatásból.
  • Molnibalage
    #394
    Faternak még tudni kellett érettségire...

    Én matek szakos voltam gimiben, de ott is csak az alapokig mentük el. A 7. vagy 8. hét táján már minden új volt amit matekból tanítottak.
  • Molnibalage
    #393
    A szakok így nem összehasonlíthatóak. Valakinek ez, valakinek meg az fekszik, ahogy már írtam. A srác aki istenkirály volt mechából bedobta a törülközőt az áramlástechnika szakirányon, pedig az is mechanika, csak folyadékoké. Én meg az ő anyagát nem nagyon értettem finoman szólva...

    Ez két mérnöki szak. Akkor mekkora difi van egy orvosi és egy gépészmérnöki között? Nagy. (Dolgoztak orvosokkal véráramszimuláción a tanszéken és nehéz volt közös nyelvet találni.) Ez olyan, mintha az mondanád, hogy nehezebb festeni, mint zongorázni vagy a sakk nehezebb, mint a krikett. Miben és kinek?
  • ewuk
    #392
    De még milyen messze.
  • ewuk
    #391
    Na igen, de a műszaki rajz teljes hiánya és a matek legyengítése se segít túlzottan. Főiskolán deriváltam először...
  • stationx
    #390
    Pedig az a szak igen messze van pl egy orvosi, vagy egy kis elméleti fizika szaktól. :)
  • Molnibalage
    #389
    10 éve ez van és gyakorlatilag alig van változás a felsőktatás keretszámaiban amennyire látom és a felvételi célok is csak minimálisan változtak tíz év alatt.

    Az aki mégis mérnöki pályára megy az meg attól szenved, hogy a gimis fizika és kémia oktatást meg lezüllesztették. Részben azért is nem mernek oda menni, mert nincs alapjuk hozzá.

    Ki lesz itt 20 év múlva mérnök aki utánunk jön és milyen tudással?
  • ewuk
    #388
    Ez így van. De ezt szerintem már mindenki tudja, a mérnökökre van igény, a sok biztonsápolitikás, nemzetközi szakértő, politológus gazdaság és menedzsment, hr és kommunikáció és médiásra, hova tovább a rendezvényszervezőt meg se említsem. Nem igazán. Azok tényleg alibi diplomák, lószar tudást adva.
  • ewuk
    #387
    Nem a személyed elleni támadás volt. Csak a szaktársaim között is van egy csomó tag aki valami félistennek hiszi magát, csak mert oda jár és elég irritáló. Egy kicsit a te hangvételed is olyan volt azért ugrottam. De ha nem így gondolod, akkor elnézést kérek.
  • dronkZero
    #386
    Nem hinném, hogy a kultusz lenne a lényeg. Arról volt itt szó, hogy néhányan azon az állásponton vannak, hogy _minden_ diploma seggtörlő. Ez nem igaz, és nem seggtörlő diplomával egy kicsit hadd legyek már felháborodva. Én nem nézem le azt az embert, akinek nincs diplomája, de akkor _legalább ugyanezt_ el is várom fordított esetben!

    Egyébként ha objektivitás látszatát legalább meg akarnánk őrizni, akkor olyan vonalon lehetne beszélgetni a diploma értékét illetően, hogy mennyi használható tudást ad az adott szakmában. Ennek meg kb az a mutatója, hogy mennyi a kezdő átlagfizu adott papírral, meg hogy milyenek az elhelyezkedési lehetőségek per papír...

    Például...

    "A statisztikák szerint jelenleg a mérnöki, műszaki szakok végzősei helyezkedhetnek el a legkönnyebben, míg – az oly felkapott – marketing, HR vagy jogi pályát választók hosszabb időre számíthatnak elhelyezkedésükre."

    Ennyi csak a lényege a mondandónknak, hogy létezik olyan diploma, ami ér valamit, a sok alibi-papír közt.
  • Sanyix
    #385
    Hát igen... pedig jobb lenne összeadni egy kis pénzt pár vonatszerelvény indítására, amin kivonatozhatnak a darkelfek... a határig. Onnan meg mennek amerre akarnak, ahol nem "nyomják el őket a rásszistá magyarok" :D

    Azért fletó szállóigéjét a hőbörgő pirézeknek is el lehetne már sütni "ha nem tetszik, el lehet menni, itt lehet bennünket hagyni, tessék!".
  • Molnibalage
    #384
    Most meg ebbe kötsz bele? Mit zavar téged? Az sg tele van értelmetlen topikokkal. Az a szakmai életről szólt, szó sincs itt semmiféle életsílusról, meg hypolásról. Azért nyitottam azzal a címmel, mert az előzőé is az volt asszem és nem akartam hosszú topik címet. Elolvastad esetleg a topik leírását is? Vagy magát a topikot?

    Megjegyzetm ez egy második topik volt, mert az eredetit flém miatt zárták. Azt nem én nyitottam.

    Egyéb óhaj sóhaj?
  • Slayerboy
    #383
  • Slayerboy
    #382
    :DD
  • ewuk
    #381
    Dolgozni muszáj, a családon kívül még két nyugdíjast és legalább egy kisebbségit valahogy el kell tartani.
  • ewuk
    #380
    Igazad van. De a mérnöki pálya köré azért fölösleges ekkora kultuszt köríteni. Azért ennyire nem nagy dolog, hogy szükség legyen, egy "mérnök élete" topikra. Főleg, mert elég egyhangú egy élet ez. Legalább is ami az én szakomat illeti.
  • justin
    #379
    Szerintem térjünk vissza az eredeti témához.
  • Molnibalage
    #378
    Mi abban a hangoztatás, hogy tény közlök? Esetleg titkosítsam akkor ezt az infót? Sőt, a profilomban talán még a munkahelyem is benne van. Hú, mennyi infó...
  • Slayerboy
    #377
    lál
  • ewuk
    #376
    A Hősök terén az egyik szobor véletlenül nem téged mintáz?
    Én a bmfen tolom a had- és bizt. techen, az se egyszerű, de 3-ad éves leszek és lesz diplomám. Mégsem szoktam hangoztatni. Persze, még nem is diplomáztam le, de le fogok. Pedig a bmf nem egy gdf színvonal. Arról nem is beszélve, hogy akik a bmeről jöttek át hozzánk, hogy a bmfe-en hú de könnyű lesz (gépészek) egy részük hamar vissza is kívánkozott.
  • Slayerboy
    #375
    De.. egy kicsit legyél büszke. lol
  • Molnibalage
    #374
    Minimális büszkeség van bennem. Sokáig nem gondoltam nagy dolognak, hogy ott végeztem, viszont eltöprengtem azon,hogy akkor az évfolyam cirka 2/3-a miért tűnt el? Biztos, mert olyan könnyű volt és unták... :)

    Miért van az, hogy annyira megbecsülnek és olyan sokszor csodálkoznak rá, hogy "ezt meg honnan tudja"?

    A fura az, hogy én szakirányomat mindenki nehéznek tartotta és állatnak néztek, hogy oda mentem. Tényleg voltak benne nagyon nehéz tárgyak, de csak megcsináltam őket.

    Sok mecha szakirányos is felvette az áramlástechnikát mellékmodulnak, de ők is szenvedtek. Én megnéztem, hogy miket tanultak. Hát én meg őket tartottam nem normálisnak... :) (Mondjuk kinek, mi fekszik.) Az utánam jövő évfolyamban vagy tizenx ember volt mellékmodulon és aztán a 2/3-a leadta, mert túl nehéznek ítélték.

    Most kérjek elnzését és nem legyek kicsit se büszke arra, hogy az ország legrangosabb műszaki egyetemén végeztem az egyik legnehezebb szakirányon. 4-en végeztünk abban az évben. Más könnyebb szakirányokon vagy 4-5-ször ennyi ember.
  • stationx
    #373
    Sokkal inkább önelégült.
  • justin
    #372
    Erősen büszke. :)
  • Slayerboy
    #371
    A büszke az nem kifejezés...
  • justin
    #370
    Én ismerem személyesen is "Molnibalage" kollégát, matek B1-B4-ig sokat szenvedtünk együtt :)

    Az a meglátásom, hogy ő büszke arra (jogosan), hogy a BME-n tanulhatott, tudást és diplomát szerezhetett és ezt szereti is hangoztatni. Ezzel nincs is baj, csak a megnyilvánulásaiban a szöveg megfogalmazása néha arra utal, hogy más diploma, egyetem, végzettség nélkül nem lehet érvényesülni. Ez persze nem igaz és ő is tudja. Én nagyon becsülöm benne a tudásszomjat a szakterülete iránt.
  • Sanyix
    #369
    Persze hogy bullshit, ugyanis olyanokat mondasz mérnökként nekem egy programozónak, amiről sehol, semmilyen szakkönyvben nem olvastam, sőt az interneten se találni róla semmit, a konkrét ezt számolgatós programokon kívül, ráadásul példát sem hozol az általános programozási felhasználására...

    Mi a fasznak váltanék állást, ha ahol most vagyok az megfelel(magyarországhoz képest)? Amúgy simán tudnék váltani, egy haver kevesebb tapasztalattal, és kevésbé keresett programnyelv ismeretével (ő php, én java), simán talált munkát 3 hónapja, a válság kellős közepén, méghozzá elég jó fizetéssel(simán diplomás fizu szinten)... ja neki is csak okj-ja van :)

    Meg majd hülye leszek pont válságban munkahelyet váltani ahelyett hogy válságon kívül váltsak, az akkora jóval magasabb fizetésű helyek között válogatva, sokkal több ajánlat közül...
  • Molnibalage
    #368
    Műszaki pálya bizonyos részein igen. Ma tervezői jogosultságot nem kaphat már máshogy az ember, ha pályakezdő. Egy idő után meg elvárják. Nekem a melóhelyen 1 évet adtak arra, hogy meglegye a nyelvvizsga. hogy hivatalosan is diplomás legyek. Megcsináltam.

    Máshol egyáltalán nem szükséges, de A jó diploma és a mögötte álló valóban értékes tudás (ami sokszor sehol nincs leírva, tehát magától nem tanulható!) az olyan, mint a hátszél. Sokat segít. A hátszelet további szakmai fejlődésre értem és nem a politikai vagy "haveri" hátszélre.

    A szomszédom 17 (!) évesen olyan programot írt, hogy akkor megvették tőle nagyon komoly pénzért. Ez 1995-ben volt. Mivel akkor 12 éves voltam, nem tudom, hogy mi volt a porgi, de a tényre tisztán emlékszem és azóta is az tehetség és az önképzés mintapéldája előttem. Nem tudom, hogy végzett -e sulit aztán, de szerintem nem volt rászorulva. Egyes dolgokat meg lehet tanulni egyedül elég magas szinten egyeseket meg nem.
  • Sanyix
    #367
    Ne is tanítsanak mást egy olyan intézményben ahol szakot kéne. Azokkal a diplomásokkal az a baj, hogy egyszerűen csukott szemmel járnak, és bunkók. Mellesleg ezeket a dolgokat amiket nem tudnak az általános, és középsuliban kéne tanulniuk állítólag kötelező jelleggel, ahonnan szép jegyeket hoztak hogy továbbtanulhassanak, és nem a felsőoktatásban.
  • Molnibalage
    #366
    Ha jól tolja, akkor lehet, hogy már itthon is. Nagyítóval kell lassan keresni őket. Németországban egy minősített (nem tudom pontosan, hogy ez milyen vizsgát takar) 1-2 év gyakorlattal többet keres, mint egy pályakezdő mérnök.
  • immovable
    #365
    Mert a szöveged stílusa alapján, (lehet tévedek, de így érződik) az egyetlen üdvözítő út a diploma. Anélkül nehéz elhelyezkedni, nem lehet jól keresni, stb, stb. Valóban nagyobb eséllyel indul egy diplomás, persze ha ért is hozzá s piacképes a papír, tehát nem szociolófasz, de neki lehet indulni másképpen is szerintem. Hasznos gyakorlati tudás, persze valamilyen "minimális" iskola kell azért nem árt, plusz egy minimum felső fokú (nem vizsga a lényeg itt sem) angol nyelvtudás s máris "kitágul" a világ.
  • Slayerboy
    #364
    Pont erről beszélek..
    Csak annyit fűzök hozzá, hogy ne külföldi fizetésekkel dobálózz, mert egy hegesztő mester is k* sokat keres kint és még közelében sem volt az egyetemnek.
  • Molnibalage
    #363
    A barátom 7 hónapja munkanélküli úgy, hogy lehúzott már 5 évet és mégsem veszik fel oda ami a régi munkaköre vagy nagyon hasonló. Én frissdiplomásként 1 hét alatt szereztem állást (valójában még az sem voltam, mert akkor még nem volt nyelvvizsgám).

    Az ikertesóm építészmérnök, de még a válság alatt is megtette azt amit írtam, pedig itthon az építőipart érintette nagyon mélyen a válság. Előtta csak 3-szor váltott állást önként.

    A baráti körömben végzett BME-sek közül 2-en dolgoztak huzamosabb ideig kint úgy, hogy ők is gyakorlatilag 0 órás mérnökként kezdtek. Egy villamosmérnök ismerősőm "csak" sokat volt kiküldetésben. 3 év alatt lett egy lakása. 12 hónapból 3-4 hónapot volt kint átlagban.

    Messze az átlagfizetés felett keresünk a pályánk elején is. Komolyan mondom nem értelek titeket. Ezek tények. Mi a lenéző egy ténymegállapításban? Mitha az lenne sértő, hogy kijelentem, hogy kék az ég. Most akkor mit írjak? Azt, hogy a BME-s diploma szar? Csak az nem lenne igaz.